estradiol testi fiyatları

Estradiol Nedir?

İnsanların ve diğer memelilerin cinsiyet hormonu estradioldur. Estradiol, kadınlarda özellikle üretilen bir östrojen türüdür ve kadın üreme sisteminin düzenlenmesi ve işleyişi için hayati önem taşır. Erkeklerde de daha düşük seviyelerde bulunur ve belirli fizyolojik işlevlerde rol oynar.

Estradiol Testi Nedir?

Genelde estradiol testi kanındaki estradiol miktarını ölçmek için yapılan kan testidir. E2 olarak da bilinen estradiol, yumurtalıkların başlıca ürettiği dört tip östrojenden biridir. Adrenal bezler, plasenta, testisler ve bazı dokular da bu hormonu daha az miktarda üretir.

Doğru östrojen seviyeleri üreme sağlığı için gereklidir. Çok fazla veya çok az östrojene sahip olmak, zayıf kemikler, idrar yolu enfeksiyonları ve hatta depresyon gibi tıbbi sorunlara da yol açabilir .

Doğurganlık, ergenlik veya menopoz ile ilgili endişeler varsa estradiol testi istenebilir. 

Ayrıca östrojenin üç tipi ölçülebilir:

Kadınlarda menopozdan sonra üretilen ana hormon olan estron veya E1,

Estradiol veya E2, kadınların hamilelik dışında ürettikleri ana hormon

Estriol veya E3, kadınların hamile olduklarında daha fazla ürettiği bir hormon.

Alternatif İsimler E2 testi

Doktorunuz test sonuçlarını etkileyebilecek bazı ilaçları almayı geçici olarak bırakmanızı isteyebilir. Doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi verdiğinizden emin olun. Bunlar şunları içerir: Doğum kontrol hapları, ampisilin veya tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortikosteroidler, DHEA , Östrojen, testosteron

Doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ilaç almayı bırakmayınız.

Estradiol Testi Nasıl Yapılır?

Estradiol testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde Estradiol düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Estradiol Testi Neden Yapılır?

Kadınlarda, estradiol çoğu yumurtalıklardan ve adrenal bezlerden salınır. Ayrıca hamilelik sırasında plasenta tarafından salınır. Estradiol ayrıca deri, yağ, kemik hücresi, beyin ve karaciğer gibi diğer vücut dokularında da üretilir. Estradiol şu durumlarda rol oynar:

Rahim (rahim), fallop tüpleri ve vajinanın büyümesi, meme gelişimi, dış genital organların değişiklikleri, vücut yağının dağılımı, menopoz

Erkeklerde az miktarda estradiol esas olarak testislerden salınır. Estradiol, spermin çok erken ölmesini önlemeye yardımcı olur.

Bu test aşağıdakileri kontrol etmek için istenebilir:

Yumurtalıklar , plasenta veya adrenal bezler ne kadar iyi çalışıyor?

Yumurtalık tümörü belirtileri varsa

Erkek veya kadın vücut özellikleri normal bir şekilde gelişmiyorsa

Adetleriniz durduysa (östradiol seviyeleri adet döngüsünün zamanına göre değişir)

Test ayrıca şunları kontrol etmek için de istenebilir:

Kadınlarda menopozda hormon tedavisi işe yarıyor mu takip etmek için 

kadınlarda doğurganlık tedavisine nasıl yanıt verdiğini kontrol etmek için

estradiol testi fiyatları

Estradiol Hormonu Ne İşe Yarar?

Östrojen olarak da bilinen kadın cinsiyet hormonları arasında, estradiol hormonu en biyolojik olarak etkili olanıdır ve birçok önemli görevi yerine getirir. Hem erkek hem de kadın vücudunda bulunan estradiol, kadınlar için özellikle önemlidir.

Estradiol Ne İçin Bakılır?

Estradiol, üreme sağlığı, adet döngüsünü izlemek, menopozu izlemek, kemik sağlığını değerlendirmek ve hormon tedavisinin etkisini izlemek için araştırılır.

Estradiol Referans Aralığı Nedir?

Estradiol hormonunun referans aralığı genellikle ng/dL (nanogram per deciliter) veya pg/mL (pikogram per mililitre) olarak ölçülür ve yaklaşık olarak aşağıdaki kategorilere girer:

Kadınlar (reprodüktif yaş):

Folliküler faz (adet döngüsünün başlangıcı) yaklaşık 30-100 pg/mL’dir. Ovülasyon (yumurtlama) yaklaşık 100-400 pg/mL’dir. Luteal faz (yumurtadan sonraki dönem) yaklaşık 50-200 pg/mL’dir. Kadınlar (menopoz sonrası):

Erkekler: yaklaşık 0–30 pg/mL

Hamile kadınlar için yaklaşık 10 ila 50 pg/mL

Estradiol, hamilelik boyunca yükselir ve gebeliğin ilerleyen dönemlerinde yükselir. Gebelik döneminin hangi aşamasında olduğuna bağlı olarak referans aralığı değişebilir.

