paranazal sinüs bt fiyatları 2022

Paranazal sinüs BT nedir ?

BT taramasının amacı, paranazal sinüslerdeki (maksiller sinüs ve frontal sinüs) olası inflamatuar veya diğer süreçleri tespit etmektir. Paranazal sinüslerin BT taraması, sinüslerin yüzeyinde oluşmuş olabilecek şişlik, polip ve tümörleri gösterir.

Bu muayene çoğunlukla bir kulak burun boğaz uzmanının tavsiyesi üzerine yapılır, örn. nazal septum cerrahisi durumunda – solunum darlığı cerrahisi (septoplasti).

Paranazal sinüs BT  için nasıl bir hazırlık gereklidir?

BT incelemesi özel hazırlık gerektirmez. Paranazal sinüslerin BT çekimi sırasında hastaya çok nadiren kontrast madde verilir.

Kontrast maddeli bir BT taramasından önce, diyabet için metformin ilaçları muayeneden 48 saat önce kesilmeli ve 48 saat sonra yeniden başlatılmalıdır.

Paranazal sinüs BT çekimi nasıl yapılır?

BT cihazı, görüntüler alınırken alt kısmı hastanın hareketsiz olarak masanın üzerinde durduğu büyük, kalın bir halkayı andırır. Cihaz çalışırken uğultu sesi çıkarabilir ancak bundan korkmanıza gerek yok. Tarama, burun ve maksiller ve frontal sinüslerin yüksekliğinde gerçekleştirilir. 

Paranazal sinüs BT  ne zaman yapılamaz?

Tüm BT taramaları röntgen kullanılarak gerçekleştirilir, bu nedenle bu muayene hamilelik sırasında kontrendikedir.

Çok nadiren, hamile kadınları sadece bir doktorun profesyonel endikasyonuyla (ve belirli bir hamilelik haftasından sonra) muayene ederiz. Paranazal sinüs BT taramasından herhangi bir yan etki yoktur, kontrast madde çok nadiren reaksiyona neden olabilir, ancak alerjiniz varsa kontrastlı çekim yapılmaz.

Preoperatif Paranazal Sinüs BT 

Paranazal sinüzit her yıl yetişkinlerin yaklaşık %16’sını etkileyen yaygın bir klinik durumdur. Hastalık, hem etkilenen hastaların yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere hem de tıbbi bakımla ilişkili maliyetler, azalan üretkenlik ve işe veya okula devamsızlık nedeniyle önemli bir sosyoekonomik yüke sahiptir. Akut komplike olmayan sinüzit, tıbbi olarak antibiyotik tedavisi ile sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilen klinik bir tanıdır. Bununla birlikte, tekrarlayan veya dirençli sinüziti olan hastalarda sinüs drenaj yollarının açıklığını yeniden sağlamak için cerrahi müdahale gerekebilir. Sinüzit tedavisine yönelik cerrahi prosedürler, yıllar içinde modern pratikte kullanılan minimal invaziv endoskopik ameliyatlara dönüşmüştür. Bu prosedürler, daha az invaziv olmakla birlikte, ciddi, yaşamı tehdit edici ve hatta ölümcül olabilen komplikasyon riski taşımazlar. Preoperatif bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleme, endoskopik cerrahi öncesi cerrahi planlamada temel dayanak noktası haline geldi ve hastaları cerrahi komplikasyonlara yatkın hale getiren anatomik varyantları belirleme fırsatı vermektedir.

Paranazal Sinüs Anatomisine Genel Bakış

Paranazal sinüsler, frontal, etmoid, maksiller ve sfenoid sinüslerden oluşur. Frontal sinüsler etmoid sinüslerin üzerinde bulunur. Frontal sinüsün hem üst hem de arka duvarları sinüsü kraniyumdan ayırır. Etmoid sinüsler çok sayıda hava hücresinden oluşur, frontal sinüslerin altında ve sfenoid sinüslerin önünde bulunur. Etmoid sinüsün çatısı (fovea etmoidalis), etmoid sinüsü ön kraniyal fossadan ayırır. Medial kenarlar orta konkalar ve lateral lamellerden oluşurken lateral kenarlar medial orbital duvarlarla sınırlandırılır. Medialde, maksiller sinüs burun boşluğunun yan duvarına kadar uzanır. Sfenoid sinüsler, etmoid sinüslerin arkasında sfenoid kemik içinde yer alır. Pnömatizasyon derecesine bağlı olarak, sfenoid sinüsün çatısı, arka duvarları ve yan duvarları sinüsü kraniyal kubbeden ayırır. Ön duvar, etmoid sinüsün arka duvarı ile paylaşılır. 

Paranazal sinüsler için birincil drenaj yolları, önde ostiomeatal kompleks ( OMK ) ve arkada sfenoetmoidal girintiden oluşur. OMK , ön etmoid ve maksiller sinüsler için son drenaj yoludur, sfenoetmoidal girinti ise arka etmoid ve sfenoid sinüsler için son drenaj yoludur.

Yorumlar

  • 12 Ekim 2022
    İLKNUR birgül

    Parabazal sünis çıktı burnum hep sızlıyor

Görüşlerinizi bildiriniz.