paratiroid hormon testi nedir

Paratiroid Hormon Kan Testi Nedir?

Güçlü kemikler ve dişler için kalsiyuma ihtiyacınız olduğunu muhtemelen zaten biliyorsunuzdur. Ancak sağlıklı kan damarları, kaslar ve sinirler için de bu önemli mineralin normal seviyelerine ihtiyacınız olduğunu biliyor muydunuz ?

Yakın zamanda çok yüksek veya çok düşük kalsiyum seviyeleri gösteren bir kan testi yaptırdıysanız , doktorunuz başka bir tür kan testi yaptırmanızı önerebilir.

Bu test paratiroid hormon (PTH) seviyenizi ölçecektir.

PTH, boynunuzdaki dört küçük paratiroid bezi tarafından yapılır. Bu bezler kanınızdaki kalsiyum seviyelerini kontrol eder. Kalsiyum seviyeleri çok düşük olduğunda, bezler kalsiyum seviyelerini normal aralığa geri getirmek için PTH salgılar. Kalsiyum seviyeleriniz yükseldiğinde, bezler PTH salmayı bırakır.

PTH ölçümü, anormal kalsiyum seviyelerinin nedenini açıklamaya yardımcı olabilir. 

Paratiroid Hormon Testi Neden Yapılır  ?

PTH kan testi, doktorunuzun anormal kalsiyum seviyelerinizin paratiroid bezlerinizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamasına yardımcı olabilir. Testiniz PTH seviyenizin kalsiyum seviyenize uygun olduğunu gösteriyorsa, yüksek veya düşük kalsiyum seviyelerinin başka bir nedeni vardır.

Hiperkalsemi (kanınızda çok fazla kalsiyum) veya hipokalsemi (kanınızda çok az kalsiyum) belirtileri gösteriyorsanız doktorunuz bu kan testini önerebilir.

Hiperkalsemi belirtileri şunları içerir:

Karın ağrısı, aşırı susuzluk, çok idrar çıkarmak, mide bulantısı, tükenmişlik , kas ağrıları, kemik  ağrısı, böbrek taşı.

Hipokalsemi belirtileri şunları içerir:

Depresyon ve huysuzluk, kas spazmları, kollarınızda, bacaklarınızda veya ağzınızın çevresinde karıncalanma veya uyuşma, anormal kalp atışı.

Paratiroid Hormon Testi Riskleri ve Faydaları

PTH kan testi yaptırmanın riskleri azdır. İğnenin cildinize girdiği yerde biraz ağrı hissedebilirsiniz. Bu bölge daha sonra biraz ağrılı olabilir.

Herhangi bir kan testinde olduğu gibi, çok küçük bir enfeksiyon veya morarma olasılığı vardır. Bazı insanlar kan testinden sonra biraz sersemlik hissederler.

PTH kan testinin en önemli yararı, vücudunuzun çok fazla veya çok az paratiroid hormonu üretip üretmediğini doktorunuza bildirmesidir.

Sorun bu gibi görünüyorsa, durumunuzu resmi olarak teşhis etmek için daha fazla test yapılabilir. Aynı derecede önemli olan test, paratiroid hastalığını da ekarte edebilir.

Paratiroid Hormon Testi İçin Nasıl Hazırlanılır ?

Testten bir gün önce veya test gününde bazı ilaçları veya takviyeleri almayı bırakmanız gerekebilir.

Ancak reçeteli ilaçların yanı sıra reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeleri almayı bırakmadan önce doktorunuza danışın.

Kolunuzdaki bir damardan kan alınır.

Kan alan kişi önce üst kolunuza bir lastik bant bağlayabilir. Bu, yumruk yapmanın yanı sıra damarların cilt yüzeyine yakın yerlerde daha görünür olmasına yardımcı olabilir. Damara giren iğne küçük bir test tüpüne takılır.

PTH testi için sadece biraz kan gereklidir. Yeterli kan alındıktan sonra teknisyen iğneyi çıkaracak ve bir bandaj koyacaktır.

Kan örneği daha sonra PTH, kalsiyum ve muhtemelen hormonlar, mineraller veya diğer maddeler için ölçüleceği bir laboratuara gönderilir.

Paratiroid Hormon Testi Sonuçları

Bu testte üç PTH formu ölçülür. Tam normal aralıklar, testi yapan laboratuvara göre değişir. Sonuçlar, mililitre başına pikogram (pg/mL) olarak açıklanmıştır. Normal Bozulmamış molekül 10 ila 65 pg/mL’dir.

