folik asit testi fiyatları

Folik Asit 

Folat (B9 vitamini) kırmızı kan hücresi oluşumunda ve sağlıklı hücre büyümesi ve işlevi için önemlidir. 

Besin, beyin ve omurganın doğum kusurları riskini azaltmak için erken hamilelik sırasında çok önemlidir.

Folik asit bazen pernisiyöz anemiyi tedavi etmek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Tek başına kullanılan folik asit, pernisiyöz anemi ve Vitamin B12 eksikliği ile ilgili olmayan diğer anemileri tedavi etmez

Folik asit, vücudunuzun yeni hücreler üretmesine ve muhafaza etmesine yardımcı olur ve ayrıca kansere yol açabilecek DNA değişikliklerini önlemeye yardımcı olur.

Bir ilaç olarak, folik asit, folik asit eksikliğini ve folik asit eksikliğinin neden olduğu belirli anemi türlerini (kırmızı kan hücrelerinin eksikliği) tedavi etmek için kullanılır.

Folat esas olarak koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, bezelye ve fındıkta bulunur. Folat bakımından zengin meyveler arasında portakal, limon, muz, kavun ve çilek bulunur. Folatın sentetik formu folik asittir. 

Doğum öncesi vitaminlerin önemli bir bileşenidir. Tahıllar ve makarnalar gibi birçok güçlendirilmiş gıdada bulunur.

Folat veya folik asit açısından zengin gıdalardan yoksun bir diyet, folat eksikliğine yol açabilir. 

Folat eksikliği, çölyak hastalığı gibi ince bağırsağın gıdalardan besinleri emmesini engelleyen (malabsorpsiyon sendromları) olan kişilerde de ortaya çıkabilir.

Folik Asit Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdaki damardan kan alınarak kanda folik asit düzeyi ölçülerek yapılan kan testidir..

Testten önceki 6 saat boyunca bir şey yiyip içmemelisiniz. Hekiminiz  folik asit takviyeleri de dahil olmak üzere, test sonuçlarını etkileyebilecek ilaçları almayı bırakmanızı söyleyebilir.

Folik asit ölçümlerini azaltabilecek ilaçlar şunları içerir:

Alkol ,aminosalisilik asit, doğum kontrol hapları,östrojenler, tetrasiklinler, ampisilin, kloramfenikol, eritromisin, metotreksat, penisilin, aminopterin, fenobarbital,fenitoin

Sıtma tedavisi için ilaçlar

İğne yerleştirildiğindehafif ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Bu his kısa zamanda kan alımı işlemi bittikten sonra azalarak kaybolmaktadır.

Folik Asit Testi  Neden Yapılır?

Bu test  folik asit eksikliği kontrol etmek için yapılır.

Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına ve genetik kodları depolayan DNA üretilmesine yardımcı olur. Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında doğru miktarda folik asit almak, spina bifida gibi nöral tüp kusurlarını önlemeye yardımcı olur.

Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar her gün en az 600 mikrogram (mcg) folik asit almalıdır. Bazı kadınların daha önceki gebeliklerinde nöral tüp defekti öyküsü varsa daha fazla alması gerekebilir. 

Folik asit hamilelikten önce ve hamilelik sırasında neden önemlidir?

Bebek hamilelik sırasında erken gelişirken, folik asit nöral tüpü oluşturmaya yardımcı olur. Folik asit çok önemlidir çünkü bebeğin beynindeki ( anensefali ) ve omurgadaki ( spina bifida ) bazı büyük doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Üreme çağındaki kadınların her gün 400 mcg folik aside ihtiyacı vardır.

Üreme çağındaki tüm kadınlar, bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olacak yeterli folik asit almak için her gün 400 mcg folik asit almalıdır. 

Bebeğin beynindeki veya omurgasındaki büyük doğum kusurları, hamileliğin çok erken döneminde (gebe kaldıktan 3-4 hafta sonra), çoğu kadın hamile olduğunu bilmeden önce ortaya çıkar.

Folik asit alırken, her gün 400 mcg’den daha yüksek bir folik asit dozu, bir doktor diğer sağlık koşulları nedeniyle daha fazla almayı önermedikçe, nöral tüp defektlerini önlemek için mutlaka daha iyi değildir.

Folik asit almaya ne zaman başlamalı

Yeni hücre yapımına yardımcı olmak için üreme çağındaki her kadının, hamile kalmayı planlasa da planlamasa da her gün folik asit alması gerekir.

Folik Asit Testi Normal Sonuçları

Normal aralık, mililitre başına 2,7 ila 17,0 nanogram (ng/mL) veya litre başına 6,12 ila 38,52 nanomol (nmol/L)’dir.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. 

