saç dökülmesi ve saç check up fiyatları

Saç Check up Nedir ?

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Kadınlar söz konusu olduğunda, çeşitli koşullar ve bedensel değişiklikler aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Erkeklerde saç dökülmesi vakalarının çoğu, kalıtsal bir hastalık olan erkek tipi kellikten kaynaklanır.

Kadınlarda saç dökülmesinin gerçek nedenini anlamak için yapılabilecek birkaç tanı testi vardır. Genellikle vücuttaki diğer bozuklukların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Saç dökülmesi durumunda teşhis testlerini yaptırmalısınız.

Saç seyrelmesi ne anlama gelir?

Saç seyrelmesi, kısa vadede aşırı saç dökülmesinin bir işareti olabilen küçük ila orta derecede saç dökülmesini ifade eder.

Saçta gözle görülür hacim ve yoğunluk kaybı, saç seyrelmesi durumunda da fark edilebilir.

Saçların seyrelmesi kadın ve erkeklerde kelliğe neden olmazken kafa derisinde ince saç lekeleri görünümü verebilir.

Saç dökülmesinin başlıca nedenleri nelerdir?

Yeni saç köklerinin gelişimini de zararlı bir şekilde etkileyebilecek saç dökülmesiyle ilişkili altta yatan birkaç neden vardır. Saç dökülmesi tedavisi veya saç dökülmesindeki bir artışı araştırırken bu temel koşulları test etmek de önemlidir.

Vücuttaki hormonal sorunlar, özellikle anormal androjen reseptörü veya androjen seviyesi sorunları.

Her iki ebeveynin de aile öyküsünde erkek tipi saç kelliği olması yoluyla genetik yatkınlıklar saç dökülmesinde rol oynayabilir.

Kronik hastalıklar için bazı ilaçların da saç dökülmesi ile ilişkili bir yan etkisi olabilir. Kan inceltici ajanlar, kanser tedavisi ilaçları ve beta blokerler saç dökülmesi riskini artırabilir.

Kronik bir hastalık saç dökülmesi riskini artırabilir. Diyabet, prostat kanseri, lupus, demir eksikliği, tiroid hastalığı, anormal kan basıncı, anemi ve bazı yeme bozuklukları gibi durumlar saç dökülmesine neden olabilir.

Saç şekillendirmenin kozmetik nedenleri, saç folikülü kalitesi ve saç ömrü üzerinde kritik etkiler yaratabilir. Perma, saç boyama, ağartma gibi işlemler saçı zayıflatarak zamanla incelmeye neden olabilir.

Erkeklerde ortalama saç dökülmesi nedir?

Günde 50 ila 100 saç telini kaybetmek normaldir. Her insanın saç derisinde 100.000 veya

daha fazla saç kökü bulunduğundan günde 100 kadar saç telinin dökülmesi önemli bir fark yaratmaz. 

Erkeklerde yaygın olarak bulunan saç dökülmesi modelleri nelerdir?

Erkek tipi saç dökülmesi modellerinden en yaygın üçü aşağıdaki gibidir.

Saç , şakakların çevresinde ve başın üst kısmında incelmeye başlar.

Saçlar incelmeye ve başın ön kısmında yanlardan geriye doğru hareket etmeye başlar.

Başın üst kısmında saçların inceldiğini fark edersiniz.

Erkek ve kadın saç dökülmesi

Saç dökülmesi her yaşta herkesin başına gelebilir, ancak saç dökülmesi hem erkekleri hem de kadınları farklı şekilde etkiler. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen saç dökülmesi tipi androgenetik alopesi adı verilen, erkek veya kadın tipi saç dökülmesi

olarak da bilinen bir durumdur . Androgenetik alopesi olan erkekler 20’li yaşların başında saç dökülmesine başlayabilirken , kadınlar genellikle 40 yaşına kadar veya sonrasına kadar belirgin saç incelmesi yaşamazlar.

DHT ( Dihidrotestesteron ) nedir?

DHT (Dihidrotestosteron) ,erkek cinsiyet hormonu olan testosteronun doğal olarak oluşan bir yan ürünüdür. Saç folikülünün yağ (yağ) bezlerindeki bir enzim ,bireyin testosteronunu DHT’ye dönüştürmeye yardımcı olur.

Erkeklerde yüksek DHT seviyeleri, etkileri saç dökülmesine neden olabilir.

DHT saç dökülmesi döngüsünün anlamı nedir?

Bir insan saç folikülü, iki ila altı yıl arasında değişebilen birkaç büyüme döngüsünden geçer.

