prolaktin testi

Prolaktin nedir?

Prolaktin (laktotropin ve PRL olarak da bilinir) emzirmeden, meme dokusu gelişiminden sorumlu olan ve yüzlerce başka vücut sürecine katkıda bulunan bir hormondur. Doğumda erkek (AMAB) olarak atanan kişilerde ve emzirmeyen ve hamile olmayan kişilerde prolaktin seviyeleri normalde düşüktür. Normalde hamile veya emziren (emziren) kişilerde yükselir.

Prolaktin hormonunu hipofiz bezi üretir ve salgılar.

Hipofiz beziniz , beyninizin tabanında hipotalamusunuzun altında bulunan küçük, bezelye büyüklüğünde bir bezdir. Endokrin sisteminizin bir parçasıdır ve prolaktin de dahil olmak üzere birçok farklı önemli hormonun yapımından sorumludur. Dopamin (bir beyin kimyasalı) ve östrojen (bir hormon), prolaktin üretimini kontrol eder ve hipofiz bezinizden salınır.

Merkezi sinir sisteminiz , bağışıklık sisteminiz , rahim ve meme bezleriniz de prolaktin üretme yeteneğine sahiptir. Aşağıdaki faktörler bu dokularda prolaktin oluşumuna katkıda bulunabilir:

Meme stimülasyonu, egzersiz yapmak, stres.

Prolaktin testi nedir ?

Prolaktin (PRL) testi kanınızdaki prolaktin seviyesini ölçer. Yüksek prolaktin seviyelerine ilişkin belirti ve semptomlar yaşarsanız ve/veya hipofiz bezinizin işlevini değerlendirmek için doktorunuz sizin için bir prolaktin kan testi isteyebilir.

Prolaktin beyindeki hipofiz bezi tarafından üretilir. PRL veya laktojenik hormon olarak da bilinir. Prolaktin esas olarak kadınların doğumdan sonra süt üretmesine yardımcı olmak için kullanılır.

Hem erkek hem de kadın üreme sağlığı için önemlidir. Erkeklerde prolaktinin spesifik işlevi iyi bilinmemektedir. Bununla birlikte, prolaktin seviyeleri ölçmek için kullanılmıştır. Prolaktin seviyesi testi, hormonun neden olduğu diğer sorunları ortaya çıkarabilir.

Prolaktin testi neden yapılır?

Kadınlarda

Prolaktinoma semptomları olan kadınların teste ihtiyacı olabilir. Prolaktinoma, yüksek düzeyde prolaktin üreten hipofiz bezinde kanserli olmayan bir tümördür.

Kadınlarda prolaktinoma belirtileri şunlardır:

açıklanamayan baş ağrıları, görme bozukluğu, galaktore, doğum veya emzirme dışında memeden süt gelmesi, seks sırasında ağrı veya rahatsızlık ,vücut ve yüz kıllarının anormal büyümesi, anormal akne

Test genellikle tümörün tedaviye yanıtını takip etmek için de  prolaktinoma hastalarında yapılır.

Ayrıca, doğurganlık sorunları yada adet düzensizliği varsa prolaktin testi gerekebilir.Test ayrıca diğer hipofiz bezi veya hipotalamus problemlerini de ekarte edebilir.

Erkeklerde

Erkekler prolaktinoma semptomları gösteriyorsa teste ihtiyaç duyabilir. Erkeklerde prolaktinoma belirtileri şunlardır: açıklanamayan baş ağrıları, görme bozukluğu, azaltılmış cinsel dürtü veya doğurganlık sorunları, erektil disfonksiyon, anormal vücut ve yüz kıllarının eksikliği.

Test ayrıca şu amaçlarla da kullanılabilir:

Testis disfonksiyonu veya erektil disfonksiyonu araştırmak, hipofiz bezi veya hipotalamus ile ilgili sorunları ekarte etmek için kullanılabilir.

Prolaktin testi nasıl yapılır?

Prolaktin testi tıpkı bir kan testi gibidir. Doktorunuzun ofisinde veya laboratuarda birkaç dakika sürer. Bunun için hazırlanmanıza gerek yoktur. Örnek tipik olarak sabah uyandıktan üç ila dört saat sonra alınır. Kolunuzdaki bir damardan kan alınır. Çok az ağrı olabilir. İğne girdiğinde sadece hafif bir sıkışma ve sonrasında hafif bir ağrı hissedebilirsiniz.

Bazı doğum kontrol hapları , yüksek tansiyon ilaçları veya antidepresanlar test sonuçlarını etkileyebilir. Test yapılmadan önce aldığınız ilaçları doktorunuza bildirin. Testten önce uyku sorunları , yüksek stres seviyeleri ve yorucu egzersiz de sonuçları etkileyebilir.

Prolaktin Testi Normal Sonuçları Nelerdir?

