kalsiyum kan testi fiyatları

Kalsiyumun güçlü kemikler oluşturduğu yaygın bir bilgidir, ancak birçok insan kalsiyumun dahil olduğu düzinelerce diğer önemli fizyolojik süreçten habersizdir. 

Kalsiyum, vücudumuzun sağlık için bağımlı olduğu bir eser mineral elementtir. Yeterli kalsiyum almak sadece kemik gücünüzü artırmakla kalmaz, aynı zamanda tüm vücut sağlığına da katkıda bulunabilir.

Kalsiyum kan testi nedir?

Kalsiyum kan testi, kanınızdaki kalsiyum seviyesini ölçer.

İki tür kalsiyum kan testi vardır:

Total kalsiyum : Bu test, kanınızdaki belirli proteinlere bağlı kalsiyumu ve “serbest” veya bağlanmamış kalsiyumu ölçer. Total kalsiyum, genellikle temel metabolik panel (BMP) adı verilen rutin bir kan tarama testine dahil edilir.

İyonize kalsiyum : Bu test, kanınızdaki belirli proteinlerden bağlanmamış veya “serbest” olan kalsiyumu ölçer.

Kalsiyum kan testi, kemiklerinizde ne kadar kalsiyum olduğunu gösteremez. Doktorunuz kemik sağlığınızı, kemik yoğunluğu testi (DEXA taraması) adı verilen bir röntgen türü ile ölçebilir.

Kalsiyum nedir ve ne işe yarar?

Kalsiyum, vücudunuzdaki en önemli ve yaygın minerallerden biridir. Vücudunuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99’u kemiklerinizde ve dişlerinizde depolanırken, kalan %1’i kanınızda dolaşmaktadır. Küçük bir miktar olsa da kanınızdaki kalsiyum çok önemlidir ve aşağıdakileri yapar:

Sinirlerinizin çalışmasına yardımcı olur.

Hareket edebilmeniz için kaslarınızı sıkıştırmaya yardımcı olur.

Kanamanız durumunda kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

Kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

Kanınızdaki ve kemiklerinizdeki kalsiyum seviyeleri, paratiroid hormonu (PTH) ve kalsitonin adı verilen iki hormon tarafından kontrol edilir. D vitamini ayrıca kalsiyum seviyelerinin korunmasında önemli bir rol oynar çünkü vücudunuzun kalsiyumu emmesi için buna ihtiyacı vardır.

Kalsiyum Kan Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde kalsiyum düzeyi ölçülerek yapılır.

Herhangi bir hazırlık gerektirmez. 

Bu testte ölçümlerin artmasına neden olabilecek ilaçlar arasında kalsiyum tuzları (örneğin, besin takviyeleri veya antasitler), D vitamini, lityum, tiyazid diüretikler ve tiroksin bulunur. Bu testi etkileyebilecek ilaçları hekiminiz bırakmanızı isteyebilir.

Kalsiyum Testi İçin  Alınırken Nasıl Hissedilir ?

Kan almak için iğne yerleştirildiğinde, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir  batma hisseder. Sonrasında biraz zonklama veya hafif morarma olabilir. Bu kısa süre sonra ortadan kalkar.

Kalsiyum Kan Testi Neden Yapılır ?

Tüm hücrelerin çalışması için kalsiyum gerekir. Kalsiyum özellikle kemiklerin yapısında ve nöromüsküler (sinirler ve kaslar) aktivitesinde önemlidir. 

Vücut sıvılarındaki kalsiyum eksikliği, aşırı uyarılabilir sinirlere ve kaslara neden olur. Aşırı kalsiyum ters etkiye sahiptir.

Kalsiyum kan testine ihtiyaç duymanızın dört ana nedeni vardır:

Doktorunuz , her ikisi de bir kalsiyum kan testi içeren temel metabolik panel (BMP) veya kapsamlı metabolik panel (CMP) adı verilen rutin kan tahlili istemiş olabilir.

