omuz tomografisi fiyatları

Omuz Tomografisi Nedir ?

Omuz bilgisayarlı tomografi çekimi veya Omuz BT, özel X-ray kameraları kullanarak omzun kesitsel görüntülerini oluşturur. Bu tarama, anormallikleri tespit etmek için doktorların omuzdaki kemikleri ve yumuşak dokuları görmelerine yardımcı olabilir. Tomografi taraması ayrıca tümörleri ve kan pıhtılarını tanımlamaya yardımcı olabilir.

Kontrast madde ile veya kontrastsız bir tomografi taraması yapılabilir. Kontrast madde, doktorunuzun önemli damarları ve yapıları analiz etmesine yardımcı olur. Ayrıca kontrast madde  olmadan görülemeyecek anormallikleri tespit etmelerini sağlar.

Omuz Tomografi Taramasının Amacı Nedir?

Omuz tomografi  taramasının en yaygın nedeni, bir yaralanmadan sonra omzu değerlendirmektir. Bu, tek seferlik bir yaralanma veya omuzun art arda yuvasından çıkması veya yerinden çıkması gibi tekrarlayan bir yaralanma olabilir. Tarama, doktorunuzun varsa  kırığı daha net değerlendirmesine veya şüpheli bir kırığı tanımlamasına yardımcı olabilir.

Doktorunuz omuz tomografi taramasını şu amaçlarla kullanabilir: Kitleleri veya tümörleri tanımlamak , enfeksiyonları tanımlamak, kaslara, tendonlara veya bağlara yırtıkları tanımlamak, eklem iltihabını tanımlamak, çıkık veya kırık gibi travma sonrası yaralanmaları teşhis etmek, ameliyat öncesi planlama yapmak, yaralanmanız için tedavi sürecini belirlemek için yapabilir.

Doktorunuz, özellikle omzun MRG’si yapılamadığında (örneğin, bir hastada kalp pili varsa ) omuz eklemiyle ilgili ağrı, sertlik veya tıklama sesleri gibi sorunları belirlemeye yardımcı olması için bir omuz tomografi taraması isteyebilir. 

Omuz tomografi taramasının riskleri nelerdir?

Omuz tomografi taraması çok az risk taşır.

Prosedürde kullanılan kontrast maddeye, alerjik reaksiyona veya böbrek sorunlarına neden olabilir. Böbrekleriniz zaten hastalık veya enfeksiyon nedeniyle hasar görmüşse bu risk daha yüksektir. 

Herhangi bir röntgende olduğu gibi , tomografi taraması sırasında bir miktar radyasyona maruz kalınır. Bir röntgen testinde kullanılan radyasyon seviyeleri yetişkinler için güvenli kabul edilir, ancak gelişmekte olan bir fetüs için güvenli değildir. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız doktorunuza söyleyiniz.

Omuz tomografi  taraması için nasıl hazırlanılır ?

Test invaziv olmadığından, tomografi taramasına hazırlanmak sizin açınızdan fazla çaba gerektirmez.

Bol, rahat giysiler giymeniz uygun olur  çünkü bir masaya uzanmanız gerekecek. Ayrıca vücudunuzda bulunan  herhangi bir mücevher ve diğer metalik eşyaları çıkarmanız istenecektir.

Omuz tomografi taraması nasıl yapılır?

Mücevherlerinizi çıkardıktansonra, tomografi  teknisyeni sizi bir masaya oturtacaktır.

Kontrast medde kullanılıyorsa, damar yolu açılması gerekir. Bu, kontrast maddenin damarlarınıza enjekte edilebilmesi için kolunuza bir kanül yerleştirilerek yapılır. Ağrı, normal bir kan alma işleminde olana  benzer şekilde minimaldir.

Teknisyen, test sırasında belirli bir pozisyonda yatmanızı isteyebilir. Kaliteli bir görüntü elde etmek için yeterince uzun süre doğru pozisyonda kalmanıza yardımcı olması için yastıklar veya kayışlar kullanabilirler. Ayrıca görüntülerin bulanıklaşmasını önlemek için kısa bireysel taramalar sırasında nefesinizi tutmanız gerekebilir.

Teknisyen ayrı bir odadan masayı tomografi makinesine doğru hareket ettirmek için bir uzaktan kumanda kullanacaktır. Masa ileri geri hareket ederken makine sizin etrafınızda dönecektir.

Bir tur taramadan sonra, teknisyenin görüntüleri gözden geçirmesini beklemeniz gerekebilir. Doktorunuzun bunları doğru bir şekilde okuması için görüntülerin yeterince net olduğundan emin olmaları gerekir.

Taramalar tamamlandığında, normal kıyafetlerinizi giyip gününüze devam edebileceksiniz.

Tipik bir tomografi taramasının tamamlanması 10 ila 15 dakika sürer.

Omuz çıkığı

Üst kolunuz omuz ekleminden dışarı çıktığında omuz çıkığı meydana gelir.

Omuz, yerinden çıkması en kolay eklemlerden biridir çünkü üst kolunuzun eklem yüzü çok sığ bir yuvaya oturur.

Bu durum , kolu son derece hareketli hale getirir ve birçok yönde hareket edebilir, ancak aynı zamanda çok kararlı olmadığı anlamına da gelir.

Bazı durumlarda, omuz eklemini destekleyen çevre dokular da aşırı gerilebilir veya yırtılabilir.

Omuz yerine yerleştirildikten sonra çıkık bir omuzun iyileşmesi 12 ila 16 hafta sürer.

Omuz çıkığı nasıl olur

Kolunuzun üzerine ağır bir şekilde düşerseniz omzunuzu yerinden oynatabilirsiniz. Çoğu insan, sporla ilgili bir kazada omzunu çıkarır.

Omuz çıkıkları, gevşek eklemleri (eklem hipermobilitesi) olanlar gibi oldukça esnek olan kişilerde daha kolay gerçekleşebilir.

Omuz çıkığı belirtileri ?

Aşırı ağrıdan dolayı kol hareketlerinde kısıtlılık 

Omuzda yuvarlak yerine kare görünüm

Omuzun önündeki cilt  altında şişkinlik (kol kemiğinin üst kısmı) görebilirsiniz.

Kemiğin omuz ekleminin arkasından dışarı çıkması çok daha olağandışıdır. 

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.