Menopoz nedir ? 

Menopoz, adet döngülerinin sonunu işaret eden zamandır. Adet dönemi olmadan 12 ay geçtikten sonra teşhis edilir. Menopoz 40’lı veya 50’li yaşlarda olabilir.

Menopoz doğal bir biyolojik süreçtir. Ancak sıcak basması gibi fiziksel belirtiler ve menopozun duygusal belirtileri uykunuzu bozabilir, enerjinizi azaltabilir veya duygusal sağlığınızı etkileyebilir. Yaşam tarzı düzenlemelerinden hormon tedavisine kadar birçok etkili tedavi mevcuttur.

Menopoza (perimenopoz) giden aylarda veya yıllarda, şu belirti ve semptomlarla karşılaşabilirsiniz: adet düzensizliği , vajinal kuruluk, sıcak basmaları, titreme, gece terlemeleri, uyku sorunları, ruh hali değişiklikleri, kilo alımı ve yavaş metabolizma, ince saç ve kuru cilt, meme dolgunluğu kaybı

Menstrüasyon değişiklikleri de dahil olmak üzere belirti ve semptomlar kadınlar arasında farklılık gösterebilir. Büyük olasılıkla, adet dönemleriniz bitmeden önce bazı düzensizlikler yaşayacaksınız.

Perimenopoz sırasında periyotların atlanması yaygın ve beklenen bir durumdur. Çoğu zaman, adet dönemleri bir ay atlar ve geri döner veya birkaç ay atlar ve ardından birkaç ay boyunca tekrar aylık döngüler başlar. Dönemler ayrıca daha kısa döngülerde olma eğilimindedir, bu nedenle birbirine daha yakındır. Düzensiz dönemlere rağmen, hamilelik mümkündür. Bir dönemi atladıysanız ancak menopoz geçişine başladığınızdan emin değilseniz, hamilelik testi yapmayı düşünebilirsiniz.

Menopozun nedenleri

Doğal olarak azalan üreme hormonları. 30’lu yaşların sonlarına yaklaştıkça, yumurtalıklarınız daha az östrojen ve progesteron – menstrüasyonu düzenleyen hormonlar – üretmeye başlar ve doğurganlığınız düşer.

40’lı yaşlarınızda, adet dönemleriniz uzar veya kısalır, ağırlaşır veya hafifler ve daha sık veya daha seyrek hale gelir, ta ki ortalama olarak 51 yaşına gelindiğinde yumurtalıklarınız yumurta bırakmaya son verir ve artık adet görmezsiniz.

Yumurtalıkların alındığı ameliyat (ooferektomi). Yumurtalıklarınız, adet döngüsünü düzenleyen östrojen ve progesteron dahil olmak üzere hormonlar üretir. Yumurtalıkların alınması için yapılan ameliyat, hemen menopoza neden olur. Adet dönemleriniz durur ve muhtemelen sıcak basması olur ve diğer menopoz belirtileri ve semptomlarını yaşarsınız. Hormonal değişiklikler birkaç yıl içinde kademeli olarak değil, aniden meydana geldiğinden, belirtiler ve semptomlar şiddetli olabilir.

Rahimin alınıp yumurtalıkların (histerektomi) alınmadığı ameliyatlar genellikle hemen menopoza neden olmaz. Artık adet görmeseniz de, yumurtalıklarınız hala yumurta salıyor ve östrojen ve progesteron üretiyor olması bunda etkilidir.

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi. Kanser tedavileri, tedavi sırasında veya tedaviden kısa bir süre sonra sıcak basması gibi semptomlara neden olarak menopoza neden olabilir. Kemoterapiyi takiben menstrüasyonun (ve doğurganlığın) durması her zaman kalıcı değildir, bu nedenle doğum kontrol önlemleri yine de istenebilir. Radyasyon tedavisi, yalnızca radyasyon yumurtalıklara yönlendirilirse yumurtalık fonksiyonunu etkiler. Meme dokusu veya baş ve boyun gibi vücudun diğer bölgelerine radyasyon tedavisi menopozu etkilemez.

