Omuz MR nedir?
MR çekimi, vücudunuzun bölümlerinin görüntülerini oluşturmak için mıknatıslar ve radyo dalgaları kullanır. MR çekimi sayesinde doktorunuz kemikler, kaslar, bağlar, tendonlar ve hatta sinirler ve kan damarları dahil olmak üzere vücudunuzun yumuşak dokularını görüp incelemesini sağlar.
Vücudunuzun herhangi bir bölgesine MR çekimi yapılabilirken, omuz MR çekimi özellikle doktorunuzun omuz bölgenizdeki kemikleri, kan damarlarını ve yumuşak dokuları değerlendirmesine yardımcı olur.
Omuz MR ı, doktorunuzun röntgen gibi diğer görüntüleme tetkiklerinde bulunan olası sorunları teşhis etmesine yardımcı olur. Ayrıca doktorunuzun bu bölgedeki açıklanamayan ağrıyı teşhis etmesine veya omuz semptomlarınıza neden olan durumu daha iyi anlamasına yardımcı olur.
MR çekimi, vücudunuzdaki su moleküllerini geçici olarak hizalayan bir manyetik alan oluşturarak çalışır. Radyo dalgaları, makine tarafından görüntü olarak kaydedilen zayıf sinyaller üretmek için bu hizalanmış parçacıkları kullanır.
Röntgen ve bilgisayarlı tomografi taramalarının aksine , MR taraması radyasyon kullanmaz ve özellikle hamile kadınlar ve çocuklar için daha güvenli bir alternatif olarak kabul edilir.
Omuz MR çekimi neden yapılır?
Omuz , günlük olarak kullandığımız geniş ve karmaşık bir eklemdir. Üç ana kemikten oluşur. Bu onu vücuttaki en hareketli eklem yapar. Sonuç olarak, birçok sorun omuzlarımızı etkileyebilir.
Ağrı veya yaralanma, doktorunuzun MR çekimi istemesinin ana nedenleridir. Yaralanma, bir darbenin sonucu olabilir veya sadece eklem üzerindeki uzun süreli aşınma ve yıpranmanın etkisi olabilir. Omuz MR çekimi gerektirebilecek belirli sorunlar şunları içerir:
Omuz ekleminin çıkığı, artrit gibi dejeneratif eklem hastalıkları, rotator manşet yırtıkları, kemik kırıkları, sporla ilgili yaralanmalar, açıklanamayan ağrı ve şişlik, azalmış hareket aralığı, enfeksiyonlar veya tümörler.
Bazı durumlarda, MR çekimi sayesinde , doktorunuz ameliyatların, ilaçların veya fizik tedavinin omzunuz üzerindeki etkisini izleyebilir.
Omuz MR çekiminin riskleri var mı ?
MR çekimi radyasyon kullanmadığı için çok az risk taşır. Bugüne kadar, mr çekiminde kullanılan radyo dalgalarının ve mıknatısların belgelenmiş hiçbir yan etkisi olmamıştır. Yine de, belirli koşullara sahip insanlar bazı risklerle karşı karşıyadır.
Metal implantlar :Metal içeren implantlarınız varsa, MR çekimi sırasında sorunlara neden olabilir. Kullanılan mıknatıslar kalp pillerini etkileyebilir veya implante edilen vidaların veya pimlerin vücudunuzda kaymasına neden olabilir. Aşağıdaki implantlardan herhangi birine sahipseniz doktorunuza bildirdiğinizden emin olun: Yapay eklemler , yapay kalp kapakçıkları
anevrizma cerrahisinden metal klipsler, mermi veya diğer metal parçalar, kalp pili
koklear implant, kalp piliniz varsa, doktorunuz omuz bölgenizi incelemek için bilgisayarlı tomografi çekimi gibi başka bir yöntem önerebilir. Bu, kalp pilinizin türüne bağlıdır. Bazı kalp pili modelleri, inceleme sırasında bozulmamaları için MR çekiminden önce yeniden programlanabilir.
Kontrast madde alerjisi: Bazı insanlar kontrast maddeye alerjik reaksiyon gösterebilir. Kontrast madde, kan damarlarının daha net bir görüntüsünü sağlamaya yardımcı olur. En yaygın kontrast madde türü gadolinyumdur. Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’ne göre , bu alerjik reaksiyonlar genellikle hafiftir ve ilaçla kolayca kontrol edilir. Herhangi bir alerjiniz varsa veya geçmişte kontrast maddeye karşı alerjik bir reaksiyon geçirdiyseniz, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.
Emzirme :Kadınlar kontrast madde verildikten 24 ila 48 saat sonrasına kadar emzirmemelidir. Kontrast maddenin vücutlarından atılmasını beklemeleri gerekir.
Omuz MR çekimine nasıl hazırlanılır ?
Vücudunuzda önceki prosedürlerden veya yaralanmalardan kaynaklanan herhangi bir metal varsa doktorunuza söyleyiniz. Testten önce takı ve piercing dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm metalleri çıkarmanız gerekecektir. Kıyafetinizdeki metalin testi etkilememesi için bir hastane önlüğü giyeceksiniz.
Klostrofobiniz varsa veya kapalı alanlarda zorlanıyorsanız, MR makinesinde kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Doktorunuz rahatsızlığınıza yardımcı olması için antianksiyete ilaçları reçete edebilir.
Omuz MR Çekimi Nasıl Yapılır?
Testiniz kontrast madde kullanımını gerektiriyorsa, MR teknisyeni bunu damar yoluyla kan dolaşımınıza enjekte eder. Teste başlamadan önce kontrast maddenin vücudunuzda dolaşmasını beklemeniz gerekebilir.
