Ultrason Nedir?

Ultrason taraması, ses dalgalarını kullanarak vücudun içinin gerçek zamanlı bir görüntüsünü oluşturur. Ultrason genellikle ağrısız ve non-invazivdir. Ultrason, radyasyon kullanmadığı için röntgenden farklı çalışır.

Ultrason taramaları, vücudun muayene edilen kısmına yönelik yüksek frekanslı ses dalgaları gönderilerek gerçekleştirilir. Ses dalgaları, geri yansıyan ekoları da algılayan bir dönüştürücü tarafından yayılır. Yansıyan ses dalgaları (yankılar), bir monitörde kaydedilebilecek bir görüntü oluşturur.

Görüntüleme yöntemleri arasında yer alan ultrason, yüksek ses dalgaları kullanılarak yapılır. Pek çok hastalığın teşhisinde kullanılırken, hamilelik döneminde de bebeğin görüntülenmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Herhangi bir yan etkisi olmadığından dolayı en güvenilir olan yöntemdir. Işın yöntemi kullanılmadığından dolayı herhangi bir risk taşımaz. Sizler de zorunlu kaldığınız durumlarda güvenle çektirebilirsiniz.

Uygulama esnasında da acı ve ağrı vermediğinden dolayı stresli bir durum ile karşı karşıya kalınmaz. Hemen hemen vücudun her bölgesinde uygulanabilir.

Ayrıntılı ya da yüzeysel olarak uygulanma yapılır. Uzman radyologlar tarafından çekilen ultrason fiyatları da diğer görüntüleme yöntemlerine oranla oldukça uygun fiyatlıdır.

En hızlı sonuçlanan ve detaylı çekildiğinde her hastalığın teşhisinin koyulabildiği ultrason hizmetini Hekimoğlu görüntüleme firmasından alabilirsiniz.

İhtiyacınız olan hizmeti en kısa sürede ve güvenle alabilirsiniz. Doktorunuzun önermesi durumunda ertelemeden mutlaka yaptırmalısınız.

Ultrason Nasıl Yapılır?

En sık kullanılan ve güvenilir görüntüleme yöntemleri arasında yer alan ultrason yöntemi oldukça kolay şekilde gerçekleşen bir işlemdir.

Görüntüleme öncesi ya da sonrası herhangi bir hazırlık süreci gerekmez. Hastanın görüntülenecek olan bölgesinin üzerine jel sürülür ve ultrason cihazı bu gölge üzerinde oynatılarak görüntü ekrana yansıtılır.

Ultrason en doğru şekilde yanıt vermesi için jel kullanımı önemlidir. Ses dalgaları ile çalışan probu görüntülenecek olan bölgenin üzerinde gezdirerek elde edilen görüntüler kaydedilir. En net görüntüyü alana kadar prob bölgenin üzerinde gezdirilir.

İşlem acı ve ağrılı bir işlem değildir. Vücuda herhangi bir ışın da girmediğinden dolayı gönül rahatlığı ile yaptırılabilir.

Ultrason fiyatları uygulanan bölge sayısına göre ve kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Daha uygun fiyatlarda hizmet almak ve güvenli bir şekilde işlem yaptırmak için Hekimoğlu görüntüleme firmasından hizmet alabilirsiniz.

Ultrason Nasıl Çekilir?

Pek çok hastalığın teşhisinde ve gebelik sürecinde kullanılan ultrason yöntemi çekimi oldukça basittir. Herhangi bir zıtlıkla karşılaşılmadığı durumda ortalama 15-20 dakika kadar süren bir işlemdir.

Ultrason işleminden önce hazırlık gerekmez. Görüntülenecek olan bölge açılarak üzerine jel sürülür ve cihazın probu gezdirilir. Görüntünün en net hali yakalanana kadar en detaylı şekilde bakılır.

Farklı alanlarda kullanımı olan görüntüleme yöntemi en rahat şekilde çekilen yöntemdir. Uzman radyologlar tarafından sonuçlanan görüntüleme yönteminde doktorunuz en net görüntüleri çeker.