Kanınızda çok fazla kalsiyum (hiperkalsemi) veya çok az kalsiyum (hipokalsemi) olduğuna dair belirti veya semptomlar gösteriyor olabilirsiniz.

Kanınızdaki kalsiyum miktarını etkileyen bir durum teşhisi konduysa, tedavinizin işe yaradığından emin olmak için rutin kalsiyum kan testlerine ihtiyacınız olabilir.

Kanınızdaki kalsiyum miktarını etkileyen bir ilaç alıyorsanız, seviyenizi izlemek için rutin kalsiyum kan testlerine ihtiyacınız olabilir.

Kanınızda çok fazla kalsiyum bulunmasının ( hiperkalsemi ) belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Sık idrara çıkma  ve susuzluk hissi, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, iştah kaybı, kabızlık ve karın ağrısı.

Kanınızda çok az kalsiyum bulunmasının (hipokalsemi) belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Özellikle sırt ve bacaklarda kas krampları, kuru, pullu cilt, kırılgan tırnaklar, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, sinirlilik veya huzursuzluk, depresyon.

Şiddetli hipokalsemi (kanınızdaki çok düşük kalsiyum seviyeleri) aşağıdaki semptomlara neden olabilir:

Dudaklarınızda, dilinizde, parmaklarınızda ve/veya ayaklarınızda karıncalanma, kas ağrıları, boğazınızda nefes almayı zorlaştıran kas spazmları , kaslarınızın sertleşmesi ve spazmları (tetani), anormal kalp ritimleri ( aritmi ), kalsiyum seviyenizi etkileyebilecek bir tıbbi durumunuz varsa, sağlık uzmanınız bir kalsiyum testi isteyebilir. Aşağıdakiler dahil birçok tıbbi durum kan kalsiyum seviyenizi etkiler:

Paratiroid bozuklukları, böbrek hastalığı , tiroid hastalığı .

Yetersiz beslenme, özellikle diyetinizde çok az veya çok fazla kalsiyum ve/veya D vitamini varsa

Bazı kanser türleri.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı ilaçlar kan kalsiyum seviyenizi de etkileyebilir:

Bifosfonatlar, kortikosteroidler , rifampin , kalsitonin, klorokin, sinakalset , denosumab, foskarnet ,plikamisin, hidroklorotiyazid (HCTZ) ve diğer tiyazid diüretikleri, lityum .

Kalsiyumun Vücuttaki Fizyolojik Rolü

Kalsiyum, kemik sağlığında önemli bir rol oynar; kalsiyum ve fosfor, kemiklere güç veren birincil mineralleri temsil eder.

Kalsiyum, sinir uyarı iletimi için de önemlidir, çünkü bireysel nöronların yakındaki hücrelerle temas kurmak için sinyal moleküllerini serbest bırakmaları için hücresel kalsiyum akışı gereklidir. 

Kalsiyum ayrıca kan damarlarının daralmasına ve gevşemesine, hormonların salgılanmasına, kas kasılmasına ve hücre metabolizması için gerekli enzimatik reaksiyonlara aracılık etmeye yardımcı olur.

Yeterli Kalsiyum Almanın Sağlığa Faydaları

Onlarca yıllık araştırma, belirli koşullar için risk altındaki bireyler için sağlık sonuçlarını iyileştirmek için kalsiyum kullanımını desteklemektedir. Örneğin, osteoporoz, artan kemik kırılganlığı ve kemik gücü kaybı ile karakterize bir durumdur. Yeterli kalsiyum almak osteoporoz riskinizi azaltabilir.

Hormonal değişiklikler kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğinden, bu özellikle menopoz sonrası kadınlar için önemlidir.

Yeterli kalsiyum almak, özellikle D vitamini ile birlikte alındığında böbrek taşı gelişme riskinizi de azaltabilir.

