kreatinin testi

Kreatinin Testi  Nedir?

Bu, böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir kan testidir. Kanınızdaki atık ürünleri temizlemek ve filtrelemek önemli böbrek fonksiyonlarıdır.

Kreatinin, kaslarınızı kullanmaktan kanınızda biriken normal bir atık üründür. 

Vücudunuz her zaman sabit bir oranda kreatinin üretir ve sağlıklı böbrekler bu kreatinin neredeyse tamamını ortadan kaldırır. 

Kanınızdaki kreatinin miktarını standart normal bir miktarla karşılaştırarak, doktorunuz böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığına dair iyi bir fikir edinebilir.

Kreatinin Testi  Neden Yapılır?

Düzenli tıbbi muayenenizin bir parçası olarak bu teste ihtiyacınız olabilir. Genel sağlığınızı kontrol etmek için genellikle rutin kan testlerine dahil edilir.

Böbrek hastalığı belirtileriniz veya semptomlarınız varsa bu teste ihtiyacınız olabilir. Daha yaşlı bir yetişkinseniz, yüksek tansiyonunuz varsa, ailenizde böbrek hastalığı öyküsü varsa veya diyabetiniz varsa böbrek hastalığı riskiniz daha yüksektir. 

Afrika kökenli Amerikalı, Hispanik, Asyalı, Pasifik Adalı veya Kızılderili iseniz de yüksek risk altında olabilirsiniz. Böbrek hastalığının belirti ve semptomları şunları içerir:

Sık yorgunluk, ayaklarınızda veya ayak bileklerinizde şişme, iştahsızlık, göz çevresinde şişlik

kuru, kaşıntılı cilt , kas krampları, sık idrara çıkma, ağrılı idrara çıkma, idrarınızda kan veya protein bulunması.

Böbrek hastalığı için tedavi görüyorsanız, tedavinizin ne kadar işe yaradığını görmek için de bu teste ihtiyacınız olabilir.

Kreatinin testi ile  birlikte başka hangi testleri yaptırabilirim?

Doktorunuz, glomerüler filtrasyon hızınızı (GFR) hesaplamak için yaşınız, ırkınız, cinsiyetiniz ve diğer faktörlerle birlikte kan kreatinin düzeyinizi kullanabilir. GFR, böbrek fonksiyonunun en iyi ölçüsü olarak kabul edilir.

Kan üre nitrojeni (BUN), genellikle kreatinin testi ile yapılan başka bir kan testidir. BUN, sindirim sürecinden gelen atık bir üründür. Doktorunuz  böbreklerinizin nasıl çalıştığını görmek için ölçer.

Ayrıca idrardaki kreatinin miktarını ölçen bir test yapılabilir.

Kreatinin testi nasıl yapılır?

Kanınızdaki kreatinin düzeylerini ölçmek için standart bir kan testi kullanılır (serum kreatinin). 

Kreatinin idrar testi için klinik tarafından sağlanan kaplarda 24 saat boyunca idrar toplamanız gerekebilir.

Her iki test için de testten önce belirli bir süre et yemekten kaçınmanız gerekebilir. Bir kreatin takviyesi alırsanız, muhtemelen kullanmayı bırakmanız gerekecektir.

Kreatinin Testi sonuçlarım ne anlama geliyor?

Test sonuçları yaşınıza, cinsiyetinize, sağlık geçmişinize, test için kullanılan yönteme ve diğer şeylere bağlı olarak değişebilir.

Test sonuçlarınız bir sorununuz olduğu anlamına gelmeyebilir. Doktorunuza test sonuçlarınızın sizin için ne anlama geldiğini sorun. 

Normal bir kreatinin seviyesi, sahip olduğunuz kas kütlesine bağlıdır. Bir erkek için normal bir seviye, bir kadın için olduğundan daha yüksektir. Çocukların seviyeleri hem erkeklerden hem de kadınlardan daha düşüktür.

Kreatinin, desilitre başına miligram (mg/dL) olarak ölçülür. İşte yaşa göre normal değerler:

yetişkin erkekler için 0,9 ila 1,3 mg/dL

Yetişkin kadınlar için 0,6 ila 1,1 mg/dL

3 ila 18 yaş arası çocuklar için 0,5 ila 1,0 mg/dL

3 yaşından küçük çocuklar için 0,3 ila 0,7 mg/dL

Kreatinin düzeyiniz yüksekse, aşağıdakilere bağlı olabilir:

Böbrek hastalığı , üriner sisteminizde tıkanıklık , kas hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, diyabet , dehidrasyon, aşırı aktif tiroid bezi, şok

Kreatinin düzeyiniz düşükse, kas kaybı, şiddetli karaciğer hastalığı, diyetinizde yeterli protein yoksa buna bağlı olabilir.

