meme ultrasonu

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu, meme kitlelerini  ve diğer meme anormalliklerini taramak için yaygın olarak kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Ultrason, memenin  ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Röntgen ve BT taramalarının aksine, ultrason radyasyon kullanmaz ve hamile kadınlar ve emziren anneler için güvenli olarak kabul edilir.

Meme Ultrasonu Niçin Yapılır?

Meme ultrasonunun birincil kullanımı, fizik muayene sırasında, doktor tarafından tespit edilen meme anormalliklerinin teşhisine yardımcı olmak ve mamografi veya meme manyetik rezonans görüntülemede (MRG) görülen potansiyel anormallikleri karakterize etmektir.

Ultrason görüntüleme, anormalliğin katı (kanserli olmayan bir doku ya da kanserli bir tümör olabilir), sıvı dolu (iyi huylu bir kist gibi) veya hem kistik hem de katı olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.

Meme lezyonlarında kan dolaşımını değerlendirmek için Doppler ultrason kullanılır.

Mamografi, erken teşhis ile meme kanseri nedeniyle ölümleri azalttığı bilinen meme kanseri için tek tarama aracıdır. Buna rağmen, mamogramlar tüm meme kanserlerini tespit edememektedir.

Mamografide bazı meme lezyonları ve anormallikleri görünmez veya  yorumlanması güçtür. Yoğun kabul edilen memelerde çok sayıda glandüler ve bağ dokusu vardır ve fazla yağ dokusu yoktur ve bu da kanseri tespit etmeyi zorlaştırır.

Birçok çalışma, ultrason ve manyetik rezonans görüntülemenin (MRG), mamografi ile görünmeyen meme kanserlerini tespit ederek mamografinin desteklenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Doktorunuz bu testlerden hangisinin  sizin için uygun size söyleyecektir. MR, meme kanserini betimlemede ultrasondan daha hassastır.

Eğer MR yapılırsa, daha sonra MR’de görülen anormallikleri karakterize etmek ve biyopsi anormalliklerini belirlemek için ultrason kullanılabilir. Tarama için ultrason kullanıldığında, mamografi ile görünmeyen anormallikler tanımlanabilir. Tarama ultrasonunda ortaya çıkan anormalliklerin çoğu kanser değildir. 

Ultrason, meme kanseri taramasında kullanılabilir :

Meme kanseri açısından yüksek riskli grupta olan ve meme MR ı yapılamayan olgularda.

Hamilelerde veya x-ışını kullanılamayan  durumlarda .

Meme yoğunluğunun artması – memelerde yoğun glandüler ve bağ dokusuna karşılık   yağ dokusu oranı az olduğunda.

Meme Ultrasonuna Nasıl Hazırlanırım?

Meme ultrasonu, herhangi bir özel hazırlık gerektirmez

Ultrasondan önce memelerinize  toz, losyon veya başka kozmetik ürünler uygulamaktan kaçınmak da önemlidir. Bu, testin doğruluğunu etkileyebilir.

Meme Ultrasonunun Sonuçları

Meme ultrasonu ile oluşturulan  görüntüler siyah beyazdır. Kistler, tümörler ve kitleler  görüntüde daha koyu alanlar olarak görünecektir.

 Ultrasonunuzdaki koyu renkli bir nokta, meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Aslında, çoğu meme kisti iyi huyludur. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere memede iyi huylu kistlere neden olabilecek birkaç durum vardır:

  •       Adenofibrom, meme dokusunun iyi huylu bir tümörüdür.
  •         Fibrokistik memeler hormonal değişiklikler nedeniyle ağrılı ve kistli olan memelerdir.
  •         Bir intraduktal papilloma, süt kanalının küçük, iyi huylu bir tümörüdür.
  •         Meme yağı nekrozu şişliğe  neden olan morluk, ölü yağ dokusudur.

Doktorunuz daha fazla test gerektiren bir kitle tesbir ederse , önce  MRI yapabilir ve daha sonra biyopsi yapabilir. Biyopsi sonuçları, kistin kötü huylu mu yoksa iyi huylumu  olduğunu belirlemensine yardımcı olacaktır.

Ultrason eşliğinde meme biyopsisi

Memenizde şüpheli bir kitle tespit edilirse doktorunuz meme ultrasonu yaptırmanızı isteyebilir. Ultrason   kitlenin sıvı dolu bir kist mi yoksa katı bir tümör mü olduğunu tespit edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, kitlenin yerinin ve büyüklüğünün belirlenmesini sağlar.

Meme ultrasonu, memenizdeki bir kitlenin değerlendirilmesinde kullanılabilirken, kitlenin kanserli olup olmadığını kesin olarak belirlemek için kitleden doku örneği alınıp patolojik inceleme yapılması gerekir.  

Meme ultrasonu meme  anormalliklerini belirlemek için kullanılmasının yanı sıra, radyasyondan kaçınması gereken kadınlara meme ultrasonu  yapılabilir, örneğin:

 25 yaşın altındaki kadınlar ,  hamile kadınlar,   emziren kadınlar,    silikon meme implantları olan kadınlar

Meme Ultrasonu Fiyatları 2024

Meme ultrasonu fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Dr.Abdullah Cevahir
Radyoloji Uzmanı
Hekimoğlu Görüntüleme ve Tanı Merkezi

10253 kez görüntülendi.