Anti tiroglobulin antikor testi Nedir?
Anti tiroglobulin antikoru ölçen bir kan testidir. Antikorlar tiroglobulin adı verilen bir proteine
Alternatif İsimler
Tiroglobulin antikoru; Tiroidit – tiroglobulin antikoru; Hipotiroidizm – tiroglobulin antikoru; Tiroidit – tiroglobulin antikoru; Graves hastalığı – tiroglobulin antikoru;
Anti Tiroglobulin Antikor Testi Nasıl Yapılır?
Genelde anti tiroglobulin antikor testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde anti tiroglobulin antikor düzeyi ölçülerek yapılır.
Test özel bir hazırlık gerektirmez.
İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.
Anti Tiroglobulin Antikor Testi Neden Yapılır?
Bu test olası tiroid problemlerini tespit etmeye yardımcı olur.
Antitiroglobulin antikorları, bağışıklık sisteminin neden olduğu tiroid bezi hasarının bir işareti olabilir.
Tiroid bezi boynunuzun alt kısmında bulunan bir bezdir. Vücudun enerji kullanımına, sıcak kalmasına ve beyin , kalp , kaslar ve diğer organların çalışmasına yardımcı olan hormonlar üretir.
Antikorlar , vücudu bakteri ve virüslerden korumak için bağışıklık sisteminiz tarafından yapılır. Zararlı şeyler vücudunuzu istila ettiğinde, antikorlar onları yok eder. Örneğin, antitiroid antikorları yanlışlıkla tiroid bezine saldırır. Bu, çok fazla veya yetersiz tiroid hormonuna yol açabilir.
Hashimoto hastalığı
Hashimoto hastalığı, bağışıklık sisteminin, tiroid bezine saldırdığı bir durumdur. Tiroid bezi, vücudun birçok işlevini koordine eden hormonlar üreten endokrin sisteminin bir parçasıdır.
Kronik lenfositik tiroidit olarak da bilinen Hashimoto hastalığından kaynaklanan iltihaplanma, sıklıkla yetersiz aktif bir tiroid bezine (hipotiroidizm) yol açar. Hashimoto hastalığı, hipotiroidizmin en yaygın nedenidir. Öncelikle orta yaşlı kadınları etkiler, ancak her yaştaki erkek ve kadınlarda ve çocuklarda da ortaya çıkabilir.
Doktorunuz, Hashimoto hastalığını tespit etmeye yardımcı olmak için tiroid fonksiyonunu test eder. Hashimoto hastalığının tiroid hormon replasmanı ile tedavisi genellikle basit ve etkilidir.
Hashimoto hastalığının belirtileri
İlk başta Hashimoto hastalığının belirtilerini veya semptomlarını fark etmeye bilirsiniz veya boğazınızın ön kısmında bir şişlik (guatr) fark edebilirsiniz. Hashimoto hastalığı tipik olarak yıllar içinde yavaş ilerler ve kronik tiroid hasarına neden olarak kanınızdaki tiroid hormon seviyelerinde düşüşe neden olur. Belirti ve semptomlar esas olarak yetersiz çalışan bir tiroid bezinin (hipotiroidizm) belirtileridir.
Hashimoto hastalığı nedenleri
Hashimoto hastalığı, bağışıklık sisteminizin tiroid bezinize zarar veren antikorlar oluşturduğu otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sisteminizin tiroid bezinize saldırmasına neyin sebep olduğunu bilinmiyor. Bazı bilim adamları, bir virüsün veya bakterinin yanıtı tetikleyebileceğini düşünürken, diğerleri genetik bir kusurun söz konusu olabileceğine inanıyor.
Kalıtım, cinsiyet ve yaş gibi faktörlerin bir kombinasyonu, bozukluğu geliştirme olasılığını belirleyebilir.
Graves hastalığı
Graves hastalığı, tiroid hormonlarının aşırı üretimine (hipertiroidizm) neden olan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Bir takım bozukluklar hipertiroidizme yol açabilse de, Graves hastalığı yaygın bir nedendir.
Tiroid hormonları birçok vücut sistemini etkiler, bu nedenle Graves hastalığının belirti ve semptomları çok çeşitli olabilir. Graves hastalığı herkesi etkileyebilse de, kadınlarda ve 40 yaşın altındaki kişilerde daha sık görülür.
