kalsitonin testi fiyatları

Kalsitonin Testi Nedir ?

Bu test kanınızdaki kalsitonin seviyesini ölçer. Kalsitonin, boğazın ön tarafında  bulunan küçük, kelebek şeklindeki bir bez olan tiroid bezi tarafından üretilen bir hormondur. Kalsitonin, vücudun kalsiyumu nasıl kullandığını kontrol etmeye yardımcı olur . Kalsitonin bir tür tümör belirtecidir. Tümör belirteçleri , vücutta kansere yanıt olarak kanser hücreleri veya normal hücreler tarafından yapılan maddelerdir.

Kanda çok fazla kalsitonin bulunursa, medüller tiroid kanseri (MTC) adı verilen bir tür tiroid kanseri belirtisi olabilir. Yüksek seviyeler, sizi MTC almak için daha yüksek bir riske sokabilecek diğer tiroid hastalıklarının bir işareti olabilir. Bunlar şunları içerir:

C-hücre hiperplazisi , tiroidde hücrelerin anormal büyümesine neden olan bir durum

Multipl  endokrin neoplazi tip 2 (MEN 2), tiroid ve endokrin sistemdeki diğer bezlerdeki tümörlerin büyümesine neden olan nadir, kalıtsal bir hastalık. Endokrin sistemi, vücudunuzun enerjiyi nasıl kullandığı ve yaktığı (metabolizma) dahil olmak üzere çeşitli önemli işlevleri kontrol eden bir bez grubudur.

Kalsitonin Testi Nasıl Yapılır ?

Genellikle özel bir hazırlık gerekmez. Kolunuzdaki damardan alınan kan örneği ile yapılan testtir.

Kolunuzdaki damara iğne yerleştirildiğinde bazı kişiler orta derecede ağrı hissederler. Bazıları sadece bir batma  hisseder. Daha sonra, biraz zonklama veya hafif morarma olabilir. Bunların hepsi kısa sürede ortadan kalkar.

Kalsitonin Testi Neden Yapılır?

Kalsitonin, tiroid bezinin C hücrelerinde üretilen bir hormondur. Tiroid bezi, alt boynunuzun ön tarafında bulunur. Kalsitonin, kemiğin parçalanmasını ve yeniden inşasını kontrol etmeye yardımcı olur.

Testi yaptırmanın yaygın bir nedeni, medüller kanser adı verilen tiroid tümörünü çıkarmak için ameliyat geçirmiş olmanızdır. Test doktorunuzun tümörün yayılıp yayılmadığını (metastaz yapıp yapmadığını) veya geri gelip gelmediğini (tümör nüksü) değerlendirmesini sağlar.

Doktorunuz  ayrıca tiroidin medüller kanseri veya multipl endokrin neoplazisi (MEN)sendromu veya bu koşulların aile öyküsü belirtileriniz olduğunda bir kalsitonin testi isteyebilir. Kalsitonin ayrıca diğer tümörlerde daha yüksek olabilir, örneğin:

insülinom(pankreasta çok fazla insülin üreten tümör),  akciğer kanseri, VIPoma (genellikle pankreastaki adacık hücrelerinden büyüyen kanser)

Kalsitonin Testi Normal Sonuçları

Normal bir değer 10 pg/mL’den azdır. Erkekler daha yüksek değerlere sahipken, kadınlar ve erkekler farklı normal değerlere sahip olabilir.

Bazen kalsitonin üretimini uyaran özel bir ilaç iğnesi (enjeksiyonu) yapıldıktan sonra kandaki kalsitonin birkaç kez kontrol edilir.

Temel kalsitonin seviyeniz normalse, ancak doktorunuz  medüller tiroid kanseriniz olduğundan şüpheleniyorsa bu ekstra teste ihtiyacınız olacak.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. 