Kreatinin Testi Sonuçlarımı Ne Etkileyebilir?

Kreatinin testinize müdahale edebilecek bazı faktörler şunlardır:

Hamile olmak, son zamanlarda çok et yemek, büyük dozlarda C vitamini almak

Bazı ilaçların, özellikle antibiyotiklerin alınması

Kreatinin /albümin oranı:

İdrar kreatinin sayısının başka bir yorumu, albümin/kreatinin oranı olarak adlandırılır. Albümin kanda bulunan bir proteindir. 

Sağlıklı böbrekler genellikle onu kandan filtrelemez, bu nedenle idrarda çok az albümin bulunmalı veya hiç bulunmamalıdır.

Kreatinin/albumin  oranı, ne kadar kreatinin olduğuna göre bir idrar örneğinde ne kadar albümin olduğunu tanımlar. Sonuçlar, her gram (g) kreatinin için miligram (mg) albümin sayısı olarak rapor edilir. Sağlıklı bir böbreği gösteren sonuçlar:

Yetişkin erkekler için 17 mg/g’dan az

Yetişkin kadınlar için 25 mg/g’dan az

Tipik sonuçtan daha yüksek bir sonuç, böbrek hastalığının bir işareti olabilir. Sonuç, özellikle diyabetik nefropati veya diyabetik böbrek hastalığı olarak adlandırılan bir diyabet komplikasyonunu gösterebilir.

Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?

Akut böbrek yetmezliği, böbreklerinizin aniden çalışmayı bırakmasıdır. Sadece birkaç saat veya gün içinde gerçekleşebilir.

Akut böbrek yetmezliği her zaman kalıcı değildir. Hemen tedavi görürseniz ve başka ciddi sağlık problemleriniz yoksa böbrekleriniz normal çalışmasına dönebilir.

Böbreklerinizin ana görevi  kanınızdaki atıkları süzmektir . Ayrıca  kanınızdaki fazla sıvıyı  (bu idrar olur) alır ve  kan basıncını kontrol eder . Böbrekler  kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur. Elektrolitleri  (bir tür besin)  düzenlerler  ve D vitaminini de aktive ederler.

Böbrekler hasar gördüklerinde iyi çalışmazlar. Bu, diyabet gibi başka bir sağlık durumu nedeniyle olabilir  . Böbrek fonksiyonunda daha uzun bir süre boyunca meydana gelen azalmaya kronik  böbrek yetmezliği denir.

Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri

Akut böbrek yetmezliği semptomlarınız olmayabilir. Doktorunuz başka bir nedenle laboratuvar testleri yaparken bu rahatsızlığınız olduğunu keşfedebilir.

Belirtileriniz varsa, böbrek fonksiyonu kaybınızın ne kadar kötü olduğuna, böbrek fonksiyonunu ne kadar çabuk kaybettiğinize ve böbrek yetmezliğinizin nedenlerine bağlı olacaktır. Belirtiler şunları içerebilir:

Normalden daha az idrar çıkarmak, bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şişme  (vücudunuzda sıvı tutulmasına bağlı ), uykulu veya çok yorgun hissetmek, nefes darlığı, kaşıntı, eklem ağrısı, şişme, iştah kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, bulantı kusma, göğüs ağrısı veya basıncı, kas  seğirmesi, nöbetler  veya  koma  (ağır vakalarda), mide  ve  sırt ağrısı, ateş, döküntü, burun kanaması

Akut Böbrek Yetmezliği Nedenleri

Böbreklerinizin birdenbire yetmezliğe girmesinin üç ana nedeni vardır:

Böbreklere giden kan akımının azalması veya durması. Bunun nedeni şunlar olabilir:

Enfeksiyon ,karaciğer yetmezliği, ilaçlar  ( aspirin ,  ibuprofen ,  naproksen veya Celebrex gibi COX-2 inhibitörleri  ), tansiyon ilaçları, kalp yetmezliği, ciddi yanıklar veya  dehidrasyon, kan veya sıvı kaybı

İdrarın böbreklerinizi terk etmesini engelleyen bir durumunuz var.  Bu şu anlama gelebilir:

Mesane , rahim ağzı,  kolon veya  prostat kanseri , idrar yolunuzdaki kan pıhtıları, büyümüş  prostat, böbrek taşı, mesanenizde sinir hasarı

Bir şey doğrudan böbreklerinize zarar vermiş olabilir. Örneğin:

