üçlü tarama testi fiyatları

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü tarama testi, sizin ve doktorunuzun gelişmekte olan bebeğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olmak için hamilelik sırasında yapılan bir kan testidir. Amacı, gelişmekte olan bebekte olası nöral tüp defektlerini, Down sendromunu ve Trizomi 18’i taramaktır. Laboratuvar kanınızdaki üç maddeyi ölçecektir: alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (hCG) ve estriol.

Bunun bir tarama testi olduğunu ve bebeğin bir sorunu olduğunu kesin olarak söylemeyeceğini hatırlamak çok önemlidir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü tarama testi, yaklaşık 5 ila 10 dakika süren anneden kan örneği alınarak yapılır. Kan örneği daha sonra test için laboratuvara gönderilir. Sonuçların alınması genellikle birkaç gün sürer.

Kan almanın verdiği rahatsızlık dışında, üçlü tarama testinin bilinen herhangi bir riski veya yan etkisi yoktur.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalı?

Üçlü tarama testi, hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılır, ancak 16-18. haftalarda elde edilen sonuçların en doğru olduğu söylenir.

Tüm hamile kadınlara üçlü tarama testi sunulmalıdır, ancak aşağıdaki durumlarda  kadınlar için önerilir:

Ailede doğum kusurları öyküsü varsa

Anne 35 yaşında veya daha büyükse

Hamilelik sırasında olası zararlı ilaçlar kullanılmış

Annede şeker hastalığı olması ve insülin kullanması

Hamilelik sırasında viral enfeksiyon geçirme öyküsü

Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma öyküsü

Üçlü Tarama Testi Neyi Arar?

Üçlü tarama testi, yüksek ve düşük AFP seviyelerini ve anormal hCG ve estriol seviyelerini ölçüyor. Sonuçlar, olası genetik bozuklukların olasılıklarını değerlendirmek için annenin yaşı, kilosu, etnik kökeni ve hamileliği ile birleştirilir. Yüksek AFP seviyeleri, gelişmekte olan bebeğin spina bifida veya anensefali gibi bir nöral tüp defekti olduğunu düşündürebilir. Bununla birlikte, yüksek AFP seviyelerinin en yaygın nedeni, hamileliğin yanlış tarihlendirilmesidir. Düşük AFP seviyeleri ve anormal hCG ve estriol seviyeleri, gelişmekte olan bebekte Trizomi 21 (Down Sendromu) , Trizomi 18 (Edwards Sendromu) veya başka bir kromozom anormalliği olduğunu gösterebilir. 

AFP, amniyotik sıvıya (bebeği çevreleyen su kesesi) ve annenin kan dolaşımına giren bebek tarafından yapılan bir maddedir. Normalde amniyotik sıvıda ve annenin kanında az miktarda AFP bulunur. Miktar yüksek olduğunda, doktorunuz nöral tüp defekti olasılığını araştırması için bir işarettir.

Estriol ve hCG, gelişmekte olan bebek ve plasentadan gelir ve annenin kanında ölçülebilir. Down sendromlu bir bebek taşıyan bir kadın, etkilenmemiş bebeği olan kadınlara göre kandaki AFP ve estriol seviyeleri daha düşük ve kandaki hCG seviyeleri daha yüksek olabilir. Trizomi 18’li bir bebek taşıyan bir kadın, etkilenmemiş bebeği olan kadınlara göre daha düşük AFP, estriol ve hCG seviyelerine sahip olabilir. AFP, estriol ve hCG değerleri sizinle ilgili bilgiler (yaşınız, gebelik yaşınız, kilonuz, ırkınız ve diyabetik durumunuz) ile birleştirilir ve Down sendromu ve Trizomi 18 için riskler hesaplanır.

Üçlü Tarama Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Üçlü testin bir tarama testi olduğunu ve tanı testi olmadığını hatırlamak önemlidir. Bu test sadece bir annenin genetik bozukluğu olan bir bebeği taşıma riski altında olduğunu ifade eder. Anormal test sonuçları, tanı koymak için ek testler yapılmasını gerektirir.

