hamilelik testi beta hcg hakkında bilgi veriyor

Hamilelik testi hamile olup olmadığınız hakkında bilgi edinmemizi sağlayan testtir. İşte hamilelik testi hakkında bazı yaygın soruların yanıtları.

Hamilelik testi nedir ve nasıl yapılır?

Hamilelik testleri, insan koryonik gonadotropin (beta hCG) adı verilen bir hormonun kandaki düzeyini ölçerek yapar. Beta HCG hamilelik sırasında üretilen bir hormondur. Gebe kadınların kanında ve idrarında gebe kaldıktan 10 gün sonra ortaya çıkar. Beta HCG seviyeleri hızla yükselir ve her 2 ila 3 günde bir ikiye katlanır.

Ne tür gebelik testleri mevcuttur ?

İki ana gebelik testi türü, kanda bakılan gebelik testi ve idrarda bakılan gebelik testleridir.

Kanda bakılan gebelik testleri

Bu testler, hamileliği, yumurtlamadan yaklaşık 6 ila 8 gün sonra, evde yapılan idrarda bakılan hamilelik testinden daha erken tespit edebilir. Sonuçları almak, evde yapılan hamilelik testinden daha uzun sürer.

İki tür kanda gebelik testi vardır:

Niteliksel beta hCG testi , yalnızca beta hCG’yi kontrol eder. “Hamile misiniz?” sorusuna “evet” veya “hayır” yanıtı verir. Doktorlar genellikle bu testleri gebeliği, gebe kaldıktan 10 gün sonra hamileliği doğrulamak için isterler. Bazıları beta hCG’yi çok daha erken tespit edebilir.

Kantitatif beta hCG testi , kanınızdaki beta hCG miktarını ölçer. Çok düşük beta hCG seviyelerini bile bulabilir. Bu testler hamilelik sırasındaki sorunları takip etmenize yardımcı olabilir. Doktorunuz, döllenmiş yumurta rahminizin dışına yerleştiğinde veya hCG seviyeleri hızla düştüğünde bir düşükten veya ektopik gebeliği ekarte etmek için bunları diğer testlerle birlikte kullanabilir.

İdrarda bakılan gebelik testi

Bu testi evde veya doktorun ofisinde yapabilirsiniz. Kullanışlı olmanın yanı sıra, evde hamilelik testleri hızlı ve kullanımı kolaydır. Yönergeleri takip ederseniz de çok doğrular. Bu hamilelik testlerinin hepsi benzer şekilde çalışır. Test çubuğunu idrar konulmak için özel olarak hazırlanmış bölgesine birkaç damla idrar koyduktan sonra birkaç dakika beklemeniz gerekecek.
Bu testi yaptıktan sonra, daha da hassas gebelik testleri yapabilecek doktorunuza danışarak sonuçlarınızı teyit edebilirsiniz.

Hamilelik testleri ne kadar doğru?

Evde idrarla yapılan gebelik testleri yaklaşık %99 doğrudur. Kanda yapılan gebelik testleri daha da doğrudur.

Kan testleri, insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonunun varlığını kontrol ederek hamileliği doğrulayabilir. Bu testler idrar testlerinden daha hassastır ve hamileliği daha erken tespit edebilir. Kan gebelik testleri, 1 ila 2 mIU/mL (mililitrede mili-uluslararası birim) saptarsa ​​pozitif sonuç verir, idrar testleri ise hCG seviyelerinin 20 ila 50 mIU/mL’ye ulaşmasını gerektirir.

Kanda gebelik testleri idrar testlerinden daha hassastır. Genellikle infertilite veya şüpheli bir düşük ile mücadele edenler için ayrılmıştır.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Bazı hamilelik testleri, bir dönemi geçmeden önce beta hCG’yi tespit edebilir. Ancak adet gecikmesinin ilk gününe kadar beklerseniz sonuçlar daha doğru olacaktır.

Testi sabah ilk iş olarak idrarınızın daha konsantre olduğu bir zamanda yaparsanız sonuçlar daha doğru olabilir.

Kanda gebelikte  testi, hamileliği, gebe kaldıktan dokuz gün sonra doğrulayabilir. İdrarda gebelik testleri en az 10 gün veya daha uzun sürer. 

