smear testi fiyatları hakkında bilgi veriyor

Smear Testi Nedir ? 

Smear testi rahim ağzı kanserini tarama testidir. Rahim ağzı açıklığından kazınan hücreler mikroskop altında incelenir. Serviks, vajinanın üst kısmında açılan rahmin (rahim) alt kısmıdır.

Smear testi, hücrelerde rahim ağzı kanserine yol açabilecek erken değişiklikleri taramak için kullanılan en yaygın testtir. Bu test aynı zamanda Pap smear olarak da adlandırılır. Rahim ağzından bir hücre örneği toplanır.

Numune, hücreleri korumak için bir cam lam üzerine veya bir çözelti içeren bir şişeye yerleştirilir. Daha sonra bir patoloğun mikroskop altında incelemesi için bir laboratuvara gönderilir. Patolog, hastalığı teşhis etmek için laboratuvar testlerini okuma ve hücreleri, dokuları ve organları değerlendirme konusunda uzmanlaşmış bir doktordur. Bir patolog, numuneye bakarak anormal hücreleri tanımlayabilir.

Anormal hücreler kanserli olabilir, ancak çoğunlukla tedavi edilebilir, rahim ağzı kanserinden ziyade kanser öncesi hücresel değişikliklerdir . Smear testi sırasında serviksten toplanan hücrelerin bir kısmı, HPV olarak da adlandırılan insan papilloma virüsü için de test edilebilir. HPV ile enfeksiyon rahim ağzı kanseri için bir risk faktörüdür. HPV en çok cinsel aktivite sırasında kişiden kişiye bulaşır. HPV’nin farklı türleri vardır. Bazı suşlar, belirli kanser türleri ile daha güçlü bir şekilde bağlantılıdır.

Doktorunuz HPV için smear testi ile aynı anda test yapabilir. Veya HPV için teste ancak smear testi sonuçları servikste anormal değişiklikler gösteriyor ise yapabilir. HPV testi, smear testinden ayrı olarak da yapılabilir. 

Smear testini ne sıklıkla yaptırmanız gerektiği yaşınıza, önceki testlerin sonuçlarına ve diğer faktörlere bağlıdır. 

Alternatif İsimler Papanicolaou testi; Pap smear; Rahim ağzı kanseri taraması – Pap testi; Servikal intraepitelyal neoplazi – Pap; CIN – Pap; Rahim ağzının kanser öncesi değişiklikleri – Pap; Rahim ağzı kanseri – Pap; Skuamöz intraepitelyal lezyon – Pap; LSIL – Pap; HSIL – Pap; Düşük dereceli Pap; Yüksek dereceli Pap; Karsinoma in situ – Pap; BDT – Pap; ASCUS – Pap; Atipik glandüler hücreler – Pap; AGUS – Pap; Atipik skuamöz hücreler – Pap; HPV – Pap; Human papilloma virüsü – Pap serviks – Pap; Kolposkopi – Pap

smear testi hakkında bilgi veriyor

Smear Testi Nasıl Yapılır?

Muayene masasına uzanırsınız. Spekulum adı verilen bir alet rahim ağzının görülebilmesi için  nazikçe vajinaya yerleştirilir.

Hücreler serviks bölgesinden nazikçe kazınır. Hücre örneği inceleme için bir laboratuara gönderilir.

Doktorunuza aldığınız tüm ilaçlar hakkında bilgi verin. Östrojen veya progesteron içeren bazı doğum kontrol hapları test sonuçlarını etkileyebilir.

Ayrıca, anormal bir smear testi öykünüz var ise veya hamilelik şüpheniz varsa bu konularda doktorunuzu bilgilendirin.

Testten 24 saat önce yapılmaması gerekenler : duş alınmamalı , cinsel ilişkiye girilmemeli, tampon kullanılmamalı , adet sırasında smear testi planlanmamalı 

Anormal Smear Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Anormal sonuçlar aşağıdaki gibi gruplandırılmıştır:

ASCUS veya AGUS:

Bu sonuç, atipik hücreler olduğu anlamına gelir, ancak bu değişikliklerin ne anlama geldiği belirsizdir. Değişiklikler HPV nedeniyle olabilir.

Bilinmeyen bir nedenle iltihaplanmasına bağlı olabilirler.

Menopozda olduğu gibi östrojen eksikliğinden kaynaklanabilirler.

Ayrıca kansere yol açabilecek değişiklikler olduğu anlamına da gelebilirler.

Bu hücreler kanser öncesi olabilir ve serviksin dışından veya uterusun içinden gelebilirler.

Low Grade Displazi (LSIL)  veya  High Grade Displazi (HSIL):

Bu, kansere yol açabilecek değişikliklerin mevcut olduğu anlamına gelir.

HSIL ile rahim ağzı kanserine ilerleme riski daha fazladır.

Karsinoma İn situ (CIS):

Bu sonuç genellikle anormal değişikliklerin tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine yol açmasının muhtemel olduğu anlamına gelir.

Atipik squamöz hücreler  (ASC):

Anormal değişiklikler bulundu ve HSIL olabilir

Atipik glanduler hücreler  (AGC):

Rahim ağzı kanalının üst kısmında veya rahim içinde kansere yol açabilecek hücre değişiklikleri görülür.

Smear  testi anormal değişiklikler gösterdiğinde, daha fazla test veya takip gereklidir. Bir sonraki adım, smear testinin sonuçlarına, önceki smear testi geçmişinize ve rahim ağzı kanseri için sahip olabileceğiniz risk faktörlerine bağlıdır.

Küçük hücre değişiklikleri için doktorunuz  başka bir smear  testi önerecek veya 6 ila 12 ay içinde HPV testini tekrarlayacaktır.

Smear  testinden sonra

Smear  testi yaptırdıktan hemen sonra normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Smear testinizden sonra az miktarda vajinal kanamanız olabilir. Ancak aşırı kanama yaşarsanız doktorunuza başvurun.

Smear  testi anormal hücreler gösteriyorsa ve HPV testi pozitifse, doktorunuz bir veya daha fazla ek test önerebilir . smear  testi iyi bir tarama aracıdır, ancak mükemmel değildir. Bazen anormal servikal hücreler mevcut olduğunda bile sonuçlar normaldir. Buna “yanlış negatif” test sonucu denir.

Düzenli tarama önemlidir. Pap testini ne sıklıkla yaptırmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşun. Araştırmalar, neredeyse tüm servikal değişikliklerin düzenli tarama ile bulunabileceğini ve kansere dönüşmeden tedavi edilebileceğini gösteriyor.

Smear Testi Fiyatları 2024 

Smear testi fiyatları hakında detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Yorumlar

  • 03 Mayıs 2023
    Arzu

    Smear test fiyatı öğrenebilir miyim

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba laboratuvarımızda smear testi yapılmaktadır. Smear testi fiyatı ve randevu hakkında detaylı bilgiyi 05359214295 nolu whatsapp hattımızdan alabilirsiniz.

  • 23 Haziran 2023
    İrem Şahin

    Smear testi anestezi ile yapıyor musunuz ve fiyatı ne kadar

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba smear testini anestezi ile yapmıyoruz. randevu ve fiyat bilgisini 05359214295 nolu whatsapp hattımızdan alabilirisiniz.

Görüşlerinizi bildiriniz.