evitamini testi

E Vitamini  nedir ?

E vitamini, bir grup antioksidan bileşiktir. Yağda çözünürler, yani emilmek ve çözülmek için lipidlere ihtiyaçları vardır. Tokoferoller ve tokotrienoller olarak bilinen iki doğal form vardır, ikincisi çok daha az bilinir veya araştırılır.

E vitamininin kimyasal formları arasında alfa, beta, gama ve delta (-tokoferol ve -tokotrienol) bulunur. Alfa-tokoferol, insan vücudunun beslenme gereksinimlerini karşılayan tek formdur.

E vitamini, hücreleri serbest radikal hasarından korumaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır.

Yeterli E vitamini almak ayrıca kanser, kardiyovasküler hastalık ve bilişsel gerileme gibi çeşitli durumların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Ancak araştırmalar, kronik hastalık riskini azaltmak için E vitamini takviyelerinin kullanımını desteklememektedir. E vitamininin en iyi kaynağı besinlerdir.

Birçok gıda bir miktar E vitamini içerir, ancak fındık, tohum ve bazı yağlar en yüksek seviyelere sahip olma eğilimindedir. 

E vitamini seviyeleri hakkında endişe duyan herkes, alımlarını artırma konusunda bir doktor veya diyetisyenle konuşabilir.

E vitamini Testi  Nasıl Yapılır?

E vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde E vitamini düzeyi ölçülerek yapılır.

Test için 12 saat aç olmak  gerekir. Kan alınmadan  24 saat önce alkol tüketmekten kaçının.

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

E Vitamini Beslenme Bilgileri

Bir antioksidan olarak E vitamini, vücudu serbest radikal hasarından korur ve böylece kanserin önlenmesine yardımcı olabilir ve ayrıca serbest radikallerin neden olduğu zararlı oksidasyonu önleyerek kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca iskelet, kalp ve düz kas sistemlerinin yapısını ve işlevini sürdürmede önemli bir rol oynar. Ayrıca vücudun demir, selenyum, A vitamini ve K vitamini kullanımını düzenlemenin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna da yardımcı olduğu bulunmuştur. 

Bazı araştırmalar E vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirebileceğini de göstermektedir.

E Vitamini Eksikliği

E vitamini eksikliği nadirdir ve diyetlerinde E vitamini bulunmayan sağlıklı bireylerde eksiklik belirtileri henüz bulunmamıştır. Nadir olmakla birlikte, aşağıdaki kişilerde E vitamini eksikliği mümkündür:

Vücudun yağları parçalama yeteneğini engelleyen yağ emilim bozuklukları, prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebekler, ataxia ve Vitamin E eksikliği (AVED) gibi alfa-tokoferol transfer proteinindeki genetik anormallikler , crohn hastalığı veya kistik fibroz gibi durumlar, safra salgılayamama

Bu kişilerde eksiklik belirtileri şunları içerebilir:

El ve ayaklarda periferik nöropati veya uyuşma, ataksi veya bedensel hareketin tam kontrolünün kaybı, iskelet miyopati, retinopati, zayıflamış bağışıklık sistemi, yağlı dışkı, kronik ishal

E Vitamininin Tıbbi Kullanımları

E vitamini, çeşitli hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde rol oynayabilir.

Koroner kalp hastalığı: Birkaç çalışma, E vitamininin, arterlerin sertleşmesine yol açan LDL kolesterolün zararlı oksidasyonunu önlediğini göstermektedir.

E vitamini ayrıca kalp krizlerine neden olan kan pıhtılarını da önleyebilir. Araştırma ayrıca düşük kalp hastalığı oranları ile yüksek E vitamini alımı arasında bir ilişkiye işaret ediyor.

Kanser: Diğer antioksidanlar gibi E vitamininin de hücreleri kansere neden olan serbest radikallerin zararlarından koruduğu bulunmuştur. Bu besin ayrıca vücutta nitrozaminler olarak bilinen kansere neden olan diğer maddelerin oluşumunu engelleyebilir ve bağışıklık sisteminin savunmasını güçlendirebilir. 

