biotin testi fiyatları

Biotin Testi Nedir ?

Biotin eksikliği testi (B7 vitamini testi), Vitamin B7 eksikliğini belirlemek için kullanılabilir. B7 Vitamini veya Biotin hücre büyümesi, yağların ve amino asitlerin metabolizması ve yağ asitlerinin üretimi için gereklidir.  B7 Vitamini veya Biotin eksikliğine nadiren yetersiz beslenme neden olur, ancak çölyak hastalığı, Crohn’s veya kistik fibroz gibi malabsorpsiyon bozukluklarından kaynaklanabilir.

Biotin Testi Nasıl Yapılır?

Biotin kan testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde Biotin düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Biotin Testi Neden Yapılır?

Bu test tipik olarak, saç dökülmesi, kas ağrısı, yorgunluk veya göz, burun, ağız ve genital bölgede kırmızı döküntü gelişimi gibi Biotin eksikliği semptomları olduğunda istenir. Hamile kadınları veya emilim bozukluğu olan kişileri izlemek için B7 vitamini testi de istenebilir.

Biotin eksikliğinin vücudumuzdaki olumsuz etkileri 

Eksikliğin ortaya çıkmasına neden olabilecek birkaç şey vardır, örneğin: oral antibiyotiklerin uzun süreli kullanımı, nöbet önleyici ilaç malabsorpsiyon bozukluğu, intravenöz beslenme

Biotin eksikliğinin bazı belirtileri veya semptomları kuru cilt, kırılgan saçlar veya saç dökülmesi, sinir sistemi sorunları, kas ağrıları veya bağırsak sistemi sorunlarıdır.

Biotinin bulunduğu besin kaynakları: Arpa , bira mayası, güçlendirilmiş tahıllar, mısır, yumurta sarısı , süt, arı sütü , avokado, ekmek, brokoli, karnabahar, peynir, tavuk, balık, baklagiller, mantar, fındık, patates, ıspanak   biyotin sağlar. Günlük Biotin ihtiyacı az olduğundan ve  tükettiğimiz gıdalarda kolayca bulunabildiğinden Biotin eksikliği nadirdir.

Biotin 

B7 vitamini veya H vitamini olarak da adlandırılan , Biotin, B kompleksi vitamin ailesinin bir üyesidir. Diğer B vitaminleri gibi biotin de suda çözünür, bu nedenle vücuda girdiğinde kolayca erir.

Tüm B vitaminleri, vücudun kullanabileceği enerji için gıdaları (karbonhidratları) yakıta (glikoz) dönüştürmekten sorumlu oldukları için gerekli kabul edilir. Biotini günlük olarak diyetinize dahil etmenin önemli olduğu anlamına gelir.

Biotin, aşağıdakilerin metabolizmasında yer alan bir koenzimdir:

Yağ asitleri, katı ve sıvı yağlarda bulunan bir molekül türü

Lösin, insanların sentezleyemediği esansiyel bir amino asit

Glukoneogenez, karbonhidrat olmayan moleküllerden, örneğin amino ve yağ asitlerinden glikoz sentezi

Koenzimler, bir enzimin etkisini artıran maddelerdir . 

Koenzimler biyolojik bir reaksiyonu tetikleyemez veya hızlandıramaz, ancak enzimlerin bunu yapmasına yardımcı olurlar. 

Biotin ne için kullanılır? 

Bir B vitamini olarak biotin, yiyecekleri enerji için yakıta dönüştürmede rol oynar. Ayrıca cildin, sinirlerin, sindirim sisteminin, metabolizmanın ve hücrelerin işlevini destekler. Biotin, aşağıdaki koşullar üzerindeki etkisi için incelenmiştir: 

Diyabet

Biotin, tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerini tek başına etkilemese de, biotin ve krom kombinasyonunun etkileyebileceğine dair kanıtlar vardır. Araştırmalar, bu takviye kombinasyonunun, reçeteli ilaçlara iyi yanıt vermeyen diyabetik hastalarda kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini düşündürmektedir. Diğer çalışmalar, biotin ve kromun tip 2 diyabetli kişilerde LDL “kötü” kolesterolü düşürebileceğini ve HDL “iyi” kolesterolü iyileştirebileceğini düşündürmektedir.

Saç ve Tırnak Sorunları

Biotin takviyeleri, saçın yanı sıra ayak ve tırnakların kalitesini de destekleyebilir. Tırnakların ve saçların kalınlığını artırarak incelme, yarılma ve kırılgan kalite gibi semptomları iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca çinko ve topikal klobetasol propiyonat ile kombine edilen biotinin, kafa derisini etkileyen bir saç dökülmesi durumu olan alopesi areata tedavisine yardımcı olabileceğine dair kanıtlar da vardır.

Seboreik Dermatit

Yeterli biotin almayan bebekler, pullu bir kafa derisi durumu olan seboreik dermatit  riski altındadır. Seboreik dermatit, kepeğe benzeyen pul pul, kuru cilt veya kalın pullarla karakterizedir. Bireysel raporlar, biotinin bu durumun tedavisinde etkili olabileceğini öne sürse de, bunu destekleyecek hiçbir bilimsel çalışma yoktur. Eğere yeni doğum yaptınız ve bebeğinizi emziriyorsanız  herhangi bir vitamin veya takviye almadan önce daima doktorunuza danışın.

