büyüme hormonu an testi fiyatları

HDL ve LDL kolesterol nedir?

Vücudunuzdaki kolesterolün çoğu LDL’dir . Gerisi yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya “iyi” kolesteroldür. HDL, LDL’yi vücudunuzdan atıldığı karaciğerinize götürür. Yüksek HDL seviyeleri kalp krizi ve felçlere karşı koruma sağlayabilir.

HDL ve LDL iki tip lipoproteindir. Yağ (lipid) ve proteinin bir kombinasyonudur. Lipidlerin kanda hareket edebilmeleri için proteinlere bağlanması gerekir. HDL ve LDL’nin farklı amaçları vardır:

HDL, kolesterolü çoğunlukla karaciğere veya adrenaller , yumurtalık ve testisler gibi steroidojenik organlara hem doğrudan hem de dolaylı yollarla taşır. 

HDL, yüksek yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelir. Bazen “iyi” kolesterol olarak da adlandırılır çünkü kolesterolü vücudunuzun diğer bölgelerinden karaciğerinize geri taşır. Karaciğeriniz daha sonra kolesterolü vücudunuzdan uzaklaştırır.

LDL kolesterol

LDL, düşük yoğunluklu lipoproteinler anlamına gelir. Bazen “kötü” kolesterol olarak adlandırılır çünkü yüksek bir LDL seviyesi atar damarlarınızda kolesterol birikmesine neden olur.

Bir kişinin çok fazla LDL kolesterolü olduğunda, kan damarlarının duvarlarında birikir ve bunların daralmasına neden olur. Bu, göğüs ağrısına veya kalp krizi gibi daha ciddi sağlık olaylarına neden olabilir.

Yüksek yoğunluklu lipoproteinler, HDL kolesterolü karaciğere getirir ve bu da onu vücuttan atar. Yüksek HDL seviyelerine sahip olmak, iyi bir sağlık belirtisi ve daha düşük kalp hastalığı ve felç riskidir.

Menopoz , adet dönemlerinin sonunda işaretlenmiş bir yaşam aşamasıdır. Genellikle 40 ile 58 yaşları arasında başlar.

Menopoz bir sağlık sorunu değildir ancak sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku bozuklukları ve ruh hali değişiklikleri gibi semptomlara neden olabilir.

Menopoz sırasında meydana gelen değişikliklerin çoğuna hormon seviyelerindeki değişimler neden olur. Östrojen hormonundaki bir azalma, LDL kolesterol seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.

LDL Kolesterol Nedir?

LDL kolesterol genellikle “kötü” kolesterol olarak adlandırılır çünkü kan damarlarınızın duvarlarında birikerek kalp krizi veya felç gibi sağlık sorunları yaşama şansınızı artırır.

Ancak kolesterol tamamen tehlikeli değildir. Vücudunuzun sinirlerini korumak ve sağlıklı hücreler ve hormonlar yapmak için buna ihtiyacı var.

Bazı kolesterol, yediğiniz yiyeceklerden gelir ve karaciğeriniz daha fazlasını yapar. Kanda çözülmez , bu nedenle proteinler onu gitmesi gereken yere taşır. Bu taşıyıcılara lipoproteinler denir.

LDL, kolesterol merkezi olan bir lipoprotein dış kenarından oluşan küçük bir damladır. Tam adı “düşük yoğunluklu lipoprotein”dir.

Yüksek LDL Kolesterol Teşhisi

Bir kan testi LDL, HDL ve toplam kolesterol seviyenizi kontrol edebilir . Ayrıca , diyetinizden ekstra enerji depolayan bir yağ türü olan trigliseritleri de ölçer. Yüksek trigliserid seviyeleri , kalp sorunları yaşama olasılığınızı artırabilir.

Uzmanlar her 4 ila 6 yılda bir test yapılmasını önermektedir. Kalp hastalığınız veya şeker hastalığınız varsa veya ailenizde yüksek kolesterol varsa muhtemelen daha sık ihtiyacınız olacaktır.

LDL kolesterol testi sonuçları söz konusu olduğunda daha düşük sayılar daha iyidir . Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinler için genel kurallar şunlardır:

Desilitre başına 100 miligramdan az (mg/dL): Optimum

100-129 mg/dL: Optimalin üzerinde veya yakınında

130-159 mg/dL: Sınırda yüksek

160-189 mg/dL: Yüksek

190 mg/dL ve üzeri: Çok yüksek

Kalp hastalığı veya diyabet gibi bir durumunuz varsa, doktorunuz 70 mg/dL veya altında bir LDL hedefi önerebilir.

HDL kolesterol  seviyemin ne olduğunu nasıl bilebilirim?

