servikal mr hakkında bilgi veriyor

Servikal MR nedir?

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücudunuzun ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için radyo dalgalarını ve güçlü mıknatıslardan gelen enerjiyi kullanan güvenli, ağrısız bir görüntüleme yöntemidir. Servikal MR, boyun bölgesindeki  servikal omurganın MR ile görüntülenmesidir.  Servikal omurga, omurganızın boyun bölgesindeki kısmına denir. 

Aşağıdaki durumların teşhisine yardımcı olmak için servikal omurga MR incelemesi kullanılır:

Kemiklerinizdeki veya yumuşak dokulardaki tümörler , bulging adı verilen disk taşması  veya disk fıtıkları, diğer yumuşak doku bozuklukları, kemik anormallikleri veya eklem bozuklukları

Tekil MR  görüntüsüne kesit denir. Bir anatomik bölgenin kesitinin görüntüsüdür. Tam bir MR taraması yüzlerce kesitten oluşabilir. Bu görüntüler bir bilgisayarda saklanabilir ve ardından taranan alanın 3 boyutlu görüntülerine dönüştürülebilir.MR radyasyon (x-ışınları) kullanmaz.

Omurgadaki küçük yapıların daha net görülmesini sağlar. Omurgadaki kasları, bağları, diskleri ve beyin omurilik sıvısını içeren yumuşak dokuların ayrıntılı görüntülenmesini sağlar.

Servikal omurganın anormalliklerini, yaralanmalarını ve hastalıklarını daha doğru bir şekilde teşhis etmeye yardımcı olan daha fazla bilgi sağlar.

Servikal omurga cerrahisine uygun şekilde hazırlanmak için daha fazla bilgi sağlar.

Alternatif İsimler Servikal omurga MR ;  boyun MR, servikal spinal MR

Servikal MR Neden Yapılır?

Bu testin en yaygın nedenleri şunlardır:

Tedaviden sonra iyileşmeyen şiddetli boyun, omuz veya kol ağrısı, bacak zayıflığı, uyuşma veya diğer semptomlarla birlikte boyun ağrısı,

Aşağıdakiler için de servikal MR taraması yapılabilir:

Omurganın doğum kusurları, omurgada enfeksiyon , omurgada yaralanma veya travma, multipl skleroz , şiddetli skolyoz , omurgada tümör veya kanser , omurgada artrit MR, çoğu zaman bu sorunları teşhis etmede BT taramasından daha etkilidir. Spinal cerrahiden önce de servikal MR yapılabilir.

Servikal MR nasıl çekilir ? 

Servikal MR dan  önce bazı durumlarda damardan kontrast madde uygulanabilir. Bu, görüntülerin daha net görünmesine yardımcı olan özel bir kontrast maddedir. Her durumda gerekli değildir, ancak doktorunuz isterse, kontrast verilmei  gerekebilir.

Görüntüleme merkezinde, MR cihazına uzanırsınız. Ardından, görüntüleme teknisyeni baş ve boyun bölgenize bobin şeklinde bir koil  yerleştirir. Bu, görüntüleri oluşturmak için manyetik dalgaların odaklanmasına yardımcı olur.

Servikal MRsırasında tamamen hareketsiz kalmalısınız. İşlem hiç acı verici değil, ancak birçok insan için sıkıcı olabilir.

Servikal Emar da Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Anormal bir sonucun en yaygın nedenleri şunlardır:

Boyun fıtığı (servikal radikülopati) , servikal omurganın daralması (spinal stenoz), boyundaki kemik ve kıkırdakların anormal aşınması (servikal spondiloz), 

Anormal sonuçlar ayrıca şunlardan da kaynaklanabilir:

Yaşa bağlı dejeneratif değişiklikler, kemik enfeksiyonu (osteomiyelit), disk iltihabı (diskit), omurga enfeksiyonu,  multipl skleroz,  omurilik yaralanması veya sıkışması, omurga kırığı , omurilik tümörü

Servikal  MR çekimi ve  anatomisi

Anatomik olarak, omurga beş bölüme ayrılabilir: Servikal, Torasik, Lomber, Sakrum ve Kuyruk sokumu. Omurga toplamda  33 kemikten oluşur.Boyunbölgesinde  bulunan üst kısım olan servikal omurga  7 omurdan oluşur.