Birincil tedavi hedefleri, vücudun ürettiği tiroid hormonlarının miktarını azaltmak ve semptomların şiddetini azaltmaktır.
Graves hastalığı nedenleri
Graves hastalığına, vücudun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemindeki bir arıza neden olur. Bunun neden olduğu bilinmiyor.
Bağışıklık sistemi normalde belirli bir virüs, bakteri veya başka bir yabancı maddeyi hedef almak için tasarlanmış antikorlar üretir. Graves hastalığında – iyi anlaşılmayan nedenlerle – bağışıklık sistemi, tiroid bezi hücrelerin bir kısmına karşı bir antikor üretir.
Normalde tiroid fonksiyonu, beynin tabanındaki küçük bir bez (hipofiz bezi) tarafından salınan bir hormon tarafından düzenlenir. Graves hastalığı ile ilişkili antikor – tirotropin reseptör antikoru (TRAb) – düzenleyici hipofiz hormonu gibi davranır. Bu, TRAb’ın tiroidin normal düzenlemesini geçersiz kılarak tiroid hormonlarının aşırı üretimine (hipertiroidizm) neden olduğu anlamına gelir .
Normal Sonuçlar
Test sonucu normalde negatiftir. Kanınızda tiroglobuline karşı antikor bulunmadığı anlamına gelir.
Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder.
Anti Tiroglobulin Antikor Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Kanınızda antitiroglobulin antikorlarının bulunduğu anlamına gelir. Şunlarla birlikte bulunabilirler:
Graves hastalığı veya hiperaktif tiroid
Hashimoto tiroiditi
subakut tiroidit
Hipoaktif tiroid
Sistemik lupus eritematoz
Tip 1 diyabet
Hamile kadınlar ve otoimmün tiroiditi olanların akrabaları da bu antikorlar için pozitif test edebilir.
Antitiroglobulin antikorları pozitif ise, tiroglobulin seviyenizi doğru bir şekilde ölçmeyi zorlaştırabilir. Tiroglobulin düzeyi, tiroid kanserinin tekrarlama riskini belirlemek için önemli bir kan testidir.
Anti Tiroglobulin Antikor Testi Fiyatları 2024
Ülke, bölge ve yerel sağlık kuruluşlarına göre Anti Tiroglobulin Antikor (Anti-TG) testi fiyatları değişebilir. Ayrıca sigortanıza bağlı olarak fiyatları değişebilir. Özel bir hastanede veya özel bir sağlık kuruluşunda Anti-TG testi yaptırmak istiyorsanız, testin ne kadara mal olacağını ve sigorta planınızın bu testi kapsayıp kapsamadığını öğrenmek için sigortanızı veya sağlık hizmeti sağlayıcınızı arayın.
Sık Sorulan Sorular
Tiroid kanserinde Anti TG kaç olmalı?
Bir kişinin tiroid kanseri tedavisine yanıtını değerlendirmek için anti-TG seviyeleri kullanılır; her hastanın durumu farklı olabilir. Sonuç olarak, bir doktor, kabul edilebilir veya normal olan Anti-TG seviyelerini belirlemelidir. Tedavi sonrası Anti-TG seviyelerinin düşmesi veya sabit kalması, hastanın durumunu değerlendirmek için çok önemlidir.
Anti tiroglobulin antikor yüksek çıkması ne demek?
Anti-tiroglobulin antikor seviyelerinin yüksek olması, bağışıklık sisteminin tiroid bezinin ürettiği bir proteine tepki gösterdiğini gösterir. Bu durum, otoimmün tiroid hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Graves hastalığı ve Hashimoto tiroiditi en yaygın otoimmün tiroid hastalıklarıdır.
Anti tiroglobulin neden bakılır?
Anti tiroglobulin testi, tiroid hastalıklarının tanı ve tedavisinde hayati öneme sahiptir. Bununla birlikte, bu testin sonuçları, tiroid hastalığının tam teşhisini belirlemek için laboratuvar ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir. Bir tiroid uzmanının gözetiminde yapılması, sonuçları değerlendirmek ve uygun tedavi seçeneklerini belirlemek için önemlidir.