check up

Check up nedir ?

Check up, hastalıkların erken tesbit ve teşhisi çok arzu edilir. Hastalıklar erken evrelerde tespit edildiğinde tedavi olanakları daha yüksektir. Dünya sağlık örgütü, insanların 40 yaşına kadar her beş yılda bir ve sonrasında da her  üç yılda bir tıbbi muayene yaptırmalarını öneriyor.

50 yaşından sonra çoğu hasta için yıllık sağlık muayenesi önerilir. Check up olabilecek hastalığı erken teşhis edip tanımlamayı sağlar. Hastalık oluştuktan sonra yapılacaklar check-up demek değildir.

Çünkü geç kalınmış ve hastalık hali oluşmuştur. Bu tür hastalar, hastalığının dışındaki diğer muhtemel hastalıklarının teşhisi için farklı check up programlarına dahil olabilirler.

Check up kimlere uygundur?

Bir spor dalında faaliyet göstermek ya da bir egzersiz programına katılmak isteyenler bu çalışmalara başlamadan önce,

Ailesinde diabet, koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol hikayesi bulunan kişiler,

Sağlıklı yaşamın insanın en değerli varlığı olduğunun bilincinde olan herkes.

Check up programı neleri içermelidir?

Check up programları kişinin yaş grubuna ve cinsiyetine göre düzenlenmiş,glukoz metabolizması, karaciğer fonksiyonu, böbrek fonksiyonu,ürogenital sistem,kalp ve damar sistemi, kemik ve kas sistemi, tiroid fonksiyonu, romatizmal hastalıklar, prostat bezi(erkekler için), meme ( kadınlar için ) mide ve barsak sistemi, hematolijik sistem hakkında bilgi vermek üzere seçilmiş laboratuvar testlerini içerir.

Ancak sadece kan ve idrar testleri tüm cins ve yaş grupları için yeterli olmayabilir. Renkli Doppler Ultrasonografi ile karın içi organlar, tiroid, jinekolojik sistem, mammografi ile meme hastalıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiler elde edilebilir.

Kadınlar için meme tarama programı (meme ultrasonografi+mammografi) için başlangıç yaşı 35-40’tır. Hasta yüksek risk grubunda ise tarama 10 yıl önce başlamalıdır.

Birinci derece akrabalarında(büyükanne,anne,teyze veya kızkardeşlerden)meme kanseri bulunan hastalar yüksek risk grubundadır. Bunun dışında kadınlar ayda en az bir defa kendilerini elle muayene ederek memede kitle varlığını araştırmalıdırlar.

Menopozal-postmenapozal dönemdeki kadınların şikayeti olmasa bile rahim ve yumurtalık kanseri taraması amacı ile transvajinal ultrasonografi yapılmalıdır.Transvajinal ultrasonografi ile rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı şekilde incelenebilir.

Laboratuvar ve görüntüleme testlerinin yanında hekim muayenesi de Check-up’ın ayrılmaz bir parçasıdır.

Not: Check up uygulamasına hastalarımız  tercihen 10 saatlik  aç olarak gelmeleri gerekmektedir.

Check up Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır ?

Check up aralıkları, sağlık durumuna bağlı olarak bir bireye özgüdür. Genel sınıflandırmaya göre, 40 yaşından sonra bir kişinin iki yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi ve 40 yaşın altında ise yıllık sağlık kontrolünden geçmesi gerekir. Sağlık öncesi kontrol talimatları.

Tüm sağlık kontrollerinizi önceden planlayın

En az  10 saatlik açlıkla başvurmanız gerekir

Check up yaptırmadan en az 48-72 saat önce alkol tüketiminden kaçının.

Kadın misafirlerin, adet döngüleri sırasında Check up yaptımamaları daha uygun olur.

Check up için rezervasyon yaptırırken sürpriz bir adet başlangıcı yaşadıysanız, lütfen Check up Ekibini bilgilendirin.

Mevcut tüm ilaçlarınızı ve önceki hastalık dosyalarınızı doktorunuzun konsültasyonu sırasında yanınızda bulundurun.

İlaçlara karşı alerjik reaksiyonlarınız hakkında doktorunuzu bilgilendirin.

Kimlerin Check up Yaptırması Gerekir ?

Birey ne kadar sağlıklı olursa olsun herkesin Check up ihtiyacı vardır. Dünyada erken ölümlerin en yaygın nedenleri kalp, akciğer, bağırsak, böbrek hastalığı ve kanserden kaynaklanmaktadır. Erken teşhis, hastalıktan korunmanın önemli bir şeklidir. Periyodik olarak check-up yaptırmak, her zaman sağlıklı kalmak için iyi bir adımdır. Ailesinde diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol veya kalp hastalığı öyküsü olanlar, sigara alışkanlığı olan veya sağlığı açısından riskli davranışlardan herhangi birine sahip kişilerin erken yaşta sağlık kontrolünden geçmeleri önerilir.

Check up işlemleri nasıl yapılır  ? 

