diyabet hakkında bilinmesi gerekenler

Diyabette vücudunuz ya yeterince insülin üretemez ya da olması gerektiği gibi kullanamaz.

Diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürme şeklini etkileyen kronik (uzun süreli) bir sağlık durumudur.

Vücudunuz yediğiniz yiyeceklerin çoğunu şekere (glikoz) ayırır ve kan dolaşımınıza bırakır. Kan şekeriniz yükseldiğinde, pankreasınıza insülin salması için sinyal verir. İnsülin, kan şekerinin enerji olarak kullanılması için vücudunuzun hücrelerine girmesine izin veren bir anahtar görevi görür.

Diyabetle, vücudunuz yeterince insülin yapmaz veya olması gerektiği gibi kullanamaz. Yeterli insülin olmadığında veya hücreler insüline yanıt vermeyi durdurduğunda , kan dolaşımınızda çok fazla kan şekeri kalır. Zamanla bu, kalp hastalığı , görme kaybı ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Şeker hastalığının henüz bir tedavisi yok ama kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gerçekten yardımcı olabilir. Yardımcı olmak için yapabileceğiniz diğer şeyler:

İlacı reçete edildiği gibi alın.

Diyabet eğitimi ve desteği alın.

Sağlık hizmeti randevuları alın ve saklayın.

Diyabet, sekizinci önde gelen ölüm nedenidir.

Diyabet, böbrek yetmezliğinin, alt ekstremite amputasyonlarının ve yetişkin körlüğünün 1 numaralı nedenidir.

Son 20 yılda diyabet teşhisi konan yetişkin sayısı iki kattan fazla arttı.

Diyabet Türleri

Üç ana diyabet türü vardır: tip 1 , tip 2 ve gestasyonel diyabet (gebelikte diyabet).

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabetin bir otoimmün reaksiyondan kaynaklandığı düşünülmektedir (vücut yanlışlıkla kendisine saldırır). Bu reaksiyon vücudunuzun insülin yapmasını durdurur. Diyabeti olan kişilerin yaklaşık %5-10’unda tip 1 vardır. Tip 1 diyabetin semptomları genellikle hızlı gelişir. Genellikle çocuklarda, gençlerde ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, hayatta kalmak için her gün insülin almanız gerekir. Şu anda kimse tip 1 diyabetin nasıl önleneceğini bilmiyor.

Tip 2  diyabet

Tip 2 diyabette vücudunuz insülini iyi kullanamaz ve kan şekerini normal seviyelerde tutamaz. Diyabetli kişilerin yaklaşık %90-95’inde tip 2 vardır. Yıllar içinde gelişir ve genellikle yetişkinlerde teşhis edilir (ancak çocuklar, gençler ve genç yetişkinlerde giderek daha fazla). Herhangi bir semptom fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle risk altındaysanız kan şekerinizi test ettirmeniz önemlidir. Tip 2 diyabet, aşağıdakiler gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebilir veya geciktirilebilir:

Kilo vermek , sağlıklı beslenmek , spor yapmak.

Gestasyonel diyabet.

Gestasyonel diyabet, hiç şeker hastası olmayan gebelerde gelişir. Gestasyonel diyabetiniz varsa, bebeğiniz sağlık sorunları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Gestasyonel diyabet genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur. Bununla birlikte, daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bebeğinizin bir çocuk veya genç olarak obeziteye sahip olma ve daha sonra yaşamda tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Prediyabet

10 kişiden 8’inden fazlası prediyabet olduğunu bilmiyor. Prediyabette kan şekeri seviyeleri normalden yüksektir, ancak tip 2 diyabet teşhisi için yeterince yüksek değildir. Prediyabet, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve inme riskinizi artırır. 

Diyabet Risk Faktörleri

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabetin bir bağışıklık reaksiyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir (vücut yanlışlıkla kendisine saldırır). Tip 1 diyabet için risk faktörleri, prediyabet ve tip 2 diyabet kadar net değildir. Bilinen risk faktörleri şunları içerir:

Aile öyküsü : Tip 1 diyabetli bir ebeveyn, erkek veya kız kardeşe sahip olmak.

Yaş : Her yaşta tip 1 diyabet alabilirsiniz, ancak genellikle çocuklarda, gençlerde veya genç erişkinlerde gelişir.

Şu anda kimse tip 1 diyabetin nasıl önleneceğini bilmiyor.

Tip 2 diyabet

Aşağıdaki durumlarda tip 2 diyabet riski altındasınız :

Prediyabet varlığı

Fazla kilo

45 yaş veya üzerinde olmak.

Tip 2 diyabetli bir ebeveyniniz, erkek kardeşiniz veya kız kardeşiniz varsa.

Haftada 3 defadan daha az fiziksel olarak aktif olanlar.

Şimdiye kadar gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında diyabet) geçirdiniz veya 9 kilonun üzerinde bir bebek doğurdunuz.

Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığınız varsa, tip 2 diyabet için de risk altında olabilirsiniz.

Yaşam tarzı değişiklikleri ile tip 2 diyabeti önleyebilir veya geciktirebilirsiniz. Bunlar arasında fazla kilonuz varsa kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak yer alır.

Prediyabet

 Aşağıdaki durumlarda prediyabet riski altındasınız :

fazla kilo

45 yaş veya üzerinde olmak

Tip 2 diyabetli bir ebeveyniniz, erkek kardeşiniz veya kız kardeşiniz varsa.

Haftada 3 defadan daha az fiziksel olarak aktif olanlar.

Gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında diyabet) öyküsü veya 9 kilonun üzerinde bir bebek doğurdunuz.

Kanıtlanmış yaşam tarzı değişiklikleri ile prediyabeti önleyebilir veya tersine çevirebilirsiniz. Bunlar, fazla kiloluysanız kilo vermeyi, sağlıklı beslenmeyi ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı içerir.

Gestasyonel diyabet

Aşağıdaki durumlarda gebelik diyabeti (gebelikte diyabet) riski altındasınız :

Önceki hamilelik sırasında gebelik diyabeti vardı.

9 kilonun üzerinde bir bebek doğurmak.

fazla kilo

25 yaşından büyükler.

Ailede tip 2 diyabet öyküsü var.

Polikistik over sendromu (PKOS) adı verilen bir hormon bozukluğunuz varsa.

Gestasyonel diyabet genellikle siz doğum yaptıktan sonra kaybolur, ancak tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bebeğinizin çocukken veya gençken obeziteye sahip olma ve hayatının ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Hamile kalmadan önce, yaşam tarzı değişiklikleri ile gestasyonel diyabeti önleyebilirsiniz. Bunlar, fazla kiloluysanız kilo vermeyi, sağlıklı beslenmeyi ve düzenli fiziksel aktivite yapmayı içerir.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.