Meme Biyopsisi Nedir ?
Mamografi, ultrason ve MR gibi görüntüleme çalışmaları, genellikle memenin fiziksel muayeneleriyle birlikte, doktorların meme kanserinden şüphelenmesine neden olabilir. Ancak kesin olarak bilmenin tek yolu şüpheli bölgeden doku örneği alıp mikroskop altında incelemektir.
Biyopsi, laboratuvarda alınan ve kontrol edilen küçük bir doku parçasıdır. Meme biyopsisi için özel biyopsi iğnesi ile meme dokusu alınabilir. Veya ameliyat sırasında çıkarılabilir. Kanser veya diğer anormal hücrelerin mevcut olup olmadığı kontrol edilir.
Meme biyopsisi, memedeki kitleler ve anormallikler genellikle fizik muayene, mamografi veya diğer görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir. Bununla birlikte, bu görüntüleme testlerinden, bir kitlenin iyi huylu mu ? kötü huylu mu? olup olmadığını söylemek her zaman mümkün değildir.
Meme biyopsisi , memede görüntüleme yöntemleri ile şüpheli bulunan bir alandan bir miktar hücre örneğinin alınıp , tanı koymak için mikroskop altında incelenmesidir. Bu biyopsi cerrahi doku örneklemesine göre daha az invaziv bir yöntemdir. Görüntüleme eşliğinde meme biyopsisi kitlenin tamamını çıkartmak için yapılmaz.
Ultrason eşliğinde meme biyopsisi , ultrasonda görülen kitle içerisinden , ultrason rehberliğinde doku örneği alınması işlemidir.
Doku örneği, kanser hücrelerinin olup olmadığını görmek için bir patolog (hastalığın teşhisinde uzmanlaşmış bir doktor) tarafından incelenir. Kanser varsa, patolog kanserin özelliklerine bakabilir. Biyopsi, patoloğun tüm bulgularını ortaya koyan bir raporla sonuçlanacaktır.
Meme Biyopsisi Neden Yapılır ?
Memede hissedilebilen (palpe edilebilen) şişlik veya kitleyi kontrol etmek için,
Meme dokusunda küçük kalsiyum birikintileri (mikrokalsifikasyonlar) veya sıvı dolu bir kitle (kist) gibi bir mamografide görülen bir sorunu kontrol etmek için,
Meme ucundan kanlı akıntı gibi meme başı sorunlarını değerlendirmek için,
Bir meme kitlesinin kanser (malign) veya kanser (iyi huylu) olup olmadığını öğrenmek için.
Memede bir şişlik veya başka bir endişe alanı kanserden kaynaklanabilir. Veya daha az ciddi başka bir sorundan kaynaklanıyor olabilir.
Meme ultrasonun da aşağıdaki gibi bir anormallik olduğunda ultrason eşliğinde meme biyopsisi yapılabilir:
Şüpheli bir bir kitle, meme dokusunun yapısında bozulma, anormal doku değişikliği alanı
Meme biyopsisi öncesinde, doktorunuza bildirmeniz gerekenler :
Herhangi bir alerjiniz varsa
Son yedi gün içinde aspirin kullanımınız varsa
Kan inceltici ilaçlar (antikoagülanlar) alıyorsanız
Meme Biyopsisi Nasıl Yapılır ?
Birkaç çeşit meme biyopsisi prosedürü vardır. Size yapılacak biyopsi türü, meme kitlesinin veya ilgili alanın konumuna ve boyutuna bağlı olacaktır.
Biyopsi yapmak için farklı teknikler kullanılabilir ve muhtemelen doktorunuz mümkün olan en az invaziv prosedürü – en küçük insizyonu ve en az miktarda yara izini içeren – kullanmaya çalışacaktır. Ancak, prosedürün seçimi gerçekten kişisel durumunuza bağlıdır. Biyopsi, doku örneğini çıkarmak için deriden memeye bir iğne yerleştirilerek yapılabilir.
