bilirubin kan testi ücreti

Bilirubin Nedir?

Vücudun hemoglobin olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinin parçalanması, bilirubin olarak bilinen bir pigment üretir. Kırmızı kan hücrelerinin içinde bulunan ve oksijen taşıma görevini üstlenen bir protein molekülüdür, hemoglobin olarak bilinir. Hemoglobin molekülleri, kırmızı kan hücrelerinin yaşlandığında veya zarar gördüğünde parçalanır ve bu parçalanma, sarı renkli bir pigment olan bilirubini oluşturur.

Karaciğer bilirubini işledikten sonra safra olarak bilinen sindirim sıvısına karıştırır. Bağırsaklarda yağların sindirilmesine safra yardımcı olur. Daha sonra bağırsaklar safrayı emer.

Bilirubin Kan Testi Nedir?

Bilirubin kan testi, kandaki bilirubin seviyesini ölçer. Bilirubin, karaciğer tarafından yapılan bir sıvı olan safrada bulunan sarımsı bir pigmenttir.

Alternatif İsimler

Total bilirubin – kan; konjuge olmayan bilirubin – kan; indirekt bilirubin – kan; konjuge bilirubin – kan; Direkt bilirubin – kan; Sarılık – bilirubin kan testi; Hiperbilirubinemi – bilirubin kan testi

Bilirubin Kan Testi Nasıl Yapılır?

Kolunuzdan alınan kan örneğinde bilirubin düzeyi ölçülerek yapılır.

Testten en az 4 saat önce herhangi bir şey yememeli ve içmemelisiniz. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, testi etkileyen ilaçları almayı bırakmanızı isteyebilir.

Birçok ilaç kanınızdaki bilirubin seviyesini değiştirebilir. Doktorunuzun hangi ilaçları aldığınızı bildiğinden emin olun.

Kan almak için iğne batırıldığında, bazı insanlar orta derecede ağrı hissederler. Diğerleri sadece batma hisseder. Sonrasında zonklama veya hafif bir morarma olabilir. Bu yakında geçer.

Bilirubin Kan Testi Neden Yapılır?

Her gün az miktarda eski kırmızı kan hücresi yeni kan hücreleri ile değiştirilir. Bu eski kan hücreleri çıkarıldıktan sonra bilirubin kalır. Karaciğer bilirubinin parçalanmasına yardımcı olur, böylece dışkıda vücuttan atılabilir.

Kandaki 2.0 mg/dL’lik bir bilirubin seviyesi,sarılık. Sarılık ciltte, mukus zarlarında veya gözlerde sarı bir renktir.

Sarılık, bilirubin seviyesini kontrol etmenin en yaygın nedenidir. Test muhtemelen şu durumlarda istenecektir:

Doktorunuz, yenidoğanın sarılığından endişe duyuyorsa (yenidoğanların çoğunda bir miktar sarılık var)

Sarılık daha büyük bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde de gelişebilir

Doktorunuz karaciğer veya safra kesesi sorunları olduğundan şüphelendiğinde bilirubin testi isteyebilir.

Bilirubin Kan Testi Normal Sonuçları

Kanda bir miktar bilirubin olması normaldir. Normal seviye:

Direkt (konjuge olarak da adlandırılır) bilirubin: 0,3 mg/dL’den az (5,1 µmol/L’den az)

Total bilirubin: 0,1 ila 1,2 mg/dL (1,71 ila 20,5 µmol/L)

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. Spesifik test sonuçlarınızın anlamı hakkında sağlayıcınızla konuşun.

Bilirubin kan testi Anormal Sonuçları

Yenidoğanlarda, yaşamın ilk birkaç gününde bilirubin seviyesi daha yüksektir. Çocuğunuzun sağlayıcısı, bebeğinizin bilirubin seviyesinin çok yüksek olup olmadığına karar verirken aşağıdakileri dikkate almalıdır:

Seviye ne kadar hızlı yükseliyor, bebeğin erken doğup doğmadığı, bebeğin yaşı

Sarılık, normalden daha fazla kırmızı kan hücresi parçalandığında da ortaya çıkabilir. Buna şunlar neden olabilir:

Eritroblastoz fetalis denilen bir kan hastalığı,

Hemolitik anemi adı verilen bir kırmızı kan hücresi bozukluğudur.

