antikor testi

Antikor Testi Nedir ?

Antikor testleri, kandaki spesifik antikorların varlığını veya seviyesini kontrol eder. Antikorlar, bağışıklık sisteminizin yabancı maddelerle savaşmak için ürettiği proteinlerdir . Bu maddeler genellikle virüsler ve bakteriler gibi patojenlerdir (hastalığa neden olan mikroplar) . Bir enfeksiyonunuz olduğunda, vücudunuz bu patojeni hedef alan antikorlar üretir. Bu antikorlar sizi başka bir enfeksiyondan veya ciddi semptomlardan koruyabilir. Bir aşı ayrıca bağışıklık sisteminizi patojene karşı antikor üretmesi için tetikleyerek koruma sağlayabilir.

Antikor testi , geçmişte COVID-19 olup olmadığınızı ve şimdi virüse karşı antikorlarınız olup olmadığını belirler. COVID-19’u teşhis etmek için yapılan bir test, şu anda hastalığınız olup olmadığını belirler.

Antikor testi, bağışıklık sisteminizin belirli hastalıklarla savaşabileceğini gösterebilir.

Antikor testi kan örneğinde antikor düzeyini ölçen bir laboratuvar testidir. 

Diğer isimler: antikor titre testi, antikor testi, antikor serum testi

Antikor testi ne zaman yapılır ve neden önemlidir?

Seroloji testi olarak da bilinen antikor testi, genellikle COVID-19’dan tamamen iyileştikten sonra yapılır. Uygunluk, testlerin mevcudiyetine bağlı olarak değişebilir. Genellikle koldaki bir damardan kan örneği alınır. Ardından, virüse karşı antikor geliştirip geliştirmediğinizi belirlemek için numune test edilir. Bağışıklık sistemi, virüsle savaşmak ve onu temizlemek için kritik olan bu antikorları üretir.

Test sonuçları antikorlarınız olduğunu gösteriyorsa , geçmişte bir zamanda muhtemelen COVID-19 ile enfekte olduğunuzu gösterir . Aynı zamanda biraz bağışıklığınız olduğu anlamına da gelebilir. Ancak antikorlara sahip olmanın, COVID-19 ile yeniden enfeksiyona karşı korunduğunuz anlamına gelip gelmediğine dair kanıt eksikliği var. Bağışıklık düzeyi ve bağışıklığın ne kadar sürdüğü henüz bilinmiyor. 

Antikor Testi Güvenli mi ? 

Antikor testinin zamanlaması ve türü doğruluğu etkiler. Enfeksiyon sırasında çok erken test yaptırırsanız, vücudunuzda bağışıklık tepkisi oluşmaya devam ediyorsa, test antikorları tespit etmeyebilir. Bu nedenle, semptomların başlamasından en az 14 gün sonrasına kadar antikor testi önerilmez. 

Doğru antikor testinin bir başka yararı da, COVID-19’dan iyileşen kişilerin kanlarının bir parçası olan plazmayı bağışlamaya uygun olabilmesidir. Bu plazma, ciddi hastalığı olan diğerlerini tedavi etmek ve virüsle savaşma yeteneğini artırmak için kullanılabilir. Doktorlar buna nekahat plazması diyor.

IgM ve IgG Antikor Testleri Nedir ? 

COVID-19 enfeksiyonunda erken dönemde ortaya çıkan antikorlar IgM tipindedir. Geç dönemde ortaya çıkan antikorlar ise IgG tipindedir. Erken dönem antikoru olan IgM tipi antikorların yapılan çalışmalarda enfeksiyon başladıktan sonra 7. günde ortaya çıkıp 21. güne kadar kan dolaşımında görüldüğü gösterilmiştir. Bu tip antikorların enfeksiyondan koruyuculuğu yoktur. 

Geç dönem antükoru olan IgG tipi ankorların ise enfeksiyonun başlangıcından sonraki 14. günden itibaren ortaya çıktığı ve uzun süre dolaşımda kalarak enfeksiyona karşı bağışıklık sağladığı görülmüştür. 

Antikor Testi Ne İçin Kullanılır ?

Yakın zamanda veya geçmişte bir enfeksiyon geçirip geçirmediğinizi öğrenmek için.

Antikor testleri, belirli hastalıklara karşı antikor aramak için kullanılır. Bunlar şunları içerir:

COVID-19

Kızamık ve kabakulak

Suçiçeği ve zona içeren Varicella zoster virüsü

Hepatit

mononükleoz

Testler ayrıca bir otoimmün hastalığın belirtisi olabilecek belirli antikorları kontrol etmek için de kullanılabilir . Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla kendi hücrelerinize, dokularınıza ve/veya organlarınıza saldırmasına neden olur.

Sistemik lupus eritematozus gibi hastalıklarda vücudun kendi dokusuna karşı bir bağışıklık tepkisinin gücü (SLE) ve diğer otoimmün hastalıklar, 

Aşı durumunuzu kontrol etmek için. Tıbbi kayıtlarınız eksikse, aşı olup olmadığınızı öğrenmek için bu teste ihtiyacınız olabilir.