Doktorunuz, genel sağlığınız da dahil olmak üzere birçok faktöre dayanarak sonuçlarınızın normal olup olmadığını değerlendirecektir. Prolaktin değerleri farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Normal sonuçlar genellikle aşağıdaki gibi görünür (ng/mL = mililitre başına nanogram):

Hamile olmayan kadınlar < 25 ng/mL

Hamile olan kadınlar 34 ila 386 ng/mL

erkekler < 15 ng/mL

Prolaktin testi yüksek seviyeleri ne anlama geliyor?

Düşük prolaktin seviyeleri genellikle kadınlarda veya erkeklerde bir endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, hiperprolaktinemi olarak bilinen çok yüksek prolaktin seviyeleri daha derin bir sorunu gösterebilir. Nüfusun yaklaşık yüzde 10’u hiperprolaktinemiye sahiptir.

Yüksek prolaktin seviyeleri hamilelik sırasında ve doğumdan sonra emzirme döneminde normaldir. Bununla birlikte, hiperprolaktinemi, anoreksiya nervoza , karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı ve hipotiroidizmden de kaynaklanabilir . Hipotiroidizm, tiroid hormon replasman tedavisi ile tedavi edilebilen hipofiz bezinin büyümesine neden olabilir. Yüksek prolaktin seviyeleri de hipofiz tümörlerinden kaynaklanabilir. Bu tümörler tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.

Bazı ilaçlar yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilir. Risperidon ve haloperidol gibi psikiyatrik ilaçlar seviyenizi artırabilir. Metoklopramid ayrıca prolaktin seviyenizi yükseltebilir. Bu ilaç normalde kanser ilaçlarının neden olduğu asit reflü veya mide bulantısını tedavi etmek için kullanılır.

Bazı yaygın stresörler de prolaktin seviyelerini yükseltebilir. Bu stresörler arasında düşük kan şekeri , yorucu egzersiz aktiviteleri ve hatta hafif rahatsızlık biçimleri bulunur. Prolaktin seviyenizin yüksek olduğunu öğrenirseniz, stresinizi azaltmanın ve kan şekerinizi tutarlı seviyelerde tutmanın yollarını bulmanız gerekebilir.

Kırmızı yonca, çemen veya rezene prolaktin seviyenizi yükseltebilir. Yüksek prolaktin seviyeniz olduğunu öğrenirseniz, bu bileşenlerle herhangi bir şey yemekten kaçının.

Prolaktin vücudumu nasıl etkiler?

Prolaktin yüzlerce vücut işlevine katkıda bulunur, ancak iki ana işlevi şunları içerir:

Meme dokularında meme bezlerinin gelişimi ve süt üretimi.

Emzirme 

Prolaktin’in meme bezi gelişimi ve süt üretimindeki rolü

Hamilelik sırasında prolaktin, östrojen ve progesteron hormonları meme dokusunun gelişimini ve süt üretimini uyarır.

Prolaktin, süt üretiminin gerçekleştiği meme bezinin bileşenleri olan meme alveolleri adı verilen belirli bir meme dokusu türünün büyümesini destekler. Prolaktin ayrıca meme alveolar hücrelerini süt bileşenleri oluşturması için uyarır:

Laktoz (sütün karbonhidrat bileşeni).

Kazein (sütün protein bileşeni).

Lipitler (enerji, esansiyel yağ asitleri ve kolesterol sağlayan bileşenler).

Prolaktinin emzirme ve emzirmedeki rolü (emzirme)

Bebeğinizin doğumundan sonra, progesteron seviyeleri düşer, bu da meme alveolar hücrelerindeki prolaktin reseptörlerinin sayısını artırır. Bu, genellikle emzirme olarak bilinen meme ucunuzdan süt salgılanmasına izin verir.

Doğumdan sonra prolaktin seviyeleri sürekli yüksek kalmaz. Prolaktin seviyeleri, yalnızca bebeğiniz tarafından emme yoluyla meme ucunun uyarıldığı dönemlerde yükselir. Bebeğiniz emmeye devam ettiği sürece prolaktin seviyeleri yüksek kalır. Emzirmediğiniz dönemlerde prolaktin seviyeleriniz düşer ve süt üretiminiz azalır. Bir kişi bebeğini emzirmezse, prolaktin seviyeleri bir ila iki hafta sonra hamile olmayan seviyelere düşer.

Prolaktin artışına ne sebep olur?

Prolaktin seviyeleri normalde hamilelik ve emzirme döneminde (emzirme) yükselir. Aşağıdaki durumlardan dolayı da biraz yükselebilirler:

Ağrı yaşamak gibi fiziksel stres, egzersiz yapmak, yemek yemek, cinsel ilişki, 

meme stimülasyonu, göğüs bölgenizde yaralanma, epileptik nöbetler.

Prolaktindeki bu artışlar genellikle hafif ve geçicidir. Belirli koşullar ve ilaçlar, uzun süreli (kalıcı) yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilir.