Servikal omurganız diskler ve bağlar tarafından bir arada tutulur.

Sinirler omurga boyunca ilerler ve beyni vücudun geri kalanına bağlar.

Omurganın, disklerinizin veya bağlarınızın herhangi bir bölümünün yaralanması, omurgaya zarar verebilir. Bunların tümü, incelemeden sonra anormal servikal omurga MR olarak tesbit edilebilir ve doktora nedeni ve bu durumun nasıl tedavi edilebileceği, düzeltilebileceği veya yönetilebileceği hakkında bilgiler sağlayacaktır.

Omurgayı etkileyen en yaygın hastalıklardan ikisi şunlardır:

Servikal Omurga Artriti. Boyun artriti olarak da bilinen bu durum tıbbi olarak “Servikal Spondiloz” olarak adlandırılır. Servikal spondiloz, boynunuzu etkileyen bir tür dejeneratif hastalıktır. Normalde, omurganızdaki kemikler olan omurlarınız arasındaki yumuşak diskler yastık görevi görür. Servikal spondiloz ile bu diskler suyunu kaybeder ve sertleşir.

Bu olduğunda, diskin her iki tarafındaki kıkırdak, temas ettikleri yerde aşınabilir. Bu koruyucu kıkırdak gittiğinde, omurlarınızın birbirine sürtündüğü yerde sivrileşmeler gelişebilir. Omuriliğinize bağlı sinirler, omurgadan çıkarken omurların arasından geçtiği foramenlerde daralma olabilir. Bu durumu etkileyen  ana faktör yaştır. Nedenleri arasında sıvı içeriğini kaybetmiş ve fıtıklaşmış diskler, aşırı kullanım veya egzersiz eksikliği, aşırı kilo, yaralanma ve aşırı kemik büyümeleri sayılabilir.

Bu duruma tipik olarak kronik ağrı ve sertlik eşlik eder. 

Bu durum yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. Bununla birlikte, birçoğunun semptomları yoktur – bu değişikliklerin boynunuzda devam ettiğinin farkında bile olmayabilirsiniz.

Servikal spondiloz genellikle sakatlığa yol açmaz. Ancak bazen omurgadaki bu değişiklikler omuriliğin veya ona bağlı sinir köklerinin sıkışmasına neden olabilir. Bu, bacaklarınızın veya ellerinizin zayıf veya sakar hissetmesine neden olabilir.

Servikal spondiloz belirtileri: kollarınıza veya omuzlarınıza yayılan boyun ağrısı, baş ağrısı, boynunuzu hareket ettirdiğinizde ağrı, kollarınızda ve bacaklarınızda zayıflık, omuzlarınızda, kollarınızda veya ellerinizde uyuşma, boyunda sertlik ,dengenizi korumakta sorun, mesanenizi veya bağırsaklarınızı kontrol etmede sorun

Servikal stenoz. Servikal spinal stenoz, omurilik kanalının ve/veya boynunuzdaki omurilik sinir kökü kanallarının daralmasıdır. Bu daralma meydana geldiğinde omuriliğiniz ve/veya sinirleriniz sıkışabilir ve boyun, omuz ve ekstremitelerinizde ağrı, uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük gibi semptomlara neden olabilir. Servikal spinal stenoz omurilik sıkışmasına neden oluyorsa, doktorunuz bu duruma servikal miyelopati diyebilir.

Servikal Spinal Stenoz Neden Olur?

Servikal spinal stenozun yaygın bir nedeni dejenerasyon veya yaşlanma nedeniyle boynunuzdaki anatomik yapıları etkileyen aşınma ve yıpranmadır. Bu nedenle servikal spinal stenozu olan çoğu insan, 50’li ve 60’lı yaşlarda, birkaç yıldır boyun ağrısı çekmiş olan yetişkinlerdir. Yaralanma veya travma da spinal stenoz gelişimine neden olabilir veya katkıda bulunabilir.

