safra kültürü

Safra Kültürü Nedir ?

Safra kültürü, safra sistemindeki hastalığa neden olan mikropları (bakteri, virüs veya mantar) tespit etmek için yapılan bir laboratuvar testidir.

Alternatif İsimler; kültür – safra

Safra Kültürü Testi Nasıl Yapılır?

Safra örneği gereklidir. Safra örneği aşağıdakiler dahil olmak üzere farklı yöntemler kullanılarak alınabilir: Safra kesesi ameliyatı veya endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) adı verilen bir prosedür.

Safra örneği laboratuara gönderilir. Burada, numune üzerinde bakteri, virüs veya mantar üremesi olup olmadığını görmek için kültür ortamı adı verilen özel bir tabağa yerleştirilir.

Safra Kültürü Testine Nasıl Hazırlanılır ?

Hazırlık, safra örneğini elde etmek için kullanılan özel yönteme bağlıdır. 

Safra kesesi ameliyatı sırasında safra alınırsa genel anestezi altında olduğunuz için ağrı hissetmezsiniz.

ERCP sırasında safra alınırsa, sizi rahatlatacak ilaç alırsınız. Genel olarak biraz rahatsızlık duyabilirsiniz. Endoskop ağzınızdan, boğazınızdan ve yemek borusundan aşağı geçer. Bu his kısa sürede ortadan kalkacaktır. Bu test için hafif uyumanız için size ilaç (anestezi) de verilebilir. Uyuyorsanız, herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz.

Safra Kültürü Testi Neden Yapılır?

Bu test, bilier sistem içindeki enfeksiyonu tespit etmek için yapılır. Safra sistemi, sindirime yardımcı olmak için safrayı oluşturur, taşır, depolar ve serbest bırakır.

Safra Kültürü Testi Normal Sonuçları

Laboratuvar kabında bakteri, virüs veya mantar üremediyse test sonucu normaldir.

Safra Kültürü Testi Anormal Sonuçları

Anormal bir sonuç, laboratuvar kabında bakteri, mantar veya bir virüsün büyüdüğü anlamına gelir. Bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir.

Akut Kolanjit 

Akut kolanjit, çoğunlukla safra kanalı veya hepatik kanalların kısmen veya tamamen tıkanmasına sekonder olarak, biliyer sistemin bakteriyel enfeksiyonunun neden olduğu klinik bir antitedir. Tanı, enfeksiyonun karakteristik klinik semptomları ve belirtileri, enfeksiyon ve biliyer obstrüksiyonu düşündüren anormal laboratuvar çalışmaları ve biliyer obstrüksiyonu düşündüren anormal görüntüleme çalışmaları ile konur.

Biliyer obstrüksiyon kolanjit patogenezinde önemli bir faktördür. Safra akışı meydana geldiğinde, bakteri konsantrasyonu artmadığı ve intraduktal basınç artmadığı için safrada bakteri varlığı o kadar önemli değildir. Normalde kolanjiti önlemek için farklı savunma mekanizmaları vardır. Safra tuzları bakteriyostatik aktiviteye sahiptir ve safra epiteli, muhtemelen yapışma önleyici faktörler olarak hareket eden IgA ve mukus salgılar. Normal safra akışı, herhangi bir bakteriyi duodenuma atar.

Oddi sfinkteri ayrıca bakterilerin duodenumdan safra sistemine geçişini de engeller. Safra tıkanıklığı durumunda, safra sisteminde safra durgunlaşır, intraduktal basınç artar, kolanjiyositler arasındaki sıkı bağlantı genişler, Kupffer hücrelerinin işlev bozukluğu ve IgA üretimi azalır. Akut kolanjit patogenezinde “koledok basıncı” önemli bir rol oynamaktadır. 

Akut kolanjitte izole edilen en sık bulunan patojenler koliform organizmalardır.

Klasik olarak hastalar yüksek ateş, karın ağrısı ve sarılık (Charcot triadı veya hepatik ateş) ile başvururlar. Sağ üst kadran karın ağrısı genellikle hafiftir. Kolanjit daha şiddetli hale geldiğinde, hastalar hipotansif ve bilinç bulanıklığı gösterebilir(Reynold’s pentad). 

Fizik muayenede yüksek ateş, taşikardi, hipotansiyon, sarılık, sağ üst kadran veya epigastrik hassasiyet ve mental durumda değişiklik olabilir.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.