hemoglobin testi

Hemoglobin nedir?

Vücudun önemli bir proteini olan hemoglobin (Hb), kanın oksijen taşıma işlevini yerine getirir. Kırmızı kan hücreleri veya eritrositler, hemoglobin içerir ve oksijenin akciğerlerden dokulara taşınmasında önemli bir rol oynar.

Hemoglobin molekülü dört alt birimden oluşur: bir “heme” grubu ve bir “globin” zinciri. Her heme grubu bir demir atomu içerir ve bu atomlar kanın oksijenlenmesini sağlar. Oksijen molekülleri akciğerlerde hemoglobin bağlandıktan sonra dolaşım sistemi aracılığıyla vücuttaki diğer dokulara hareket eder. Doku hücreleri oksijeni enerji üretmek için kullanırken, kan akciğerlere geri döner ve karbondioksiti taşır.

Hemoglobin Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğidir.

Hemoglobin kan testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde hemoglobin düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Hemoglobin Testi Neden Yapılır?

Hemoglobin testi yaygın bir testtir ve neredeyse her zaman bir testin parçası olarak yapılır. Tam kan sayımı(hemogram). Hemoglobin testi isteği yapmak için nedenler veya koşullar şunları içerir:

Yorgunluk, kötü sağlık veya açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler, kanama belirtileri, büyük ameliyat öncesi ve sonrası, hamilelik sırasında, kronik böbrek hastalığı veya diğer birçok kronik tıbbi problem, anemi ve nedeninin izlenmesi, kanser tedavisi sırasında izleme, anemiye veya düşük kan sayımına neden olabilecek ilaçların izlenmesi.

Hemoglobin Testi Normal Sonuçları

Yetişkinler için normal sonuçlar değişiklik gösterir, ancak genel olarak:

Erkek: Desilitre başına 13,8 ila 17,2 gram (g/dL) veya litre başına 138 ila 172 gram (g/L)

Kadın: 12,1 ila 15,1 g/dL veya 121 ila 151 g/L

Çocuklar için normal sonuçlar değişiklik gösterir, ancak genel olarak:

Yenidoğan: 14 ila 24 g/dL veya 140 ila 240 g/L

Bebek: 9,5 ila 13 g/dL veya 95 ila 130 g/L

Yukarıdaki aralıklar, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümlerdir. Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder.

Hemoglobin Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Normalden düşük hemoglobin değerleri 

Düşük hemoglobin seviyesi şunlardan kaynaklanabilir:

Normalden daha erken ölen kırmızı kan hücrelerinin neden olduğu anemi (hemolitik anemi)

Anemi (çeşitli tipler), sindirim sisteminden veya üriner sistemde kanama, ağır adet dönemleri, kronik böbrek hastalığı.

Kemik iliği yeni kırmızı kan hücreleri üretemez. Bunun nedeni lösemi , diğer kanserler, ilaç toksisitesi, radyasyon tedavisi, enfeksiyon veya kemik iliği bozuklukları olabilir.

Zayıf beslenme (düşük düzeyde demir, folat, B12 vitamini veya B6 vitamini dahil)

Düşük demir seviyesi, folat, b12 vitamini, veya B6 vitamini

Romatoid artrit gibi diğer kronik hastalıklar.

Normalden yüksek hemoglobin düzeyleri.

Yüksek hemoglobin düzeyi, çoğunlukla, uzun bir süre boyunca mevcut olan kandaki düşük oksijen düzeylerinden (hipoksi) kaynaklanır. Yaygın nedenler şunlardır:

Doğumda mevcut olan kalbin belirli doğum kusurları (konjenital kalp hastalığı)

Kalbin sağ tarafının yetmezliği (kor pulmonale)

Şiddetli kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

Akciğerlerin skarlaşması veya kalınlaşması (pulmoner fibroz) ve diğer ciddi akciğer bozuklukları

Yüksek hemoglobin seviyesinin diğer nedenleri şunları içerir:

Kan hücrelerinin sayısında anormal bir artışa yol açan nadir bir kemik iliği hastalığı (polisitemi vera), vücudun çok az su ve sıvıya sahip olması (dehidrasyon).

Hemoglobin elektroforezi

Hemoglobin kanda oksijen taşıyan bir proteindir. Hemoglobin elektroforezi, kandaki bu proteinin farklı türlerinin seviyelerini ölçer.

Hemoglobin Elektroforezi Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan alınan kan örneği ile yapılır.

Laboratuvarda, teknisyen kan örneğini özel bir kağıda yerleştirir ve bir elektrik akımı uygular. Hemoglobinler kağıt üzerinde hareket eder ve her bir hemoglobin tipinin miktarını gösteren bantlar oluşturur.

Bu test için özel bir hazırlık gerekli değildir.

Kan almak için iğne yerleştirildiğinde, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece bir batma hissi hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif bir morluk olabilir. Bu kısa süre içinde ortadan kalkar.

Hemoglobin Elektroforezi Testi Neden Yapılır?

Doktorunuz anormal hemoglobin formlarının neden olduğu bir hastalığınız olduğundan şüphelenirse bu testi yaptırabilirsiniz (hemoglobinopati).

Bu, anormal hemoglobinler anlamına gelen her şeyi kapsayan bir kelime. Normal hemoglobin oksijen taşır ve onu kaslarınızın ve organlarınızın kullanabilmesi için serbest bırakır. Anormal hemoglobin daha az oksijen taşır. Bu kan hücreleri ayrıca normal hemoglobinden daha kısa bir ömre sahiptir. Hemolitik anemi denilen bir şeye yol açabilir . Kırmızı kan hücrelerinizin olması gerekenden daha erken öldüğü yer burasıdır.

