kalsiyum kan testi fiyatları

İnsülin Açlık Kan Testi Nedir ?

İnsülin açlık kan testi, esas olarak insülin seviyelerini test etmek, diyabet ve insülin direncini teşhis etmek için kullanılır. Test ayrıca insülin ile ilgili bir bozukluk olan hipoglisemi de yapabilir.   

İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için kullanılan bir peptit hormonudur.

Glukoz, karbonhidratların tüketilmesiyle vücuda verilen bir kan şekeridir. Glukoz kan seviyeleri arttığında, insülin pankreastan kan dolaşımına salınır. İnsülin, glukozun kandan uzaklaştırılmasına ve enerji için depolanabileceği yağ ve doku hücrelerine yerleştirilmesine yardımcı olur. 

İnsülin Direnci

Vücut en iyi şekilde çalıştığında, glukozun kandan dışarı atılması işlemi sadece iki saat sürmelidir. Glukoz kanda bundan daha uzun süre kaldığında, sinir ve kalp hasarının yanı sıra organ ve cinsel işlev bozukluğuna neden olabilir. Ne yazık ki, diyabetli kişilerde bazı durumlarda vücutta insülin eksikliği vardır ve diğer durumlarda insülin bulunur ancak işini yapması engellenir. Daha sonraki süreç insülin direnci olarak bilinir. İnsülin mevcut olmadığında veya düzgün çalışamadığında, glukoz kan seviyeleri anormal ve tehlikeli bir şekilde yükselebilir. 

İnsülin seviyelerinin çok yüksek olması da mümkündür. Bu, aşırı ilaç kullanımından veya kanda glukoz seviyelerinin tehlikeli derecede düşük olduğu çok fazla insülinin olduğu doğal bir hipoglisemi oluşumundan kaynaklanabilir.

Tip 1 diyabetli kişiler çok az insülin üretirler veya hiç insülin üretmezler ve kan şekerlerini kontrol etmek için günde birkaç kez insülin enjeksiyonu yapmaları gerekir. 

Tip 2 diyabetli kişiler genellikle insülin üretebilir ve hatta insülin seviyeleri yüksek olabilir, ancak vücut insüline normal şekilde yanıt veremez. Bu, insülin direnci olarak bilinir 

Tip 2 diyabetli kişiler, vücut hücrelerinin insüline yanıtını artıran veya vücutlarını daha fazla insülin üretmeye teşvik eden oral ilaçlara ihtiyaç duyabilir. Uzun süredir devam eden tip 2 diyabette, pankreas sonunda insülin üretme yeteneğini kaybedebilir ve hastaların kan şekeri düzeylerini normal tutmak için insülin enjeksiyonları yapmaları gerekebilir.

İnsülin ve glikoz seviyeleri genellikle koordineli bir dengededir. Kan şekeri yükseldiğinde kana insülin salgılanır. Kan şekeri düştüğünde insülin salgısı azalır. Nadiren insülin uygunsuz bir şekilde, yani kan şekeri düştüğünde salgılanır. Buna pankreastaki insülin üreten bir tümör (‘insülinom’ olarak adlandırılır) veya insülin üreten hücrelerin aşırı büyümesi (Adacık hücresi hiperplazisi) neden olabilir. Bu, terlemeye, hızlı kalp atışına, açlığa, kafa karışıklığına, görme sorunlarına ve nöbetlere yol açabilen tehlikeli hipoglisemiye (düşük kan şekeri seviyeleri) neden olabilir. Beyin bir enerji kaynağı olarak tamamen kan şekerine bağımlı olduğundan, aşırı insülin nedeniyle glukoz yoksunluğu ölüme yol açabilir.

İnsülin Açlık Kan Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde insülin düzeyi ölçülerek yapılır.

12 saat aç olamanız  gerekir. 

İnsülin Açlık Testi Ne zaman Talep Edilir?

İnsülin seviyeleri, normalde sağlıklı bir hastada terleme, çarpıntı, açlık, kafa karışıklığı, görme sorunları ve nöbetler gibi kısa veya uzun süreli düşük kan şekeri (hipoglisemi) semptomları olduğunda (bunlara başka koşullardan kaynaklanabilse de) sıklıkla istenir. ). İnsülin seviyeleri, kan şekeri düşük olduğunda ve semptomlar mevcut olduğunda yapılmalıdır.