Doktor muayenehanesinde kanda gebelik testi yapılmalıdır. Doktorunuz , en doğru sonucu alabilmeniz için herhangi bir hamilelik testi yapmak için adet gecikmesine kadar beklemenizi tavsiye edebilir. Çok erken test yapmak yanlış bir negatif sonuç verebilir. Evde yapılan gebelik testlerinin aksine, laboratuvardan kanda gebelik testi sonucunun gelmesini beklemeniz gerekir.

Evde hamilelik testini nereden alabilirim?

Reçetesiz bir eczaneden evde hamilelik testi satın alabilirsiniz. Maliyet markaya bağlıdır. Ancak çoğu test çok pahalı değildir.

Hamilelik testi sonuçları ne anlama geliyor?

Sonuçlar bir çizgi, renk veya “+” veya “-” işareti gibi bir sembol olarak görünebilir. Dijital testler “hamile” veya “hamile değil” kelimelerini gösterir. Pozitif veya negatif bir sonucun ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.

Pozitif bir sonuç alırsanız, hamilesiniz. Çizgi, renk veya işaret ne kadar silik olursa olsun bu doğrudur.

Çok nadir durumlarda yanlış pozitif sonuç alabilirsiniz. Bu, hamile olmadığınız anlamına gelir ancak test hamile olduğunuzu söylüyor. İdrarınızda kan veya protein varsa yanlış pozitif sonuç alabilirsiniz. Sakinleştiriciler, antikonvülsanlar, hipnotikler ve doğurganlık ilaçları gibi bazı ilaçlar yanlış pozitif sonuçlara neden olabilir.

Negatif bir sonuç alırsanız, muhtemelen hamile değilsinizdir. Ancak şu durumlarda hamile olabilirsiniz:
Testin son kullanma tarihi geçmiş ise, testi yanlış yapılmışsa, test çok erken yapılmışsa,
testten hemen önce çok fazla sıvı içtiğiniz için idrarınız çok sulanmış dolayısıyla konsantrasyonu düşmüş olabilir.
Diüretikler veya antihistaminikler gibi bazı ilaçlar alıyorsanız.
Negatif sonuç alırsanız, tekrar kontrol etmek için yaklaşık bir hafta içinde testi tekrarlamanız gerekir. Bazı evde hamilelik testleri, ilk sonuçlarınız ne olursa olsun bunu yapmanızı önerir.
Normal Sonuçlar
Beta HCG düzeyi gebeliğin ilk üç ayında hızla yükselir ve ardından hafifçe düşer.

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Beta HCG seviyesi, hamileliğin başlangıcında her 48 saatte bir neredeyse iki katına çıkmalıdır. Uygun şekilde yükselmeyen beta HCG seviyesi, hamileliğinizde bir sorun olduğunu gösterebilir. Anormal yükselen beta HCG seviyesi ile ilgili problemler şunları içerir:düşük ve ektopik (tubal) gebelik.
Aşırı derecede yüksek bir HCG seviyesi, molar gebelik veya örneğin ikiz gebelik gibi birden fazla fetüse işaret edebilir.
İdrarda gebelik testleri ancak kanınızda yeterli HCG bulunduğunda pozitif çıkacaktır. Reçetesiz satılan çoğu evde hamilelik testi, beklenen adet gecikmesi olana kadar hamile olduğunuzu göstermez. Bundan önce test yapmak genellikle yanlış bir sonuç verir. İdrarınız daha konsantre ise HCG seviyesi daha yüksektir.
Hamile olup olmadığınızı mı merak ediyorsunuz?
Kesin olarak bilmenin tek yolu hamilelik testi yapmaktır.
Ancak olasılığa işaret edebilecek erken gebelik belirtileri vardır.

hamilelik testi beta hcg hakkında bilgi veriyor

Hamilelik Testinde Yanlış Negatifler veya Pozitifler

İdrarda gebelik testi, almak için önerilen süreyi beklediğiniz sürece, kan testi kadar doğrudur (%99) . HCG, hamileliğin çok erken evrelerinde birkaç günde bir ikiye katlanır. İdrar seyreltilirse (aşırı hidrasyondan) veya test çok erken yapılırsa, idrar testleri yanlış negatif sonuç verebilir.

