dijital mammografi

Mamografi nedir?

Memeyi görüntülemek için düşük dozda X-ışınları kullanan bir teknik olan mamografi, meme hastalıklarını tespit etmede önemli bir araçtır. Mamografi sırasında, daha detaylı görüntü elde edebilmek için memeniz iki düz panel arasında sıkıştırılır. Radyoloji teknikeri mümkün olan en iyi görüntüleri elde etmek için memeye pozisyon verir. Radyoloji teknikerlerimiz işlem sırasında hastalarımızın olabildiğince rahatsızlık duymamaları için yardımcı olacaklardır. Çoğunlukla her memenin iki planda görüntüleri alınır. Bu görüntüler daha sonra radyoloji uzmanı tarafından yorumlanır.

Tarama mamografisi, belirgin meme problemi olmayan kadınlarda yılda bir kez yapılan bir görüntüleme tetkikidir. 40 yaş ve üzerindeyseniz ve meme probleminiz yoksa yılda bir kez mamografi çektirmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Mamografi, memedeki değişiklikleri, bu değişiklikler bir kadın veya doktoru tarafından hissedilmeden çok önce gösterebilir. 40 yaşından itibaren yılda bir kez yapılan tarama mamografileri, meme kanserinden sağkalım oranlarında çarpıcı bir artışla bağlantılıdır.

Göğüste kitle, kalınlaşma, şişlik, ağrı, meme başı akıntısı veya ciltte değişiklikler gibi bir meme sorununu değerlendirmek için yapılan mamogram, tanısal bir mamogramdır. Bu tip mamogramda anormal bölgeye odaklanan ek yakın çekim görüntüler elde edebiliriz.

Dijital Mamografi, radyolojide yaygın olarak kullanılan çok değerli bir görüntüleme metodudur. Mamografi de aslında X ışını kullanan bir çeşit röntgendir.

Normal röntgene kıyasla biraz daha farklı enerjiye sahip, filtre edilmiş X ışınları ve küçük odak boyutu (röntgen tüpünden ışın çıkan ayarlanabilir açıklığa odak denir, mamografide 0.1-0.3 mm gibi küçük odak çapları kullanılır ) sayesinde oldukça detaylı, çözünürlüğü yüksek görüntüler elde edilir.

Mamografi Hayat Kurtarır

Her 8 kadından 1’i oranıyla meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser. Her yıl 40 bin kadın meme kanserinden hayatını kaybediyor. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 75’i “ortalama riskli” yani  ailesinde hastalık öyküsü veya diğer yüksek risk faktörleri olmayan kişiler. Her 6 meme kanserinden 1’i  40-49 yaş arası kadınlarda görülüyor.

İlginizi Çekebilir  Diş Tomografisi

40 yaş üzeri yıllık mamografi taramalarının  başlaması meme kanserini azaltmaya yardımcı oldu. Meme kanserine bağlı kayıplar yüzde 40’tan fazla oranda azaldı. Mamografi hissedilmeyecek kadar çok  tümörleri bile tesbit edebilir. Küçük tümörler  daha kolay ve daha etkin şekilde tedavi edilebilir.  

Mamografi Çekimine  Nasıl Hazırlanırım?

Adetten önceki günlerde genellikle meme  ağrısı ya da hassasiyeti şikayetiniz oluyorsa, mamografi randevunuzu bu adet öncesi zamanın dışında bir zamana planlamayı düşünebilirsiniz. Mamografi için en uygun zaman adet bitiminden sonraki ilk 5 gündür.

Mamografi çektireceğiniz gün meme  veya koltuk altı bölgelerinize deodorant, vücut pudrası veya losyon sürmeyin. Bunlar, mamografi görüntülerinde artefaktlara neden olabilir. 

Belden yukarı bölümdeki kıyafetlerini çıkartmanız gerekeceğinden bu durum için uygun olabilecek rahat ve iki parçalı kıyafetleri tercih etmeniz uygun olacaktır.  

Başka merkezlerde yaptırdığınız mamografi, meme ultrasonu veya meme MR görüntülerinizin rapor ve CD leri varsa getirin. Bunlar, radyoloji uzmanının  karşılaştırabilmesi için sistemimize yüklenecektir. Bu son derece önemlidir, çünkü önceki görüntülerden bir değişiklik meme kanseri belirtisi olabilir.