Tüm değerlendirmeleri huzurlu ve sıcak bir atmosferde yapıyoruz. Rahatça dinlenebilmeniz için sağlık kontrolünün aşamalarında size eşlik etmesi için özel bir check up ekibi görevlendiriyoruz.

Seçeceğiniz pakete göre öncelikle kesin incelemelere tabi tutulacaksınız. Daha sonra, sonuçlar nitelikli bir doktor tarafından incelendikten sonra uygun tıbbi tavsiye verilir ve sağlığınızı iyileştirmek için gerekli adımlar atılabilir. Çoğu rapor aynı gün doktor tarafından incelenir. Daha fazla zaman gerektiren belirli testler varsa, size bilgi verilecektir.

Check up İşlemleri Hakkında  Bilinmesi Gerekenler 

Tansiyonunuz, kolesterolünüz, kan şekeriniz ve vücut kitle indeksiniz, genel sağlığınızın daha sağlıklı bir yaşam sürdüğünüzü gösteren önemli belirteçlerdir. Temel Sağlık Göstergeleri kontrol edilerek, sapmalar hekimlerimiz tarafından dikkatle izlenecek ve bunların iyileştirilmesi için gerekli önerilerde bulunulacaktır. Sağlık kontrolünden geçirdiğimiz bazı hususlar şunlardır:

Hemogram – Tam kan sayımı , genel sağlığınızı değerlendirmek ve anemi, enfeksiyon ve lösemi dahil olmak üzere çok çeşitli bozuklukları tespit etmek için kullanılan bir kan testidir.

Lipid Profili – Kolesterol  Lipid profili, bireyin kalp hastalığı riskini belirlemeye yardımcı olmak için kardiyak risk değerlendirmesinin bir parçası olarak kullanılır.

Akciğer  Röntgeni – Akciğer röntgeni, kalp, akciğerler, solunum yolları, kan damarları ve omurga ve göğüs kemiklerinin görüntülerini üretmek için yapılır. Özellikle sigara içenler veya toksik maddelerden etkilenen kişiler için.

EKG – Elektrokardiyogram, kalp kaslarının durumunu ve doktorun kalp hastalığının varlığını teşhis edebileceği kalp atış ritmini kontrol etmektir.

Gaitada gizli kan – Boşaltım sisteminin işleyişini kontrol etmek için. Dışkıda herhangi bir kan izi bulunursa, bunun nedeni bir bağırsak bozukluğu olabilir.

İdrar Analizi – İdrar yolunda iltihaplı idrar kesesi veya böbrek hastalığı gibi herhangi bir düzensizlik olup olmadığını incelemek için.

Karaciğer Fonksiyon Testi – Bu tarama testi, karaciğer hastalığının varlığını erken bir aşamada tespit etmemize yardımcı olabilir. Karaciğer enzimleri ve bilirubin metabolizması anormallikleri için muayene.

Böbrek Fonksiyon Testi – Bu test böbrek fonksiyonundaki anormallikleri tespit etmek için yapılır.

Tüm Batın Ultrasonu  – Böbrekler, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak ve abdominal aort gibi çeşitli iç organlardaki anormallikleri teşhis etmek için.

Boy ve Kilo

İster düzenli bir fizik muayeneye gidin ister başka bir kontrole gidin, doktorunuz muhtemelen boyunuzu ve kilonuzu alacaktır. Vücut kitle indeksi ölçmek için buna ihtiyaçları var. Vücut kitle indeksinizi sağlıklı bir aralıkta tutmak sizi kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türleri gibi şeylerden korumaya yardımcı olur. Vücut kitle indeksiniz bir boy ve kilo formülüne dayanır. Sağlıklı aralıkta değilseniz, doktorunuz sizi oraya götürmenize yardımcı olacak yollar önerecektir.

Tansiyon

Kanınızın atardamarlarınıza uyguladığı basıncın bir ölçüsüdür. Çok yüksekse, kalp hastalığı ve felç olasılığınız artar. Normal tansiyon 120’e 80’den azdır. Doktorlar yüksek tansiyonu veya hipertansiyonu 130’a 80 veya daha yüksek olarak tanımlar. 18 yaşından itibaren en az 2 yılda bir tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz. Yüksekse daha sık yaptırmanız gerekebilir. Doktorunuza ne sıklıkta yaptırmanız gerektiğini sorun.

Kolesterol

Bu, kanınızdaki bir yağ türüdür. Yüksek kolesterol kalp hastalığına ve felce neden olabilir. 20 yaşından büyükseniz her 4-6 yılda bir kolesterolünüzü kontrol ettirmelisiniz. Doktorunuz muhtemelen daha yaşlı bir yetişkinseniz, erkekseniz, fazla kiloluysanız veya aşağıdakilere sahipseniz daha sık kontrol ettirmenizi önerecektir:

Ailede kalp hastalığı veya yüksek kolesterol öyküsü

Diyabet

Kişisel yüksek kolesterol öyküsü

Kolorektal Kanser Taraması

Testler, kolonda veya rektumda kan olup olmadığını veya polip adı verilen doku büyümelerini kontrol ederek kanser arar. Yüksek bir kanser riskiniz yoksa bu testleri 45 yaşınızda yaptırmaya başlayın. 

