diş röntgeni ücreti

Diş röntgeni nedir?

Diş röntgeni veya panoramik röntgen olarak da bilinen ortopantomografi , alt yüzün panoramik veya geniş bir görünümünü veren bir röntgen türüdür. Yirmi yaş dişleri gibi henüz yüzeye çıkmamış veya sürmemiş olanlar da dahil olmak üzere her iki çenedeki tüm dişleri tek bir filmde görüntüleyebilir. Ayrıca çene kemiği ve çeneyi kafatasının geri kalanına bağlayan temporomandibular eklemin (TMJ) bir görünümünü sunar. 

Diş röntgeni nasıl çekilir ?

Diş röntgeni, alt yüzün röntgenidir. Tüm X-ışınları gibi, vücudun içinin – bu durumda kemiklerin ve dişlerin – görüntülerini oluşturmak için kısa düşük seviyeli radyasyon patlamaları kullanmayı içerir.

Dental panoramik radyografi prosedürü , hastanın çenesini röntgen cihazının önündeki küçük bir rafa dayaması ve steril bir ağızlığı yumuşak bir şekilde ısırmasından oluşur. Bu, görüntüler çekilirken baş ve ağız sabit tutulacaktır.

Panoramik röntgen cihazı , bir ucunda X-ışını kaynağı bulunan bir döner koldan ve karşı uçta (görüntüyü yakalayan) film mekanizmasından oluşur. Kol, ağız ve çenenin geniş görüntüsünü yakalamak için hastanın başının etrafında döner.

İşlem çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Her röntgende olduğu gibi hasta işlem sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmez ve sonrasında günlük yaşantısına devam edebilir. 

Diş röntgeni neden yapılır?

Ortopantomografi diş hekimliğinde diş hekiminin hastanın tüm dişlerini görmesine ve henüz sürmemiş olanlar da dahil olmak üzere dişlerinin sayısını, pozisyonunu ve büyümesini belirlemesine izin vermek için kullanılan bir tekniktir. Ortodontik tedaviyi planlamak , yirmi yaş dişlerinin varlığını veya gelişimini saptamak, çene kemiğini incelemek veya hastanın diş sağlığına genel bir bakış için diş röntgeni röntgeni çekilebilir. 

Diş röntgenine hazırlık

Tüm röntgenlerde olduğu gibi, görüntüleri etkileyebileceğinden, taramadan önce herhangi bir mücevher, gözlük veya diğer metal nesneleri çıkarmanız istenecektir. 

Diş röntgeninin  başlıca avantajları

TME (temperomandibular eklem) dahil olmak üzere yüz kemiklerinin ve dişlerin geniş görüntülenmesi

Düşük hasta radyasyon dozu

Hasta için muayene kolaylığı

Ağzını açması kısıtlı hastalarda kullanılabilme özelliği

Görüntünün üretilmesi için gereken kısa süre

Hasta eğitiminde ve vaka sunumunda faydalı görsel yardım

Diş hekiminiz, görüntüye müdahale edip röntgeni engelleyebileceğinden, baş ve boyun bölgesindeki takıları veya metalleri çıkarmanızı isteyecektir. OPG’nin tamamlanması genellikle yaklaşık 3 dakika sürer, bunun yalnızca 20 saniyesi çekilen görüntüdür.

Diş röntgenini nerede çektirebilirim?

Hekimoğlu Görüntüleme Merkezi bünyesinde dijital diş röntgeni cihazı bulunmaktadır ve görüntüler dijital olarak üretilir ve diğer tüm röntgenlerinizle dosyanızda saklanır. Görüntü, diş röntgeni çekildikten birkaç saniye sonra üretilir ve diş hekiminiz randevunun sonunda sizinle birlikte inceler. Bu, diş muayenesinin bir parçası veya ayrı bir randevu olabilir. Diş röntgeni diş hekiminizin gereksiz diş sorunlarını korumanızı ve önlemenizi sağlamak için kullanacağı tanı araçlarından yalnızca biridir.

Dijital sensör veya film kaseti hastanın ön tarafında hareket ederken, çok dar bir röntgen tüpü hastanın başının arkasında kabaca bir kulaktan diğerine döner (başın etrafında tam bir daire oluşturmaz). Görüntünün açığa çıkarılması 12-20 saniye sürse de, makineye bağlı olarak, dar ışın nedeniyle bir seferde başın yalnızca küçük bir kısmı açığa çıkıyor. Röntgen ışını, en iyi görüntüyü sağlamak için hafif bir yukarı eğime sahiptir. Her iki çenenin dişlerini ve kulağın önündeki çene eklemleri gibi bazı çevre dokuları görüntülemek için mevcut tüm röntgen teknikleri arasında panoramik radyografi en düşük radyasyon dozunu kullanır.