Herhangi bir belirtiniz varsa veya kendinize yaptığınız meme muayenesinde herhangi bir şüpheniz varsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Daha önceden geçirdiğiniz meme ile ilgili hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz.

Mamografi Çekimi Nasıl Yapılır ?

Mamografi çekimi sırasında yüzünüz mamografi cihazına  dönük olarak ayakta duracaksınız. Radyoloji teknikeri , memenizi iki dikdörtgen plaka arasına dikkatlice yerleştirecektir. En kaliteli görüntüyü elde etmek , meme dokusunu düzleştirmek ve yaymak için  bu plakalar, arasında meme sıkıştırılır. Meme doğru şekilde yerleştirilip sıkıştırıldıktan sonra, tekniker memenin yanından ve üstten olmak üzere iki görüntüsünü alır. Tekniker size nefesinizi tutmanızı ve birkaç saniye hareketsiz kalmanızı söyleyecektir. Hareket, hatta nefes alma bile görüntüyü bulanıklaştırabilir ve görüntüyü tekrarlamayı gerekli kılabilir. Görüntü alınırken basınç sadece birkaç saniye sürer. Teknisyen, her iki memeyi de görüntülemek için prosedürü tekrarlayacaktır.

İlginizi Çekebilir  Panoramik röntgen

Mamografi neden çok önemli?

Meme kanserinin en erken bulgusu olan küçük kireçlenme odaklarını gösterebilen tek görüntüleme metodu mamografidir. Meme kanserinin büyüyüp ele gelecek şekilde kitle ya da meme cildinde değişiklik oluşturmasıyla, elle veya gözle hasta tarafından farkedilmesi, kanserin oluşmasından yıllar sonraya denk gelir.

Yani, bu aşamaya gelmiş bir meme kanserinın vücuda yayılması için, yeterince uzun bir süre geçmiş demektir. Bu nedenle kanserin başlangıç aşamasında yakalanması büyük önem taşır.

Gelişmiş ülkelerde 40 yaşını aşmış bayanlarda rutin olarak mamografiyle meme kanseri taraması yapılır. Ülkemizde eskiye kıyasla kontrol amaçlı mamografi çektiren bayanların sayısında artış vardır. Ancak toplum genelinde bu oran yine de çok düşüktür.

Mamografi ne zaman yapılmalı ve ne sıklıkta uygulanmalı?

Hiçbir şikayeti olmasada kadınlar 35-40 yaşlarında temel oluşturacak bir mamografi çektirmeli. 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise her yıl düzenli olarak mamografi kontrolleri yaptırmalıdır. Kontrol amaçlı mamografi çektiren kadınlar önceki mamografi filimlerini de yanlarında bulundurmalı.

Bu şekilde eski filmlerle yenileri kıyaslanarak, olası değişiklikler farkedilebilir. 35 yaşın altındaki kadınlarda, meme dokusundaki süt bezlerinin yoğunluğu nedeniyle, mamografi yeterince bilgi vermez.

Bu yaş grubunda meme kanseri sıklığı da oldukça azdır. Bu nedenle özel bir şikayet yoksa, genç kadınlarda mamografi, hem radyasyon verilmesi, hem de tanısal değerinin düşük olması nedeniyle, rutin olarak uygulanmaz. Genç bayanlarda meme sorunlarının aydınlatılmasında ultrasonografi genellikle yeterli olur.

Mamografi meme kanseri tanısında en güvenilir inceleme yönetimidir.Ultrasonografi ile birlikte uygulandığında doğru tanı oranı artmaktadır.Güvenilirlik oranı tek başına uygulanırsa % 90,klinik muayene ile birlikte uygulanırsa %95 kadardır.

Bir başka deyişle %95 oranında doğru tanı konulabilir. Unutmayın kanserde erken tanı hayat kurtarır. Mamografi de meme kanserinde erken tanı yöntemlerinden biri olabilir.

