dörtlü tarama testi

Dörtlü Tarama Testi Nedir ?

Hamileliğiniz sırasında, doktorunuzu birkaç haftada bir göreceksiniz. Bazı ziyaretler, bebeğinizin sağlığını yakından takip etmek için kan testleri ve diğer taramaları içerir. Anne serumu taraması olarak da adlandırılan dörtlü tarama testi, kanınızdaki dört maddeyi analiz eden bir doğum öncesi tarama testidir. Genellikle hamileliğinizin 15. ve 22. haftaları arasında yapılır.

Dörtlü tarama testi, bebeğinizin aşağıdaki anomalilerin gelişme riskinin artıp artmadığını bize söyleyebilir :

Down Sendromu

Trizomi 18 (Edwards Sendromu)

Nöral tüp kusurları

Karın duvarı kusurları

Bunu şu dört maddeyi ölçerek yapar:

Alfa-fetoprotein (AFP) , bebeğinizin karaciğeri tarafından üretilen bir protein

Plasenta tarafından üretilen bir hormon olan insan koryonik gonadotropini (hCG)

Estriol, plasenta ve bebeğin karaciğeri tarafından üretilen bir hormon

Plasenta tarafından üretilen üçüncü bir hormon olan inhibin A

Evet, hamilelik 9 ay ağır bir hormon üretimidir. Artık neden bu kadar yorgun hissettiğinizi merak etmeyi bırakabilirsiniz!

Dörtlü Tarama Testini Ne Zaman Yaptırmam Gerekiyor?

Sağlık uzmanınız size ikinci üç aylık döneminizde Dörtlü Tarama Testini isteyip istemediğinizi soracaktır. Tarama yaptırmaya karar verirseniz, son adet döneminizin ilk gününden itibaren, hamileliğinizin 15. ve 20. haftaları arasında olacaktır. En doğru sonuçları 16. ve 18. haftalar arasında alırsınız.

Dörtlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Dörtlü tarama testi  basit bir kan testidir – muhtemelen daha önce kolunuzdan kan alınmıştır. Bu testte bunlardan farklı değil. Test edilen kanınız olduğu için bebeğiniz için herhangi bir risk yoktur. Kan, analiz için bir laboratuvara gönderilir ve birkaç gün içinde sonuçları alırsınız. Bu kadar basit bir işlem.

Dörtlü Tarama Testini Yaptırmalı mıyım ? 

Bu isteğe bağlı bir testtir, yani yapmak zorunda değilsiniz. Ancak birçok doktor bunu tüm hamile kadınlara tavsiye ediyor. Yaptırmayı gerektirecek bazı özellikler; 

Anne yaşı 35 veya üzerindeyse. Test invaziv olmadığı için, yalnızca yaşınızdan dolayı bebeğinizin sağlığı hakkında endişeleniyorsanız, bu test iyi bir seçenektir.

Ailenizin doğumda gelişimsel anomali öyküsü varsa (örn. spina bifida, yarık damak).

Daha önce doğumda gelişimsel anomalisi olan bir çocuğunuz varsa.

Tip 1 diyabetiniz varsa .

Dörtlü Tarama Testi sadece kan testinizin sonuçlarına bakmadığını unutmayın. Yaşınız, etnik kökeniniz ve kilonuz gibi farklı faktörleri ekler ve ardından bebeğinizde bir anormallik olma ihtimalini tahmin eder.

Tarama  size kesinlikle bir sorun olduğunu söylemiyor; anormal ise, daha fazla test yaptırmanız gerektiğini söyler.

Dörtlü Tarama Testi Neyi Kontrol Eder?

Dörtlü Tarama Testi kanınızdaki dört şeyi kontrol eder:

Alfa-fetoprotein (AFP): Bebeğinizin karaciğeri AFP üretir. Beklenenden daha yüksek seviyeler, bebeğin spina bifida veya anensefali gibi bir nöral tüp defekti olduğu anlamına gelebilir . Ancak bu aynı zamanda hamileliğin haftasının düşündüğünüzden daha ileri  olduğu anlamına da gelebilir. Ya da ikiz taşıyor olabilirsiniz. Düşük AFP seviyeleri, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelebilir.

Konjuge olmayan estriol (UE): Bebeğiniz ve plasentanız (bebeğinize besin sağlayan yapı) bu hormonu üretir. Düşük seviyeler, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu gösterir.

İnsan koryonik gonadotropin (hCG): Plasenta, taramanın tespit ettiği hCG adlı bir hormon üretir. Beklenenden daha yüksek seviyeler, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskinin artması anlamına gelebilir.

İnhibin-A: Plasentanız ve yumurtalıklarınız bu proteini üretir. Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riski, bu proteinin beklenenden daha yüksek seviyeleri ile artar.

