Torakal MR nedir ?

Torakal omurganın MR incelemesi , spinal lezyonları, disk hastalıklarını, kemik iliğini ve intervertebral uyumsuzlukları belirlemek için kullanılabilir, ancak ameliyat sonrası postoperatif değişiklikleri izlemek için de uygundur.

Görüntüleme merkezimizde  torakal bölümün MR incelemesi en sık travma veya dejenerasyon şüphesi durumunda veya omuriliği etkileyen süreçleri tespit etmek için kullanılır.

MR, insan vücudunun ayrıntılı görüntülerini elde etmek için manyetik alan kullanan bir görüntüleme tanı prosedürüdür.

Cihazın oluşturduğu manyetik alan, vücuttaki enerji değişimlerini yüksek performanslı bir bilgisayar tarafından yüksek çözünürlüklü, üç boyutlu bir görüntüye dönüştürür.

Torakal Spinal MR çekimi hangi tür hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olur?

MR taraması ile çeşitli hastalık türleri teşhis edilebilir. Aşağıdaki şikayetleriniz veya hastalıklarınız varsa doktorunuz MR çekimi isteyebilir.

Disk dejenerasyonları, disk fıtığı, kanser hastalığı, enfeksiyon , yaralanma

Doktorunuz uzun süreli lokal ağrı ve denge bozukluğunuz varsa, yürüyüşünüz dengesizse ve alt ekstremitelerinizde güçsüzlük hissediyorsanız MR çekimi isteyebilir.

Torakal vertebra MR çekimine nasıl hazırlanılır?

Güçlü manyetik alan nedeniyle çekim odasına metal, cihaz veya metal içeren herhangi bir nesnenin getirilmesinin yasak olduğunu bilmek önemlidir.

Bu, takılar, vücuttaki piercingler için geçerlidir ve bazı makyaj ürünleri de testin başarısını etkileyen maddeler içerebilir.

Kontrast madde ile inceleme yapılması gerekiyorsa böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi gerekir.  Bu tip tetkiklerin yapılabilmesi için kreatinin ve üre değerlerini gösteren böbrek fonksiyon laboratuvar sonuçları da gereklidir.

Kontrast madde ile tarama yapılması durumunda 6 saatlik açlık gereklidir.

Torakal vertebra MR çekimi nasıl yapılır ?

Torakal vertebra MR genellikle sırtüstü pozisyonda yapılır, ancak nadiren durumlarına bağlı olarak hasta karın üstü yatarken de yapılabilir.

İnceleme öncesi oryantasyondan sonra tekniker çekim odasına kadar size eşlik edecek ve ardından cihazın masasına yatmanızı isteyecektir. Tekniker  doğru vücut pozisyonunu ayarlar, inceleme için gerekli olan koilleri yerleştirir ve ardından cihazın masası çekm alanına doğru kaydırılır. MR çekimi sırasında hareketsiz kalmanız önemlidir, vücut pozisyonunuzu sadece teknikerin talimatı üzerine değiştirebilirsiniz. İnceleme ortalama 30 dakika sürmekte olup, dahili mikrofon ve hoparlör sayesinde çekim odasındaki teknikerle sürekli iletişim kurabilirsiniz. 

Torakal vertebra MR çekimi ne zaman yapılamaz?

Gebeliğin ilk üç ayında bu görüntüleme yapılamaz.

MR uyumsuz metal, implant, protez (kalp pili), ortopedik metal (vida, plaka, çivi, tel), implante eklem protezi, protez uzuv, implante defibrilatör, nörostimülatör varsa  inceleme yapılamaz. Vasküler implantlar (örn. klipsler, vasküler tıkama cihazları), kulak implantları, metal yabancı cisim (örn. mermi, kıymık, diğer elektronik implantlar) varsa da inceleme yapılamaz. Bu nedenle, implant, implante metal, protez söz konusu olduğunda, muayene için lütfen MR cihazı  ile uyumluluğuna dair (implant uzmanı, kurum tarafından onaylanmış) yazılı bir belge  getirin ve bu belgede şunları açıkça belirtin: MR çekim odasına girmeye uygundur. MR incelemesini gerçekleştirmek ve cihaz veya implant için maksimum manyetik alan gücünü (1,5 Tesla, 3 Tesla) ile uyumludur.

Takı veya güneş gözlüğü gibi metal içeren herhangi bir şey giyiyorsanız, bu öğeleri çıkarmanız gerekecektir. Metal, MR cihazının net bir görüntü oluşturma kabiliyetine müdahale eder. Diş telleri ve diş dolguları tipik olarak bir sorun oluşturmaz, ancak çakılar, kalemler, iğneler ve bazı dişçilik aletleri etki edebilir. Personel, metal toka içermeyen bir hastane önlüğü veya kıyafet giymenizi isteyebilir. MR odasında elektronik cihazlar bulunduramazsınız.

Hamileyseniz tıbbi personele bu konuda bilgi vermeniz önemlidir. MR’nın manyetik alanı, henüz tam olarak anlaşılmayan bir şekilde doğmamış çocukları etkileyebilir.

Ek olarak, klostrofobik olup olmadığınızı personele bildirmeniz önemlidir. Eğer öyleyse, muayene sırasında sakinleştirici almanız veya açık MR çektirmeniz gerekebilir. Açık MR makineleri, klostrofobik hastalar için daha tolere edilebilir olma eğiliminde olan daha geniş ve ferah bir yapıya sahiptir.

MRI incelemeleri için kullanılan kontrast madde gadolinyum bazlıdır. Nadir durumlarda, kontrast maddenin uygulanmasından hemen sonra alerjik reaksiyon şeklinde ortaya çıkabilen aşırı duyarlılık meydana gelebilir.