Diş röntgeni çekilirken tiroid kalkanı takmak veya  kurşun önlük giymek gerekli midir?

Diş röntgeni sırasında kurşunlu bir tiroid kalkanının kullanılması tavsiye edilmez. Röntgen ışını başın arkasından yukarı doğru hafif bir açıyla geçtiği için, tiroid kalkanının gölgesi alt ön dişlerin üzerine yansır ve o bölgenin görüntülenmesini engeller. Ancak kurşunlu önlük, x-ışını ışını yolunda olmadığı için görüntüye müdahale etmeyecektir. Panoramik radyografiden alınan radyasyon dozu çok düşük olduğundan ve ışın yukarıyı hedeflediğinden kurşun önlük kullanılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, birçok diş hekimi ve hasta onu kullanırken daha rahat hisseder ve bu nedenle tipik olarak sunulur.

Diş röntgeninden gözler ve beyin etkilenir mi?

Gözlerin ve beynin maruz kalmasıyla ilgili olarak, ışınının dikey boyutu ve çenelere odaklanmış konumu nedeniyle beynin açığa çıkması olası değildir. Hastanın boyutuna bağlı olarak gözler röntgen ışınının en üst kenarının yolunda olabilir, ancak ışın başın arkasından geldiği için gözlere doğrudan maruz kalma olmaz.

Diş röntgeni çocuk için güvenli midir? 

Çocuklara panoramik radyografi çekilmesinin güvenli olup olmadığına ilişkin cevap, neden önerildiğine bağlıdır. İster diş hekimliği ister tıbbi olsun, her türden radyografi, yalnızca sağladıkları bilgilere klinik bir ihtiyaç varsa alınmalıdır. 

Çocuğun klinik olarak tespit edilen diş problemleri varsa (örneğin, büyük boşluklar, şişlik, ağrı veya anormal diş veya çene gelişimi), panoramik radyografi iyi bir görüntüleme tekniği olabilir ve güvenli kabul edilebilir. Bununla birlikte, diş hekimi klinik olarak herhangi bir sorun tespit etmezse ve hastanın herhangi bir semptomu yoksa, çoğu dişhekimliği otoritesi çok küçük çocuklar için radyografi yapılmasını önermez.

Çocuğunuzun diş hekimi (veya kendi diş hekiminiz) röntgen çekmek isterse, nedenini sormak iyi bir fikirdir. “Sadece orada ne olduğunu görmek istiyoruz” dışında bir neden varsa, röntgen ile devam etmek güvenlidir. Not: Çürük görülmese bile periyodik olarak ısırma radyografileri (dişler arasındaki boşlukları kontrol etmek için kullanılır) alınmasının bir nedeni vardır çünkü bunlar çok büyük ve tedavisi daha zor hale gelene kadar sıklıkla klinik muayene ile bulunamaz. 

Röntgenlerin sıklığı hastanın ağız sağlığına ve çürük geliştirme riskine bağlıdır. Birçok yetişkin için iki ila üç yılda bir uygunken, çok sayıda çürüğü olan bazı hastalarda altı ayda bir röntgen gerekebilir. Dişler arasında boşluk olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan ısırma radyografilerinin periyodik olarak alınmasının bir nedeni vardır çünkü dişler çok büyük ve tedavisi daha zor hale gelene kadar klinik muayene ile sıklıkla bulunamazlar. Röntgenlerin sıklığı hastanın ağız sağlığına ve çürük geliştirme riskine bağlıdır.

Birçok yetişkin için iki ila üç yılda bir uygunken, çok sayıda çürüğü olan bazı hastalarda altı ayda bir röntgen gerekebilir. Dişler arasında boşluk olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan ısırma radyografilerinin periyodik olarak alınmasının bir nedeni vardır çünkü dişler çok büyük ve tedavisi daha zor hale gelene kadar klinik muayene ile sıklıkla bulunamazlar. Röntgenlerin sıklığı hastanın ağız sağlığına ve çürük geliştirme riskine bağlıdır. Birçok yetişkin için iki ila üç yılda bir uygunken, çok sayıda çürüğü olan bazı hastalarda altı ayda bir röntgen gerekebilir.

Diş röntgeni fiyatları 2024

Diş röntgeni İstanbulda pekçok farklı merkezde yapılabilmektedir. Diş röntgeni fiyatları kurumdan kuruma farklılık göstermektedir. diş röntgeni fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.