b12 vitamini testi fiyatları

B12 vitamini testi nedir ?

B12 vitamini seviyesi, ne kadar olduğunu ölçen bir kan testidir.

B12 Vitamini Testi Nasıl Yapılır?

B12 vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde B12 vitamini düzeyi ölçülerek yapılır. Test özel bir hazırlık gerektirmez. İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

B12 vitamini testi sonucunu etkileyebilecek ilaçlar şunları içerir:

Kolşisin, neomisin, para-aminosalisilik asit, fenitoin

B12 Vitamini Testi  Neden Yapılır?

Bu test çoğunlukla diğer kan testlerinde megaloblastik anemi adı verilen bir durumdan şüphelenildiğinde yapılır.Pernisiyöz anemi zayıf B12 vitamini emiliminin neden olduğu bir megaloblastik anemi şeklidir. Bu durum, B12 vitamininin düzgün bir şekilde emilebilmesi için ihtiyaç duyduğu maddeyi mide tarafından daha az ürettiğinde ortaya çıkabilir.

Doktorunuz ayrıca bazı sinir sistemi semptomları olması durumunda B12 vitamini testi isteyebilir. Düşük B12 seviyesi kollarda ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanmaya, halsizliğe ve denge kaybına neden olabilir.

Testin yapılabileceği diğer koşullar şunları içerir:

Ani şiddetli bilinç bulanıklığı (deliryum), beyin fonksiyon kaybı (bunama), metabolik nedenlere bağlı demans, periferik nöropati gibi sinir anormallikleri.

B12 Vitamini Testi Normal Sonuçları

Normal değerler mililitre başına 160 ila 950 pikogram (pg/mL) veya litre başına 118 ila 701 pikomole (pmol/L) şeklindedir.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. 

B12 Vitamini Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

160 pg/mL’den (118 pmol/L) düşük değerler, B12 vitamini eksikliğinin olası bir işaretidir. Bu eksikliği olan kişilerin semptomlarının olması muhtemeldir.

B12 vitamini düzeyi 100 pg/mL’den (74 pmol/L) düşük olan yaşlı yetişkinlerde de semptomlar olabilir. Eksiklik, kandaki metilmalonik asit adı verilen bir maddenin seviyesi kontrol edilerek onaylanmalıdır. Yüksek bir seviye, gerçek bir B12 eksikliğini gösterir.

B12 vitamini eksikliğinin nedenleri şunlardır:

Diyette yeterli B12 vitamini olmaması (sıkı bir vejetaryen diyet dışında nadirdir)

Malabsorbsiyona neden olan hastalıklar (örneğin,Çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı)

İntrinsik faktör eksikliği, bağırsaktan B12 vitamininin emilmesine yardımcı olan bir protein

Vücut ısısının normalin üzerinde olması (örneğin,hipertiroidizm), gebelik

Normalden fazla B12 vitamini seviyesi nadirdir. Genellikle fazla B12 vitamini idrarla atılır.

B12 vitamini seviyesini artırabilecek durumlar şunları içerir:

Karaciğer hastalığı (örn.siroz veya hepatit), miyeloproliferatif bozukluklar(örneğin polisitemi vera ve kronik miyeloid lösemi).

B12 Vitamininin Önemi:

B12 Vitamini içeren besinlerden bahsetmeden önce, bu vitaminin vücudumuz için neden önemli olduğuna bir bakalım.

B12 vitamini vücudunuzun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu temel bir besindir ve bu nedenle bu vitaminden zengin gıdaları tüketmek önemlidir. B12 vitamini eksikliğine bağlı olarak aşağıdaki belirtilerden birini geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Vitamin B12’nin ciddi sonuçlarından biri pernisiyöz anemidir. Bu sorunları önlemek için B12 vitamini yönünden zengin besinler tüketmek önemlidir.

B12 Vitamini İçeren Gıdalar

Süt 

Süt B12 vitamini içerir ve mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Az yağlı veya yağsız süt içebilirsiniz. Tadı arttırmak için protein tozları veya başka aromalar ekleyebilirsiniz.

Peynir – Bu, sahip olabileceğiniz lezzetli yemek seçeneklerinden biridir.

B12 vitamini içerir. Doğru miktarda peynire sahip olmak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu temel vitaminleri sağlayabilir. Beyaz peynir, parmesan peyniri ve Mozzarella peyniri arasından seçim yapabileceğiniz birçok seçeneğiniz var. Bu, vejetaryenler için en iyi B12 Vitamini gıdalarından biridir.

Yoğurt 

Öğle veya akşam yemeğinize bir kase yoğurt eklemek size yeterli miktarda B12 Vitamini sağlayabilir. Tadı arttırmak için şeker veya tuz ekleyin veya hiçbir şey eklemeden de alabilirsiniz.

İsviçre peyniri 

Besin gereksinimlerinin %14-15’ini karşılar. Besleyici ve lif açısından zengin bir diyete sahip olmak için yanına meyve veya sebzeler ekleyin.

Sebzeler

 Genellikle sebzelerin çoğu bir miktar B12 Vitamini içerir, ancak vejetaryenler için çok yüksek miktarda B12 Vitamini içeren bazı B12 Vitamini yiyecekleri vardır: Ispanak, pancar, patates, mantar, yonca ve diğerleri.

Meyveler 

Meyveler B12 Vitamini içermese de; Muz, elma ve çilek gibi bu vitaminlerden çok az miktarda içerenler var. B12 vitamini içermemesi onları diyetinize dahil etmeyeceğiniz anlamına gelmez. Öğün aralarında meyve tüketmek günlük beslenme ihtiyacınızı artırmak için iyi bir seçim olabilir. Meyveler sadece vitaminler için değil, aynı zamanda diğer gerekli besinleri almak için de önemlidir.