Kalsiyum ayrıca hamilelik sırasında daha düşük hipertansiyon riski , kolorektal kanser ve çocuklar arasında kurşun toksisitesi ile ilişkilidir. Ayrıca, bazı bilimsel kanıtlar, diyet kalsiyumunun arttırılmasının aşırı kilolu veya obez bireylerde sağlıklı kilo kaybını destekleyebileceğini düşündürmektedir. 

Kalsiyum ayrıca genel kardiyovasküler riskiniz ile ilişkili olan hipertansiyon riskinizi de azaltabilir . 

Kalsiyumun bu çeşitli faydalı etkileri, mineralin düzinelerce metabolik süreçte oynadığı önemli role işaret eder.

Önerilen Günlük Kalsiyum Alımı

Normal insanların sağlığını korumak için ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarını belirler. Önerilen günlük doz yaşa bağlıdır. 50 yaşın altındaki yetişkin erkek ve kadınların günde 1.000 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır. 51’den 70’e kadar, erkekler günde 1.000 mg’ı hedeflemeye devam etmeli, kadınlar ise günde 1.200 mg’da biraz daha fazlasına ihtiyaç duymalıdır. 71 yaşın üzerindeki erkek ve kadınlar günde 1.200 mg kalsiyum almalıdır. Yaşlı yetişkinler için artan önerilen günlük kalsiyum miktarı, artan osteoporoz ve diğer kemik sorunları riskinden kaynaklanmaktadır.

Kalsiyum sağlıklı gelişim için çok önemli olmasına rağmen, 9-13 yaş arasındaki erkeklerin sadece %23’ü ve kızların %15’i önerilen günlük miktarı karşılamaktadır. Erkeklerin sadece üçte ikisi ve kadınların üçte biri yeterince alıyorsa, 19 ila 30 yaş arası yetişkinler çok daha iyi durumda değil.

İyi Kalsiyum Kaynakları Olan Gıdalar

Bazı gıdalar, insanların yeterince kalsiyum almasına yardımcı olmak için kalsiyum ile güçlendirilmiştir. Örneğin, portakal suyu ve kahvaltılık gevrekler tipik olarak kalsiyum ile takviye edilir. Bazı doğal diyet kalsiyum kaynakları şunları içerir:

Tofu (½ fincan porsiyon): 434 mg

Yoğurt (1 su bardağı): 415 mg

Sardalya (1 su bardağı): 325 mg

Süt (1 su bardağı): 300 mg

Çedar peyniri (1.5 ons): 303 mg

Beyaz fasulye (½ fincan): 81 mg

İncir (kurutulmuş; ¼ fincan): 61 mg

Portakal (1 orta): 60 mg

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri 

Şiddetli kalsiyum eksikliği oldukça nadir olma eğilimindedir Bunun nedeni, vücudunuzun sürekli olarak mevcut olan büyük bir kalsiyum kaynağına sahip olmasıdır: kemikler. Kandaki kalsiyum seviyeleri çok düştüğünde, vücudunuz hücrelere daha fazla kalsiyum sağlamak için kemik dokusunu parçalama sinyali verebilir. 

Aşırı kalsiyum olduğunda tam tersi bir süreç meydana gelir: güç ve stabilite eklemek için kemiklerde biriktirilir.

Bununla birlikte, bazı kişilerde, özellikle böbrek yetmezliği, midenin çıkarılması veya Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi sindirim bozuklukları yaşayan kişilerde kalsiyum eksikliği oluşabilir. Bazı ilaçların alınması da kalsiyum emilimini engelleyerek kalsiyum eksikliğine yol açabilir. 

Kalsiyum eksikliğinin en yaygın belirtileri şunlardır 

İştahsızlık, değişen kalp ritimleri, ekstremitelerde uyuşma veya karıncalanma, kas krampları, 

letarji, konvülsiyonlar, ağır vakalarda, kalsiyum eksikliği ölüme bile neden olabilir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.