toraks bt fiyatları

Toraks BT nedir?

Toraks BT (bilgisayarlı tomografi) çekimi, akciğerlerin, kalbin, kan damarlarının, solunum yollarının, kaburgaların ve lenf düğümlerinin ayrıntılı görüntülerini elde etmek için özel X-ışını cihazı kullanır.

BT taraması hızlı, ağrısız, invaziv olmayan ve doğrudur. Akciğerdeki çok küçük nodülleri tespit edebildiği için, göğüs BT özellikle akciğer kanserinin en erken ve en iyi tedavi edilebilir aşamasında teşhis edilmesinde etkilidir.Toraks BT taramaları, doktorunuza öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi toraks semptomlarının nedenlerini belirlemede yardımcı olabilir. Toraks BT taramaları, erken evre akciğer kanseri ve diğer akciğer hastalıklarının teşhisine yardımcı olabilir.

Toraks BT çekimi neden yapılır ?

Doktorunuz aşağıdakiler için toraks BT çekimi isteyebilir:

Tümörlerin tedaviye yanıtını kontrol etmek, pulmoner emboli araştırması, akciğerlerin etrafında sıvı birikimini kontrol etmek,  tüberküloz , amfizem ve pnömoni gibi akciğer rahatsızlıklarını kontrol etmek, toraks yaralanmalarını değerlendirmek, akciğer tümörleri araştırmak,  göğüs ağrısı, aşırı öksürük ve nefes almada zorluk gibi açıklanamayan semptomların nedenini araştırmak,  diğer testlerde bulunan anormallikleri teşhis etmeye yardımcı olmak, tanı koymak için başka testlerin gerekip gerekmediğine karar vermeye yardımcı olmak , radyasyon tedavisi gibi gelecekteki tedavilerin planlanmasına yardımcı olmak için toraks BT tetkiki istenebilir.

Toraks BT çekimi yaptırmanın riskleri nelerdir? 

Genel olarak, toraks BT taramaları ağrısız ve nispeten güvenlidir. Test sırasında kullanılan radyasyon miktarı düşüktür ve maruz kalma minimumda tutulur.

Hamile kadınlar toraks BT taramalarından kaçınmalıdır. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizden şüpheleniyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Toraks BT çekimine nasıl hazırlanılır?

Toraks BT taramasına hazırlanmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur ve testten önce her zamanki gibi yiyip içebilirsiniz. Tarama başlamadan önce, görüntülere müdahale edebileceğinden tüm mücevherleri çıkarmanız gerekecektir. 

Toraks BT çekimi nasıl yapılır?

BT masasında sırt üstü uzanmanız istenecek.Başınızın altına bir yastık konulacak

Tomografi cihazının masası tarayıcının içine doğru hareket ederken tarayıcı, boynunuz ve karnınız arasında göğsünüzün üzerinde ve çevresinde hareket edecektir.

Teknisyen, göğsünüzdeki yapıların kaliteli görüntülerini almak için nefes almanızı ve nefesinizi tutmanızı isteyecektir.

Tarama genellikle 10 dakikadan az sürer.

Toraks BT çekiminden sonra ne olur?

Toraks BT çekiminden sonra her zamanki gibi yiyip içebilir ve normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. BT görüntüleriniz, X-ışını görüntülerini okuma ve yorumlama konusunda özel olarak eğitim almış bir doktor olan bir radyolog tarafından incelenecektir. 

Akciğer Hastalıklarına Genel Bakış

Akciğer hastalıkları, dünyadaki en yaygın tıbbi durumlardan bazılarıdır. Sigara içmek, enfeksiyonlar ve genetik  akciğer hastalığı sebeplerinin önde gelenleridir.

Akciğerleriniz  , oksijeni  içeri alıp karbondioksiti dışarı atmak için her gün binlerce kez genişleyen ve gevşeyen karmaşık bir sistemin parçasıdır. Akciğer hastalığı bu sistemin herhangi bir yerinde sorun olduğunda ortaya çıkabilir.

Hava Yollarını Etkileyen Akciğer Hastalıkları

Nefes borunuz ( trakea ) bronşlar adı verilen tüplere ayrılır ve bu da akciğerleriniz boyunca daha küçük tüpler haline gelir. Bu hava yollarını etkileyebilecek hastalıklar şunlardır:

Astım. Hava yollarınız sürekli iltihaplıdır ve spazm oluşturarak  hırıltıya  ve nefes darlığına neden olabilir. Alerjiler , enfeksiyonlar veya kirlilik astım semptomlarını tetikleyebilir.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ). Bu akciğer rahatsızlığında, genellikle yaptığınız gibi nefes veremiyorsunuz ve bu da nefes almada zorluk yaşanmasına neden oluyor.

Kronik bronşit. Bu  KOAH formu  uzun süreli balgamla birlikte öksürüğe neden olur.

Amfizem. Akciğer hasarı, bu KOAH formunda havanın akciğerlerinizde hapsolmasına izin verir . Havayı dışarı üflemede sorun, ayırt edici özelliğidir.

Akut  bronşit. Hava yollarınızın bu ani enfeksiyonuna genellikle bir virüs neden olur.

Kistik fibroz. Bu durumda bronşlarınızdan mukusu temizlemekte zorlanırsınız. Bu, tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına yol açar.

