d vitamini testi

D vitamini testi nedir?

D vitamini, vücudunuzun kalsiyumu emmesine ve tüm yaşamınız boyunca kemiklerin korumasına yardımcı olur. Güneşin UV ışınları cildinize temas ettiğinde vücudunuz D vitamini üretir. Vitaminin diğer iyi kaynakları arasında balık, yumurta ve süt ürünleri bulunur. Ayrıca bir diyet takviyesi olarak da mevcuttur.

Vitamin D, vücutta kullanılmadan önce vücudunuzda çeşitli işlemlerden geçmelidir. İlk dönüşüm karaciğerde gerçekleşir. Burada vücudunuz D vitaminini kalsidiol olarak da adlandırılan 25-hidroksi vitamin D olarak bilinen bir kimyasala dönüştürür.

Vitamin D testi, D vitamini düzeylerini izlemenin en iyi yoludur. Kanınızdaki 25-hidroksi vitamin D miktarı, vücudunuzda ne kadar D vitamini bulunduğunun iyi bir göstergesidir. Test, D vitamini seviyenizin çok yüksek veya çok düşük olup olmadığını belirleyebilir.

Test ayrıca 25-OH D vitamini testi ve kalsidiol 25-hidroksikolekalsifoerol testi olarak da bilinir. Osteoporoz (kemik zayıflığı) ve raşitizm (kemik malformasyonu) için önemli bir gösterge olabilir.

D vitamini testi neden yapılır?

Doktorunuz birkaç farklı nedenden dolayı 25-hidroksi D vitamini testi isteyebilir. Çok fazla veya çok az D vitamininin kemik zayıflığına veya diğer anormalliklere neden olup olmadığını anlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca D vitamini eksikliği riski olan kişileri de izleyebilir.

Düşük D vitamini düzeyine sahip olma riski yüksek olanlar:

Güneşe fazla maruz kalmayan insanlar, ileri yaştaki insanlar, obezitesi olan insanlar

sadece anne sütü ile beslenen bebekler, mide baypas ameliyatı geçirmiş kişiler, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi bağırsakları etkileyen ve vücudun besinleri emmesini zorlaştıran bir hastalığı olan kişiler.

Doktorunuz ayrıca size D vitamini eksikliği teşhisi koyduysa ve tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek istiyorsa, 25-hidroksi D vitamini testi yapmanızı isteyebilir.

D vitamini testi, vücudunuzda ne kadar D vitamini olduğunu ölçmenin en doğru yoludur.

D vitamini vücuttaki kalsiyum ve fosfat seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Alternatif İsimler

25-OH D vitamini testi; kalsidiol; 25-hidroksikolekalsiferol testi

D Vitamini Testi Nasıl Yapılır?

D Vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde D vitamini düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

D Vitamini Testi Normal Sonuçları

Sonuçlar yaşınıza, cinsiyetinize ve kullanılan test yöntemlerine bağlı olacaktır. Sonuçlar ayrıca laboratuardan laboratuara biraz değişebilir.

Normal D vitamini aralığı, mililitre başına nanogram (ng/mL) olarak ölçülür. Birçok uzman, 20 ila 40 ng/mL arasında bir seviye önermektedir. Diğerleri 30 ila 50 ng/mL arasında bir seviye önerir.

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

D Vitamini Testi  Anormal Sonuçları

Normalden daha düşük D vitamini  seviyesi, aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

Cildin güneş ışığına maruz kalmaması, koyu ten rengi veya güneş kreminin sürekli kullanımı

Diyette yeterli D vitamini eksikliği

Karaciğer ve böbrek hastalıkları

Zayıf gıda emilimi

Fenitoin, fenobarbital ve rifampin dahil olmak üzere bazı ilaçların kullanımı

İleri yaş, kilo verme ameliyatı veya yağın iyi emilmediği durumlar nedeniyle zayıf D vitamini emilimi

Düşük D vitamini düzeyi, Afrika kökenli Amerikalı çocuklarda (özellikle kış aylarında) ve yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklerde daha yaygındır.