Kalsitonin Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Normalden daha yüksek bir seviye şunları gösterebilir:

İnsülinoma, akciğer kanseri, medüller tiroid kanseri (en yaygın), VIPoma

Normalden daha yüksek kalsitonin seviyeleri, böbrek hastalığı, sigara içenler ve vücut ağırlığı fazla olan kişilerde de ortaya çıkabilir. Ayrıca mide asidi üretimini durdurmak için bazı ilaçlar alındığında artar.

Tiroid Kanseri Nedir?

Tiroidiniz küçük bir kelebek şeklindedir ve genellikle boynunuzun ön alt kısmında bulunur. Metabolizmanızı kontrol eden bir bezdir. Ayrıca, enerjiyi nasıl kullandığınız, ısıyı nasıl ürettiğiniz ve oksijeni nasıl tükettiğiniz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok işlevi yöneten hormonları serbest bırakır.

Tiroid kanseri, hücreler değiştiğinde veya mutasyona uğradığında gelişir. Anormal hücreler tiroidinizde çoğalmaya başlar ve yeterli sayıda olduklarında bir tümör oluştururlar.

Erken yakalanırsa, tiroid kanseri en tedavi edilebilir kanser türlerinden biridir .

Tiroid Kanseri Türleri

Dört ana tip tiroid kanseri vardır:

Papiller tiroid kanseri . Tiroid kanseriniz varsa, muhtemelen bu tiptesiniz. Tüm tiroid kanseri vakalarının %80’inde bulunur. Yavaş büyümeye eğilimlidir, ancak sıklıkla boynunuzdaki lenf düğümlerine yayılır. Yine de, tam bir iyileşme için iyi bir şansınız var.

Foliküler tiroid kanseri , tüm tiroid kanserlerinin %10 ila %15’ini oluşturur. Lenf düğümlerinize yayılabilir ve ayrıca kan damarlarınıza yayılma olasılığı daha yüksektir.

Medüller kanser , tüm tiroid kanseri vakalarının yaklaşık %4’ünde bulunur. Erken bir aşamada bulunma olasılığı daha yüksektir çünkü kalsitonin adı verilen ve doktorların kan testi sonuçlarında dikkat ettiği bir hormon üretir.

Anaplastik tiroid kanseri , vücudun diğer bölgelerine yayılmada agresif olduğu için en şiddetli tip olabilir .  Nadirdir ve tedavisi en zor olanıdır. 

Tiroid Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Tiroid kanseriniz varsa, muhtemelen erken evrelerde herhangi bir belirti fark etmemişsinizdir. Çünkü başlangıçta çok az semptom vardır.

Ancak büyüdükçe, aşağıdaki sorunlardan herhangi birini fark edebilirsiniz:

Boyun, boğaz ağrısı , boynunda şişlik, yutma güçlüğü, ses değişiklikleri, ses kısıklığı, öksürük

Tiroid Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Çoğu insanın tiroid kanseri olmasının açık bir nedeni yoktur. Yine de, onu alma şansınızı artırabilecek bazı durumlar var.

Kalıtsal genetik sendromlar. Kanser de dahil olmak üzere bazı koşullar, ebeveynlerinizden aldığınız DNA’dan gelir. Örneğin, 10 medüller tiroid kanseri vakasından 2’sinde kanser, kalıtsal olarak aldığınız anormal bir genin sonucudur.

Iyot eksikliği. Diyetinizde bu kimyasal elementin çoğunu almazsanız, belirli tiroid kanseri türleri için daha fazla risk altında olabilirsiniz. 

Radyasyona maruz kalma . Başınız veya boynunuz çocukken radyasyon tedavisine maruz kaldıysa.

Tiroid kanseri kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Kadınlar 40’lı ve 50’li yaşlarında tiroid kanserine yakalanma eğilimi gösterirken, erkekler genellikle 60’lı veya 70’li yaşlarındadır.

Foliküler tiroid kanseri, beyazlarda siyahlardan ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Genç yaşta bile  tiroid kanseri alabilirsiniz. Örneğin papiller tiroid kanseri, en sık 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülür.

 

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.