Bir aşının etkili olup olmadığını öğrenmek için. Halihazırda bir hastalığa karşı aşı olduysanız, test aşınızın yeterli koruma sağlayıp sağlamadığını gösterebilir.

Okulunuz veya işiniz için bir gereklilik olarak. Bazı kuruluşlar geçmiş enfeksiyon veya aşı kanıtı isteyebilir.

Aşı hatırlatma dozu ihtiyacı var mı öğrenmek için 

antikor testi

COVID-19 semptomlarım yoksa antikor veya COVID-19 testi yaptırmalı mıyım?

COVID-19’a maruz kalmış olabileceğinizi ve/veya COVID-19 semptomlarına sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuz durumunuza göre doğru hareket tarzını belirleyecektir. Tıbbi olarak uygunsa, aktif bir COVID-19 enfeksiyonunu teşhis etmek için ve ayrıca olası COVID-19 antikorlarını tanımlamak için testler yapabilir.

Daha önce COVID-19 testi pozitif çıkan, geçmişte COVID-19 benzeri semptom öyküsü olan veya asemptomatik olan ancak COVID-19 testi pozitif çıkan bir kişiyle yakın temasta bulunmuş olabilecek herkese COVID-19 antikor testini öneriyoruz. Bununla birlikte, bir antikor testi almak için semptom başlangıcından sonra en az 14 gün beklemenizi öneririz.

COVID-19 için testim pozitif ise  neden antikor testi yaptırayım?

Antikor testi, bağışıklık sisteminizin IgG antikorları geliştirip geliştirmediğini gösterecektir. Bu tip antikor (IgG), viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağlar. Bununla birlikte, şu ana kadar yapılan  araştırmalar, IgG antikorlarının COVID-19’a karşı bağışıklık sağladığını veya vücudunuzda ne kadar süre kalacağını henüz göstermedi. Bu yeni virüs hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmalar devam etmektedir.

Antikor (IgG) testini kimler yaptırabilir?

Belirtileriniz olsun ya da olmasın, maruz kalma riski altındaysanız, bir doktor sizi değerlendirecek ve özel durumunuz için test yapılmasını önerecektir. Vücudunuz enfeksiyona  maruz kaldıktan sonra ölçülebilir antikorlar üretmesinin yaklaşık 14 gün sürebileceğini unutmayın.

Antikorlarım varsa bu ne anlama gelir?

Bir virüse karşı antikorlarınız varsa, muhtemelen daha önce virüsün enfeksiyon gibi bileşenlerine maruz kalmışsınız demektir. Genel olarak antikorlar, adaptif bağışıklık sistemi tarafından, aynı enfeksiyona daha sonra maruz kalma da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Bazı enfeksiyonlar için, bir mikropa özgü antikorların varlığı, ona karşı etkili bağışıklığı temsil eder. Bununla birlikte, tüm antikorlar bağışıklık üretemez ve bazı antikorlar zamanla azalır. SARS-CoV2 antikorlarına sahip kişilerin gelecekte COVID-19’a yakalanmaktan korunma derecesini (eğer varsa) henüz bilmiyoruz. Devam eden araştırmalar bu sorulara cevap arıyor.

Antikorlarım varsa sosyal mesafe gerekli mi?

Evet, antikorlara sahip olmanın COVID-19 virüsünden sonraki enfeksiyonlara karşı bağışık olduğunuz anlamına gelmediğinden sosyal mesafeye devam etmek ve uygun hijyen uygulamak önemlidir. Ayrıca, insanlar virüslü partikülleri enfekte olmasalar bile ellerinde, yüzlerinde, vücudunun diğer bölgelerinde ve kıyafetlerinde bulaştırabilirler. Bu daha sonra başkalarına enfeksiyon riskini artırabilir.

Antikorumun olması için koronavirüs hastalığını geçirmem gerekir mi?

Hayır. Aslında araştırmalar, nüfusun önemli bir bölümünün hiç hastalanmadan SARS-CoV2’ye karşı antikorları olduğunu gösteriyor. Genel olarak, antikor üretimi bir tür maruz kalma gerektirir ve bazı insanlar herhangi bir semptom göstermeden COVID-19 antikorları pozitif olabiliyor.  

COVID-19 antikorları kanda  ne kadar süreyle kalır ?

COVID-19 ile ilgili sınırlı veriler nedeniyle, şu anda bir COVID-19 enfeksiyonu sonucu geliştirilen antikor seviyeleri ve varsa bu antikorlarla ilişkili bağışıklık süresi hakkında kesin bir veri bulunmamaktadır. Antikor düzeylerini karakterize etmeye yönelik çalışmalar, önemli ölçüde zaman alır ve hastaların enfeksiyondan haftalar ila on yıllar sonra iyileştikten sonra izlenmesini gerektirir. Enfeksiyona karşı bağışıklık, bireysel ve toplumsal düzeyde düşünülmelidir. Gelecekteki COVID-19 enfeksiyonlarına karşı korunmak için gerekli antikor miktarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Antikorların varlığı, COVID-19 (SARS-CoV-2) tarafından yeniden enfekte edilemeyeceğini gösterir mi ?