E Vitamininin kanseri önlemedeki rolünü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Göz rahatsızlıkları: Araştırmalar, oksidasyondan kaynaklanan hasarın, makula dejenerasyonu (AMD) ve katarakt gibi birçok göz rahatsızlığında rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle E Vitamini ve diğer antioksidan besinler, bu durumların önlenmesi ve tedavisinde bir seçenek olabilir. Ancak, daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bilişsel işlev: Serbest radikallere uzun süre maruz kalmanın, Alzheimer gibi beynin dejeneratif hastalıklarına yol açtığı varsayılmaktadır. Bu nedenle, E vitamini gibi antioksidanlar, bu koşulları önlemede veya bunlara karşı koruma sağlamada bir seçenek olabilir. Bununla birlikte, bu iddiaları desteklemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

E vitamini , güçlü bağışıklık ve sağlıklı cilt ve gözler için anahtardır. Son yıllarda, E vitamini takviyeleri antioksidanlar olarak popüler hale geldi. Bunlar hücreleri hasardan koruyan maddelerdir. Bununla birlikte, E vitamini takviyesi almanın riskleri ve faydaları hala belirsizdir.

İnsanlar neden E vitamini alıyor?

Birçok insan, vitaminin antioksidan özelliklerinin hastalıkları önleyeceği veya tedavi edeceği umuduyla E vitamini takviyeleri kullanır. Ancak kanser, kalp hastalığı, diyabet, katarakt ve diğer birçok durumu  önlemek için E vitamini çalışmaları  hayal kırıklığı yarattı.

Şimdiye kadar, E vitamini takviyelerinin kanıtlanmış tek faydası, gerçek bir eksikliği olan kişilerdedir. E vitamini eksiklikleri nadirdir. Sindirim sorunları ve kistik fibroz gibi hastalıkları olan kişilerde daha olasıdır. Çok az yağlı diyet yapan kişilerde de düşük E vitamini seviyeleri olabilir.

E vitaminini gıdalardan doğal olarak alabilir miyiz?

Çoğu insan yiyeceklerden yeterince E vitamini alır. İyi E vitamini kaynakları şunları içerir:

E vitamini almanın riskleri nelerdir?

E vitamini almanın riskleri ve faydaları hala belirsizdir. Araştırmalar, E vitamini kullanımını hemorajik inmede artışa bağladı.

Ek olarak, klinik araştırmaların bir analizi, günde 400 IU veya daha yüksek dozlarda sentetik E vitamini veya doğal E vitamini alan hastaların, ölüm riskinin arttığını göstermiştir. Kardiyovasküler çalışmalar ayrıca günde 400 IU doğal E vitamini alan diyabetli veya kardiyovasküler hastalığı olan hastaların kalp yetmezliği ve kalp yetmezliğine bağlı hastaneye yatış riskinin arttığını göstermektedir.

E vitamini takviyeleri erken gebelikte alındığında zararlı olabilir. Bir çalışma, hamileliğin ilk 8 haftasında E vitamini takviyesi alan kadınların doğuştan kalp kusurlarında 1,7 ila dokuz kat artış olduğunu buldu. Bu çalışmada hamile kadınlar tarafından kullanılan E vitamini takviyesinin kesin miktarı bilinmemektedir.

Geniş bir popülasyon çalışması, ayrı bir E vitamini takviyesi ile birlikte haftada yedi defadan fazla multivitamin kullanan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riskinin önemli ölçüde arttığını gösterdi.

Takviyelerden ziyade meyve, sebze ve kepekli tahıllardan oluşan dengeli bir diyet ile  E vitamini de dahil olmak üzere antioksidanların elde edilmesini önerilmektedir. E vitamini takviyesi almayı düşünüyorsanız, bunun sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için önce doktorunuzla görüşün.

E vitamini almanın yan etkileri nelerdir?

Topikal E vitamini cildi tahriş edebilir.

Aşırı dozda E vitamini takviyeleri mide bulantısı , baş ağrısı , kanama, yorgunluk ve diğer semptomlara neden olabilir.

Kan sulandırıcı veya başka ilaçlar alan kişiler, önce sağlık uzmanlarıyla konuşmadan E vitamini takviyesi almamalıdır.

E vitamini açısından zengin 10 besin

Ay çekirdeği,badem,yer fıstığı, yağlar, avokado, Ispanak, İsviçre pazı, bal kabağı 

Pancar yaprağı ,alabalık

  1. Ayçiçeği tohumları

Ayçiçeği çekirdeği yemek sindirim sistemine yardımcı olabilir.

