Skrotal ultrason, skrotum değerlendirmesinde US, anatomik detayı iyi göstermesi nedeniyle halen vazgeçilmez tanı yöntemidir. Nispeten hızlıdır, nispeten ucuzdur, hastanın belirti ve semptomları ile hızlı bir şekilde tanıya ulaştırabilir ve en önemlisi iyonlaştırıcı radyasyon içermez.
Normal Skrotal Anatomi ve İnceleme Tekniği
Her iki testis spermatik kord sayesinde skrotum içerisinde asılı durur. Tunika vajinalisin visseral yaprağı testisi örterken, pariyetal yaprağı skrotum duvarını oluşturur. İki yaprak arasında normalde 2-3 mL kadar sıvı bulunur.
Testis sırası ile uzunluk, ön-arka çap ve genişlik olarak 3-5 cm, 3 cm ve 2-4 cm boyutlarında ve yaklaşık 12-19 gram ağırlığındadır. Epididim başı testisin üst-lateralinde, üçgen şeklinde ve 1 cm’den küçük çaptadır. Epididim toplamda 6-7 cm uzunluktadır ve en geniş yeri baş kısmıdır.
Skrotumun sonografik incelemesi yüksek frekanslı lineer problar ve doğru kullanıcı ayarları ile gerçekleştirilmelidir. Sonografik olarak normal testis hafif ekojen ve homojen iç yapıdadır (Resim 1). Tunika albuginea intraskrotal sıvı varlığında hafif ekojen,mediastinum testis ise daha ekojen görünümdedir. Epididim, testis ile eş ekoda homojen görünüme sahiptir.
Resim 1. Aksiyel planda homojen hafif ekojen testis parankimi ve testise göre ekojen mediastinum testisin (ok) sonografik görünümü.
Skrotal Travma
Skrotal travma anatomik lokalizasyonundan dolayı yaralanma ile seyreden travmaların %1’inden azını oluşturmaktadır. En sık görüldüğü yaş aralığı 10-30’dur. Travmalar künt, penetran, termal ve deri yaralanmaları şeklindedir.
Travma skrotal veya testiküler ödeme, hematoma, hematosele, hidrosele, torsiyona, fraktüre veya rüptüre neden olabilir . Travma durumunda testis içeriğini, kan akımını, skrotal hematom veya diğer sıvı birikimlerini ve yabancı cisimleri noninvaziv olarak gösterebilmesi nedeni ile US ideal bir yöntemdir.
İnfertilite
İnfertilite değerlendirmesinde testis boyutları ve yerleşimi ile atrofiyle birlikte seyreden subklinik varikosel tespitinde US kullanılmaktadır.
İnmemiş testiste US, özellikle en sık yerleşim yeri olan inguinal kanal içinde veya kanalın eksternal orifisi yerleşimi durumunda testisin gösterimi açısından yararlı olup bu lokalizasyonlarda ilk tercih görüntüleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Sonografik olarak inmemiş testis normal testise göre daha küçük ve ekosu azalmıştır. Süre ne kadar uzarsa atrofi miktarı ve hipoekoik görünüm belirginleşmektedir.
Mikrolityazis
Testiküler mikrolityazis 17-35 yaş aralığında toplumun %5’inde izlenir. İnfertilite, kriptorşidizm ve testiküler kanserlerle sıklıkla birliktelik gösterir. İntratübüler 1-2 mm boyutlu kalsifikasyonlardır. Her bir US görüntü alanında 5 ve 5’ten fazla kalsifikasyon varlığı patolojik olarak kabul edilmektedir.
Skrotal Kitleler
Ekstratestiküler Kitleler
Epididimin basit kisti ve spermatosel en sık görülen ekstratestiküler kitleler olup genellikle asemptomatiktir. Epididim kisti sıklıkla epididim başında lokalize olmakla birlikte gövde ve kuyrukta da görülebilir. Spermatosel genellikle epididim kistlerinden daha büyüktür.
İntratestiküler Kitleler
Kistik lezyonlar
Neoplastik olmayan kistik lezyonlar rutin testis incelemesinde sıklıkla saptanmakta olup büyük bir kısmı benign karakterdedir. Bu lezyonların US incelemede görünümleri, yerleşimleri ve kistik yapıları nedeniyle tanınmaları kolaydır. Tunika albuginea kisti, testisin basit kisti, rete testis ektazisi, intratestiküler varikosel, intratestiküler abse ve epidermiod kist bu grupta incelenebilir.
Solid Lezyonlar
Fizik muayenede fark edilen skrotal bir kitlede öncelik bu kitlenin intratestiküler mi yoksa ekstratestiküler mi olup olmadığının anlaşılmasıdır. Ekstratestiküler kitlelerin büyükçoğunluğu benign kitleler iken; intratestiküler solid kitlelerin çoğu aksi ispat edilene kadar malign kabul edilmelidir.
Bu sebepten görüntüleme yöntemlerinin primer amacı bu kitlelerin yerleşimine (testis içi-dışı) ve natürüne (kistik- solid) karar vermektir. Malign karakterde testis kitleleri komşu parankime göre genellikle hipoekoiktir. Kitle içi kanama ve kalsifikasyon varlığında hiperekoik görünüm oluşabilir.
Tümör Benzeri Lezyonlar
Testis içerisinde saptanan kitle her zaman için tümör varlığını göstermez. Orşit, kanama, iskemi ya da enfarkt testis tümörünü taklit eden ve neoplastik olmayan patolojilerdir. Testis kitlelerine göre sınırları belirsizdir ancak kitle ile örtüşen bulgular verebilirler.
Skrotal Ultrason Fiyatları 2024
Skrotal ultrason fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Ücreti Ne Kadar ?
Dr.Abdullah Cevahir
Radyoloji Uzmanı
Hekimoğlu Görüntüleme ve Tanı Merkezi