Daha muhafazakar bir yaklaşım, ikinci bir üçlü tarama ve ardından yüksek çözünürlüklü bir ultrason incelemesi yapılabilir. Ultrason incelemesi bebeğin yaşını tesbit edebilir ve herhangi bir sorun için beyne, omuriliğe, böbreklere ve kalbe bakabilir.Test hala anormal sonuçlar veriyorsa, amniyosentez gibi daha invaziv bir prosedür uygulanabilir.  Bu test bebeğin etrafındaki sıvıyı kontrol eder. Bu testlerin sonuçları, doktorunuzun bebeğinizde bir sorun olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır. 

Daha fazla test için sebepler nelerdir?

Üçlü tarama, invaziv olmayan, anne veya bebek için risk oluşturmayan rutin bir taramadır. Anormal üçlü tarama testi sonuçları genellikle ek testler gerektirir. Daha fazla test yaptırmanın veya yapmamanın nedenleri kişiden kişiye ve çiftten çifte değişir.

Daha  fazla test yapmak, bir teşhisi doğrulamanıza izin verir ve ardından  size belirli fırsatlar sunar.

Üçlü Test Neden “Tarama” Olarak Adlandırılıyor?

Bu test sonuçları sadece bir sorun olabileceğini gösterebilir. Anormal bir test sonucu, bebeğinizde doğum kusuru olduğu anlamına gelmez. Çoğu zaman, bebek doktorunuzun düşündüğünden daha genç veya daha yaşlı olduğu için kan testi sonuçları anormaldir. Ve bazı doğum kusurları bu testle tespit edilmeyecektir. Unutmayın, bu test tüm doğum kusurlarını taramaz.

Bir tarama testi yaptırmadan önce , tarama testinin ne olduğunu hatırlamak çok önemlidir. Bu, test sonuçlarına eşlik edebilecek kaygının bir kısmını hafifletmeye yardımcı olacaktır. Tarama testleri sadece kan testi sonuçlarına bakmaz. Bir dizi farklı faktörü (yaş, etnik köken, kan testlerinin sonuçları vb. dahil) karşılaştırırlar ve ardından bir kişinin anormallik yaşama şansını tahmin ederler.

Bu testler bir sorunu teşhis etmez; sadece daha fazla test yapılması gerektiğinin sinyalini verirler.

Üçlü Tarama Testi Neden Yapılır ?

Üçlü Test, hamile kadınlar için uzun yıllardır mevcuttur ve doktorunuza hamileliğiniz hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Anne serumu AFP düzeyi, ultrason ve amniyosentez gibi tanı prosedürleriyle birlikte kullanıldığında açık nöral tüp defektlerinin %85’e kadar tespit edilmesini sağlayabilir. Ultrason ve amniyosentezin ardından anormal Üçlü Test sonuçları, Down sendromlu gebeliklerin ve birçok Trizomi 18 gebeliğin %60 ila %70’inin saptanmasını sağlayabilir. Üçlü Test, olası nöral tüp kusurları, Down sendromu ve Trizomi 18 hakkında bilgi sağlamanın yanı sıra ikizleri tanımlamaya, mevcut olabilecek diğer bazı anormallikleri bulmaya ve doktorunuzu diğer gebelik komplikasyonları için artan riskler konusunda uyarmaya yardımcı olabilecek bilgiler sağlayabilir.

Nöral Tüp Defekti Nedir?

Nöral tüp, doğmamış bebeğin omurga ve beyne dönüşen bir parçasıdır. Yaklaşık olarak her 500 gelişen bebekten birinde, nöral tüp gelişiminde bir kusur vardır ve bu da ya spina bifida ya da anensefali ile sonuçlanır. Spina bifida, “açık omurga” anlamına gelir. Açık omurga ile doğan çocuklar, açıklığı kapatmak için ameliyat gerektirir. Ayrıca bağırsak ve mesane kontrolü, yürüme ve öğrenme ile ilgili sorunlar gibi çeşitli tıbbi sorunları olabilir. Engellilik derecesi, açıklığın büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişir. Beyin ve kafatasının eksik gelişimini içeren daha ciddi bir anormallik olan anensefali, genellikle doğumdan önce veya kısa bir süre sonra ölümle sonuçlanır.

Nöral Tüp Defekti olan bir bebek doğurma riskim var mı?

Ailenizden biri nöral tüp defekti ile doğduysa, bebeğinizde daha yüksek bir nöral tüp defekti riski olduğundan bunu doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Aile geçmişiniz yoksa, riskiniz genel nüfus riskinden daha büyük değildir. Bununla birlikte, nöral tüp defekti olan bebeklerin çoğunun, ailede bu tür problemlere sahip olmayan ebeveynlerden doğduğunun farkında olmalısınız.

