TSH testi , kan dolaşımındaki TSH seviyelerini ölçen rutin bir kan testidir. Bu, olası bir tiroid bozukluğunu teşhis etmeye yönelik ilk adımınızdır.

Tiroid, vücudumuzda vücudun metabolik aktivitelerini destekleyen bir dizi hormon üretmekten sorumlu çok önemli bir bezdir. Bununla birlikte, tiroid bozuklukları son derece özneldir. Semptomlar ve komplikasyonlar her hastada her zaman evrensel veya tek tip değildir.

Bunun neden olduğunu hiç merak ettiniz mi? Farklı tiroid bozukluklarının yanı sıra, her bir tiroid hormonunun seviyesi de önemli bir rol oynar. Bu nedenle, tiroid bezinin işlevleri ve her bir hormonun önemi hakkında bilgi sahibi olmak, baştan sona doğru tedaviyi almada çok önemli bir rol oynar.

Sık sık yorgunluktan ve aniden üşümekten şikayet ediyor musunuz ? Bunların tiroid hastalığının erken belirtileri olduğunu biliyor muydunuz? Ani kilo alımınız veya kilo kaybınız da tiroid bozukluğu olasılığını gösterir. İşlerin daha da kötüye gitmesine izin vermeyin  zamanında test yaparak komplikasyonları azaltmanın doğru yollarını arayın.

TSH Testi Nasıl Yapılır?

Bahsettiğimiz gibi, TSH testi standart bir kan testidir. Bu nedenle, bir hastanede, klinikte veya teşhis merkezinde yaptırmanız gerekir.

Testte açlık gibi bir hazırlık gerekmediğinden hastalar günün her saatinde kan örneği alabilirler. Ancak, sonuçların optimum doğruluğu için örnekleri sabah ilk iş olarak vermenizi öneririz.

Kan örneği alınması sırasında şunlar olur:

İlk olarak, sol veya sağ kolunuzu kaldırarak bir sandalyeye oturmanız istenecektir.

Kan alma personeli, üst kolunuza bir turnike yerleştirecektir.

Bu arada numunenin alınacağı koldaki cilt dezenfekte edilir. Bunun için %70 izopropil alkol kullanılır.

Bir kanül kullanılarak koldaki damardan kan örneği alınır ve bir test şişesine aktarılır.

Alınan kan örneği daha sonra laboratuvaa test için gönderilir. Numune alındıktan sonra turnike üst koldan çıkarılır ve enjeksiyon bölgesine yara bandı uygulanır.

TSH testi ile birlikte yapılan diğer testler 

Standart tiroid hormon düzeylerinin yanı sıra çoğu doktorun önerdiği iki benzersiz test daha vardır.

Bunlar şunları içerir:

Tiroglobulin (Tg) – tiroid bezi tarafından üretilen belirli bir proteinin seviyelerini ölçer. Tiroid kanserinin saptanmasına yardımcı olur.

Tiroid antikorları – tiroid hücrelerine ve dokularına saldıran otoimmün bozuklukların teşhisine yardımcı olan TPOAb, TRAb ve TgAb seviyelerini ölçer.

Bu nedenle, tiroid bezinizin genel sağlığını anlamak, bir değil birden çok testi içerir. Bununla birlikte, genellikle ilk tanı şekli olarak öngörülen TSH testidir.

TSH testi sonuçları 

TSH normal aralığı 0.4-4.0 mIU/L’dir.

Dolayısıyla, test sonuçlarınız bu aralıkta çıkarsa, sağlıklı ve mükemmel işleyen bir tiroid beziniz olduğunu gösterir.

Ancak test sonuçlarının 0,4 mIU/L’nin altında veya 4,0 mIU/L’nin üzerinde çıkması hastada güçlü tiroid bozukluklarına işaret eder. Bu gibi durumlarda doktorunuz tedaviye başlamadan önce T3 T4 ve TSH normal aralığının daha fazla test edilmesini önerecektir.

Normal T3 aralığı 100 ila 200 ng/dL’dir ve T4’ün normal aralığı 5,0 ila 12,0 μg/dL’dir.

Tiroid fonksiyon testindeki bir diğer belirteç ise serbest T4 seviyeleridir. Bunun için normal aralık 0,8 ila 1,8 ng/dL’dir.

Bu hormonlardan herhangi biri için test sonuçlarınız “normal” aralıkta değilse, vücutta güçlü bir tiroid bozukluğu olduğunu gösterir. Bu gibi durumlar doktorunuzun önerdiği şekilde hormon tedavisi veya yardımcı tedaviler ile tedavi edilir.

TSH Test Sonuçlarım Anormal Olursa Ne Olur?

TSH testi sonuçlarınıza bağlı olarak, doktorunuz öncelikle muhtemelen sahip olduğunuz tiroid bozukluğu tipini teşhis edecektir. Bu, az aktif tiroid (hipotiroidizm) veya aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) içerebilir.