Laboratuvara bağlı olarak test sonuçlarınızı geri almanız birkaç gün sürebilir. 

Yüksek PTH seviyelerine aşırı aktif paratiroid bezleri neden olabilir. Buna hiperparatiroidizm denir. Bununla birlikte, yüksek PTH seviyelerinin başka potansiyel nedenleri de vardır, örneğin:

Düşük D vitamini seviyesi, paratiroid bezleriyle ilgisi olmayan düşük kalsiyum seviyeleri, kronik böbrek hastalığı.

Düşük PTH seviyeleri, yetersiz çalışan paratiroid bezleriyle ( hipoparatiroidizm ) ilişkili olabilir. Nedenler şunları içerir:

Radyasyon, aşırı demir yükü, tiroid hastalığı için cerrahi, yüksek kalsiyum seviyeleri, otoimmün hastalıklar, düşük magnezyum seviyeleri.

Paratiroid Hormon Testi ile Birlikte Başka Testlere İhtiyacım Var mı?

PTH seviyelerinize bağlı olarak daha fazla teste ihtiyacınız olabilir.

Örneğin, PTH düzeyleriniz yüksekse ancak kalsiyum düzeyleriniz hala düşükse, paratiroid bezleriniz düzgün çalışıyor olabilir. Doktorunuz daha sonra kalsiyum seviyenizi etkileyip etkilemediğini görmek için D vitamini , fosfor ve magnezyum seviyenizi test edebilir.

Öte yandan , kalsiyum seviyeniz yüksekse ve PTH seviyeniz de normalin üzerindeyse hiperparatiroidiniz olabilir. Doktorunuz paratiroid bezlerinizi incelemek için ultrason veya başka görüntüleme testleri isteyebilir.

Hiperparatiroidizm, paratiroid bezi büyümüşse veya bir tümör içeriyorsa bezleri çıkarmak için ameliyatla tedavi edilebilir.

Durumunuz hafifse ve böbrek problemleri veya zayıflamış kemikler gibi semptomlarınız yoksa doktorunuz kalsiyum ve PTH seviyelerinizin düzenli olarak kontrol edilmesini önerebilir. 

Kalsiyum Kan Testi Gerekli mi?

Kalsiyum, insanlar için gerekli bir kimyasal elementtir. Kemik sağlığını, kas kasılmasını ve kan pıhtılaşmasını destekler.

Günlük 200 ila 1.200 mg kalsiyum diyet önerilmektedir ; bu rakam kişinin yaşına, cinsiyetine ve diğer faktörlere göre değişir. Kalsiyum süt, peynir, yoğurt ve diğer yiyecek ve içeceklerde bulunur. Bazı durumlarda, insanlar farklı miktarlarda temel kalsiyum içeren kalsiyum takviyeleri alırlar.

Kandaki yüksek kalsiyum seviyeleri ile paratiroid bezlerinin aşırı miktarda PTH salgılamasına neden olan tıbbi bir durum olan hiperparatiroidizm (HPT) arasında doğrudan bir ilişki vardır. Paratiroid bezleri kalsiyum regülasyonu gerçekleştirir; kemiklere giren ve hücrelerin kan dolaşımına kalsiyum salmasını sağlayan PTH’yi serbest bırakırlar. Aynı zamanda PTH, böbreklerin idrardaki kalsiyumu emmesini sağlar. PTH ayrıca D vitaminini aktif formuna dönüştürerek bağırsakların yiyeceklerden kalsiyumu emmesine ve kandaki kalsiyum seviyesini yükseltmesine izin verir.

HPT, paratiroid bezlerinin vücudun kalsiyum seviyesini düzenleme yeteneğini bozar. Dört paratiroid bezinden herhangi birinde bulunan iyi huylu bir tümör nedeniyle oluşur. Bir paratiroid bezi tümörü büyüdükçe, bezin PTH üretimini artırmasına neden olur. Sonuç: Vücutta kalsiyum seviyeleri yükselir, bu da kişinin böbrek taşı, hafıza kaybı, yüksek tansiyon ve diğer sağlık sorunları riskini artırır.