İdrarda/evde gebelik testlerinde olduğu gibi, kanda gebelik testinden yanlış sonuçlar (hem negatif hem de pozitif) almak mümkündür.

Kanda gebelik testi çok erken yapılırsa yanlış bir negatif (test negatiftir, ancak hamilesiniz) oluşabilir. Kanda hamileliği tespit etmek için yeterli hCG olmayabilir.  Testten çok erken bir yanlış negatif aldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuz 48 ila 72 saat sonra testi tekrarlayabilir.

Çok erken test yapmanın ötesinde, gestasyonel trofoblastik hastalık adı verilen bir durum varsa yanlış negatif kan testi ortaya çıkabilir . Bu durumda, doğru bir sonuç elde etmek için laboratuvarın testi gerçekleştirmeden önce numuneyi seyreltmesi gerekecektir. 

Yanlış pozitifler (test pozitiftir, ancak hamile değilsiniz) çok nadiren olur. HCG içeren bir ilaç alıyorsanız (örneğin doğurganlık tedavisi görürken) veya bazı tıbbi sorunlar nedeniyle yanlış pozitif alabilirsiniz . Yanlış pozitifin olası nedenleri arasında şunlar olabilir: 

Bazı hayvansal ürünlere maruz kalma nedeniyle kanda bulunan antikorlar (heterofil antikorlar olarak adlandırılır), kan veya plazma transfüzyonu, kilo kaybı, doping veya doğurganlık için hCG aldıysanız, IgA eksikliği, böbrek yetmezliği, romatoid faktörler, bazı kanser türleri

Kanda Gebelik Testlerinin Dezavantajları

Kanda gebelik testi daha erken yapılabilse de sonuçlarınızın alınması idrar testine kıyasla daha uzun sürebilir. Sonuçların zamanlaması laboratuvardan laboratuvara değişir ve bir saatten birkaç güne kadar değişebilir.

Kan gebelik testleri doktorunuzun ofisinde yapılmalı ve programınızdan daha fazla zaman ayırmalıdır. Kan testleri evde yapılan gebelik testlerinden daha pahalıdır (doktor ve laboratuvar ücretlerine bağlı olarak). Evde idrar testi yapmak için birkaç gün daha beklemek daha uygundur.

Hamilelik Testinin Olası Riskleri

Kanda gebelik testi yaptırmanın çok az riski vardır. Herhangi bir kan testinde olduğu gibi, sersemlik, baygınlık, aşırı kanama, delinme bölgesinde enfeksiyon veya morarma ve/veya hematom (deri altında kan birikmesi) hissedebilirsiniz.

Damarların ve atardamarların boyutları kişiden kişiye (ve vücudun bir tarafından diğerine) farklılık gösterdiğinden, kan örneği almak bazı insanlar için daha zor olabilir. Gerekli kan örneğini almak için bir damarı bulmak için birden fazla iğneye ihtiyacınız olabilir.

Tüm Kadınlar Hamileliğin Erken Belirtilerini Olur mu?

Her kadın farklıdır. Hamilelik deneyimleri de öyle. Her kadın bir hamilelikten diğerine aynı semptomlara sahip değildir.
Ayrıca, hamileliğin erken belirtileri genellikle adet görmeden hemen önce ve adet sırasında karşılaşabileceğiniz belirtileri taklit ettiğinden, hamile olduğunuzu fark etmeyebilirsiniz.
Aşağıda, hamileliğin en yaygın erken belirtilerinden bazılarının açıklaması yer almaktadır . Bu belirtilere hamile olmanın dışında başka sebeplerin de neden olabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, bu belirtilerden bazılarını fark etmeniz, mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Kesin olarak söylemenin tek yolu hamilelik testidir.