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu, fiziksel ve zihinsel özellikleri belirleyen genetik materyali içeren bir yapı olan fazladan bir kromozomun neden olduğu bir bozukluktur. Down sendromlu çocukların zeka geriliği, kalp kusurları ve diğer sağlık sorunlarını içerebilecek anormallikleri vardır.

Trizomi 18 nedir?

Trizomi 18, fazladan bir kromozomun neden olduğu başka bir hastalıktır. Trizomi 18’li çocukların da zeka geriliği, kalp kusurları ve diğer sağlık sorunları vardır, ancak daha ciddi şekilde etkilenir ve genellikle erken çocukluk döneminde ölürler. Trizomi 18, Down sendromundan çok daha az yaygındır.

Down Sendromlu veya Trizomi 18’li bir bebeğe sahip olma riskim var mı?

Nöral tüp defektlerinde olduğu gibi, herkesin Down sendromlu veya Trizomi 18’li bir çocuğu olabilir. Down sendromlu veya Trizomi 18’li bir bebek sahibi olma ihtimali yaşınıza bağlıdır. Bir kadın yaşlandıkça risk artar. Genel olarak, 35 yaşında veya daha büyük bir kadına sadece yaşına bağlı olarak doğum öncesi test (amniyosentez veya koryon villus örneklemesi) önerilir.

Ya sonucum Down Sendromu veya Trizomi 18 için tarama pozitifse ?

Down sendromlu gebeliklerde düşük anne serum AFP ve estriol, yüksek hCG konsantrasyonları ile birleşebilir. Düşük anne serum AFP, estriol ve hCG seviyeleri genellikle Trizomi 18’li gebeliklerde bulunur. Bu anormal Üçlü Test sonuçları, daha önce düşünülenden daha az gelişim gösteren bir hamilelikten de kaynaklanabilir. Anormal bir sonucun ardından, bazı doktorlar bebeğin yaşını doğrulamak için bir ultrason veya bebeğin kromozomlarını incelemek için amniyosentez önerebilir.

Anne serum AFP sonucum yükselirse ne olur?

Yüksek bir anne serum AFP sonucu, mutlaka bebeğin nöral tüp defekti olduğunu göstermez. Anne serum AFP seviyeleri, diğer faktörlerin yanı sıra gelişmekte olan fetüsün yaşına bağlı olduğundan, bir test sonucu yüksek görünebilir, ancak bebeğin yaşı yanlış hesaplanmışsa bu olmayabilir. İkiz gebelik, vajinal kanama ve daha az görülen doğum kusurlarının varlığı gibi başka olası nedenler de vardır. Bazen, anne serum AFP sonuçları belirgin bir sebep olmaksızın yükselir.

Negatif tarama ne anlama geliyor?

Negatif bir tarama, bebeğinizde muhtemelen nöral tüp defekti, Down sendromu veya Trizomi 18 olmadığı anlamına gelir. Daha fazla test gerekli değildir. Ancak negatif tarama , bebeğinizin bir tür doğum kusuru olmayacağını garanti etmez.

Üçlü tarama, fetüste Down sendromu oluşumu için bir risk tahmini sağlamak için hamileliğin ikinci üç aylık döneminde yapılan bir kan tarama testidir. Riski türetmek için sonuçları anne yaşı ile birleştirilen üç testten oluşur:

MS-AFP (anne serumu alfa-fetoprotein)

İnsan koryonik gonadotropin (hCG)

Konjuge olmayan estriol (uE3)

Üçlü Tarama Testinin  Değeri

Birkaç çalışma, tarama negatif gruplara kıyasla tarama pozitif olan gebeliklerde Down sendromunun ortaya çıkmasında önemli farklılıkların bulunmadığına işaret etmiştir. Bu, bebeğin mutlaka etkileneceği anlamına gelmediğinden, testin temel ‘tarama’ doğasının altını çizer. Aslında, pozitif üçlü taramanın en yaygın nedeni, yanlış hamilelik tarihleridir, bu da bebeğin anne tarafından verilen tarihlere göre beklenenden daha büyük olduğu anlamına gelir. Yine, negatif bir tarama her zaman bebeğin tamamen normal olacağı anlamına gelmez, çünkü her türlü doğuştan kusuru tespit etmez.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.