Hipotiroidi Tedavisi

Hipotiroidizm teşhisi konan kişiler, her gün sabahları aç karnına reçeteli sentetik tiroid hormonu hapı alırlar. Haplar genellikle TSH hormonlarının fonksiyonlarını taklit eder ve tiroid bezinden T3 ve T4 üretim seviyelerini düzenler.

Başlangıçta, doktor ile takip kontrolleri 2-3 ayda bir olacaktır. Doktorunuz randevuya gelmeden önce rutin TSH test sonuçlarını almanızı isteyecektir.

TSH seviyelerine bağlı olarak doktorunuz kullandığınız tiroid hormon dozunu ayarlayacaktır. Dozaj optimal olduğunda, yıllık kontroller gerekir.

Hipertiroidi Tedavisi

Aşırı aktif tiroid için tedavi seçenekleri şunları içerir:

Radyoaktif iyot reçetesi, bezdeki aşırı aktif tiroid dokularını azaltarak semptomların daha iyi yönetilmesini sağlar.

Kan dolaşımındaki aşırı tiroid hormonu üretimini azaltmak için bazı anti-tiroid ilaçları reçete edilir.

Nadir durumlarda, ilk ilaçlar ve yardımcı tedaviler işe yaramazsa, bazı hastalar tiroid bezini tamamen çıkarmak için ameliyat olurlar.

Hiperaktif tiroid bezleri olan hastalar, gelecekte olası komplikasyonları ekarte etmek için sıklıkla sık testlere tabi tutulur.

Tiroid Düzeylerini Yönetmenin Doğal Yolları

Sadece TSH testini ve T3 ile T4’ün rolünü bilmek yeterli değildir. Kendinizi düzenlemenin doğal yollarına alıştırmanız gerekir.

Tiroid hormon seviyelerinizin kontrol altında olduğundan nasıl emin olursunuz?

Aşağıda semptomları yönetmenin ve optimal tiroid fonksiyonlarını sürdürmenin bazı etkili yolları bulunmaktadır:

Stresle başa çıkma

Stresin tiroid fonksiyonunuz üzerinde ciddi etkileri vardır. Kronik stresli hastalar adrenal yorgunluğu tetikler ve bu da kan dolaşımında tiroid hormonu üretiminin kötüleşmesine neden olur.

Stres, lehte çalışmak yerine, kandaki T3 ve T4 üretimini daha da azaltarak, tiroidin az çalışmasına katkıda bulunur.

Sürekli vurgulanmak, üretimden sonra T3 ve T4 dönüşümünü de engeller. Bu nedenle stresinizi yönetmek, tiroid fonksiyonlarınızı desteklemenin ilk adımıdır.

Etkili stres yönetimi ipuçlarından bazıları şunlardır:

Yoga, meditasyon, günlük tutmak, tatil ,

Stres tetikleyicilerinin ortadan kaldırılması vb.

Bazen, hiçbir şey işe yaramazsa, yardımcı olması için terapi almayı düşünebilirsiniz.

Dengeli Beslenme

Tiroid bozukluklarınız olduğunda vücudunuza ne aldığınız çok önemlidir. Örneğin, bazı gıdalar tiroid fonksiyonlarınızı destekler ve bazı gıdalar antagonist görevi görür.

İdeal olarak, diyetinizi renkli meyveler, sebzeler ve yeşilliklerden oluşan besleyici bir karışımla zenginleştirmek istersiniz. Ayrıca, diyetinizde sağlıklı yağ tüketimini artırın.

Öğün atlamaktan veya önerilenden çok daha az kalori almaktan kaçının çünkü bu, tiroid bozukluklarıyla birlikte gelen yorgunluk ve uyuşukluk semptomlarını daha da kötüleştirecektir.

Amacınız dengeli, besleyici ve doyurucu bir yemek yemek ve işlenmiş ve rafine gıdaları diyetten çıkarmaktır.

Aktif kalmak

Hipotiroidi ve hipertiroidi hastaları için aktivite seviyeleri değişir.

Doktorunuz hipotiroidizm için iyi bir sıkı egzersiz rutini önerecek olsa da, hipertiroidizm ile ilgili kısıtlamalar vardır.

Hipertiroidizmde egzersizin ılımlı olmasının nedeni, çoğu hastanın taşikardi veya daha hızlı kalp atış hızından muzdarip olmasıdır.

Sınırlar ve sınırlamalardan bağımsız olarak, egzersiz her iki durumda da çok önemlidir. Farklı olan yoğunluktur. Tempolu yürüyüş, kuvvet antrenmanı, yoga vb. kendinizi aktif tutmak için bazı yaygın ipuçlarıdır.

Doktorlar bile, tiroksin replasmanındaki hipotiroidi hastalarının ilacın etkinliğini artırmak için düzenli olarak egzersiz yapmalarını önermektedir.

Amacınız kapasitenize göre aktivite seviyenizi arttırmaktır. Vücudunuzu dinleyin ve ihtiyaçlarınız için en iyi olduğunu düşündüğünüz şeyi yapın. Vücuda yansımaları olabilecek herhangi bir şeyde aşırıya kaçmaya gerek yoktur.