Lekelenme ve Kramp

Gebe kaldıktan sonra , döllenmiş yumurta rahim duvarına yapışır. Bu, hamileliğin en erken belirtilerinden birine neden olabilir – lekelenme ve bazen kramp.
Buna yerleşme kanaması denir . Yumurtanın döllenmesinden altı ila 12 gün sonra ortaya çıkar.
Kramplar adet kramplarına benzer , bu nedenle bazı kadınlar onları ve kanamayı adet döneminin başlangıcı olarak algılar. Ancak kanama ve kramplar hafiftir.
Kanamanın yanı sıra, bir kadın vajinasından beyaz, sütlü bir akıntı fark edebilir . Bu, neredeyse gebe kaldıktan hemen sonra başlayan vajina duvarlarının kalınlaşmasıyla ilgilidir . Vajinayı kaplayan hücrelerin artan büyümesi akıntıya neden olur.
Hamilelik boyunca devam edebilen bu akıntı tipik olarak zararsızdır ve tedavi gerektirmez. Ancak akıntıyla ilgili kötü bir koku veya yanma ve kaşıntı hissi varsa, maya veya bakteriyel enfeksiyonunuz olup olmadığını kontrol edebilmeleri için doktorunuzu bilgilendirin.

Meme Değişiklikleri

Meme değişiklikleri, hamileliğin bir başka çok erken belirtisidir. Bir kadının hormon seviyeleri, gebe kaldıktan sonra hızla değişir. Değişiklikler nedeniyle, göğüsleri bir veya iki hafta sonra şişebilir, ağrıyabilir veya karıncalanabilir. Veya daha ağır veya daha dolgun hissedebilir veya dokunuşa karşı hassas hissedebilirler. Areola adı verilen meme uçlarının etrafındaki alan da koyulaşabilir.
Ancak değişiklikler hamileliğin erken bir belirtisiyse, yeni hormon seviyelerine alışmanın birkaç hafta süreceğini unutmayın.
Halsizlik yorgunluk
Erken yaşta başlayan hamilelikte çok yorgun hissetmek normaldir. Bir kadın, gebe kaldıktan bir hafta sonra olağandışı bir şekilde yorgun hissetmeye başlayabilir.
Daha düşük kan şekeri seviyeleri, daha düşük kan basıncı ve kan üretiminde artış gibi diğer şeylerin hepsi katkıda bulunabilse de, genellikle progesteron adı verilen hormonun kanda yüksek seviyesi ile ilişkilidir.
Yorgunluk hamilelikle ilgiliyse, bol bol dinlenmek önemlidir. Protein ve demir açısından zengin yiyecekler yemek, bunu dengelemeye yardımcı olabilir.

Bulantı (Sabah Hastalığı)
Sabah bulantısı hamileliğin ünlü bir belirtisidir. Ancak her hamile kadında görülmez.
Sabah bulantısının kesin nedeni bilinmemekle birlikte hamilelik hormonlarının bu belirtiye katkıda bulunması muhtemeldir. Hamilelik sırasında mide bulantısı günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olarak sabahları görülür.
Ayrıca, bazı kadınlar hamile kaldıklarında belirli yiyecekleri çok isterler. Bu aynı zamanda hormonal değişikliklerle de ilgilidir. Etkisi o kadar güçlü olabilir ki, eskiden en sevdiği yemek düşüncesi bile hamile bir kadının midesini bulandırabilir.

Bulantı , aşerme ve yiyecek isteksizliğinin tüm hamilelik boyunca sürmesi mümkündür. Neyse ki, birçok kadın için semptomlar, hamileliğinin yaklaşık 13. veya 14. haftasında azalır.
Bu arada, sizin ve gelişmekte olan bebeğinizin temel besin maddelerini alabilmeniz için sağlıklı bir diyetle beslendiğinizden emin olun.

Adet gecikmesi

Gebeliğin en belirgin erken belirtisi – ve çoğu kadını gebelik testi yaptırmaya sevk eden – adet gecikmesidir . Ancak tüm adet gecikmeleri hamilelikten kaynaklanmaz.
Ayrıca, kadınlar hamilelik sırasında biraz kanama yaşayabilir .
Adet gecikmesinin hamilelik dışında da sebepleri vardır. Çok fazla kilo almış veya vermiş olabilirsiniz . Hormonal problemler, yorgunluk veya stres diğer olasılıklar olabilir. Bazı kadınlar doğum kontrol haplarını bıraktıklarında adetleri gecikebilir. Ancak adet gecikmesi ve hamilelik ihtimali varsa hamilelik testi yaptırmak isteyebilirsiniz.