Normalden daha yüksek bir seviye, aşırı D vitaminine bağlı olabilir. Bu duruma hipervitaminoz D adıverilir. Bu genellikle çok fazla D vitamini alınmasından kaynaklanır. Vücutta çok fazla kalsiyuma neden olabilir (hiperkalsemi). Bu, birçok semptoma ve böbrek hasarına yol açar.

D vitamini seviyeniz düşükse ve kemik ağrısı belirtileri yaşıyorsanız, doktor kemik yoğunluğunu kontrol etmek için kemik yoğunluğu taraması önerebilir. Doktorlar, bir kişinin kemik sağlığını değerlendirmek için bu taramayı kullanır.

D vitamini genel özellikleri

D vitamini , vücuttaki kalsiyum ve fosforu düzenlemeye yardımcı olan temel bir vitamindir. Ayrıca uygun kemik yapısının korunmasında da rol oynar. Ergokalsiferol (D2 vitamini) ve kolekalsiferol (D3 vitamini ) dahil olmak üzere farklı D vitamini formları vardır. D vitamini balık, yumurta ve sütte bulunur. Ayrıca güneş ışığına maruz kaldığında deride yapılır. Güneş ışığının olduğu dönemlerde, D vitamini yağda depolanır ve daha sonra güneş ışığı olmadığında salınır. D vitamini takviyeleri , D vitamini eksikliğini tedavi etmek ve önlemek için yaygın olarak kullanılır.

Yeterince güneş almayan kişiler ve 65 yaş ve üstü kişiler eksiklik riski altındadır. İnsanlar ayrıca zayıf ve kırılgan kemikler, kalp hastalığı , astım , saman nezlesi ve diğer birçok durum için D vitamini kullanırlar, ancak bu kullanımların çoğunu destekleyecek iyi bir bilimsel kanıt yoktur. Ayrıca COVID-19 için D vitamini takviyelerinin kullanılmasını destekleyen güçlü bir kanıt yoktur. Ancak sağlıklı D vitamini seviyelerini korumak önemlidir. Bu, günlük 400-1000 IU D vitamini alarak veya her gün güneşte 15-30 dakika geçirerek yapılabilir.

D vitamininin etkili olduğu alanlar

Kandaki düşük fosfat seviyeleri (ailesel hipofosfatemi), nadir görülen, kalıtsal bir kemik bozukluğu. Kalsitriol veya dihidrotakisterol adı verilen özel D vitamini formlarının ağız yoluyla fosfat takviyeleri ile birlikte alınması, kanda fosfat düzeyi düşük olan kişilerde kemik bozukluklarının tedavisinde etkilidir.

Hipoaktif paratiroid ( hipoparatiroidizm ). Dihidrotaşisterol, kalsitriol veya ergokalsiferol adı verilen D vitamininin belirli formlarını ağızdan almak, düşük paratiroid hormon düzeyleri olan kişilerde kalsiyum kan düzeylerini artırmak için etkilidir.

Kemiklerin yumuşaması ( osteomalazi ). D3 vitaminini ağızdan almak bu durumun tedavisinde etkilidir.

Böbrek hastalığı (renal osteodistrofi) olan kişilerde görülen bir kemik bozukluğu. Kalsitriol adı verilen özel bir D vitamini formunu ağız yoluyla almak, böbrek yetmezliği olan kişilerde düşük kalsiyum seviyelerini yönetmeye ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.

Raşitizm. D vitamininin ağızdan alınması raşitizmi önleme ve tedavi etmede etkilidir. Kalsitriol adı verilen özel bir D vitamini formu böbrek yetmezliği olan kişilerde kullanılmalıdır.

D vitamini eksikliği . D vitamininin ağızdan alınması, D vitamini eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde etkilidir.