Döngü içinde büyüme (anagen), geçiş (katagen),dinlenme (telojen) ve dökülme (eksojen) olmak üzere 4 ana aşama vardır.

DHT zamanla saç foliküllerinde biriktiğinde, büyüme döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Büyüme döngüsünün bu doğrudan bozulması, minyatürleştirme adı verilen bir süreçle saç dökülmesine neden olabilir. DHT saç köklerini küçültür, böylece büyüme aşamasını kısaltır ve kafa derisi içindeki dinlenme aşamasını uzatır.

Androgenetik alopesinin ilerlemesiyle, DHT bileşiği saç köklerinin kalitesini olumsuz yönde etkilemeye devam eder, bu nedenle saçlarınız incelir. Foliküller sonunda performansta düşecek ve doğal saç üretimi olasılığını azaltacaktır.

Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları

Saç dökülmesinin nedeni her birey için farklı olsa da, bazı uygulamalar saç köklerinden dökülmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Saç derisi masajı – Düzenli olarak kel bölgelere masaj yapmak saçların uzamasına neden olabilir. Saç dökülmesinin ana nedenlerinden biri kafadaki kan dolaşımının olmamasıdır. Kan, saç büyümesinin uyarılması ve sürdürülmesi için gerekli olan saç

köklerine oksijen getirir . Bu nedenle, düzenli saç derisi masajları kan dolaşımını yüksek tutmaya ve bu önemli unsurları saç derisine getirmeye yardımcı olur.

Hindistan Cevizi Sütü – Hindistan cevizi sütü, saç büyümesi için gerekli olan besin ve vitaminler açısından zengindir .

Antioksidan Gıdalar – Bazı meyve ve sebzeler, vücudun serbest radikallere karşı önde gelen savunma mekanizmaları olan antioksidanlarla doludur. Serbest radikallerin neden olabileceği durumlardan bazıları erken yaşlanmayı ve kafa derisi de dahil olmak üzere cilt hücrelerinin

ölümünü içerir. 

Biotin- Biotin, saç büyümesini artırabilen bir vitamindir . Biotin içeren yiyecekler arasında fındık ve kahverengi pirinç bulunur.

 

Kafamızda yaklaşık 100.000 saç folikülü vardır ve günde 100-120 saç dökülmesi saçın büyüme döngüsünün normal, doğal bir parçasıdır.

Bazı insanlar için kaybettikleri saç miktarı normalden çok daha fazladır ve işte o zaman endişelenir.

Saç dökülmesinin beslenme eksikliği , hormon dengesizliği , DHT , erkek tipi kelliğe yol açabilen genetik ve alopesi areata gibi otoimmün durumlar gibi birçok farklı nedeni olabilir.

Saç dökülmesi erkek tipi mi?

Rastgele bir şekilde düzensiz saç dökülmesi yaşıyorsanız, androgenetik alopesi yaşıyor olabilirsiniz. Alopesi’nin kalıtsal ve otoimmün faktörlere sahip olduğu düşünülmektedir. Erkek tipi kellik ile aynı şey değildir. Erkek tipi kellik hormonlardan kaynaklanır ve karakteristik

semptomu şakak veya başın tepesinde başlayan saç dökülmesini içerir.

Erkeklerde saç dökülmesi ne zaman başlar?

1998’de 18-49 yaş arası erkeklerde erkek tipi saç dökülmesini inceleyen bir araştırma, %42’sinin orta ila yoğun saç dökülmesi yaşadığını ve bunun yaşla birlikte daha da kötüleştiğini buldu (18-29 yaş için %16, 40-49 yaş için %53).

Genel olarak saç dökülmesi, çeşitli nedenlerle her yaşta ortaya çıkabilir. Erkekler yaşlandıkça, DHT ve testosteronun rolü değişir, bu da daha fazla testosteron dönüştürüldüğü için saç dökülmesi riskini etkileyebilir.

DHT ve diyet nedenleri çok sayıda vakanın nedeni olabilirken, altta yatan diğer koşulların da ani saç dökülmesine neden olabileceği durumlar vardır. Şeker hastalığı, tiroid sorunları, prostatla ilgili sorunlar gibi durumların etkisi de erkeklerde saç dökülmesine neden

olabilir.

Saç dökülmesi geri döndürülebilir mi?

Erkek tipi kelliğe bağlı saç dökülmesi vakalarının çoğu genetiktir ve bu nedenle geri döndürülemez. Ancak, saç dökülmesini önleyebilecek birkaç şey var – 

Yeterli vitamin ve mineral almak

Saç köklerini etkileyen DHT engelleyici şampuan kullanmak

DHT hormonu nedir?