Güçlendirilmiş tahıllar

Kahvaltınız için bir kase güçlendirilmiş mısır gevreği yemek, B12 vitaminini diyetinize dahil etmek için iyi bir seçenek olabilir. Bu, vejetaryenler için olağanüstü B12 Vitamini gıdalarından biridir. Bu tahılların bazı örnekleri arasında Yulaf kepeği gevreği, Mısır gevreği vb.

Maya

Veganlar için bu, B12 Vitaminini diyetlerine dahil etmek için olağanüstü bir seçimdir. 100 gram Maya, günlük vitamin ihtiyacınızın %7-8’ini karşılar. Bunu patlamış mısır veya cips ile birlikte yiyebilirsiniz. Ayrıca salatalara harika bir ektir.

Tofu 

Soya Paneer’i duydunuz mu? Evet! Tofu tam olarak budur. Bu vegan yiyecek B12 vitamini açısından zengindir ve aynı zamanda Fasulye peyniri olarak da bilinir. Chapattis veya pilav ile yiyebilirsiniz. Ya da yağda soteleyip salata ile karıştırabilirsiniz.

Nori 

Genellikle bu kırmızı alg cinsi Pyropia kategorisine girer ve bir deniz sebzesidir. Bu B12 vitamini kaynağının en iyi yanı, güçlü bir aromaya sahip olması ve çoğunlukla Suşi gibi Japon müstahzarlarında kullanılmasıdır. Bu yenilebilir deniz yosununu çorba veya erişte üzerine de kullanabilirsiniz. Bu, vejetaryenler için lezzetli B12 Vitamini yiyecekleridir.

B12 Vitamini (kobalamin) DNA yapımında rol oynar ve ayrıca sinir hücrelerinin ve kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

İnsanlar Neden B12 Vitamini Alıyor?

B12 vitamini birçok hastalık ve durum için bir tedavi olarak görülmüştür. Bunlara yorgunluk , Alzheimer hastalığı, kalp hastalığı, meme kanseri , yüksek kolesterol ve orak hücre hastalığı dahildir. Ancak, sonuçlar yetersiz olmuştur. Araştırmalar, B12 vitamininin inme riski veya akciğer kanserine yardımcı olmadığını gösteriyor.

B12 vitamini takviyeleri, eksikliği olan insanlara yardımcı olur. Düşük B12 vitamini düzeyleri 50 yaş üstü kişilerde daha olasıdır. B12 vitamini ayrıca sindirim sorunları ve bazı anemi türleri gibi belirli rahatsızlıkları olan kişilerde daha yaygındır . Düşük B12 vitamini yorgunluğa , halsizliğe, hafıza kaybına ve sinir sistemi ile ilgili diğer sorunlara neden olabilir.

Kandaki yüksek homosistein düzeylerini tedavi etmek için B12 vitamini kullanımına ilişkin bazı kanıtlar vardır . Bu yükselmenin kalp hastalığına ve kan damarlarıyla ilgili diğer sorunlara nasıl katkıda bulunup bulunmadığı veya yükselmenin bu koşullardan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tam olarak anlaşılamamıştır . Kandaki yüksek homosistein seviyesi, koroner, serebral ve periferik kan damarı hastalığı için bir risk faktörüdür. Riskler arasında kan pıhtıları , kalp krizleri ve belirli felç türleri de yer alır. Bununla birlikte, son kılavuzlar, homosistinüri şüphesi olmadıkça, yüksek homosistein düzeylerinin genel olarak taranmasını veya tedavi edilmesini önermemektedir. Bu, vücudun belirli proteinleri parçalama yeteneğini etkileyen genetik bir durumdur. Kendinizi yüksek homosistein seviyeleri için tedavi etmeye çalışmak yerine, endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kullanılan B12 vitamininin, kalp hastalığı veya kalp hastalığı için birden fazla risk faktörü olan kadınlarda yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) riskini azalttığını göstermiştir.

Ne kadar B12 vitamini almalısınız?

Önerilen diyet yardımı (RDA), hem yiyeceklerden hem de aldığınız herhangi bir takviyeden aldığınız B12 vitaminini içerir.

Yüksek dozlarda bile B12 vitamini oldukça güvenli görünüyor. Uzmanlar, tehlikeli olan belirli bir B12 vitamini dozu bulamadılar. Kabul edilebilir üst alım seviyeleri ayarlanmamıştır.

B12 vitaminini gıdalardan doğal olarak alabilir misiniz?

B12 vitamininin bazı iyi besin kaynakları şunlardır:

Balık ve kabuklu deniz ürünleri, etler, kümes hayvanları ve yumurta, süt ürünleri, güçlendirilmiş tahıllar.

Genel olarak, vitaminleri bütün gıdalardan almak en iyisidir. Ancak doktorlar genellikle 50 yaşın üzerindeki insanlara güçlendirilmiş gıdalar ve takviyeler önerir . Yaşlandıkça, vücutta gıdalardan B12 vitamini emilimii zorlaşır.

B12 vitamini almanın riskleri nelerdir?

Yan etkiler ve riskler. Normal dozlarda alındığında yan etkiler nadirdir. Yüksek dozlar akneye neden olabilir . B12 vitamini takviyelerine karşı alerjiler bildirilmiştir ve bunlar şişme, kaşıntılı cilt ve şoka neden olabilir.

Etkileşimler. Asit reflü, diyabet ve diğer durumlar için ilaçlar vücudunuzun B12 vitaminini emmesini zorlaştırabilir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.