Kan pıhtıları, kolesterol  birikintileri, İbuprofen ve naproksen gibi  NSAID’ler , kemoterapi ve  antibiyotikler dahil olmak üzere böbreklere doğrudan zarar verebilecek ilaçlar , glomerülonefrit (iltihaplı böbrek filtreleri; bir enfeksiyon,  otoimmün hastalık  (  lupus gibi ),  multipl miyelom ,  skleroderma ,  kemoterapi  ilaçları,  antibiyotikler veya diğer toksinlerden kaynaklanabilir)

Akut Böbrek Yetmezliği Risk Faktörleri

Çoğu zaman, böbrek yetmezliği başka bir tıbbi durum veya olayla birlikte olur. Aşağıdaki kategorilerden herhangi birine girerseniz, akut böbrek yetmezliği olasılığınız daha yüksek olabilir:

Uzun süre hastanede kalmak  özellikle yoğun bakımda kalmak, şeker hastalığı , yaşlılık , koroner arter hastalığı, kalp yetmezliğiniz veya  yüksek tansiyon, kronik böbrek veya  karaciğer  hastalığı. 

Akut Böbrek Yetmezliği Tanısı

Doktorunuz  fizik muayene ile başlayacaktır. Ardından kan, idrar ve böbrekleriniz için testler isteyeceklerdir.

Kan testleri . Bunlar kanınızdaki maddeleri ölçer. 

Kreatinin  , kanınızda kas aktivitesi tarafından üretilen atık bir üründür. Normalde, böbrekleriniz tarafından kanınızdan çıkarılır. Ancak böbrekleriniz çalışmayı bırakırsa kreatinin seviyeniz yükselir.

Üre nitrojen  , kanınızdaki başka bir atık üründür. Gıdalardaki protein parçalandığında oluşur. Kreatinin gibi, böbrekleriniz de bunu kanınızdan uzaklaştırır. Böbrekleriniz çalışmayı bıraktığında, üre nitrojen seviyeniz yükselir.

Serum potasyum kanınızda bulunan ve kan dolaşımınızdaki su seviyelerini dengeleyen bir maddedir. Böbrek hastalığı, yüksek veya düşük potasyum seviyelerine neden olabilir. 

Serum sodyum , kanınızdaki vücudunuzdaki sıvı dengesine yardımcı olan başka bir maddedir. Yüksek sodyum seviyeleri, vücudunuz doğru miktarda sodyumdan kurtulamadığı için böbreklerinizin düzgün çalışmadığı anlamına gelebilir.

İdrar testleri . Doktorunuz idrarınızı kan ve protein açısından kontrol edecektir. Ayrıca belirli elektrolitleri de arayacaklar. Sonuçlar, doktorunuzun böbrek yetmezliğinize neyin neden olduğunu anlamasına yardımcı olur.

İdrar çıkışı ölçümü. Bu, 24 saat içinde ne kadar idrar yaptığınızı ölçer. Eve götürmek, işemek ve 24 saat sonra laboratuvara geri dönmek için bir kap alacaksınız. Doktorunuzun neden böbrek yetmezliğiniz olduğunu belirlemesine yardımcı olabilir.

Böbrek biyopsisi (böbrek biyopsisi) , doktorun cildinize ince bir iğne yerleştirip ,  mikroskop altında bakmak için böbreğinizden küçük bir parça aldığı bir prosedürdür. Böbreğinizde herhangi bir hasar veya hastalık olup olmadığını gösterebilir.

Görüntüleme testleri . Ultrasonografi veya BT taraması gibi bazı testler  böbreklerinizin büyümüş olup olmadığını veya idrar akışınızda bir tıkanıklık olup olmadığını gösterebilir. Bir  anjiyogram , böbreklerinize giden arterlerin  veya damarların tıkalı  olup olmadığını doktorunuza söyleyebilir. MR da bunu gösterebilir.

Böbrek Yetmezliği Tedavisi ve Önleme

Başka bir sorun yoksa böbrekler kendi kendine iyileşebilir.

Diğer vakaların çoğunda, akut böbrek yetmezliği erken yakalanırsa tedavi edilebilir. Diyetinizde değişiklikler, ilaç kullanımı ve hatta diyaliz içerebilir.