Oldukça kolay ve rahat geçen ultrason fiyatları da uygundur. Görüntüleme merkezlerine göre fiyatlarda değişiklikler meydana gelebilir. Sizler de ihtiyacınız olan hizmeti daha uygun fiyatlarda almak için Hekimoğlu firması ile iletişim kurabilirsiniz.

Kısa sürede aynı gün içinde sonuçlarını da alarak hastalığınızın teşhisini öğrenebilirsiniz. Böylelikle risk taşımayan ve yan etkisi olmayan bir teknik ile kısa süre içinde hastalığınızı öğrenebilirsiniz.

Ultrason Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kullanım alanı oldukça geniş olan ultrason genellikle gebelik sürecinde takip amaçlı kullanılır. Gebeliğin yanı sıra hastalıkların teşhisi için de kullanılır.

Tüm batın ultrasonu karaciğer, safra kesesi, pankreas ve dalak gibi karın iç organların görüntülenmesinde uygulanır. Gebelik sürecinde ya da pelvik organlar herhangi bir sıkıntı durumu meydana geldiğinde de rahim için görüntülenir.

Kadın pelvisine, uterusa, servikse, fallop tüplerine ve yumurtalıklara bakmak için transvajinal ultrason (dönüştürücü vajinadayken) veya harici pelvik ultrason kullanabilen kadın pelvis ultrasonu incelemesidir.

Yalnız kadınlarda değil erkeklerde de uygulanır. Ultrason geniş alanlarda kullanıldığından dolayı en sık tercih edilen yöntemdir. Kalbi görüntülemek ve kan akış hızını ölçmek için de kullanılır.

Memede kitle gibi meme semptomlarını değerlendirmek ve ayrıca yoğun meme dokusu olan kadınlarda meme kanseri taraması yapmak için kullanılan meme ultrasonu incelemesi kullanılır.

Böbrekler ve mesane dahil olmak üzere idrar yolunu taramak için kullanılan üriner ultrason incelemesinde kullanılır.

Prostat bezinin görüntülenmesi için de kullanılan bir yöntemdir. Böbrekler, böbrek üstü bezleri , karaciğer gibi tüm iç organların görüntülenmesinde en sık tercih edilen yöntemdir.

Uygulanan bölgeye göre değişen ultrason fiyatları da oldukça uygundur. Herhangi bir organınız için çektirmeniz gerekirse ya da gebelik takibiniz için çektireceğiniz zaman Hekimoğlu görüntüleme firması tarafından güvenle hizmet alabilirsiniz.

Ultrason Çeşitleri Nelerdir?

Ultrasonlar, vücuttaki organları veya yapıları değerlendirmek için yapılan non-invaziv tanı muayeneleridir. Ultrasonlar, incelenen dokudan yankılanan yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır ve kaydedilen sesler bir görüntü oluşturmak için kullanılır. Ultrasonlar güvenli ve ağrısızdır. X-ışını görüntülemenin aksine, ultrasonlar herhangi bir iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalma içermez. Ultrasonlar en yaygın olarak hamilelik sırasında fetal gelişimi kontrol etmek için kullanılır, ancak birçok klinik kullanımları da vardır. Bir kişi ağrı, şişlik veya organların görüntülenmesini gerektiren diğer anormallikler yaşıyorsa, doktorlar ultrason isteyebilir. 

Obstetrik (Hamilelik) ultrasonları– Bu ultrasonlar bebeğin cinsiyetini veya doğum tarihini belirlemek için yapılır. Ayrıca ikiz veya çoğul gebelik olup olmadığını da belirleyebilirler. Ek olarak, doğum kusurları, makat pozisyonu veya plasenta sorunları gibi uterusla ilgili olası sorunları veya komplikasyonları tespit edebilirler.

Teşhis ultrasonları – Doktorlar çok çeşitli durumları teşhis etmek için ultrason kullanır.

Karın ultrasonları – Karaciğer, pankreas, böbrekler, safra kesesi, dalak, aort, apendiks ve IVC’yi değerlendirmek için kullanılır.