Dejenerasyonun doğal olup olmadığı (yani yaşa bağlı) veya önceki yaralanmanın, sigara kullanımı veya kötü postürün uzun vadeli etkilerinin olması fark etmeksizin, yapısal değişiklikler omurga fonksiyonunu değiştirerek gelişir. Omurlararası diskler esnekliğini kaybedebilir, disk şekli değişebilir, diskler incelebilir ve düzleşebilir (disk yüksekliği kaybı), şişebilir veya fıtık olabilir. Bu değişiklikler, iki omur gövdesi arasındaki boşluk miktarını etkileyebilir ve potansiyel olarak sinir geçiş yollarını (nöral foramen) daraltarak sinir sıkışmasına neden olabilir.

Dejenerasyon, genellikle spondiloz veya spinal osteoartritin neden olduğu omurganın faset eklemlerini de etkileyebilir . Osteoartritli kişilerde, vücudunuzun eklem disfonksiyonunu durdurma veya düzeltme girişimi olan kemik çıkıntılar veya osteofitler gelişebilir. Disklerinizin, faset eklemlerinizin ve omurilik sinirlerinizin etrafında kemik çıkıntılar  oluşabilir ve bu da spinal stenoza neden olabilir.

Servikal spinal MR MS’i tespit edebilir mi?

MR bu amaç için halihazırda kullanılabilse de, MR teknolojisindeki ilave iyileştirmeler, Multipl Skleroz (MS) teşhisine yardımcı olma yeteneğini geliştirmek için şu anda test edilmektedir.

MS spinal lezyonları hangi semptomlara neden olur?

Sırt ağrısı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, güçsüzlük veya karıncalanma ile birlikte ortaya çıkabilir. Bildirilen diğer semptomlar arasında el becerisi kaybı ve denge ve koordinasyon kaybı da yer alır.

servikal mr hakkında bilgi veriyor

Servikal spinal stenoz olarak kabul edilen nedir?

Tedavi ve ilaca rağmen durum ilerlediğinde, bu durum omuriliğin ciddi şekilde sıkışmasına neden olabilir. Sonuçlar, koordinasyon kaybı, kronik güçsüzlük, ağrı veya uyuşukluk olarak kendini gösterebilen miyelopatiye yol açabilir. Düzgün yönetilmezse, servikal omurganın ciddi darlığı kalıcı sinir hasarına, sakatlığa ve ölüme neden olabilir.

Servikal omurga ameliyatı güvenli midir?

Mevcut en iyi verilere dayanarak, servikal omurga cerrahisi genellikle güvenlidir. Sınırlı bir popülasyon çalışmasına dayanarak, servikal omurga cerrahisi geçiren hastaların hiçbiri operasyon sırasında ve sonrasında komplikasyon yaşamadı. Araştırmacılar bunun uygun cerrahi hazırlık ve komorbidite yönetiminin sonucu olduğu sonucuna vardılar. 

Servikal Omurganızdaki Ağrıdan Ne Zaman Endişelenmelisiniz?

Yetişkinler genellikle bu koşullardan şikayet ettiğinden, başka hangi kırmızı bayraklara dikkat edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. Aşağıdakiler servikal omurga hastalığının belirtileridir:

Kronik sindirim sorunları, inkontinans ve zayıf bağırsak kontrolü

Dokunma duyusu kaybı

Hipotansiyon ve hipertansiyon

Ağrılı hareketler ve hareket etmede zorluk

Baş, sinirler ve vücudunuzun çeşitli bölgelerinde kronik, kalıcı ve sık ağrı

Eğer servikal omurganızda kronik ağrı ve sık sık baş ağrıları ile birlikte yukarıda sıralanan diğer semptomlar gözlemlerseniz, doktorunuza danışmaktan çekinmeyiniz. Doktorunuzun talimatlarını yakından takip edin ve size verilen tedavi programında kalmaya özen gösterin. 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.