Diyet:  Doktorunuz böbrekleriniz iyileşene kadar aldığınız tuz ve potasyum miktarını sınırlayacaktır. Bunun nedeni, bu maddelerin her ikisinin de böbrekleriniz yoluyla vücudunuzdan atılmasıdır. Nasıl ve ne yediğinizi değiştirmek akut böbrek yetmezliğini tersine çevirmez. Ancak doktorunuz buna neden olan koşulları tedavi ederken diyetinizi değiştirebilir. Bu, kalp yetmezliği gibi bir sağlık sorununu tedavi etmek, kullandığınız bazı ilaçları kesmek veya susuz kaldıysanız IV yoldan sıvı vermek anlamına gelebilir. Doktorunuz sizi düşük potasyum diyetine soktuysa, muz, ıspanak, portakal, patates ve domates gibi yüksek potasyumlu gıdaları kesmeniz gerekecektir. Öte yandan, elma, çilek, üzüm ve karnabahar gibi düşük potasyumlu yiyecekleri daha fazla yiyebilirsiniz.  

İlaçlar: Doktorunuz kanınızdaki fosfor ve potasyum miktarını düzenleyen ilaçlar reçete edebilir. Böbreklerinizde yetmezlik olduğunda, bu maddeleri vücudunuzdan atamazlar. İlaçlar böbreklerinize yardımcı olmaz, ancak böbrek yetmezliğinin neden olduğu bazı sorunları azaltabilirler.

Diyaliz . Böbrek hasarınız yeterince şiddetliyse, böbrekleriniz iyileşene kadar hemodiyaliz gerekebilir. Diyaliz böbreklerin iyileşmesine yardımcı olmaz, ancak iyileşene kadar böbreklerin işini üstlenir. Böbrekleriniz iyileşmezse, diyaliz uzun süreli olabilir.

Akut Böbrek Yetmezliği Komplikasyonları

Akut böbrek yetmezliği bazen komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

Sıvı birikmesi . Akut böbrek yetmezliği bazen vücudunuzda sıvı birikmesine neden olabilir. Akciğerlerinizde sıvı birikirse, bu nefes darlığına neden olabilir.

Göğüs ağrısı Kalbinizi kaplayan zar iltihaplanırsa göğüs ağrınız olabilir.

Asidik kan (metabolik asidoz). Akut böbrek yetmezliği nedeniyle kanınızda çok fazla asit varsa, mide bulantısı, kusma, uyuşukluk ve nefes darlığı yaşayabilirsiniz.

Kas Güçsüzlüğü. Vücudunuzun sıvıları ve elektrolitleri dengesiz olduğunda kas zayıflığı yaşayabilirsiniz. Ciddi durumlarda, bu felç ve kalp ritmi sorunlarına yol açabilir.

Kalıcı böbrek hasarı . Akut böbrek yetmezliği kronikleşebilir ve böbrekleriniz neredeyse tamamen çalışmayı durdurur. Buna son dönem böbrek hastalığı denir. Böyle bir durumda, (kanınızı filtrelemek ve toksinleri atmak için) kalıcı diyalize girmeniz veya böbrek nakli yaptırmanız gerekecektir.

Ölüm . Akut böbrek yetmezliği böbrek fonksiyon kaybına neden olabilir, ani ölüme neden olabilir.

Akut Böbrek Yetmezliğini Önleme

Bazı sağlıklı alışkanlıklar uygulayarak akut böbrek yetmezliğine yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Reçetesiz ağrı kesici ilaçlar alırken dikkatli olun. Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi NSAID ilaçları veya asetaminofen gibi diğer ağrı kesici ilaçları alıyor olsanız da, paket üzerinde önerilen dozlama talimatlarını okumak ve bunlara uymak önemlidir. Bu ilaçlardan çok fazla alırsanız, akut böbrek yetmezliğine yakalanma şansınızı artırabilirsiniz.

Doktorunuzun tavsiyesine uyun . Önceden var olan böbrek hastalığı veya diğer durumlar nedeniyle akut böbrek yetmezliğine yakalanma riskiniz daha yüksekse, durumunuzu tedavi etmek ve yönetmek için doktorunuzun tavsiyelerine uyduğunuzdan emin olun.  

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün. Egzersiz yapmak, doğru beslenmek ve çok az alkol almak veya hiç alkol almamak, akut böbrek yetmezliğini önlemede uzun bir yol kat edebilir.

 

Yorumlar

  • 08 Şubat 2023
    Şinasi Gültekin

    İyi çalışmalar
    Ben 57 yaşımda erkek bireyim
    Benim açlık kanda kreatinin 1,21 çıktı
    Boy 172 kilo 70
    Teşekkür ederim

  • 25 Mart 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba kreatinin testi sonuçlarını dahiliye nefroloji bölümüne danışmanız uygun olacaktır.

Görüşlerinizi bildiriniz.