Dörtlü Tarama Testi Sonuçları Nasıl Belirlenir

Şimdiye kadar, hamileliğin her haftasının bir önceki haftadan farklı olduğunu fark ettiniz. Bu, kanınızdaki AFP, hCG, estriol ve inhibin A seviyelerinin de haftadan haftaya değiştiği anlamına geliyor.

Bu nedenle, hamileliğinizde ne kadar ilerlediğinizi OB’nize söylediğinizden emin olmanız önemlidir. Kullanarakotomatik bir analizör ve bir yazılım paketiGüvenilir Kaynak, doktorlar kanınızı tarayabilir ve ciddi bozuklukların olasılığını hesaplayabilir.

Dörtlü Tarama Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Sonuçların ne anlama gelebileceğine bakmadan önce derin bir nefes almak ister misiniz? Haklısınız, bu koşulları düşünmek korkutucu olabilir. Bununla birlikte, dörtlü tarama testiniz pozitif olsa bile (bebeğinizin bu koşullardan birine sahip olma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir), bu mutlaka bebeğinizin etkileneceği anlamına gelmez. Bu sadece riskin daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Dörtlü Tarama Testlerinin yaklaşık yüzde 4’ü , Down sendromu riskinin arttığını gösteren pozitif sonuç verir, ancak bu bebeklerin yalnızca yaklaşık yüzde 0,1 ila 0,2’si Down sendromuna sahip olacak. 

Normal AFP düzeylerinin yüksek olması, bebeğinizin spina bifida veya anensefali gibi açık nöral tüp defekti olduğu anlamına gelebilir. Öte yandan, bebeğinizin bekleneneden daha ileri haftada  olduğunda yada  ikiz bebek olduğundada yüksek çıkabilir.

Normalden düşük AFP, hCG ve inhibin A seviyeleri, Down sendromlu veya trizomi 18’li bir bebeğe sahip olma riskinizin daha yüksek olduğu anlamına gelebilir.

Normalden düşük estriol seviyeleri, Down sendromlu veya trizomi 18’li bir bebeğe sahip olma riskinizin daha yüksek olduğu anlamına da gelebilir.

Dörtlü Tarama Testi Sonuçları Hakkında Daha Fazla Bilgi

Down sendromu , ekstra genetik materyalden (21. kromozom) gelen genetik bir durumdur. Aşağı yukarı 700’de 1 Bebekler Down sendromlu doğar.

Trizomi 18 , ekstra 18 numaralı kromozomdan gelen genetik bir durumdur. Trizomi 18 gebeliklerinin çoğu düşük veya ölü doğumla sonuçlanır; doğan bebekler sadece birkaç yıl yaşarlar. Yaklaşık 5.000 bebekten 1’i bu durumla doğar.

Nöral tüp defektleri , spina bifida veya anensefali gibi durumları içerir . Spina bifida, beyin, omurilik veya omuriliğin koruyucu örtüsünün düzgün gelişmediği durumdur. Anensefali, bebeğin beyninin tamamen oluşmaması anlamına gelir. Nöral tüp defektleri her 1000 doğumdan 1 veya 2’sinde görülür.

Dörtlü Tarama Testi Ne Kadar Doğru? 

Test, 35 yaşın altındaki kadınlarda Down sendromu vakalarının yaklaşık yüzde 75’ini ve 35 yaş ve üstü kadınlarda Down sendromu vakalarının yüzde 85 ila 90’ını tespit edebilir. Yine de, Down sendromlu bir bebeğe sahip olma riskinin yüksek olduğu söylenen çoğu kişinin sonunda Down sendromlu bir bebek sahibi olmadığını unutmayın.

Ayrıca açık nöral tüp defektlerinin yaklaşık yüzde 75’ini tespit edebilir.

Dörtlü tarama testi negatifse, bebeğinizin bu koşullardan biriyle doğma olasılığı hala vardır.

Pozitif Dörtlü Tarama Testi sonra daha fazla test yapılması gerekir.

Dörtlü Tarama Testi pozitif çıkarsa ne olur?

 İlk olarak, pozitif test sonuçları gösteren birçok kadının gayet iyi bebekleri olduğunu unutmayın.

Bir sonraki adım, bir genetik danışmanla görüşmedir ve birlikte daha fazla testin sizin için uygun olup olmadığına karar vereceksiniz. Bazen bu, başka bir Dörtlü Tarama Testi ve yüksek çözünürlüklü bir ultrason yapılması gerekebilir. Ardından, sonuçlar hala pozitif ise, aşağıdaki testleri yapmak isteyebilirsiniz:

Doğum öncesi fetal DNA taraması. Bu kan testi, plasentanızdan ve bebeğinizden gelen ve kan dolaşımınızda bulunan fetal DNA’yı inceler.

Koryonik villus örneklemesi (CVS). Plasentadan bir doku örneği test için çıkarılır.

Amniyosentez. Test için bir amniyotik sıvı örneği alınır.

Buradaki dezavantaj, hem CVS hem de amniyosentezin düşük için hafif bir tehdit oluşturmasıdır.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.