Birçok farklı hemoglobin (Hb) türü mevcuttur. En yaygın olanları HbA, HbA2, HbE, HbF, HbS, HbC, HbH ve HbM’dir. Sağlıklı yetişkinlerde yalnızca önemli düzeyde yalnızca HbA ve HbA2 bulunur.

Bazı insanlar ayrıca az miktarda HbF’ye sahip olabilir. Bu, doğmamış bir bebeğin vücudundaki ana hemoglobin türüdür. Bazı hastalıklar yüksek HbF seviyeleri ile ilişkilidir (HbF toplam hemoglobinin %2’sinden fazla olduğunda).

HbS, hemoglobinin anormal bir formudur. Orak hücre anemisi. Bu durumdaki kişilerde kırmızı kan hücreleri bazen hilal veya orak şeklinde olabilir. Bu hücreler kolayca parçalanır veya küçük kan damarlarını tıkayabilir.

HbC, hemoglobinin anormal bir formudur. Hemolitik anemi. Semptomlar orak hücreli anemide olduğundan çok daha hafiftir.

Orak hücre hastalığı. Normalde kan hücreleriniz düz, yuvarlak ve merkezde biraz daha incedir. Parmağınız ve baş parmağınız arasında ortasında ezdiğiniz yuvarlak bir hamur parçasına benziyorlar. Esnektirler ve küçük kan damarlarından geçebilirler. Orak hücre hastalığında orak veya çeyrek ay şeklindedirler. Serttirler ve kanın geçemeyeceği şekilde küçük kan damarlarına sıkışabilirler. Bu, organlarınız ve kaslarınız ihtiyaç duydukları oksijeni alamadığında çok fazla ağrıya neden olabilir. Afrikalı-Amerikalılar, diğer ırklardan insanlara göre daha yüksek orak hücreli anemi riskine sahiptir.

Hemoglobin C hastalığı. Bu size hafif anemi verebilir ve dalağınızı büyütebilir. Ancak çoğu zaman başka tür anormal hemoglobinlere sahip olmadıkça çok fazla soruna neden olmaz. Afrikalı-Amerikalıların hemoglobin C hastalığı riski daha yüksektir.

Talasemi. Bu bozukluğun birden fazla türü vardır. Eğer sizde varsa, vücudunuz yeterince kırmızı kan hücresi yapmıyor veya içlerinde yeterli hemoglobin yok. Hangi tür hemoglobinin etkilendiğine bağlı olarak, talasemi size hafif, orta veya şiddetli anemi verebilir. Bu bozukluklar, ebeveynlerden çocuklara genler yoluyla aktarılır. İtalyan, Yunan, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika kökenli insanlarda talasemi olma olasılığı daha yüksektir.

Diğer, daha az yaygın, anormal Hb molekülleri, diğer anemi nedenlerinde görülür.

Hemoglobin Elektroforezi Testi  Normal Sonuçları

Yetişkinlerde, bunlar farklı hemoglobin moleküllerinin normal yüzdeleridir:

HbA: %95 ila %98 (0,95 ila 0,98)

HbA2: %2 ila %3 (0.02 ila 0.03)

HbE: Yok

HbF: %0,8 ila %2 (0,008 ila 0,02) 

HbS: Yok

HbC: Yok

Bebeklerde ve çocuklarda, bunlar HbF moleküllerinin normal yüzdesidir:

HbF (yenidoğan): %50 ila %80 (0,5 ila 0,8)

HbF (6 ay): %8

HbF (6 aydan sonra): %1 ila %2

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. 

Hemoglobin Elektroforezi Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Önemli anormal hemoglobin seviyeleri şunları gösterebilir:

Hemoglobin C hastalığı

Nadir hemoglobinopati

Orak hücre anemisi

Vücudun anormal bir hemoglobin formu oluşturduğu kalıtsal kan bozukluğu (talasemi)

Bu testten sonraki 12 hafta içinde kan transfüzyonu yaptıysanız, yanlış normal veya anormal sonuçlara sahip olabilirsiniz.

Hemoglobin Tipleri

Hemoglobin, çeşitli tip ve alt tiplerde bulunabilen bir proteindir. İnsanlarda en yaygın olanları hemoglobin A (HbA), hemoglobin A2 (HbA2), hemoglobin F (HbF) ve hemoglobin S (HbS) gibi tip ve alt tiplerdir. Her biri farklı yapı ve işlevlere sahiptir ve farklı genetik varyasyonlara dayanır.

HGB Nedir?

“Hemoglobin” kelimesinin kısaltması HGB’dir. Kanın oksijen taşıma görevini yerine getiren çok önemli bir protein molekülüdür hemoglobin. Bir kişinin hemoglobin seviyesini ve oksijen taşıma kapasitesini değerlendirmek için yapılan bir laboratuvar testi, HGB seviyelerini gösterir.

HBA2 Nedir?

Hemoglobin A2 veya HbA2, hemoglobin adı verilen bir alt sınıf proteindir. Kanın oksijen taşıma görevini yerine getiren bir protein molekülüdür hemoglobin. Hemoglobin molekülü dört alt birimden oluşur ve her biri bir globin zinciri ve bir heme grubu içerir.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.