Bir kan testi , HDL dahil olmak üzere kolesterol seviyenizi ölçebilir. Bu testi ne zaman ve ne sıklıkla yaptırmanız gerektiği yaşınıza, risk faktörlerine ve aile geçmişinize bağlıdır. Genel öneriler şunlardır:

19 yaş ve altı kişiler için: 

İlk test 9 ila 11 yaş arasında olmalıdır. Çocuklar her 5 yılda bir testi tekrar yaptırmalıdır. Ailede yüksek kan kolesterolü, kalp krizi veya felç öyküsü varsa, bazı çocuklar bu testi 2 yaşından itibaren yaptırabilir.

20 yaş ve üzeri kişiler için: 

Daha genç yetişkinler her 5 yılda bir testi yaptırmalıdır

45-65 yaş arası erkekler ve 55-65 yaş arası kadınlar 1-2 yılda bir yaptırmalıdır.

HDL kolesterol seviyem ne olmalı?

HDL kolesterol ile daha yüksek sayılar daha iyidir, çünkü yüksek bir HDL seviyesi koroner arter hastalığı ve felç riskinizi azaltabilir . HDL’nizin ne kadar yüksek olması gerektiği yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır:

Sağlıklı HDL kolesterol seviyesi

19 yaş ve altı 45mg/dl’den fazla

20 yaş ve üstü erkekler 40mg/dl’den fazla

20 yaş ve üstü kadınlar 50mg/dl’den fazla

HDL kolesterol seviyemi nasıl yükseltebilirim?

HDL kolesterol seviyeniz çok düşükse, yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir. Bu değişiklikler ayrıca diğer hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir ve genel olarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir:

Sağlıklı diyet . HDL seviyenizi yükseltmek için kötü yağlar yerine iyi yağlar tüketilmelidir. Bu, tam yağlı süt ve peynir, yüksek yağlı etler ve tereyağı, katı yağ ile yapılan yiyecekleri içeren doymuş yağları sınırlamak anlamına gelir. Ayrıca bazı margarinlerde, kızarmış yiyeceklerde ve unlu mamuller gibi işlenmiş yiyeceklerde bulunabilecek trans yağlardan da kaçınmalısınız. Bunun yerine avokadoda bulunan doymamış yağları, zeytinyağı gibi bitkisel yağları ve kuruyemişleri tüketin. Karbonhidratları, özellikle şekeri sınırlayın. Ayrıca yulaf ezmesi ve fasulye gibi doğal olarak lif oranı yüksek yiyecekleri daha fazla yemeye çalışın.

Sağlıklı bir kiloda kalın. Özellikle bel çevrenizde çok fazla yağ varsa, kilo vererek HDL kolesterol seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Egzersiz yapmak. Düzenli egzersiz yapmak , HDL seviyenizi yükseltebilir ve LDL’nizi düşürebilir . Tüm günlerde olmasa da çoğu günde 30 dakikalık orta ila şiddetli aerobik egzersizi yapmaya çalışmalısınız.

Sigaradan kaçının. Sigara içmek ve dumana maruz kalmak HDL seviyenizi düşürebilir. Sigara içiyorsanız, bırakmanız için en iyi yolu bulmak için sağlık uzmanınızdan yardım isteyin . Ayrıca pasif içicilikten kaçınmaya çalışmalısınız.

Alkolü sınırlayın. Orta derecede alkol, HDL seviyenizi düşürebilir, ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bildiğimiz şey, çok fazla alkolün kilo almanıza neden olabileceği ve bu da HDL seviyenizi düşürdüğü.

Bazı statinler de dahil olmak üzere bazı kolesterol ilaçları , LDL seviyenizi düşürmenin yanı sıra HDL seviyenizi de yükseltebilir. Sağlık hizmeti sunucuları genellikle sadece HDL’yi yükseltmek için ilaç yazmazlar. Ancak düşük HDL ve yüksek LDL seviyeniz varsa ilaca ihtiyacınız olabilir.

Diyet

Bazı gıdalar kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.

Bitki sterolleri ve stanoller, bitkisel gıdalardaki kolesterol benzeri bileşiklerdir ve bunlar önleyebilir 

Sağlıklı kolesterol seviyelerini desteklemek için bir kişi bu yiyecekleri diyetlerine dahil edebilir:

yumurtalar, peynir, yoğurt, kabuklu deniz ürünleri, yağsız kırmızı etler, böbrekler, kalp ve karaciğer gibi sakatatlar, sardalye, balık ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin diğer gıdalar.

Yorumlar

  • 28 Ocak 2023
    Xevso Arabuli

    Merhaba

Görüşlerinizi bildiriniz.