Biyopsiler lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi ile memenizi uyuşturmak için ilaç enjekte edilir. Uyanık olacaksınız ama acı hissetmeyeceksiniz.
Tıbbi kılavuzlar, biyopsilerin yaklaşık %90’ının en az invaziv prosedür olan iğne biyopsileri olması gerektiğini söylüyor. Yine de araştırmalar meme biyopsilerinin yaklaşık %70’inin cerrahi biyopsiler olduğunu göstermiştir. Bu, kanser olmayan birçok kadının gereksiz ameliyatlar geçirdiği anlamına gelir. Ayrıca meme kanseri teşhisi konan kadınların kanseri ortadan kaldırmak için ikinci bir ameliyat olması gerektiği anlamına gelir.
Meme biyopsisi türleri şunları içerir:
Ultrason eşliğinde meme biyopsisi çeşitleri
İnce iğne aspirasyon biyopsisi
Meme biyopsisinin en basit şeklidir ve klinik meme muayenesinde tesbit edilen bir kitleyi değerlendirmek için kullanılabilir. Prosedür için hasta sırtüstü yatar . Doktorunuz bir elle kitleyi ultrason probu ile görüntülerken , diğer eliyle çok ince bir iğneyi kitleye görerek yönlendirir.
İğne, hücre örneği almaya yarayan şırıngaya bağlıdır. İnce iğne aspirasyonu, sıvı dolu kist ile kitle arasında ayrım yapmak ve daha invaziv bir biyopsi prosedürünü önlemek için hızlı bir yoldur.
Tru-cut ( core ) biyopsi:
Bu tür meme biyopsileri, mamografide veya ultrasonda görülen veya meme muayenesi sırasında doktorunuzun tesbit ettiği, meme kitlesini değerlendirmek için kullanılır. Radyolog çoğunlukla ultrason kılavuzluğunu kullanarak meme kitlesi içindeki doku örneklerini çıkarmak için tru-cut iğnesi kullanır. Her biri bir pirinç tanesi boyutunda birkaç numune toplanır ve doku özelliklerini belirlemek için patolojik olarak analiz edilir.
Ultrason kılavuzluğunda tru-cut( core) biyopsi: İnsan vücudundaki yapıların hassas görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir görüntüleme yöntemi olan ultrason kullanılarak biyopsi iğnesinin konumlandırılması yapılır. Bu işlem sırasında bir ultrason masasına sırt üstü yatarsınız. Radyolog ultrason cihazını (transdüseri) memenize tutarak, memenizdeki kitleyi bulur, iğneyi konumlandırmak için ultrason görüntülemesini kullanır.
Hem ince iğne aspirasyonu hem de çekirdek iğne biyopsisi, belirgin rahatsızlık ve iz bırakmadan hızlı sonuçlar sunmanın yanı sıra, herhangi bir ameliyat olmadan önce doktorunuzla tedavi seçeneklerini tartışma fırsatı verir.
Meme biyopsisinden sonra, biyopsi alanının üzerine yalnızca bandajlar ile eve gidersiniz. Günün geri kalanında dinlenebilir yada normal etkinliklerinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Göğüs biyopsisinden sonra ağrı ve rahatsızlığı olmaması için, ağrı kesici alabilir ve şişmeyi azaltmak için biyopsi bölgesine soğuk uygulayabilirsiniz.
Vakum yardımlı meme biyopsisi
Vakum yardımlı meme biyopsisi, meme biyopsisi gerçekleştirmenin daha yeni bir yoludur. Bir iğnenin deriden birkaç kez sokulmasını içeren tru cut biyopsisinden farklı olarak, daha fazla dokuyu çıkarabilir.