PTH testi ile doktor, bir hastanın kalsiyum dengesizliği ile karşı karşıya olup olmadığını belirleyebilir. Doktor daha fazla test yaparak birincil, ikincil ve üçüncül HPT’yi teşhis eder ve ayırt eder ve ayrıca bir hastanın kandaki yüksek fosfor seviyeleri ile uğraşıp ilgilenmediğini öğrenir. 

Fosfor Testi Gerekli mi?

Araştırmalar fosforun PTH salgılanmasını ve sentezini uyardığını gösteriyor. Bununla birlikte, diyet fosforu bazen vücudun kalsiyum eksikliğini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan D3 vitamininin sentetik bir versiyonu olan kalsitriol üretimini arttırır. Bu olduğunda, fosfor vücudun kalsiyum seviyelerini bozabilir.

Fosfor testi, doktorun hastanın kanındaki fosfat miktarını ölçmesine olanak tanır. Hastanın damarından alınan kan yoluyla gerçekleştirilir; kan genellikle hastanın dirseğinin içinden veya elinin arkasından alınır.

Bir doktor, bir hastanın fosfor testine yol açan bazı ilaçları almayı bırakmasını önerebilir. Tamamlandığında, test doktorun hastanın fosfor seviyelerinin normal 2,4 ila 4,1 mg/dl aralığında olup olmadığını görmesine olanak tanır.

Bir hasta düşük fosfor seviyeleri ile uğraşıyorsa, HPT’ye sahip olabilir. 

PTH Testi hakkında bilinmesi gerekenler 

PTH testi, özellikle çok çeşitli HPT semptomları yaşayan ancak henüz HPT tanısı almamış bir hasta için korkutucu görünebilir. Neyse ki, PTH testi basit, güvenli ve etkilidir ve hastaların HPT semptomlarını tedavi etmenin en iyi yolunu bulmalarına yardımcı olur.

PTH testinin ardından, doktor sonuçları yakından inceler ve hastasına mümkün olan en iyi sonuçları vermek için tasarlanmış bir tedavi planı geliştirir. Bir hastanın PTH seviyesi normalse, doktor bekle ve gör yaklaşımı önerebilir ve önümüzdeki birkaç hafta ve ay boyunca hastasının PTH seviyesini izlemeye devam edebilir. Bir doktor ayrıca hastanın paratiroid bezi fonksiyonunu daha fazla değerlendirmek için HPT için çeşitli laboratuvar testleri isteyebilir; bu testler alkalin fosfat, D vitamini ve kreatin seviyesi değerlendirmelerini içerebilir.

PTH testi, bir hastanın PTH seviyesinin yükseldiğini ortaya çıkarırsa, hasta HPT ile uğraşıyor olabilir. Bu hasta ayrıca aşağıdakiler gibi diğer sağlık sorunlarına da yatkın olabilir:

D Vitamini Eksikliği: Osteoporoz (kemikleri kırılgan ve zayıf yapan bir durum) ve kemik kırıkları ile birlikte kemik yoğunluğu kaybına yol açabilir.

Malabsorpsiyon: Vücudun besinleri emme yeteneğini engeller

Osteoporoz: Kemik mineralizasyonunu azaltır ve kemiklerin hiç olmadığı kadar kolay kırılmasına neden olur.

PTH testi, bir hastanın PTH seviyesinin normalden düşük olduğunu ortaya çıkarırsa, hasta HPT veya aşağıdaki gibi diğer tıbbi durumlarla ilgileniyor olabilir:

Hipoparatiroidizm: Paratiroid bezleri yetersiz miktarda PTH ürettiğinde ortaya çıkar.

Hipomagnezemi: Vücutta düşük magnezyum seviyeleri ile sonuçlanır, ishal, pankreatit ve diğer gastrointestinal sorunlar riskini artırır.

Sarkoidoz: Akciğerlerde, karaciğerde ve diğer organlarda doku iltihabına neden olur.

PTH testi, yüksek eğitimli ve deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır. Bu, bir hastanın bir tıp uzmanından ilk elden PTH testi içgörülerini alabilmesini, bir PTH testi sırasında neler bekleyebileceğini öğrenmesini ve PTH testiyle ilişkili riskler hakkında bilgi edinmesini sağlar.

Paratiroid Hormon Testi Fiyatları 2024

Paratiroid hormon kan testi özel ve devlet hastanelerinde çeşitli merkezlerde yapılmaktadır. Paratiroid hormon testi fiyatları bölgeden bölgeye ve kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. Paratiroid hormon testi fiyatları hakkında bilgi almak için 05359214295 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.