  • Pelvik ultrasonlar – Yumurtalıklar, serviks, vajina, fallop tüpleri, rahim, testisler, prostat bezi, bağırsaklar ve mesaneyi değerlendirmek için kullanılır.

Pelvik ultrasonun üç yöntemi vardır:

  1. Transabdominal- transabdominal ultrasonlar tamamen haricidir. Karın üzerine bir jel yerleştirilir ve ardından bir el ünitesi midenin etrafında nazikçe hareket ettirilir. Ünite, sonogram adı verilen bir resim oluşturan yüksek enerjili ses dalgalarını bir bilgisayara veya televizyon monitörüne gönderir. Transabdominal ultrasonlar hem tanısal hem de obstetrik amaçlar için kullanılır.
  2. Transvajinal – transvajinal ultrasonlar bir kadının yumurtalıklarını, uterusunu, serviksini, tüplerini ve pelvik bölgesini değerlendirmek için yapılır. Ultrason probu vajinaya yerleştirilir ve çevredeki yapılardan yansıyan ses dalgaları gönderir. Bir bilgisayar bu dalgaları alır ve doktorların rahim ağzı kanseri gibi durumların teşhisine yardımcı olmak için kullanabilecekleri görüntüler oluşturur.
  3. Transrektal– prostat bezi ve çevre dokularla ilgili durumları değerlendirmek için transrektal ultrasonlar (TRUS) yapılır. Prosedür, bir ultrason probunun hastanın rektumuna yerleştirilmesini içerir. Ardından, prostat bezinin görüntülerini üreten rektal duvardan ses dalgaları gönderilir ve alınır. TRUS muayeneleri, idrar yapma zorluğu gibi semptomların teşhis edilmesine, bir nodülün araştırılmasına, anormalliklerin tespit edilmesine ve prostat bezinin büyümüş olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir.

Görsel yardım ultrasonları – Ultrasonlar bazen tıbbi prosedürler sırasında doktorların kan damarlarına iğne yerleştirmeyi yönlendirmelerine yardımcı olmak için veya bir doktor biyopsi testi için küçük bir doku parçasını çıkardığında ince bir iğne aspirasyonu sırasında gerçekleştirilir.

Doppler Ultrason – Doppler ultrason, vücutta hareket ederken kan hücrelerinin hızını ve yönünü ölçer. Doppler ultrason, doktorların plaktan kaynaklanabilecek kan damarlarındaki tıkanıklıkları, pıhtıları ve daralmaları görmelerine yardımcı olabilir.

Ultrason Fiyatları 2024

Günümüzde en sık tercih edilen görüntüleme yöntemleri arasında ultrason yöntemi yer alıyor. Zararsız ve herhangi bir yan etkisi olmayan bu yöntem ile kısa sürede pek çok hastalığın teşhisi konulabilir.

Genellikle gebelik takibi, fetüsün ve plasentanın takibi için kullanılır. Ultrason fiyatları her bireyin rahatlıkla hizmet alabileceği fiyatlardadır. Özel merkezlere göre değişen fiyatlardan kendi bütçeniz ile en uyumlu çalışan merkezden hizmet alabilirsiniz.

Görüntülenecek olan bölgeye ve çeşidine göre fiyatlarda değişiklik meydana gelebilir. Bölge sayısı arttıkça fiyatlarda da artış meydana gelir. Sizin için indirimli fiyatlarda hizmet sunan ve güvenilir hekimler ile çalışan merkezlerden hizmet alabilirsiniz.

En uygun fiyatlarda çekim sağlayan Hekimoğlu görüntüleme firmasından gönül rahatlığıyla yararlanabilirsiniz. En kısa sürede sonuçlarınızı öğrenerek doktorunuza gösterebilirsiniz.

Herhangi bir hastalığınız çıktığı durumda hemen tedaviye başlayabilirsiniz. Sağlıklı bir hayat için görüntüleme işlemini mutlaka yaptırmalısınız.