Detaylı Ultrason Nedir ?
Hamilelik yolculuğunuzun yarısındasınız. Mide bulantısı, bitkinlik ve kaygıyla dolup taşan aylardan sonra, bu önemli dönüm noktasına ulaştınız. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde doktorunuz sizden detaylı ultrason adı verilen bir ultrason incelemesi isteyebilir. Detaylı ultrason , tipik olarak 20 ila 24 hafta arasında gerçekleştirilen 2. seviye bir ultrasondur.
Doktorunuz bazı önemli ölçümler yapacak, her şeyin olması gerektiği gibi ilerlediğinden emin olacak ve muhtemelen büyüyen bebeğinizin cinsiyetini tesbit edecektir. Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek yanında , radyoloji uzmanı bebeğinizin birçok ölçümünü yapacaktır.
Hepsinden güzeli, keyfini çıkarabileceğiniz ve aileniz ve arkadaşlarınızla mutlu bir şekilde paylaşabileceğiniz bebeğinizin çok sayıda basılı resmiyle birlikte muayene masasından ayrılacaksınız.
Heyecan verici bir deneyim neşeli bir olay olabilir – ama aynı zamanda endişe verici bir olay.
Doktorunuz ekrana konsantre olacağından, muayene sırasında sizinle konuşabilir veya konuşamayabilir. Yine de soru sormaktan çekinmeyin.
Genellikle bebeğinizin yüzünü ilk kez görmek ve muhtemelen bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için bir fırsattır.
Taramanın temel amacı, size bebeğinizin cinsiyetini söylemek yerine, bebeğinizin normal gelişimini kontrol etmektir. Bununla birlikte, bir kız veya erkek çocuğunuz olup olmadığını bilmek isteyebilirsiniz.
Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır ?
Bir kanepeye uzanmanız, eteğinizi veya pantolonunuzu kalçalarınıza indirmeniz ve karnınız ortaya çıkacak şekilde açmanız istenecektir. 20 ila 24. gebelik haftaları arasında planlanan detaylı ultrasona genellikle anatomi taraması da denir.
Detaylı ultrason, bebeğinizin değişen formunun görüntülerini oluşturan yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır.
Radyoloji uzmanı, temel ölçümleri almak ve bebeğinizin büyümesini ve gelişimini değerlendirmek için, jel sürülmüş probu karnınızın üzerinde gezdirecektir.
Doktorunuz bebeğinizin büyümesinin yolunda olduğundan emin olmak için dikkatli bir şekilde ölçümler yapacaktır.
Detaylı ultrason incelemeleri kısa sürede yapılabilecek bir işlem değildir. Bebeğin pozisyonuna da bağlı olarak doktorunuzun gerekli ölçümleri yapabilmesi zaman alacaktır. İnceleme 30-40 dakika süreceğinden buna hazırlıklı olarak gelmeniz de fayda var.
Birçok ebeveyn, bu taramada bebeklerini gördükten sonra kendilerini daha bağlı hissettiklerini fark eder.
Radyoloji uzmanı incelemeleri kesit olarak bakacağından bebeğinizin organlarını ayırt etmeniz zor olabilir. Bebeğinizin kemikleri taramada beyaz,yumuşak dokular ve iç organları gri ve benekli görünecektir. Bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvı siyah görünecektir.
Detaylı Ultrasonda Hangi Ölçümler Yapılır ?
Detaylı ultrason sırasında , bebeğinizin bütün vücudu incelenecek ve plasentanın, göbek kordonunun, bebeğinizin etrafındaki amniyotik sıvının ve rahim ve rahim ağzınızın konumunu değerlendirilecektir. Anomali taraması veya 20 ila 24 haftalık tarama olarak da bilinir.
Radyoloji uzmanı bebeğinizin ölçümlerini yapacak ve bu ölçümleri beklenen doğum tarihini doğrulamak için kullanacaktır.
Doktorunuz ayrıca bebeğinizin büyümesinde veya gelişmesinde kalp, omurga, mide, böbrekler ve diğer organlar dahil olmak üzere herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol edecektir. Bu taramada birçok anormallik tespit edilse de bunların hepsinin olmadığını bilmek önemlidir.