Biytin Eksikliği

Vitaminin birçok gıdada yaygın olarak bulunması ve sindirim sistemindeki faydalı bakteriler tarafından üretilebilmesi nedeniyle biotin eksikliği son derece nadirdir. B7 vitamini için günlük gereksinimler de nispeten küçüktür.

Biotin eksikliği riski taşıyan kişiler, hemodiyaliz alan hastaları, ileri böbrek yetmezliği tedavisi görenleri ve diyabet hastalarını içerir. Ayrıca, gıdalardan vitamin alımında bozulma olan insanları da etkileyebilir. Ek olarak, hamilelik sırasında marjinal biotin eksikliği yaşanabilir. Ayrıca, nöbet önleyici ilaçların ve oral antibiyotiklerin uzun süreli kullanımından da kaynaklanabilir. 

Yaygın semptomlar cildi ve saçı etkileyerek kuru pullu cilde ve kırılgan saçlara veya saç dökülmesine neden olur. Seboreik dermatit olarak bilinen bir durum, kafa derisindeki pullu yamalar ile karakterizedir.

Biotin eksikliği yorgunluğa neden olabilir, iştahsızlık, uykusuzluk ve depresyon. Ayrıca bağırsak sistemi ve sinir sistemi ile ilgili sorunlara da neden olabilir.

Biotin Toksisitesi

Genel olarak, aşırı dozda vitamin vücuttan atıldığı için biotin doz aşımı nadirdir. Bununla birlikte, çok fazla biotin takviyesi alıyorsanız, toksisite imkansız değildir. Kızarma, kızarıklık ve kaşıntı ile karakterize cilt alerjilerini içeren B7 vitamini doz aşımının erken belirtilerine bakın. Bu reaksiyonlar boğaza ve göğse ulaşırsa, normal nefes almayı önleyen potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi riski artar. Biotin glikoz üretimine yardımcı olduğundan, diyabet hastaları zaten yüksek kan şekeri seviyelerine sahip oldukları için çok fazla biotin almamaya dikkat etmelidir. Biotin doz aşımının diğer semptomları arasında uykusuzluk, düşük C vitamini ve B6 seviyeleri ve aşırı susama ve/veya idrara çıkma yer alır. Nadir durumlarda, aşırı biotin seviyeleri akciğerlerin etrafındaki plevral boşluğa kan ve hava girdiğinde ortaya çıkan hayatı tehdit eden bir durum olan , eozinofilik plöroperikardiyal efüzyona neden olabilir. Bu, kronik bir akciğer enfeksiyonu ile sonuçlanır.

Biotin , B7 Vitamini İçeren gıdalar

Badem, soğan, havuç, fındık, yer fıstığı, domates, balık, süt ve süt ürünleri, brokoli, avokado, mısır, pirinç, mantar, patates, ceviz

Biotin(H vitamini , B7 vitamini)

H vitamini karbonhidratların ve lipidlerin metabolizmasında rol oynar, ter bezlerinin ve testislerin işleyişini düzenler, iltihaplanmaların ilerlemesini önler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.

 Deri, saç ve kan üretimi ile sinir sisteminin normal işleyişi için önemlidir.

Biotin testini kimler  yaptırmalıdır?

Bağırsak hastalıkları olanlarda, düzenli veya uzun süre antibiyotik kullananlarda, alkol kötüye kullananlarda, hamile ve emziren kadınlarda H vitamini eksikliği görülebilir.

H vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kuru, soyulan, dökülen cilt, uyuşukluk, seyrekleşen saç, bölünmüş tırnaklar, kas ağrıları, ekstremitelerde uyuşma, mide bulantısı, tükenmişlik, iştah azalması.

Uzun süreli önemli H vitamini eksikliği hangi hastalıklara neden olabilir?

Cilt hastalıkları; ruh sağlığı bozuklukları.

Yeteri miktarda H vitamini alımı  nasıl sağlanır?

H vitamini, insan bağırsağı mikrobiyotası tarafından küçük miktarlarda üretilir.

H vitamininin faydaları nelerdir?

Hücre gelişimine yardımcı olur, saçların beyazlamasını yavaşlatır,  vücutta lenfosit üretimine katkıda bulunur, saç dökülmesini önler,  vücutta kan şekeri değerlerini düşürür, el ve ayak tırnaklarını güçlendirir, yağların, karbonhidratların ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur.

H vitamini ne kadar alınmalı?

0-6 ay arası: 5 mikrogram (mcg)

6-12 ay arası: 6 mikrogram

1-3 yaş arası: 8 mikrogram

4-8 yaş arası: 12 mikrogram

9-13 yaş arası: 20 mikrogram

14-18 yaş arası: 25 mikrogram

19 yaş ve üstü: 30 mikrogram

Hamilelik dönemi: 30 mikrogram

Emzirme dönemi: 35 mikrogram

H vitamini içeren besinler nelerdir?

Arpa, nohut, lahana, pazı, kabak çekirdeği, kurutulmuş maydonoz, bezelye, brokoli, susam, pirinç, mercimek, karabuğday unu, yulaf, maydanoz, soya fasülyesi, tatlı patates, beyaz mantar, yeşil biber, buğday unu, tavuk ciğeri, sığır ciğeri, yumurta, badem, fesleğen, siyah çay.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.