Yüksek prolaktin seviyelerinin belirti ve semptomları nelerdir?

Herkes için kanınızdaki normalden yüksek prolaktin seviyeleri aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

kısırlık, sekse ilgi kaybı, hamile değilken veya emzirirken meme uçlarınızdan sütlü akıntı ( galaktore ).

Kadınlarda yüksek prolaktin belirtileri şunları içerir:

Adet düzensizliği (menstrüasyon) veya adet görmeme ( amenore ) gibi menopozla ilgili olmayan adet değişiklikleri, vajinal kuruluk nedeniyle penetran cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık .

Erkeklerde  prolaktinomanın yaygın semptomları şunları içerir:

Erektil disfonksiyon (ED), düşük testosteron seviyeleri, büyümüş meme dokusu ( jinekomasti ).

Anormal derecede yüksek prolaktin seviyelerine ne sebep olur?

Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faktörler ve koşullar, kanınızda normalden yüksek prolaktin seviyelerine ( hiperprolaktinemi ) neden olabilir:

Prolaktinoma , bir hipofiz bezi tümörü (en yaygın neden).

Bazı ilaçlar.

Belirli sağlık koşulları.

Diğer hipofiz bezi tümörleri.

Prolaktinomalar yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilir

Prolaktinoma, kanınızdaki normalden yüksek prolaktin düzeylerinin en yaygın nedenidir. Prolaktinoma, hipofiz bezinizde oluşan ve aşırı prolaktin üretimine neden olan iyi huylu (kanserli olmayan) bir tümördür. Bir tür hipofiz adenomu .

Prolaktinomalar en sık 40 yaşın altındaki kişilerde görülür. 

Doktorunuz genellikle prolaktinomaları ilaçla tedavi eder, ancak cerrahi ve radyasyon tedavisi ile de tedavi edilebilirler.

Yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilecek ilaçlar

Beyin kimyasal dopamin, vücudunuzdaki prolaktin üretimini bastırmaya yardımcı olur. Vücudunuzdaki dopamin üretimini veya kullanımını etkileyen herhangi bir ilaç prolaktin seviyenizi yükseltebilir.

Prolaktin düzeylerini artırabilecek ilaçlar şunları içerir:

Risperidon gibi bazı antipsikotik ilaçlar .

Bazı yüksek tansiyon ilaçları.

Bulantı ve kusmayı tedavi eden ilaçlar .

Opioid içeren ağrı kesiciler .

Bir ilaca bağlı olarak yüksek prolaktin seviyeleriniz varsa, seviyeleriniz genellikle ilacı almayı bıraktıktan üç ila dört gün sonra normale döner. 

Yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilecek sağlık koşulları

Hiperprolaktinemiye neden olabilecek prolaktinoma dışındaki sağlık koşulları şunları içerir:

Böbrek hastalığı .

Hipotiroidizm (az aktif tiroid).

Zona , özellikle göğsünüzde kızarıklık veya kabarcıklar varsa.

Prolaktin seviyelerinin yükselmesine neden olabilen diğer hipofiz bezi tümörleri

Hipofiz bezinizin içinde veya yakınında bulunan büyük tümörler (prolaktinomalar hariç) dopaminin etkisini azaltarak hiperprolaktinemiye neden olabilir. Prolaktin salınımı dopamin tarafından baskılanır, ancak tümör dopaminin prolaktin üreten hücrelere akışını engellerse, hiperprolaktinemi gelişir.

Anormal derecede düşük prolaktin seviyelerine ne sebep olur?

Prolaktin düzeyleriniz, hamile veya emzirme (emzirme) olmadıkça genellikle düşüktür, bu nedenle normalden düşük prolaktin düzeylerine sahip olmanın tek işareti doğumdan sonra anne sütü üretiminin olmamasıdır.

Bu durumlarda, hipopitüitarizm genellikle nedendir. Hipopitüitarizm, hipofiz bezinizin ürettiği hormonlardan birinin, birden fazlasının veya tümünün eksikliğinin (eksikliğinin) olduğu nadir bir durumdur. Genellikle hipofiz bezinizdeki anormal basınçtan veya hipofiz bezinizdeki hasardan kaynaklanır.

Prolaktin seviyelerim hakkında doktorumu ne zaman görmeliyim?

Düzensiz dönemler ve/veya sekse karşı ilgi kaybı gibi aşırı prolaktin düzeyleri (hiperprolaktinemi) belirtileri yaşarsanız, doktorunuza başvurun. Prolaktin seviyenizi kontrol etmek için basit bir kan testi isteyebilirler.

Prolaktin Testi Fiyatları 2024

Prolaktin testi fiyatları bölgeden bölgeye hatta aynı bölgede kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Prolaktin testi fiyatları hakkında bilgi almak için 02126321059 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.