İnsülin Açlık Testi  İçin Kan Alınırken Hasta  Nasıl Hisseder ?

Kan almak için iğne takıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma veya batma hisseder. Sonrasında biraz zonklama veya hafif morarma olabilir.

İnsülin Açlık Testi Sonucu Ne anlama Geliyor?

İnsülin seviyeleri normal veya yükselmişse ve glikoz seviyeleri düşükse, o zaman hasta, insülinoma olarak adlandırılan, insülin üreten pankreastaki bir tümör nedeniyle olduğu gibi, aşırı insülin nedeniyle hipoglisemiktir.

Enjekte edilen insülin nedeniyle insülin seviyeleri de yükselebilir. Bununla birlikte, farklı üreticilerin tüm insülin testleri enjekte edilen insülini ölçmez, bazıları yalnızca vücut tarafından üretilen insülini ölçer. Doktorunuz, enjekte edilen insülinin de kullandıkları testle ölçülüp ölçülmediğini doğrulamak için test laboratuvarı ile iletişime geçmelidir.

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin direnci, vücudun hücrelerinin insüline normal şekilde yanıt vermediği ve normal olarak kan dolaşımından glikozu alamadığı anlamına gelir. Pankreas daha fazla insülin üreterek telafi etmeye çalışır. Bu , normal veya yüksek glukoz seviyeleri ile birlikte kanda yüksek insülin ve C-peptid seviyeleri ile sonuçlanır. Glikoz , insülin ve C-peptid seviyeleri doktorunuzun bu durumu teşhis etmesine yardımcı olabilir.

İnsülin direnci, abdominal obezite, yüksek tansiyon ve yüksek lipid düzeyleri (hiperlipidemi) olan kişilerde görülen metabolik sendromun bir parçası olabilir. Genç kadınlarda bu, polikistik over sendromu ile de ilişkilendirilebilir . İnsülin direnci tip 2 diyabete dönüşebilir.

İnsülin Açlık Testini Neden Yaptırmalıyım?

İnsülini ölçmenin temel nedeni, diyabeti olmayan hastalarda, nadir görülen insülin salgılayan bir tümörden (insülinoma) şüphelenildiğinde düşük kan şekerinin ( hipoglisemi ) nedenini belirlemeye yardımcı olmaktır .

Bazen açlık veya oral glukoz tolerans testinin bir parçası olarak “insülin direncini” araştırmak için insülin seviyeleri istenir, ancak bu amaç için sınırlı kanıt vardır.

Hipoglisemi Nedir?

Kan şekeri seviyeleri ( kan şekeri seviyeleri olarak adlandırılır ) çok düştüğünde buna hipoglisemi denir. Diyabetli kişilerde hipoglisemi kan şekeri seviyeleri doktorları tarafından belirlenen sağlıklı aralığın altına düştüğünde meydana gelir.

Sağlıklı aralıktan biraz daha düşük bir kan şekeri seviyesi semptomlara neden olmayabilir. Ancak çok düşük kan şekeri seviyeleri, hemen tıbbi tedaviye ihtiyaç duyan ciddi semptomlara neden olabilir.

Hipogliseminin Belirtileri Nelerdir?

Hafif hipoglisemi, aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir: 

Titreme, hızlı bir kalp atışı, solgun, terli cilt,baş ağrısı,bulanık görme,aşırı açlık

sersemlik, yorgunluk,huysuzluk,kabuslar

Şiddetli hipoglisemi de bu semptomlara neden olabilir:

Bilinç bulanıklığı, konfüzyon, nöbetler, koma.

Çocuğunuza düşük kan şekerinin belirtilerini ve ne yapması gerektiğini öğretin. Belirtilerini tarif edemeyen küçük çocuklar bile kendilerini iyi hissetmediklerinde bir yetişkine söylemeyi öğrenebilirler. Çocuğunuzun kendini iyi hissetmediğinde tedaviye ihtiyacı olduğunu anlamasına yardımcı olun. Ve onlara yardım edebilecek bir yetişkinin nasıl bulunacağını açıklayın.