Transfüzyon reaksiyonu, transfüzyonda verilen kırmızı kan hücrelerinin kişinin bağışıklık sistemi tarafından yok edildiği durumdur.

Aşağıdaki karaciğer sorunları da sarılığa veya yüksek bilirubin düzeyine neden olabilir:

Karaciğer skarlaşması (siroz), iltihaplı karaciğer (hepatit), diğer karaciğer hastalıkları

Bilirubinin karaciğer tarafından normal olarak işlenmediği bozukluk (Gilbert hastalığı)

Safra kesesi veya safra kanalları ile ilgili aşağıdaki problemler daha yüksek bilirubin seviyelerine neden olabilir:

Ortak safra kanalının anormal daralması (biliyer darlık)

Pankreas veya safra kesesi kanseri

Safra taşları

Bilirubinin vücuttaki işlevi nedir?

Normal kan bilirubin seviyeleri 0,2 ila 1,2 mg/dL arasındadır, bu nedenle bazı kişilerde serum seviyelerinin yükselmesi normaldir. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin adı verilen ve oksijenin vücutta taşınmasından sorumlu olan bir proteindir. Alyuvarların ortalama ömrü 120 gündür ve sonrasında karaciğer ve dalaktaki makrofaj adı verilen özel bağışıklık hücreleri tarafından dolaşımdan uzaklaştırılır. Hemoglobin, hem ve globin adı verilen iki bileşenden oluşur. Hem, yeni demir molekülleri yapmak için çıkarılabilen ve korunabilen demir içerir. Hem parçalandığında bilirubine dönüşür. Başka bir protein olan albümin, bilirubine bağlanarak onu safrada salgılandığı karaciğere nakleder ve dışkıya belirgin rengini verir.

Bilirubin’deki değişiklikler sağlığı nasıl etkiler?

Vücutta konjuge olmayan (indirekt) bilirubin birikmesi sarılığa, cildin ve gözlerin beyazının sararmasına neden olur. Sarılığın sağlık için çeşitli sonuçları olabilir, en önemlisi cilt pigmentasyonundaki gözle görülür değişikliktir. Cilt rengindeki bir değişiklik, genel benlik saygısını etkileyebilir ve güveninize zarar verebilir. Artan bilirubin düzeylerinin altında yatan bazı nedenlerin bazı ağrılı yan etkileri vardır. Örneğin, safra taşları safra kanallarını tıkayarak sarılığa neden olabilir ve tıkanmalar şiddetli karın ağrısına neden olabilir.

Karaciğer sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa veya sadece bilirubin seviyelerinizin ne olduğunu kontrol etmek istiyorsanız, temel karaciğer belirteçlerinizi  evde basit bir kan testi ile test edebilirsiniz.

Bilirubinin değişmesine ne sebep olabilir?

Bilirubin karaciğerdeki hasar nedeniyle değişebilir ve bu nedenle karaciğeri etkileyen hastalığın tipini belirlemek için bir karaciğer fonksiyon testi gerekebilir. Aşağıdakiler dahil karaciğerin hasar görebileceği çeşitli mekanizmalar vardır:

Enfeksiyon, örneğin hepatit, artan/aşırı alkol tüketimi, kötü beslenme, örneğin alkolsüz yağlı karaciğer, travma, hemokromatoz gibi kalıtsal faktörler, bağışıklık sistemi sorunları, örneğin birincil biliyer siroz.

Total bilirubindeki artışlara şunlar neden olabilir:

hemolitik anemi, orak hücreli anemi, transfüzyon reaksiyonları

Aşırı yüksek bilirubin düzeylerinin semptomatik safra taşı riskini artırdığı gösterilmiştir. Bilirubin ayrıca en yaygın gastrointestinal sistem hastalıklarından biri olan safra kesesinde taş oluşumunda da rol oynar. 

Bilirubin seviyeleri, Gilbert sendromu adı verilen kalıtsal bir durumla biraz artar. Arızalı bir gen, karaciğerin bilirubini kandan uzaklaştırmakta zorlanmasına neden olur ve mide ağrısı, irritabl bağırsak sendromu (IBS), mide bulantısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi semptomlara neden olur.  

Safra taşının en yaygın semptomlar nelerdir?

Safra taşlarının en yaygın belirtileri şunlardır:

Karın ağrısı, ateş, citte kaşıntı, sarılık, kalp atış hızında artış , ishal, bilinç bulanıklığı, konfüzyon, iştah kaybı, titreme.

