trigliserid testi

Trigliserid Testi Nedir?

Trigliserid testi, kanınızdaki trigliserid miktarını ölçer. Trigliseridler vücudunuzdaki bir yağ türüdür. İhtiyacınız olandan daha fazla kalori alırsanız, ekstra kaloriler trigliseridlere dönüşür. Bu trigliseridler daha sonra kullanılmak üzere yağ hücrelerinizde depolanır.

Vücudunuzun enerjiye ihtiyacı olduğunda, kaslarınızın çalışması için yakıt sağlamak üzere trigliseridler kan dolaşımınıza salınır.

Yaktığınızdan daha fazla kalori, özellikle karbonhidrat ve yağlardan gelen kalorileri alırsanız, kanınızda yüksek trigliserid seviyeleri alabilirsiniz. Yüksek trigliseridler, sizi kalp krizi veya felç için daha büyük risk altına sokabilir.

Trigliseridler Kana Nasıl Girer? 

Et, süt ürünleri, yemeklik yağlar ve katı yağlar gibi trigliserid içeren yiyecekleri yediğimiz zaman, bunlar bağırsaklarımız tarafından emilir ve şilomikron (bir tür lipoprotein ) adı verilen yağ ve protein paketlerinde paketlenir. Bunlar, kan dolaşımındaki trigliseridleri, hemen enerji için kullanılmak veya daha sonra kullanılmak üzere dokularımıza taşır. 

Vücut ayrıca karaciğerde kendi trigliserid arzını yapar. Bu form, VLDL kolesterol olarak bilinen farklı bir lipoprotein tipinde taşınır.

Trigliserid Testi Ne İçin Yapılır ?

Trigliserid testi genellikle bir lipid profilinin parçasıdır. Lipid , yağları ifade etmek  için kullanılan başka bir kelimedir. Lipid profili, vücudunuzun her hücresinde bulunan mumsu, yağlı bir madde olan trigliseritler ve kolesterol dahil olmak üzere kandaki yağ seviyesini ölçen bir testtir. 

Hem LDL (kötü) kolesterol hem de trigliserid düzeyleriniz yüksekse, kalp krizi veya felç riskiniz yüksek olabilir.

Hekiminiz  rutin bir muayenenin parçası olarak veya kalp rahatsızlıklarını teşhis etmek veya izlemek için bir lipid profili isteyebilir.

Trigliserid Testine Neden  İhtiyacım Var?

Sağlıklı yetişkinler, her dört ila altı yılda bir, bir trigliserid testi içeren bir lipid profili almalıdır. Kalp hastalığı için belirli risk faktörlerine sahipseniz daha sık test yaptırmanız gerekebilir. Bunlar şunları içerir:

Ailede kalp hastalığı öyküsü

Sigara içmek

Aşırı kilolu olmak

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları

Egzersiz eksikliği

Diyabet

Yüksek tansiyon

Yaş. 45 yaş ve üstü erkekler ve 50 yaş ve üstü kadınlar kalp hastalığı için daha yüksek risk altındadır.

Trigliserid Testi  Nasıl Yapılır ?

Test sırasında, bir sağlık uzmanı küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne veya şişeye az miktarda kan alınır. 

İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

Trigliserid Testine  Nasıl Hazırlanılır ?

Testten 8 ila 12 saat önce yemek yememelisiniz. Alkol ve bazı ilaçlar kan testi sonuçlarını etkileyebilir. 

Reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler de dahil olmak üzere, hekiminiz  hangi ilaçları aldığınızı bildiğinden emin olun.

Doktorunuz , bu testi yaptırmadan önce herhangi bir ilaç almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini size söyleyecektir.

Önce hekiminizle  konuşmadan ilaçlarınızı durdurmayın  veya değiştirmeyin.

Trigliserid Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Trigliseritler genellikle desilitre (dL) kan başına miligram (mg) trigliserit olarak ölçülür. Yetişkinler için sonuçlar genellikle şu şekilde sınıflandırılır:

Normal/istenen trigliserit aralığı : 150mg/dL’den az

Sınırda yüksek trigliserit aralığı : 150 ila 199 mg/dL

Yüksek trigliserit aralığı : 200 ila 499 mg/dL

Çok yüksek trigliserit aralığı : 500 mg/dL ve üzeri

Normalden daha yüksek trigliserit seviyeleri sizi kalp hastalığı riskine sokabilir.

Seviyelerinizi azaltmak ve riskinizi azaltmak için sağlık uzmanınız yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir ve/veya ilaç reçete edebilir.

Sonuçlarınız sınırda yüksekse, doktorunuz size şunları önerebilir:

Kilo vermek , daha sağlıklı bir diyet uygulayın, daha fazla egzersiz yapın, alkol alımını azaltın, kolesterol düşürücü bir ilaç alın, 

Sonuçlarınız yüksek veya çok yüksekse,doktorunuz yukarıdaki ile aynı yaşam tarzı değişikliklerini önerebilir ve ayrıca şunları yapabilirsiniz:

Çok az yağlı bir diyet uygulayın, önemli miktarda kilo verin, trigliseridleri düşürmek için tasarlanmış ilaçları alın.