MR makinesi, kendisine bağlı bir kayar masası olan bir cihazdır. Masaya sırt üstü uzanıyorsunuz ve makineye doğru kayıyorsunuz. Teknisyen, tarama görüntülerinin kalitesini artırmak için omzunuzun etrafına küçük koil yerleştirir.
Teknisyen, başka bir odadan bir uzaktan kumanda kullanarak masanın hareketini kontrol eder. Sizinle bir mikrofon aracılığıyla iletişim kurabilirler.
Görüntüler kaydedilirken makine yüksek sesle uğultu ve gümbürtü sesleri çıkarabilir.
Görüntüler alınırken teknisyen sizden hareketiz kalmanızı isteyecektir. Test sırasında bunlar dışında hiçbir şey hissetmeyeceksiniz.
Tipik bir omuz MR çekiminin tamamlanması 20-30 dakika sürer.
Omuz MR çekiminden sonra
Omuz MR çekiminden sonra, doktorunuz aksini söylemedikçe hastaneden ayrılmakta özgürsünüz. Size sakinleştirici verildiyse, araba kullanmadan önce ilacın tamamen geçmesini beklemeniz gerekir. Veya testten sonra eve bir yolculuk ayarlayabilirsiniz.
Doktorunuzun görüntüleri incelemesi ve sonuçları yorumlaması biraz zaman alacaktır. Daha modern makineler, görüntüleri bir bilgisayarda görüntüler, böylece doktorunuz bunları hızlı bir şekilde görebilir.
MR çekiminin sonuçları genellikle bir gün sonra rapor olarak iletilecektir.
Rotator Manşet Yaralanması
Rotator manşet, omuz eklemini çevreleyen ve üst kol kemiğinizin başını omuzun sığ yuvasında sıkıca tutan bir grup kas ve tendondur. Rotator manşet yaralanması, omuzda, kolun vücuttan uzakta kullanılmasıyla sıklıkla kötüleşen, donuk bir ağrıya neden olabilir.
Rotator manşet yaralanmaları yaygındır ve yaşla birlikte artar. Bunlar, tekrar tekrar baş üstü hareketler yapmayı gerektiren işleri olan kişilerde daha erken ortaya çıkabilir. Örnekler arasında ressamlar ve marangozlar sayılabilir.
Rotator manşet hastalığı olan birçok kişi, omuz eklemini çevreleyen kasların esnekliğini ve gücünü artıran fizik tedavi egzersizleri ile semptomlarını yönetebilir ve aktivitelerine dönebilir.
Bazen tek bir yaralanma sonucu rotator manşet yırtıkları meydana gelebilir. Bu durumlarda, cerrahinin rolünü tartışmak için mümkün olan en kısa sürede tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Geniş rotator manşet yırtıkları tamir edilemeyebilir ve alternatif tendonların transferi veya eklem replasmanı mümkün olabilir.
Belirtiler , rotator manşet yaralanmasıyla ilişkili ağrı: Omuzda derin bir donuk ağrı olarak tanımlanmalıdır. Uykudan uyandırır. Saçınızı taramayı veya arkanıza uzanmayı zorlaştırır.
Kolda güçsüzlük eşlik eder.
Bir yaralanmadan sonra kolunuzda ani güçsüzlük varsa hemen doktorunuza görünün.
Nedenler : Rotator manşet hastalığı, omuzda ciddi bir yaralanmanın veya ilerleyici dejenerasyonun veya tendon dokusunun aşınmasının ve yırtılmasının sonucu olabilir. Uzun bir süre boyunca tekrarlayan baş üstü aktivite veya ağır kaldırma, tendonu tahriş edebilir veya zarar verebilir.
Risk faktörleri : Aşağıdaki faktörler rotator manşet yaralanması riskinizi artırabilir:
Yaş. Yaşlandıkça, rotator manşet yaralanması riskiniz artar. Rotator manşet yırtıkları en çok 60 yaşından büyük kişilerde görülür.
İnşaat işleri. Marangozluk veya ev boyama gibi meslekler, zamanla rotator manşete zarar verebilecek, genellikle baş üstü olmak üzere tekrarlayan kol hareketleri gerektirir.
Aile öyküsü. Bazı ailelerde daha sık görüldüğü için rotator manşet yaralanmalarıyla ilgili genetik bir bileşen olabilir.
komplikasyonlar
Tedavi edilmezse rotator manşet sorunları kalıcı hareket kaybına veya zayıflığa neden olabilir ve omuz ekleminde ilerleyici dejenerasyona neden olabilir. İyileşmeniz için omzunuzu dinlendirmek gerekli olsa da, omzunuzu uzun süre hareketsiz tutmak eklemi çevreleyen bağ dokusunun kalınlaşmasına ve gerginleşmesine (donuk omuz) neden olabilir.
Rotator manşet yaralanmasını önleme
İzometrik omuz egzersizleri
Rotator manşet egzersizleri
Rotator manşet yaralanması riski altındaysanız veya geçmişte rotator manşet yaralanması geçirdiyseniz, günlük omuz güçlendirme egzersizleri gelecekteki yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir.
Çoğu insan göğüs, omuz ve üst kolun ön kaslarını çalıştırır, ancak omuz kas dengesini optimize etmek için omuzun arkasındaki ve kürek kemiği çevresindeki kasları güçlendirmek eşit derecede önemlidir. Doktorunuz veya fizyoterapistiniz bir egzersiz rutini planlamanıza yardımcı olabilir.
275 kez görüntülendi.