Primer yumurtalık yetmezliği. Kadınların yaklaşık %1’i 40 yaşından önce menopoza girer (erken menopoz). Erken menopoz, yumurtalıkların, genetik faktörlerden veya otoimmün hastalıklara bağlı olarak  normal üreme hormonları (primer yumurtalık yetmezliği) üretmemesinden kaynaklanabilir. Ancak çoğu zaman erken menopozun hiçbir nedeni bulunamaz. 

İnfertilite nedir ?

İnfertilite, en az bir yıl boyunca sık ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen hamilelik oluşmamasına denir.

Kadın infertilite nedenlerini teşhis etmek zor olabilir. 

İnfertilitenin ana belirtisi hamile kalamamaktır. Çok uzun (35 gün veya daha fazla), çok kısa (21 günden az), düzensiz veya adetin olmaması, ovulasyon olmadığı anlamına gelebilir. Başka hiçbir belirti veya semptom olmayabilir.

İnfertilite nedenleri 

Hamileliğin gerçekleşmesi için insan üreme sürecinin her aşamasının doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Bu süreçteki adımlar şunlardır:

İki yumurtalıktan biri olgun bir yumurta bırakır.

Yumurta fallop tüpü tarafından alınır.

Sperm, döllenme için yumurtaya ulaşmak için serviksten yukarı, rahim içinden ve fallop tüpüne doğru ilerler.

Döllenmiş yumurta, fallop tüpünden uterusa doğru ilerler.

Döllenmiş yumurta rahmin içine tutunur ve büyür.

Kadınlarda, bir takım faktörler bu süreci herhangi bir aşamada bozabilir. Kadın infertilitesine aşağıdaki faktörlerin bir veya birkaçı neden olur.

Yumurta oluşum bozuklukları

infertilite vakalarının çoğundan yumurta nadiren oluşur veya hiç olmaz. Hipotalamus veya hipofiz bezi tarafından üreme hormonlarının düzenlenmesi ile ilgili problemler veya yumurtalıktaki problemler yumurta oluşum bozukluklarına neden olabilir.

Polikistik over sendromu (PCOS). PCOS , yumurta oluşumunu etkileyen bir hormon dengesizliğine neden olur. PCOS , insülin direnci ve obezite, yüzde veya vücutta anormal kıllanma ve akne ile ilişkilidir. Kadın infertilitesinin en yaygın nedenidir.

Hipotalamik disfonksiyon. Hipofiz bezi tarafından üretilen iki hormon, her ay yumurta oluşumunu uyarmaktan sorumludur – folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinize edici hormon (LH). Aşırı fiziksel veya duygusal stres, çok yüksek veya çok düşük vücut ağırlığı veya yakın zamanda önemli bir kilo alımı veya kaybı bu hormonların üretimini bozabilir ve yumurta oluşumunu  etkileyebilir. Adet düzensizliği veya adetin olmaması  en yaygın belirtilerdir.

Primer yumurtalık yetmezliği. Erken yumurtalık yetmezliği olarak da adlandırılan bu duruma genellikle bir otoimmün yanıt veya muhtemelen genetik veya kemoterapinin bir sonucu olarak yumurtalıktan erken yumurta kaybına neden olur. 

Prolaktin hormon yüksekliği. Hipofiz bezi, östrojen üretimini azaltan ve kısırlığa neden olabilen aşırı prolaktin üretimine (hiperprolaktinemi) neden olabilir. Bu, başka bir durum için aldığınız ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Normal Sonuçlar

Sonuçlar, kişinin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak değişebilir.

Erkek – 10 ila 50 pg/mL (36.7 ila 183.6 pmol/L)

Kadın (menopoz öncesi) – 30 ila 400 pg/mL (110 ila 1468,4 pmol/L)

Kadın (menopoz sonrası) – 0 ila 30 pg/mL (0 ila 110 pmol/L)

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Anormal estradiol sonuçlarıyla ilişkili bozukluklar şunları içerir:

Erken (erken) ergenlik kızlarda

Erkeklerde anormal derecede meme büyümesi (jinekomasti)

Kadınlarda adet görmeme (amenore)

Yumurtalıkların azaltılmış işlevi (yumurtalık hipofonksiyonu)

Genlerle ilgili sorun, örneğin Klinefelter sendromu, Turner sendromu

Hızlı kilo kaybı veya düşük vücut yağı

Estradiol Testi Fiyatları 2024

Estradiol testi, genel bir kan panelinin bir parçası olarak değerlendirilebilir ve genellikle diğer kan testleriyle birlikte yapılır. Bu nedenle, estradiol testinin maliyeti, tam bir kan paneli gibi ilgili testlerle birlikte sunulabileceği için değişkenlik gösterebilir.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.