ozofagus tele oblik grafileri

ÖMD (özofagus, mide, duodenum ) grafisi nedir?

Özofagus Tele-Oblik Grafileri; Özefagusun değerlendirilmesi için diagnostik testler; yapısal bozuklukların gösterilmesi, fonksiyonel anomalilerin belirlenmesi ve özefagusun mide suyuna maruziyetinin ölçülmesinden oluşmaktadır. Özofagusun morfolojisi ve motor fonksiyonlarının değerlendirilmesinde ilk tercih edilen radyolojik tetkik baryumlu özefagografidir.

Yutma güçlüğü, boğazda yanma, ağrılı yutma, göğüs ağrısı, globus, tedavi öncesi ve sonrası değerlendirme baryumlu özefagografinin başlıca endikasyonlarıdır. Baryumlu grafiyle kombine floroskopik değerlendirme bu hastalıkların teşhisinde daha etkilidir. Özefagial bir hastalıktan şüphelenildiğinde hastalarda tanıya yönelik ilk test mide ve duodenumun da tam değerlendirmesini içeren baryumlu görüntüleme olmalıdır.

Tetkik öncesinde hazırlık gereklidir.Tetkikten önce en az 8 saat hasta yemek yememeli, su ve sigara içmemelidir.

Boş mideye ağız yoluyla alçı görünümünde baryum sıvısının içirilmesi ile tetkik başlar. Yutma esnasında alınan görüntüleriyle yutma fonksiyonu değerlendirilir. Baryum mideyi doldurduktan sonra hasta baş aşağı çevrilerek grafi çekilmeye devam edildiğinde fundus bölgesi konturları tamamen görülür ve yemek borusuna kaçak olup olmadığı yani reflü olup olmadığı bu şekilde anlaşılır.

Opak madde hızlı bir şekilde içirilerek tüm özefagus lümenini doldurması sağlanır. Bu metotla kanser, büyük ülserler ve “web”ler tanımlanıp özofagus konturu, motilitesi ve genişleme yeteneği etkin bir biçimde değerlendirilir.

Sürekli dinamik kayıt faringial ve özofagial motilitenin değerlendirilmesinde tercih edilen bir tekniktir. Normal bir erişkinde bolus geçiş 20-24 cm uzunluğundaki özofagustan 6-8 saniyede tamamlanır. Özofagus motilitesi bozuk olan hastalarda baryumun retansiyonu ve gecikmiş boşalması önemli bir görüntüdür.

Mideye indikten sonra midenin katlantıları, mide duvarında olan ülserler dışa doğru taşmış dolum fazlalığı şeklinde görülür. Midenin konturlarının mide içerisine doğru dolum eksikliği göstermesi bir kitle göstergesidir ve mide kanseri lehine düşünülür.

Bu dolum eksikliğinin üzerinde yine dışarı doğru yönlenmiş küçük dolma fazlalıkları ise aynı şekilde mide tümörü üzerinde gelişmiş olan bir ülseri işaret eder. Mide duvarından konturlarından direk dışarıya doğru olan dolum fazlalıklarında peptik ülsere yani midedeki asit fazlalığına bağlı benign ülserler düşünülürken, az önce bahsedilen dolum eksikliği üzerindeki dolum fazlalığı, mide kanseri ülserlerini düşündürür.

Baryumun mide çıkışına takıntısız geçmesi geçtikten sonra bulbus ve duodenum bölgelerinde aynı şekilde dolma fazlalığı veya sebat eden dolum alanları ülser lehine alınabilir. Bulbus ve duodenumdaki ülserlere bağlı gelişen darlıklar ise yine bu grafide rahatlıkla görülür.

1107 kez görüntülendi.