Fekal immünokimyasal test (FIT) yıllık olarak yapılmalıdır. Doktorunuzun kolonunuzun bir kısmını kontrol ettiği bir sigmoidoskopi her 5 yılda bir yapılmalıdır. Doktorun muayeneniz sırasında ne bulunduğuna bağlı olarak her 3-10 yılda bir kolonunuzun tamamına baktığı kolonoskopi yaptırmalısınız. 

Kan Şekeri Testi

Bu, diyabet veya prediyabet olup olmadığınızı kontrol etmenin bir yoludur. Kanınızdaki şeker (glukoz olarak da adlandırılır) seviyesini ölçen basit bir testtir. 45 yaşına geldiğinizde rutin testlere başlamalısınız. Aşağıdaki durumlarda doktorunuz testin daha erken yapılmasını önerebilir:

fazla kilo varsa, yüksek kolesterol veya yüksek tansiyonunuz varsa, gestasyonel diyabet öykünüz varsa.

Kemik yoğunluğu

Yaşlandıkça kemikleriniz incelir ve zayıflar. Zamanla bu, kemiklerinizi çok zayıf ve kolayca kırılabilen osteoporoz adı verilen bir duruma yol açabilir. 65 yaşında veya daha büyük bir kadın veya 70 yaşında veya daha büyük bir erkekseniz, kemik yoğunluğunuzu test ettirmelisiniz. Doktorunuz kemiklerinizin zayıfladığını tespit ederse, mevcut tedaviler vardır.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuz bu testi daha erken yaptırmanızı önerebilir:

Geçmişte kemik kırığı öykünüz varsa, uzun süre steroid kullanım öykünüz varsa, romatoid artritiniz varsa, küçük bir yaralanmadan sonra kalçasını kıran bir ebeveyne sahip olmak.

Mamografi 

Bu röntgen testi memedeki değişiklikleri arar. Uzmanlar, bu teste ne sıklıkla ihtiyacınız olduğu ve ne zaman başlamanız gerektiği konusunda hemfikir değiller. 40 yaşına geldiğinizde bunu doktorunuzla konuşun. Size 50 yaşına kadar beklemenizi söyleyebilirler ya da ilk mamografiyi  hemen yaptırmanızı isteyebilirler. Başladığınızda, bazı uzmanlar her yıl bir tane almanızı sağlar. Diğerleri 2 yılda bir diyor. Sizin için en iyi olanı doktorunuzla konuşun.

Rahim Ağzı Kanseri Taraması

Bunun için birkaç test var. Pap testi, rahim ağzınızda kansere dönüşebilecek değişiklikleri kontrol eder. Doktorunuz vajinanızı genişletmek için spekulum adı verilen bir alet kullanacak ve incelemesi için bazı hücreler alacaktır.

Numune ile HPV taraması yapılacaktır. Rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücre değişikliklerine neden olabilecek bir virüs arar. Doktor muayenehanesinde de yapılabilir. Sizin için en iyi olanı hakkında 21 yaşında başlayarak doktorunuzla konuşun. Her iki testi de alabilirsiniz veya sadece birini alabilirsiniz.

Prostat Değerlendirmesi

Uzmanlar, prostat bezini kanser belirtileri açısından kontrol eden bu testi ne sıklıkla yaptırmanız gerektiği konusunda farklılık göstermektedir. Çoğu erkek 50 yaş civarında bu konuda doktorlarıyla konuşmaya başlamak isteyecektir. Afrikalı Amerikalı erkekler ve ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkekler konuşmaya 40 ila 45 yaşları arasında başlamak isteyebilirler. Çoğu zaman, test, PSA testi adı verilen bir kan testidir.

Neden Check up Yaptırmam Gerekir ?

Düzenli tıbbi kontroller, normal bir sağlık durumunda olduğunuzu doğrulamak ve herhangi bir tıbbi sorunu ortaya çıkmadan önce tespit etmek için önemlidir. Ayrıca hastalıkların/bozuklukların erken evrelerinde tedavi edilmesinde de önemlidirler ve tam iyileşme şansını büyük ölçüde artırırlar. Bu da daha mutlu, sağlıklı ve daha uzun bir yaşama yol açar. Bunlar bir tür Önleyici Sağlık Girişimleri veya önleyici sağlık kontrolleridir.

Check Up Fiyatları 2024

Check up fiyatları bölgeden bölgeye farklılık göstermekte olup hatta aynı bölgede kurumdan kuruma da farklılık göstermektedir. Ayrıca Check Up içeriğinin kapsamına göre fiyatlarda farklılıklar olabilmektedir.  Check up fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için 05359214295 nolu telefonumuzdan bizlere hemen ulaşabilirsiniz. 

 

9470 kez görüntülendi.