Vakum destekli meme biyopsisi için, göğüslerinizi yerleştireceğiniz özel yuvarlak açıklıkları olan bir muayene masasına yüzüstü yatacaksınız. İlk olarak memeyi uyuşturmak için lokal anestezi enjeksiyonu yapılır. Mamografi (stereotaktik kılavuzlu biyopsi) veya ultrason rehberliğinde radyolog, probu memenin şüpheli bölgesine yerleştirir. Bir vakum daha sonra dokuyu probun içine çeker. Dönen bir kesme cihazı, bir doku örneğini çıkarır ve ardından onu toplama alanına taşır. Radyolog daha sonra şüpheli lezyondan başka bir örnek almak için probu döndürebilir. Bu, bir kaç kez tekrarlanabilir, böylece tüm ilgili alan iyice örneklenir.
Bazı durumlarda, ileride biyopsi gerekmesi durumunda yeri işaretlemek için biyopsi bölgesine küçük bir metal klips yerleştirilir. Bu klips memenin içinde bırakılır ve ağrı veya zarar vermez.
İnsizyonel meme biyopsisi
İnsizyonel biyopsi daha çok normal cerrahiye benzer. Anestezi için bir enjeksiyon yaptıktan sonra, cerrah doku parçasını çıkarmak ve cildi kesmek için bir neşter kullanır.
İğne biyopsisinde olduğu gibi, cerrah şüpheli bölgeyi hissedemiyorsa, doğru noktayı bulmak için mamografi veya ultrason kullanması gerekebilir. Doktorunuz ayrıca iğne teli lokalizasyonu adı verilen bir prosedür kullanabilir. Mamografi veya ultrason eşliğinde, radyolog meme derisinden anormal bölgeye küçük bir içi boş iğne sokar. İğnenin içinden ve ilgili bölgeye küçük bir tel yerleştirilir. Daha sonra iğne çıkarılır. Doktor biyopsi için doğru yeri bulmada teli kılavuz olarak kullanabilir.
Bir iğne biyopsisi sonuçsuzsa (yani sonuçlar net değilse veya kesin değilse) veya şüpheli alan bir iğne ile kolayca örnek alınamayacak kadar büyükse, doktorunuz insizyonel biyopsi önerebilir.. Cerrahi bir işlem olduğu için insizyonel biyopsi iğne biyopsisine göre daha invazivdir, iz bırakır ve iyileşmesi daha uzun sürebilir.
Eksizyonel meme biyopsisi
Eksizyonel biyopsi, şüpheli doku bölgesinin tamamını memeden çıkarmak için yapılan cerrahidir. Cerrah, şüphelenilen kanseri çıkarmaya ek olarak, genellikle etrafındaki küçük bir normal doku kenarını da çıkarır, buna marj denir.
İnsizyonel biyopside olduğu gibi, cerrah şüpheli bölgeyi hissedemiyorsa, doğru noktayı bulmak için mamografi veya ultrason kullanması gerekebilir. Cerrahınız biyopsi için doğru alanı işaretlemek için iğne teli lokalizasyonunu da kullanabilir.
Eksizyonel biyopsi daha çok normal cerrahiye benzer ve iz bırakacak ve iyileşmesi daha fazla zaman alacaktır.
Meme biyopsisi sonuçları
Tru-cut biyopsisinin sonuçlarının çıkması birkaç gün sürebilir. Biyopsi işleminden sonra, meme dokunuz bir laboratuvara gönderilir; burada kan ve vücut dokusu analizinde uzmanlaşmış bir doktor (patolog), mikroskop ve özel işlemler kullanarak numuneyi inceler.
Patolog, bir patoloji raporu hazırlar ve sonuçları sizinle paylaşacak doktorunuza gönderir. Patoloji raporu, doku örneklerinin boyutu ve tutarlılığı, biyopsi alanının konumu hakkında , kanserli olan yada kanserli olmayan (benign) değişiklikler veya kanser öncesi hücrelerin mevcut olup olmadığı hakkında detaylar içerir.
Meme Biyopsisi Fiyatları 2024
Meme biyopsisi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Ücreti Ne Kadar ?
Dr.Abdullah Cevahir
Radyoloji Uzmanı
Hekimoğlu Görüntüleme ve Tanı Merkezi