Hava Keselerini (Alveoller) Etkileyen Akciğer Hastalıkları

Hava yollarınız, alveol adı verilen hava kesesi kümeleriyle biten küçük tüplere (bronşiyoller) ayrılır. Bu hava keseleri, akciğer dokunuzun çoğunu oluşturur. Alveollerinizi etkileyen akciğer hastalıkları şunları içerir:

Akciğer iltihaplanması. Alveollerinizin, COVID-19’a neden olan koronavirüs de dahil olmak üzere, genellikle bakteri veya virüsler tarafından enfeksiyonu.

Mycobacterium tuberculosis bakterisinin neden olduğu, yavaş yavaş kötüleşen zatürre.

Amfizem. Bu, alveoller arasındaki kırılgan bağlantılar hasar gördüğünde olur. Sigara içmek  olağan nedendir. (Amfizem ayrıca hava akışını sınırlayarak solunum yollarınızı etkiler.)

Pulmoner ödem. Sıvı, akciğerinizin küçük kan damarlarından hava keselerine ve etrafındaki alana sızar. Akciğerlerinizin kan damarlarındaki geri basınçtan kaynaklanan Bir  kalp yetmezliği formudur.  Başka bir biçimde, akciğerinizin yaralanması sıvı sızıntısına neden olur.

Akciğer kanseri. Birçok formu vardır ve ciğerlerinizin herhangi bir yerinde başlayabilir. Çoğu zaman , hava keseciklerinin içinde veya yakınında olur.

Akut solunum sıkıntısı sendromu  (ARDS). Bu, ciddi bir hastalıktan akciğerlerde ciddi, ani bir yaralanmadır. COVID-19 bir örnektir. ARDS’li birçok insan, akciğerleri iyileşene kadar ventilatör adı verilen bir makineden nefes almanın yardımına ihtiyaç duyar.

Pnömokonyoz. Bu, ciğerlerinize zarar veren bir şeyi teneffüs etmenin neden olduğu bir durum kategorisidir. Örnekler arasında kömür tozundan kaynaklanan siyah akciğer hastalığı ve asbest tozundan kaynaklanan asbestoz sayılabilir.

İnterstisyumu Etkileyen Akciğer Hastalıkları

İnterstisyum, alveolleriniz arasındaki ince, hassas astardır. Küçük kan damarları interstisyumdan geçer ve alveoller ile kanınız arasında gaz geçişine izin verir. Çeşitli akciğer hastalıkları interstisyumu etkiler:

İnterstisyel akciğer hastalığı  (ILD). Bu, sarkoidoz ,  idiyopatik pulmoner fibroz ve  otoimmün hastalığı içeren bir grup akciğer .

Pnömoni ve pulmoner ödem de interstisyumunuzu etkileyebilir.

Kan Damarlarını Etkileyen Akciğer Hastalıkları

Kalbinizin sağ tarafı,   damarlarınızdan düşük oksijenli kan alır. Pulmoner  arterler yoluyla akciğerlerinize kan pompalar . Bu kan damarlarının da hastalıkları olabilir.

Pulmoner emboli (PE). Bir  kan pıhtısı  (genellikle derin bir bacak damarında,  derin ven trombozu adı verilir ) kopar,  kalbinize gider ve akciğerlerinize pompalanır. Pıhtı pulmoner artere yapışır ve sıklıkla nefes darlığına ve düşük kan oksijen seviyelerine neden olur.

Pulmoner hipertansiyon. Birçok durum pulmoner arterlerinizde yüksek tansiyona neden olabilir. Bu, nefes darlığına ve  göğüs ağrısına neden olabilir . Doktorunuz bir neden bulamazsa, buna idiyopatik  pulmoner arteriyel hipertansiyon derler .

Plevrayı Etkileyen Akciğer Hastalıkları

Plevra, akciğerinizi çevreleyen ve göğüs duvarınızın içini kaplayan ince zardır. Küçük bir sıvı tabakası, akciğerinizin yüzeyindeki plevranın her nefeste göğüs duvarı boyunca kaymasını sağlar. Plevranın akciğer hastalıkları şunları içerir:

Plevral efüzyon. Sıvı, akciğeriniz ve göğüs duvarı arasındaki boşlukta toplanır. Pnömoni veya kalp yetmezliği genellikle buna neden olur. Büyük plevral efüzyonlar nefes almayı zorlaştırabilir ve boşaltılması gerekebilir.

Pnömotoraks. Göğüs duvarı ile akciğer arasındaki boşluğa hava girerek akciğeri çökertebilir.

Mezotelyoma.  Bu, plevra üzerinde oluşan nadir bir  kanser türüdür. Mezotelyoma, asbestle temas ettikten birkaç on yıl sonra ortaya çıkma eğilimindedir.

Göğüs Duvarını Etkileyen Akciğer Hastalıkları

Göğüs duvarınız da nefes almada önemli bir rol oynar. Kaslar kaburgalarınızı birbirine bağlayarak göğsünüzün genişlemesine yardımcı olur. Diyaframınız her nefeste aşağı iner ve ayrıca göğüs genişlemesine neden olur. Göğüs duvarınızı etkileyen hastalıklar şunlardır:

Obezite  hipoventilasyon sendromu.  Göğsünüzdeki ve  karnınızdaki ekstra  ağırlık , göğsünüzün genişlemesini zorlaştırabilir. Bu ciddi  solunum problemlerine neden olabilir.

Nöromüsküler bozukluklar. Solunum kaslarınızı kontrol eden sinirler gerektiği gibi çalışmadığında nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Amyotrofik lateral skleroz  ve  myastenia gravis  , nöromüsküler akciğer hastalığının örnekleridir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.