Beyin
Doktorunuz beynin içindeki sıvı dolu boşlukları ve beynin arkasında bulunan beyinciğin şeklini değerlendirecektir. Ayrıca beyinde beyin omurilik sıvısı üreten bir doku olan koroid pleksusta kist olup olmadığını da belirleyebilecektir. Fetal koroid pleksus kistler, kromozom anormalliği riskinin arttığını gösterebilir; ancak bu kistlerin çoğu bebeğe hiçbir etkisi olmadan gebeliğin ilerleyen haftalarında kaybolur.
Yüz
Bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak, bebeğinizin yarık dudağı olup olmadığını tespit edilemeyebilir. Nadiren damak yarığı olup olmadığını tespit edilebilir.
Yarık dudak veya damakla ilişkili ağız sağlığı ve tıbbi sorunların sayısı nedeniyle, doğumdan sonra bebeğinizin bakımına uzmanlardan oluşan bir ekip dahil olacaktır. Ultrason sırasında bebeğinizde yarık dudak olduğu belirlenirse, bebeğinizin doğumdan önce ihtiyaç duyacağı tıbbi tedaviyi sağlayabilecek tesislerin araştırılması faydalı olacaktır.
Kalp
Konjenital Kalp Kusurları, doğum kusurlarının ve bebek ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biridir. Doğum öncesi teşhis, hamileliğiniz boyunca ve doğumdan sonra bebeğinize mümkün olan en iyi tıbbi bakımı sağlamaya hazırlayabilir. Doktorunuz kalp değerlendirmesinde, dört oda görünümünü, atardamarlara ve çıkış yollarını inceler. Kalp ve midenin fetüsün sol tarafında durmalıdır. Fetüs için normal kalp atış hızı aralığı dakikada 120-180 atımdır.
Mide
Bebeğiniz içinde bulunduğu amniyotik sıvıyı yutar ve bu midesinde siyah bir baloncuk olarak görülür.
Böbrekler
Radyoloji uzmanı, bebeğinizin iki böbreği olup olmadığını ve idrarın mesanelerine serbestçe akıp akmadığını kontrol edecektir. Bebeğinizin mesanesi boşsa, tarama sırasında dolmalı ve görülmelidir.
Bebeğinizin kolları, bacakları, elleri ve ayakları. Doktorunuz bebeğinizin el parmaklarını ve ayak parmaklarını değerlendirecektir.
Omurga
Bebeğinizin omurgası uzunlamasına ve enine kesitte değerlendirilecektir. Doktorunuz omurların hizada olduğundan ve cildin omurgayı kapladığından emin olmak için omurgayı kontrol edecektir.
Annenin Anatomisi
Plasenta previa yönünden plasentanın konumu değerlendirilecektir. Göbek kordonunun normal olarak batına girip girmediği ve üç damarı olup olmadığı kontrol edilecektir. Doktorunuz ayrıca, bu aşamada bebeğin serbestçe hareket etmesine izin vermek için bebeği çevreleyen yeterli amniyotik sıvı olup olmadığına bakacaktır.
Son olarak, serviksin uzun ve kapalı kaldığı kontrol edilir. Eğer serviks kısaldıysa ve/veya açıldıysa, erken doğum için risk olabilir.
Detaylı Ultrasonda Hangi Anormallikler tespit Edilebilir?
20 haftalık tarama, Down sendromu veya Trizomi 18 gibi potansiyel genetik bozukluklar için belirli anormallikleri veya belirteçleri belirleme fırsatı da sunar.
İlk üç aylık dönemde yapılan ikili testte kan tahlili ve ultrason taraması kombinasyonu zaten bazı bilgiler sağlamış olabilir. Bebek büyüdükçe, doktorunuzun ekranda olası sorunları belirlemesi daha kolay hale gelir.
Doktorunuz ayrıca herhangi bir organ anormalliği olup olmadığını kontrol edecektir.
Doğuştan kalp kusurları en yaygın anormalliklerden biri ve bebek ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olduğundan , doktorunuz kalbin dört odasını dikkatlice değerlendirecek ve her şeyin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edecektir.
Böbreklerin işini yaptığından emin olmak için mesanede sıvı arayacak ve ayrıca herhangi bir açıklık için omurgayı tarayacaktır.
20 haftalık ultrason sırasında yarık dudak ve daha az sıklıkla damak yarığını da tesbit edilebilir. Bunların hepsi çok korkutucu gelebilir ve kesinlikle bu heyecan verici ultrasonu biraz daha sinir bozucu hissettirebilir.
Bununla birlikte, olası anormallikleri erkenden belirlemenin, doğum ve sonrası için bir eylem planı geliştirmeye yardımcı olacağını hatırlamak önemlidir.