Diyabetli bazı kişiler, düşük kan şekerinin erken uyarı işaretlerini hissedemezler.

Hızlı tedaviye ihtiyaçları olduğunu fark etmeyebilirler. Bu, kan şekeri seviyeleri düşmeye devam ettikçe daha ciddi semptomlara yol açabilir. 

Hipoglisemiye ne sebep olur?

Hipoglisemi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Diyabetli herkes, bakım planlarını dikkatli bir şekilde takip edenlerin bile kan şekeri düşebilir.

Hipoglisemi Nasıl Teşhis Edilir?

Kan şekerinin düşük olup olmadığını kesin olarak bilmenin tek yolu kanını test etmektir. 

Hipoglisemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kan şekeri seviyeleri düşük olduğunda, amaç hızlı bir şekilde sağlıklı aralığa geri getirmektir. 

Semptomların hipoglisemiden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için kan şekeri seviyelerini kontrol ettirmelisiniz.

Hiperglisemi Nedir?

Kan şekeri seviyeleri (kan şekeri seviyeleri) çok yükseldiğinde buna hiperglisemi denir . Tip 1 diyabetli veya tip 2 diyabetli kişilerde olabilir.

Hipergliseminin Belirtileri Nelerdir?

Hiperglisemisi olan biri şunları yapabilir:

Normalden daha fazla idrar  çıkarma , çok susama, bol yemek yerken bile kilo vermek

normalden daha yorgun hissetmek.

Hiperglisemiye ne sebep olur?

Hiperglisemi, vücutta iyi çalışan yeterli insülin olmadığında ortaya çıkar. Bu , kanda yüksek glukoza yol açar.

Glukoz, yiyeceklerden gelen bir şeker türüdür. Hücreler için ana enerji kaynağıdır ve kan dolaşımında dolaşır. Hücrelerin “kilidini açmak” için insülin gereklidir, böylece şeker içlerine girebilir.

Birisi şeker hastası olduğunda, insülin ile ilgili bir sorunu vardır. Tip 1 diyabetli bir kişi insülin yapamaz. Tip 2 diyabette vücut insülin yapabilir ancak bunu iyi kullanamaz. 

Aşağıdaki durumlarda tip 1 veya tip 2 diyabetli kişilerde  hiperglisemi olabilir:

bir doz insülin veya diğer diyabet ilacını atlayınca veya yeterli dozda almayınca

insülinlerini ayarlamadan çok fazla karbonhidrat almak

yeterince egzersiz yapmamak

Grip gibi bir enfeksiyon hastalığı  veya stres altında

Kan şekerini yükseltebilecek bazı ilaç türlerini (steroidler gibi) alımak. Süresi dolmuş veya yanlış saklanmış insülin kullanımı veya pompalarıyla ilgili sorun varsa. 

Hiperglisemi Nasıl Teşhis Edilir?

 Hiperglisemisi olup olmadığını bileceksiniz çünkü hedef (veya sağlıklı) aralığın üzerinde bir kan şekeri okumasına sahip olacaklardır.

 

Hiperglisemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kan şekeri seviyeleri farklı nedenlerle normalden daha yüksek olabilir. Ancak hiperglisemi tedavisi her zaman aynıdır: Diyet ve egzersiz planını takip edin ve zamanında insülin veya diğer ilaçları verin.

 

Kan Şekeri Yüksek Olursa Ne Olabilir?

Kısa vadede, yüksek kan şekerleri diyabetik ketoasidoza (DKA) dönüşebilir. Bu, hemen tedavi edilmesi gereken acil bir durumdur. DKA, tip 1 diyabetli çocuklarda ve daha az sıklıkla tip 2 diyabetli çocuklarda olabilir. Tip 2 diyabetli çocuklar ayrıca hiperozmotik hiperglisemik durum (HHS) adı verilen başka bir acil durum alabilirler. Her iki durum da hastanede tedavi gerektirir ve çok ciddidir.

Tedavi edilmeyen hiperglisemi, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Çok olursa kan damarlarına, kalbe, böbreklere, gözlere ve sinirlere zarar verebilir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.