İlginizi Çekebilir  Kemik Dansitometri

Tüm kadınlar bir risk değerlendirmesine sahip olmalıdır

Sadece kadın olmak sizi meme kanseri için “ortalama risk” altına sokar.  Bu risk yaşla birlikte artar. Bazı kadınlar daha yüksek risk altındadır; bunlar ailede meme kanseri öyküsü olan veya bilinen genetik mutasyonu olan kadınlardır. Bu kadınlar ek taramadan fayda görebilir

veya diğer önleyici tedbirler alınabilir.

Tarama yaptıran kadınların yaklaşık yüzde 10’u mamografiye  ek görüntülemeye ihtiyaç duyacaktır. Genellikle ek bir mamografi veya ultrason, yüzde 1-2 oranında iğne biyopsisine ihtiyaç duyacaktır.

Tomosentez Nedir?

Genellikle 3 boyutlu  mamografi olarak adlandırılan Tomosentez, göğüslerin 2D ve 3D benzeri görüntülerini oluşturmak için düşük doz X-ışınları kullanır. Hasta deneyimi, rutin bir dijital mamografininkiyle aynıdır. Ancak bilgisayar memenin ince görüntü dilimlerini oluşturur. Radyolog, bir kitabın sayfalarını çevirir gibi görüntüler arasında gezinebilir. Bu, mamografinin küçük meme kanserlerini bulma yeteneğini geliştirir. Ayrıca kanser olmayan durumlar  için ek spot mamografi gibi tetkiklere çağrılan hasta  sayısını da azaltır.

Mamografi Çektirmenin Riski Var Mı?

Mamografi, memeyi görüntülemek için X ışınları kullanır, ancak radyasyon dozu çok küçüktür. Mamografinin meme kanserini erken bir aşamada tespit etmedeki faydaları, radyasyona maruz kalma risklerinden daha ağır basmaktadır.

 

Dr.Abdullah Cevahir
Radyoloji Uzmanı
Hekimoğlu Görüntüleme ve Tanı Merkezi

Yorumlar

  • 08 Şubat 2021
    nilay Gezginci

    mamografi fiyatını öğrenebilir miyim.

  • 22 Mart 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba mamografi fiyatı ve randevu hakkında bilgiyi 02126321059 nolu telefonumuzdan alabilirsiniz.

  • 05 Nisan 2021
    Aytekin

    Eşim için ultrason+ memografi+ mr fiyatı ve en erken nezaman çekilebilir teşekkürler

  • 15 Nisan 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba merkezimizde ultrason mamografi ve emar mr işlemleri yapılmaktadır. Fiyatları ve randevu hakkında detaylı bilgiyi 02126321059 ve 05359214295 nolu telefondan alabilirsiniz

  • 09 Ağustos 2021
    Türkan Gürkan

    Mamografi ve ultrason fiystlarınızı ögrenebilir miyim?

  • 10 Ağustos 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba mamografi ve meme ultrasonu fiyatlarımız hakkında detaylı bilgiyi 02126321059 nolu telefonumuzdan alabilirsiniz.

  • 18 Kasım 2021
    Sibel akyol

    Mamografi fiyatınızı öğrene bilirmiyim?

  • 01 Aralık 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba merkezimizde mamografi çekimi yapılmaktadır. Mamografi fiyat ve randevu hakkında bilgiyi 02126321059 ve 05359214295 nolu telefonlarımızdan alabilirsiniz.

  • 08 Aralık 2021
    Semra Merter yildirim

    Mamografi fiyatini öğrenebilirmiyim

  • 13 Aralık 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba görüntüleme merkezimizde mamografi çekimi yapılmaktadır. Fiyat ve detaylı bilgiyi 02126321059 ve 05359214295 nolu telefonlarımızdan alabilirsiniz.

  • 06 Mayıs 2022
    Aylin Nayki

    Merhabalar, ben 49 yaşında bir kadınım.İlk kez mamografi çektirmek istiyorum.Sigortam yok ödemesini kendim yapicam.Lutfen mamografi fiyatınizi yazar mısınız? Teşekkürler.

  • 09 Mayıs 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba merkezimizde mamografi incelemesi yapılmaktadır. Mamografi fiyatları hakkında bilgiyi 05359214295 nolu whatsapp hattımızdan alabilirsiniz.

Görüşlerinizi bildiriniz.