Önemli sayıda saç dökülmesi vakası, erkeklerde DHT ve testosteron dönüşümü ile genetik erkek tipi saç dökülmesinden kaynaklanmaktadır. İlgili genetik bileşen nedeniyle geri dönüşümlü olmayabilir. Ancak altta yatan başka nedenlerin olması durumunda

saç dökülmesi en aza indirilebilir.

Makro ve mikro besin besin profilini iyileştirmek, diyette bol miktarda vitamin ve besin sağlamak.

Stresi azaltmak ve düzenli olarak yeterli derin uykuyu sağlamak.

Saç köklerini doğrudan etkileyebilecek DHT engelleyici şampuan kullanmak.

Saç dökülmesi için yapılan testler ; 

Hemogram (tam kan sayımı) : Tam kan içerisinde bulunan lökosit, eritrosit, trombosit gibi hücrelerin sayısını ölçmek için kullanılan testtir. Genel olarak çok değişik  hastalıklar için önemli bilgiler verir.

Demir: Demir eksikliğine bağlı olarak  saç dökülmesinin yanı sıra yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, konsantrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminde sıkıntılar gibi sorunlar görülebilmektetir.

TDBK (total demir bağlama kapasitesi)ve Ferritin: Depo demir miktarı ve demir eksikliğinin tespitinde bakılan tetkiklerdir.

Çinko: Eksikliğinde saç dökülmesi görülür. Çinko  hormon sistemlerinin  düzenli çalışması için de gereklidir. Tırnaklarda güçsüzlük,  sarı nokta hastalığı, diş eti hastalıkları, sindirim sistemi sorunları, cinsel istekte azalma da çinko eksikliğinde gözlenebilen diğer sorunlardır.

Magnezyum: Magnezyum saç dökülmesine direkt etki ettiği  gibi  vücutta pek çok işlevi olan bir mineraldir. Eksikliğinde saç dökülmesi, kas krampları, kulaklarda çınlama, kalp kasılmalarında sorunlar, depresyon gibi etkiler izlenebilmektedir.

Biotin: Biotinin diğer adı ile B7 vitaminidir. Biotin  eksikliğinde; saç dökülmesi, kas güçsüzlüğü, ağız kenarında yaralar, doğum kusurları, mantar hastalığı ve anemi gibi hastalıklar izlenebilmektedir.

Vitamin D: Saç sağlığını etkilediği gibi , kemik gelişimini , mental iyilik halinden bağışıklık sistemine kadar vücudumuzdaki pek çok sistemi etkilemektedir. 

Vitamin B12:  DNA, sinir hücreleri, kırmızı kan hücresi üretimi başta olmak üzere vücudun sağlıklı bir şekilde varlığını devam ettirebilmesi için hayati öneme sahip bir vitamindir. Eksikliğinde saç ve tırnak sağlığı bozulur, yara iyileşmesi yavaşlar,ilerleyen dönemde denge bozuklukları, kaslarda zayıflık, depresyon gibi etkiler de izlenebilmektedir. 

Folik asit: Sağlıklı saçlar için gerekli olmasının yanı sıra; kan yapımında, yeni hücre oluşmasında ve hücrelerin yaşamına devam etmesinde aynı zamanda DNA ve RNA gibi genetik materyal  üretiminde kullanılan bir vitamindir. 

Kalsiyum: Kalsiyum saçlar için de gerekli olan bir mineraldir. Eksikliğinde saç dökülmeleri gözlenebilmektedir.

Prolaktin : Prolaktin hormonun yüksekliği saç dökülmesine neden olmaktadır.

TSH : Tiroid uyarıcı hormondur. Vücut metabolizmasını düzenleyen ( kalp atış hızı, vücut sıcaklığı, vücut ağırlığı, üreme sağlığı)hormonlardan biridir. Olması gerekenden daha yüksek miktarda salgılanması saçların dökülmesine, matlaşmasına da neden olmaktadır.

FSH: Folikül sitümüle edici hormonun kısaltmasıdır. Üreme fonksiyonları üzerinde etkili olan bu hormon aynı zamanda saç sağlığına da direkt etki etmektedir.

LH:Luteinizan hormonun kısaltmasıdır. LH da üreme sistemi üzerinde etkisi olan bir hormondur. Kadınlarda adet siklusu erkeklerde de sperm üretiminde etkisi bulunur. LH’daki dengesizlikler saç kayıplarına da neden olabilmektedir.

Testosteron ve DHEA : DHT düzeyinde artışa sebep olduklarından saç dökülmesinde etkilidirler.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.