Yukarıda tartışıldığı gibi, tek başına antikorların varlığı, gelecekteki COVID-19 enfeksiyonlarına karşı mutlaka bağışıklık anlamına gelmez. Koruyucu bağışıklık, enfeksiyonları temizleyebilen bir bağışıklık tepkisine sahip olmayı ifade eder. Bununla birlikte, seroloji (antikor) testleri, virüsün belirli bir bölümüne yönelik antikorların kalitatif (evet/hayır) veya kantitatif (titre/hücre miktarı) olarak değerlendirilmesini sağlayabilir.

Normal Sonuçlar

Antikor testleri bir hastalığın teşhisini koymak için kullanılmaz  Bir hastalığa karşı antikorlarınız olduğunu gösterebilirler. Ancak antikorların mevcut veya geçmiş bir enfeksiyondan mı yoksa bir aşıdan mı geldiğini gösteremezler.

Antikor seroloji testi sırasında ne olur?

Küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alınacaktır. İğne yerleştirildikten sonra, bir test tüpüne  az miktarda kan alınır. İğne içeri girdiğinde veya dışarı çıktığında biraz acı hissedebilirsiniz. Bu genellikle kısa süre sonra kendiliğinden geçer.

Antikor Testi Sonuçları ne anlama geliyor?

Sonuçlarınız hangi antikorların ölçüldüğüne bağlı olacaktır. Sonuçlar titre (antikor seviyeleri) veya pozitif (antikor var) veya negatif (antikor yok) olarak verilebilir.

Ortak sonuçlar şunları içerir:

Belirli bir patojene karşı antikorlar bulundu. Bu, daha önce bir enfeksiyon geçirdiğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca belirli bir hastalığa karşı aşı olduğunuz anlamına da gelebilir.

Bazı antikorların düşük seviyeleri bulundu. Bu, önceki bir aşının size bir hastalığa karşı yeterli koruma sağlamadığı anlamına gelebilir. Ayrıca, bir güçlendirici hatırlatma dozuna ihtiyacınız olabileceği anlamına gelir.

Otoantikor  bulundu. Otoantikorlar, sağlıklı hücrelere yanlışlıkla saldıran bir antikor türüdür. Bu, bir otoimmün hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Sonuçlarınız hakkında sorularınız varsa, doktorunuz ile letişime geçin.

Antikor Testi Fiyatları 2024

Antikor testi fiyatları son zamanlarda en çok araştırılan konulardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Antikor testi fiyatları şehirden şehire, hatta aynı şehirde farklı bölgelerde, hatta aynı bölgede farklı merkezlerde farklı farklı olabilmektedir. Antikor testi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirisiniz.

Yorumlar

  • 17 Haziran 2022
    Yağmur Erdoğan

    Merhaba,
    Varicella Zoster Virus antikor testleriyle ilgili fiyat bilgisi alabilir miyim?

  • 06 Temmuz 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba Varicella Zoster Virus antikor testi merkezimizde yapılmaktadır. Varicella Zoster Virus antikor testi fiyatları hakkında bilgiyi 02126321059 nolu telefonumuzdan alabilirsiniz.

  • 15 Temmuz 2022
    Filiz yılmaz

    Covid-19 içün antikor testi fiyat bilgisi öğrenmek istiyorum

  • 16 Temmuz 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Covid-19 antikor testi fiyatları hakkında bilgi almak için 02126321060 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

  • 25 Temmuz 2022
    Bekir Damlı

    Aseptomatik olarak iki haftalık süreçte covid geçirdiğimi düşünüyorum. 3 gün önce test yaptırdım negatif çıktı. Aşı için randevum açık ancak sorum şu; Gerçekten covid olmuş ve atlatmış isem üzerine bir de aşı vurulmam da bir sakınca var mı? Teşekkür ederim..

  • 05 Eylül 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Covid aşısı hakkında bilgi için 02126321059 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

  • 16 Ağustos 2022
    İsmail Güngör

    Merhaba. Bağışıklık sistemimin çok düşük olduğunu düşünüyorum. Çocukluktan beri sürekli en ufak bir rüzgarda soğukta enfeksiyonda hasta oluyorum ve kolay kolay iyilesemiyorum. Sizce bağışıklık sistemi testi yaptırmam gerekir mi eğer gerekirse hangi testi yaptırmalıyım ve fiyatını öğrenebilir miyim? Teşekkürler iyi çalışmalar.

  • 05 Eylül 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Bağışıklık sistemi testi hakkında bilgi için 02126321059 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

  • 12 Mart 2023
    Ayşegül şahin

    Su çiçeği kan tahlili sonuçları kaç günde açıklanıyor?

  • 26 Mart 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba su çiçeği kan tahlili bir gün sonra çıkmaktadır.

Görüşlerinizi bildiriniz.