Yüksek Trigliserid Düzeyleri  Neden Önemlidir?

Yüksek trigliseridler, arterlerin sertleşmesine veya arter duvarlarının kalınlaşmasına (damar sertliği) katkıda bulunabilir – bu da felç, kalp krizi ve kalp hastalığı riskini artırır. Aşırı yüksek trigliseridler ayrıca pankreasın akut iltihaplanmasına (pankreatit) neden olabilir.

Yüksek trigliseridler genellikle, obezite ve metabolik sendrom da dahil olmak üzere kalp hastalığı ve felç riskini artıran diğer durumların bir işaretidir – bel çevresinde çok fazla yağ, yüksek tansiyon, yüksek trigliseridler, yüksek kan şekeri ve anormallik içeren bir dizi durum kolesterol seviyeleri.

Yüksek trigliserid düzeyleri ayrıca aşağıdakilerin bir işareti olabilir:

Tip 2 diyabet veya prediyabet

Metabolik sendrom – yüksek tansiyon, obezite ve yüksek kan şekerinin birlikte ortaya çıkması ve kalp hastalığı riskinizin artması durumu

Düşük tiroid hormon seviyeleri (hipotiroidizm)

Vücudunuzun yağı nasıl enerjiye dönüştürdüğünü etkileyen bazı nadir genetik durumlar

Bazen yüksek trigliserid düzeyleri, bazı ilaçları almanın bir yan etkisidir, örneğin:

diüretikler, östrojen ve progestin, retinoidler, steroidler, beta blokerler, bazı immünosupresanlar, bazı HIV ilaçları

Trigliserid Düzeyini Düşürmenin En İyi Yolu Nedir?

Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri anahtardır:

Düzenli egzersiz. Haftanın çoğu veya tüm günlerinde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin. 

Düzenli egzersiz, trigliseridleri düşürebilir ve “iyi” kolesterolü artırabilir. Günlük işlerinize daha fazla fiziksel aktivite eklemeye çalışın – örneğin, işte merdivenleri çıkın veya molalarda yürüyüş yapın.

Şeker ve rafine karbonhidratlardan kaçının. Şeker ve beyaz un veya fruktozla yapılan yiyecekler gibi basit karbonhidratlar trigliseridleri artırabilir.

Kilo vermek. Hafif ila orta derecede hipertrigliserideminiz varsa, kalorileri kesmeye odaklanın. Ekstra kalori trigliseridlere dönüştürülür ve yağ olarak depolanır. 

Kalorilerinizi azaltmak trigliseridleri azaltacaktır.

Daha sağlıklı yağlar seçin. Zeytin ve kanola yağları gibi bitkilerde bulunan daha sağlıklı yağlar için etlerde bulunan doymuş yağ değişimi yapın. 

Kırmızı et yerine, uskumru veya somon gibi omega-3 yağ asitleri yüksek balıkları deneyin. Trans yağlardan veya hidrojene yağlar veya katı yağlar içeren yiyeceklerden kaçının.

İçtiğiniz alkol miktarını sınırlayın. 

Alkol kalori ve şeker bakımından yüksektir ve özellikle trigliseridler üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Şiddetli hipertrigliserideminiz varsa, alkol almaktan kaçının.

Trigliserid Yüksekliği İçin İlaç Tedavisi 

Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yüksek trigliseridleri kontrol etmek için yeterli değilse, doktorunuz şunları önerebilir:

Statinler. Bu kolesterol düşürücü ilaçlar, aynı zamanda yüksek kolesterol düzeyi veya tıkalı arter veya diyabet öykünüz varsa önerilebilir. 

Statin örnekleri arasında atorvastatin kalsiyum (Lipitor) ve rosuvastatin kalsiyum (Crestor) bulunur.

lifler. Fenofibrat (TriCor, Fenoglide, diğerleri) ve gemfibrozil (Lopid) gibi fibrat ilaçları trigliserid seviyenizi düşürebilir. 

Şiddetli böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa fibratlar kullanılmaz.

Balık Yağı. Omega-3 yağ asitleri olarak da bilinen balık yağı, trigliseridlerinizi düşürmenize yardımcı olabilir. Lovaza gibi reçeteli balık yağı müstahzarları, birçok reçetesiz takviyeden daha aktif yağ asitleri içerir. 

Yüksek seviyelerde alınan balık yağı kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir, bu nedenle herhangi bir takviye almadan önce doktorunuzla konuşun.

Niasin. Bazen nikotinik asit olarak adlandırılan niasin, trigliseritlerinizi ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünüzü – “kötü” kolesterolü düşürebilir. 

Reçetesiz niasin almadan önce doktorunuzla konuşun çünkü diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve önemli yan etkilere neden olabilir.

Doktorunuz trigliseridlerinizi düşürmek için ilaç reçete ederse, ilacı reçete edildiği şekilde alın. Ve yaptığınız sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerinin önemini unutmayın. İlaçlar yardımcı olabilir – ancak yaşam tarzı da önemlidir.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.