Karaciğer hasarının en yaygın belirtileri şunlardır:

Halsiz ve yorgun hissetmek, iştahsızlık, libido kaybı, sarılık (cildin ve gözlerin beyazının sararması),  ciltte kaşıntı, mide bulantısı ve/veya kusma.

Bilirubini sağlıklı aralıkta tutma

Diyet ve yaşam tarzı, karaciğer sağlığı üzerinde önemli etkilere sahiptir. Karaciğerin sağlıklı kalmasını sağlamak için sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek önemlidir. İyi miktarda diyet lifi yediğinizden emin olun çünkü bu, özellikle karaciğer kanı sindirim sisteminden süzdüğü için sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. İyi lif kaynakları meyve, sebze ve kepekli tahıllardır. Beyaz ekmek, kek ve hamur işleri gibi çok sayıda basit karbonhidrat yemek, kan şekerini hızla yükseltebilir ve kilo alımına neden olabilir, bu nedenle ne kadar yediğinizin farkında olmanız gerekir. Basit karbonhidratları kepekli tahıllarla değiştirmek kan şekerindeki artışı yavaşlatır ve bunlar karaciğer için daha sağlıklıdır, ayrıca lif oranı yüksektir. Obezite, tip II diyabet ve alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı gibi hastalıklar için bir risk faktörüdür.

Alkol, özellikle aşırı tüketildiğinde kandaki bilirubin düzeylerini artırabilir. Alkol karaciğere zarar verir ve normal fonksiyonlarını etkili bir şekilde yerine getirmesini engeller. Bu nedenle alkol alımı mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır. Ayrıca alkolsüz günler geçirmeyi hedeflemeli ve birimleri tek seferde tıkınmak yerine haftaya yaymalısınız. Alkol vücudu kuruttuğundan, sulu kalmak önemlidir. Karaciğerin yaklaşık %73’ü sudur ve çalışması için suya ihtiyaç duyar. Alkol almasanız bile günde yaklaşık 2 litre su içmeyi hedeflemelisiniz.

Artan bilirubin seviyeleri Gilbert sendromunun bir sonucuysa, araştırmalar Paleolitik Ketojenik Diyetin ilişkili semptomları tersine çevirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, özellikle diyet hayvansal yağ, et ve yumurta açısından yüksek olduğundan, diyetinizi değiştirmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Bilirubin Testi Fiyatları 2024

Bilirubin testi fiyatları, sağlık kuruluşuna, sağlık sigortasına, yere ve testin amacına bağlı olarak değişebilir. Özel laboratuvarlar veya tıbbi merkezlerin kendi fiyatları da etkilidir. Sonuç olarak, kesin bir fiyat belirlemek zordur. Bununla birlikte, bir bilirubin testi tipik olarak on ila elli ABD Doları veya daha fazla olabilir.

Sık Sorulan Sorular

Bilirubin Total Nedir?

Bilirubin toplam, kandaki bilirubin miktarını ölçen bir kan testi sonuçudur. Karaciğer, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında oluşan bir pigment olan bilirubini işler ve safra yoluyla vücuttan atılır.

Bilirubin Direkt (serum/plazma) Nedir?

Kanın içinde bulunan bilirubin maddesinin doğrudan (konjugate) durumu için yapılan bir laboratuvar testi, bilirubin direkt (serum veya plazma) olarak bilinir. Karaciğer ve safra yolu sağlığını değerlendirmek için bu test kullanılır. Karaciğer, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında oluşan bir renktir.

Bilirubin Neyin Belirtisi?

Bilirubin seviyelerindeki artış, bir tıbbi soruna bağlı olarak değişebilir. Bilirubin seviyeleri, örneğin karaciğer hastalıkları (örneğin hepatit veya siroz), safra yolu taşları, kan hücrelerinin aşırı parçalanması (örneğin hemoliz), ilaç toksisitesi veya doğuştan gelen metabolik bozukluklar tarafından etkilenebilir.

Sarılık belirtileri veya bilirubin seviyeleri ile ilgili endişeleriniz varsa, bir hekime danışmalısınız. Doktor, uygun teşhis ve tedaviyi belirlemek için gerekli araştırmaları yapacaktır.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.