D Vitamininin Muhtemelen Etkili Olduğu Alanlar

Kortikosteroid adı verilen ilaçlar alan kişilerde kemik kaybı. D vitamininin ağızdan alınması, kortikosteroid adı verilen ilaçları kullanan kişilerde kemik kaybını önler. Ayrıca, D vitaminini tek başına veya kalsiyumla birlikte almak, kortikosteroid kullanımından kaynaklanan mevcut kemik kaybı olan kişilerde kemik yoğunluğunu iyileştiriyor gibi görünmektedir.

Zayıf ve kırılgan kemikler ( osteoporoz ). D3 vitaminini kalsiyum ile birlikte ağızdan almak, osteoporozlu kişilerde kemik kaybını ve kemik kırılmalarını önlemeye yardımcı gibi görünüyor.

Sedef hastalığı Cilde kalsitriol, kalsipotrien , maksakalsitol veya parikalsitol formunda D vitamini uygulamak plak tipi sedef hastalığının tedavisine yardımcı olabilir. D vitaminini kortikosteroidlerle birlikte uygulamak, tek başına D vitamini veya kortikosteroid uygulamaktan daha iyi sonuç veriyor gibi görünüyor. Ancak ağızdan D vitamini almak yardımcı görünmüyor.

D2 veya D3 vitamininin ağızdan alınması bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde çürük riskini %36 ila %49 oranında azaltır.

Kalp yetmezliği. D vitaminini ağızdan almak, bazı insanlarda kalp yetmezliği gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak zaten kalp yetmezliği olan hastalara yardımcı olmuyor gibi görünüyor.

Aşırı aktif paratiroidi olan kişilerde kemik kaybı (hiperparatiroidizme bağlı kemik kaybı). D3 vitaminini ağızdan almak, hiperparatiroidizm adı verilen bir durumu olan kişilerde paratiroid hormon düzeylerini ve kemik kaybını azaltıyor gibi görünüyor.

Hava yollarının enfeksiyonu. D vitamininin ağızdan alınması çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olur. Ancak hamilelik sırasında D vitamini almak, doğumdan sonra çocuklarda bu enfeksiyon riskini azaltmıyor gibi görünüyor. Ayrıca yetişkinlerde enfeksiyonları önlemeye yardımcı olmaz.

Diş kaybını önleme (diş tutma). Kalsiyum ve D3 vitamininin ağızdan alınması yaşlılarda diş kaybını önlüyor gibi görünmektedir.

D Vitamininin Muhtemelen Etkisiz Olduğu Alanlar

Kalp hastalığı. Kan D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin kalp hastalığı geliştirme şansı daha yüksek gibi görünüyor. Ancak D vitamini takviyesi almak çoğu insanda kalp hastalığı, kalp krizi, felç veya kalple ilgili diğer ciddi olayları önlemiyor gibi görünüyor.

Kritik hastalık (travma). D vitamini düzeyi düşük olan ve kritik bir hastalığı olan hastanede yatan kişilere D vitamini verilmesi, onların yaşama olasılığını artırmaz.

Kırıklar. D vitamininin ağızdan alınması, osteoporozu OLMAYAN yaşlı kişilerde kırıkları önlemiyor gibi görünüyor.

Yüksek tansiyon. D vitaminini ağızdan almak, yüksek tansiyonu olan çoğu insanda kan basıncını düşürmez. Ancak kan D vitamini düzeyi çok düşük olan kişilere yardımcı olabilir.

Halüsinasyonlar ve sanrı (psikoz) ile işaretlenmiş bir zihinsel bozukluk. Ağızdan D vitamini almak yetişkinlerde psikoz semptomlarını iyileştirmiyor gibi görünüyor.

Prostat kanseri. Ağızdan D vitamini almak, kanserin ilerlemesini veya prostat kanserinden ölümü azaltmıyor gibi görünüyor.

Tüberküloz. D vitamininin ağızdan alınması, tüberkülozu iyileştirmeye veya daha az şiddetli hale getirmeye yardımcı olmaz.

D vitamininin başka amaçlarla kullanılmasına ilgi vardır, ancak yararlı olup olmadığını söylemek için yeterli güvenilir bilgi yoktur.

 

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.