Ayçiçeği çekirdeği mükemmel bir atıştırmalıktır. İnsanlar ayrıca yoğurt, yulaf ezmesi veya salata üzerine serpebilir. 

Ayçiçeği tohumları çeşitli besinlerle doludur ve bir kişinin sindirim sistemini sağlıklı tutmak için yeterli lif almasına yardımcı olabilir. 100 gr’lık bir porsiyon şunları içerir:

8,6 gr lif, 20.78 gr protein, 645 mg potasyum, 325 mg magnezyum, 5 mg çinko

  1. Badem

Her 100 gr badem porsiyonu için 25.63 mg insanlar kavrulmuş bademleri atıştırabilir, tahıllara ve unlu mamullere ekleyebilir veya badem sütü içebilir.

Badem ayrıca şunları içerir:

21.15 gr protein, 12,5 gr lif, 733 mg potasyum, 270 mg magnezyum, 

  1. Fıstık

Fıstık popüler bir atıştırmalıktır. 100 gr kuru kavrulmuş fıstık porsiyonunda E vitamini.

İnsanlar ekstra tuzlu ve aromalı olanlar yerine sade, kuru kavrulmuş yer fıstığı satın aldığından emin olmalıdır.

Aynı boyutta porsiyon ayrıca şunları içerir:

24.35 gr protein, 8.4 gr lif, 634 mg potasyum, 14.355 mg niasin

  1. Bazı yağlar

Bazı yağlar E vitamini bakımından çok yüksektir, ancak yağ ve kalorilerin yanı sıra çoğu beslenme açısından çok az şey içerir.

Aşağıdaki yağlardan bir yemek kaşığı içerir:

Buğday tohumu yağı: 20.32 mg, pirinç kepeği yağı: 4.39 mg, üzüm çekirdeği yağı: 3.92 mg

Aspur yağı: 4.64 mg

  1. Avokado

Avokado , çok az şeker ve bol miktarda besin içeren çok yönlü bir meyvedir. 100 gr avokadoda 2,07 mg, Aynı boy porsiyon ayrıca 10 mg C vitamini içerir, bu da onu birçok öğün ve atıştırmalık için sağlıklı bir katkı haline getirir. Avokado ayrıca muzdan daha fazla potasyum içerir.

  1. Ispanak

100 gr çiğ ıspanak porsiyonu içerir 2.03 mg, aynı porsiyon ayrıca şunları içerir:

28,1 mg C vitamini, 2.2 gr lif, 558 mg potasyum

  1. İsviçre pazı

İsviçre pazı , koyu yeşil yapraklı bir sebzedir. 100 g’lık bir porsiyonda 1.89 mg E vitamini içerir.

Birçok yapraklı yeşillik gibi, pazı da aşağıdakiler dahil bir dizi ek besin içerir:

6116 IU A vitamini, 81 mg magnezyum, 30 mg C vitamini, 1.80 mg demir, 379 mg potasyum

1,6 gr lif

  1. Bal kabağı

Balkabagi , birçok sonbahar ve kış yemeklerinde yaygın olarak bulunan lezzetli bir sebzedir. 100 g pişmiş balkabağı içinde 1.29 mg E vitamini  bulunur.

Aynı büyüklükteki porsiyon ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok başka vitamin ve besin içerir:

11155 IU A vitamini, 15.1 mg C vitamini, 3.2 gr lif, 284 mg potasyum

  1. Pancar yeşillikleri

Birçok insan pancarın tadına aşina olsa da , herkes “yeşillikleri” veya yapraklarını yemenin mümkün olduğunu bilmiyor. İnsanlar pancar yeşilliklerini salatalarda kullanabilir veya yağda soteleyebilir.

100 gr pişmiş pancar yeşillikleri şunları içerir:1.81 mg E vitamini 

Pancar yeşillikleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok ek besin içerir:

7654 IU A vitamini, 24.9 mg C vitamini, 909 mg potasyum, 2.9 gr lif, 1.90 mg demir

114 mg kalsiyum

  1. Alabalık

100 gr alabalık porsiyonu şunları içerir:2.15 mg E vitamini., 

Alabalık ayrıca sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından da yüksektir ve aynı boy porsiyon 21.11 g protein içerir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.