Sık sorulan sorular 

Yetişkinlerde Normal TSH Düzeyleri Nelerdir?

Yetişkinlerde normal TSH seviyeleri 0.4-4.0 mIU/L’dir.

TSH Seviyesi Yüksek Olursa Ne Olur?

TSH düzeyi yüksek olan hastalara hipotiroidizm adı verilen düşük aktif tiroid teşhisi konur. Genellikle, dozu ayarlamak için her ay yakından izlenen bir tiroid hormon hapı ile tedavi edilirler.

Kadınlarda Normal TSH Seviyesi Nedir?

Kadınlarda TSH normal aralığı 0.4-4.0 mIU/L’dir.

Tiroid Bezi – Anatomik ve Fizyolojik Önemi

TSH testi, T3, T4 vb. gibi farklı hormonlar hakkında daha fazla araştırmaya başlamadan önce, temel bilgileri netleştirmek önemlidir.

Tiroid bezi vücudumuzda hayati bir endokrin bezidir. Bezlerin tümü aşağıdakilere katkıda bulunan birkaç farklı hormon türünün üretilmesinden sorumludur:

Metabolizma, büyüme, cinsel sağlık ve işlev, uyku düzeni, ruh hali

Anatomik olarak tiroid bezi boynumuzun ön alt kısmında bulunur ve kelebek şeklinde bir yapıya sahiptir.

Tiroid bezi iki önemli hormonun üretilmesinden sorumludur – triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4). Aşağıdakileri düzenlemekten sorumludurlar:

İç sıcaklık , enerji seviyeleri, ağırlık, saç üretimi, cilt sağlığı, metabolizma, vb.

Tiroid bozukluklarıyla mücadele eden kişilerin vücutlarında genellikle düzensiz T3 ve T4 hormon seviyeleri bulunur ve bu hormonların her ikisi de bir dizi hoş olmayan semptomlara yol açar.

Genel olarak, iki tür tiroid bozukluğu vardır:

Hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid bezi)

Hipotiroidizm  (az aktif tiroid bezi)

Peki TSH bu denklemde nasıl bir rol oynuyor?

TSH veya tiroid uyarıcı hormon vücuttaki hipofiz bezinden salgılanır. TSH hormonu daha sonra tiroid bezini optimal düzeyde T3 ve T4 hormonları salgılaması için uyarır.

Anormal TSH seviyeleri (özellikle yüksek seviyeler), tiroid bezinin yeterli tiroid hormonu üretmediğini gösterir. Aksine, düşük TSH seviyeleri, tiroid bezinin aşırı T3 ve T4 hormonları ürettiğini gösterir.

Kandaki Yüksek T3 ve T4 Seviyeleri 

Yüksek T3 ve T4 seviyeleri genellikle hastanın hipertiroidizm ile mücadele ettiğini gösterir ve bu da beraberinde sayısız semptomu getirir.

Güçlü semptomlardan bazıları şunlardır:

sinirlilik, endişe, tükenmişlik, hiperaktivite,  kilo kaybı, saç kaybı, düzensiz adet döngüsü, ellerde titreme , terleme.

Şiddetli vakalarda, kandaki aşırı T3 seviyeleri, zamanında tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açan tirotoksikoza neden olabilir. Ek olarak, kandaki yüksek T4 ve düşük TSH kombinasyonu, hastada sıklıkla hipertiroidizmi gösterir.

Kandaki Düşük T3 ve T4 Düzeyleri

Yüksek seviyeler gibi, kan dolaşımında T3 ve T4 seviyelerinin daha az endişe verici olduğu durumlar vardır. Bu, aşırı TSH seviyeleri kan dolaşımında olduğunda olur ve bu da tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.

Bu durumda bazı belirtiler şunlardır:

Hafıza ve bilinç ile ilgili sorunlar, kilo alma , halsizlik, kabızlık, bilinç bulanıklığı, kuru cilt, letarji, uyuşukluk.

Hipotiroidi, özellikle vücudun metabolizması ile ilgili olarak hastaya birçok komplikasyonu beraberinde getirir.

TSH Hormonu – Önemi ve İşlevlerini Anlamak

Tirotropin, TSH veya tiroid uyarıcı hormon olarak da bilinir, hipofiz bezi tarafından üretilir. Tiroid bezinden T3 ve T4 üretimini düzenler.

Daha önce de belirtildiği gibi, vücutta TSH ile ilgili iki durum vardır:

Yüksek TSH – düşük T3 ve T4 – Hipotiroidizm

Düşük TSH – yüksek T3 ve T4 – Hipertiroidizm

Kanlarında düzenlenmemiş TSH seviyeleri öyküsü olan hamile kadınlar, hamilelikleri boyunca son derece uyanık kalmalıdır. Aşırı yüksek veya seviyeli tiroid hormon seviyeleri, fetüsün büyümesini ve gelişimini doğrudan etkiler.

TSH Testi fiyatları 2024

İstanbulda TSH testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. TSH testi fiyatları hakkında bilgi almak için 02126321059 nolu telefonu arayabilirsiniz.