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümleri göstermektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir.

Folik Asit Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Normalden düşük folik asit seviyeleri şunları gösterebilir:

Kötü beslenme, malabsorbsiyon sendromu (örneğin,Çölyak hastalığı), yetersiz beslenme

Test şu durumlarda da yapılabilir:

Folat eksikliğine bağlı anemi, Megaloblastik anemi

Belirli koşullar için folat ve oral folik asit takviyelerinin kullanımına ilişkin araştırmalar şunları göstermektedir:

Doğum kusurları

Araştırmalar, folik asit takviyelerinin nöral tüpün doğum kusurlarını önleyebileceğini göstermiştir. İdeal olarak gebe kalmadan üç ay önce başlayarak günlük bir doğum öncesi vitamini almak, kadınların bu temel besinden yeterince almasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Folik asit eksikliği

Besinsel folat eksikliği oral folik asit takviyeleri ile tedavi edilir. Bu tür bir eksiklik, tahıl ve makarna gibi gıdaları folik asitle takviye eden birçok ülkede artık bir sorun değil.

Kalp ve kan damarı hastalığı ve felç

Folik asit, kandaki yüksek homosistein düzeylerini kontrol etmek için B6 ve B12 vitaminleri ile birlikte çalışır. Yüksek homosistein seviyeleri, kalp ve kan damarı hastalıkları (kardiyovasküler hastalık) riskinizi artırabilir.

Kanser

Bazı araştırmalar, folatın çeşitli kanser riskini azaltabileceğini öne sürüyor.

Depresyon

Bazı kanıtlar, folik asidin depresyon tedavisinde yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

bunama. 

Folat ve folik asit aynı şey midir?

“Folat” ve “folik asit” terimleri, farklı olmalarına rağmen sıklıkla birbirinin yerine kullanılır. Folat, birçok farklı B9 vitamini türünü tanımlayan genel bir terimdir.

Folat türleri şunları içerebilir:

Dihidrofolat (DHF)

Tetrahidrofolat (THF)

5, 10-metilentetrahidrofolat (5, 10-Metilen-THF)

5-metiltetrahidrofolat (5-Metil-THF veya 5-MTHF)

Nöral tüp kusurlarını önlemek için yeterli folik asit nasıl alınır?

Kadınlar, çeşitli bir diyetten folat içeren yiyecekleri yemenin yanı sıra, folik asidi aşağıdakilerden alabilir:

İçinde folik asit bulunan bir vitamin almak:

Güçlendirilmiş gıdalar yemek:

Bazı ekmeklerde, kahvaltılık gevreklerde ve mısır lapası ununda folik asit bulabilirsiniz.

İkisinin bir kombinasyonunu elde etmek: İçinde folik asit bulunan bir vitamin almak ve güçlendirilmiş yiyecekler yemek.

Güvenlik ve yan etkiler

Uygun dozlarda oral olarak kullanıldığında folik asit muhtemelen güvenlidir.

Folik asidin oral kullanımı şunlara neden olabilir:

Ağzınızda kötü tat, mide bulantısı, iştah kaybı, bilinç bulanıklığı, konfüzyon

sinirlilik, uyku düzeni bozukluğu, alerjisi olan kişiler folik asit takviyelerine tepki gösterebilir. Alerjik reaksiyonun uyarı işaretleri şunları içerir:

deri döküntüsü, kaşıntı, kırmızılık, nefes almada zorluk, fazla folik asit idrarla atılır.

Yüksek bir folat alımı, nörolojik etkileri geri döndürülemez hale gelene kadar B12 vitamini eksikliğini maskeleyebilir. Bu, tipik olarak hem folik asit hem de B12 vitamininin günlük değerinin yüzde 100’ünü içeren bir takviye alarak giderilebilir.

Folik Asitin bir dozu kaçırırsam ne olur?

İlacı mümkün olan en kısa sürede alın, ancak bir sonraki dozunuzun zamanı yaklaşıyorsa, kaçırdığınız dozu atlayın. Bir seferde iki doz almayın.

Folik asit yan etkileri

Folik aside karşı alerjik reaksiyon belirtileriniz varsa acil tıbbi yardım alın : kurdeşen , döküntü, kaşıntı, cilt kızarıklığı; hırıltı, zor nefes alma; yüzünüzün, dudaklarınızın, dilinizin veya boğazınızın şişmesi.

Sık görülen folik asit yan etkileri şunları içerebilir:

mide bulantısı, iştah kaybı, şişkinlik , gaz, mide ağrısı, ağzınızda acı veya nahoş tat, kafa karışıklığı, konsantrasyon güçlüğü, uyku sorunları, depresyon, heyecanlı veya sinirli hissetmek.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.