Hamileliğin Diğer Erken Belirtileri

Hamilelik, hormonal dengenizde değişiklikler getirir. Ve bu, aşağıdakileri içeren diğer semptomlara neden olabilir:

Sık idrara çıkma: Çoğu gebelikte bu belirti gebe kaldıktan sonraki altıncı veya sekizinci hafta civarında başlar. Buna idrar yolu enfeksiyonu , diyabet veya diüretik kullanımı neden olabilir, ancak hamilelik varsa, bunun nedeni büyük olasılıkla hormonal düzeylerdir.
Kabızlık: Hamilelik sırasında, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri kabız olmanıza neden olabilir. Progesteron, yiyeceklerin bağırsaklarınızdan daha yavaş geçmesine neden olur. Sorunu hafifletmek için bol su için, egzersiz yapın ve bol miktarda lifli yiyecekler yiyin.
Ruh hali: Bunlar, özellikle ilk üç aylık dönemde yaygındır. Bunlar ayrıca hormonlardaki değişikliklerle de ilgilidir.
Baş ağrısı ve sırt ağrısı: Birçok hamile kadın sık sık hafif baş ağrıları ve sırt ağrısından şikayet eder.
Baş dönmesi ve bayılma . Bunlar, kan damarlarını genişletmek, kan basıncının düşmesi ve kan şekerinin düşmesi ilgili olabilir.

 

Yorumlar

  • 15 Ocak 2023
    Sevgi Kurt

    Merhabalar, adet görmem gereken günden 4 gün önce hastalandım ve normalde 6 gün yoğun kanamam olur 7 de leke olur ve biter 3 günden sonra kanamam olmadı. Adet öncesinde de kasık ağrım halsizlik gogsumde siskinligim vardi regl donemim biteli 2 hafta oluyo halen belirtilerim devam ediyo hamile olabilir miyim

  • 27 Ocak 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba kanda beta HCG testi ile yüksek duyarlılıkla hamilelik tespiti yapılabilmektedir.

  • 08 Nisan 2023
    Merve demir

    Merhabalar hocam erken gebelik testinde pozitif kanda negatif sonuç aldım hamile olma olasılığım yok mu

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba kanda bakılan gebelik testleri daha doğru sonuç verdiğinden bunun dikkate alınması daha doğru olur.

  • 13 Haziran 2023
    Selda

    Yaşım 42 benim,Beta HCG testim 0.2çıktı ve son adetimden bu yana 37 gün geçti ,normalde 26 günde bir düzenli olurum

  • 13 Haziran 2023
    Selda

    Yaşım 42 benim,Beta HCG testim 0.2çıktı ve son adetimden bu yana 37 gün geçti ,normalde 26 günde bir düzenli olurum sizce bu ne anlama geliyor

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba adet düzensizliği ile ilgili olarak kadın hastalıkları bölümüne başvurmanız uygun olacaktır.

  • 11 Temmuz 2023
    Gülsüm taş

    Merhaba adetimin başlamasına henüz 10 gün kala adet ağrısı gibi ağrılarım olmaya başladı. daha muhtemel adet tarihime 5 gün var ama her an adet olacakmışım gibi agrilarim devam ediyor ve adetim baslamiyor. erken gebelik testi yaptım ama negatif cikti. Henüz adet tarihim geçmediği için yanlış sonuç vermiş olabilir mi Acaba hamile olabilir miyim

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba kanda gebelik testi testi yaptırırsanız daha doğru sonuç alabilirsiniz.

  • 24 Aralık 2023
    Sena

    Merhaba hocam, ben 22 ekimde bi birliktelik yasadim reglim 3-4 gün gecikmisti ve 14 kasimda idrar testi yaptım negatif çıktı ertesi gün regl oldum her zaman oldugundan daha koyu ve 4 gün süren kanamam oldu yerlesme kanamasindan şüphelenip regl bitiminden biksc gun sonra tekrar idrar testi yaptim negatif çıktı fakat Aralık ayı reglim yine gecikti tarlusal ,adaçayı, papatya çayı kullandım fakat regl olamadim gebelik olabilir mi tekrar test yapmalı mıyım?

  • 20 Mart 2024
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba kadın doğum bölümüne başvurmanız uygun olacaktır.

  • 28 Aralık 2023
    Leyla

    Hocam beta HCG 7.35 çıktı gebelik varmidir

Görüşlerinizi bildiriniz.