D Dimer  Yüksekliği 

D dimer testi, ciddi bir kan pıhtısının varlığını ekarte etmeye yardımcı olmak için kullanılabilen bir kan testidir.

Bir kesik aldığınızda, vücudunuz kanınızın pıhtılaşmasını sağlamak için birkaç adım atar. Bu iyileşmenin normal bir parçasıdır – onsuz kanamaya devam eder ve başa çıkmanız gereken çok daha ciddi bir sorununuz olur.

Kanama durduğunda artık pıhtıya ihtiyacınız kalmaz. Böylece vücudunuz diğer yönde bir dizi adım atar ve pıhtıyı parçalar.

Tüm bunların sonunda, kanınızda yüzen bazı artık maddeler var — bir inşaat projesinden sonra her yerde ahşap tozu olması gibi.

Bu artıklardan birine D-dimer denir. Bir proteinin parçasıdır. Normalde, biraz zamanla geçer. Ancak derin ven trombozu ( DVT ) gibi büyük bir pıhtı varsa kanınızda yüksek seviyelerde D-dimer bulabilirsiniz.

DVT durumunda  damarlarınızdan birinde, genellikle bacaklarınızda derin bir pıhtı vardır ve ciddi sorunlara yol açabilir.

D Dimer Testi

D-dimer testleri, kan pıhtılaşma problemlerini kontrol etmek için kullanılır. Kan pıhtıları sağlık sorunlarına neden olabilir, örneğin:

Derin ven trombozu (DVT), pulmoner emboli (PE), felç, dissemine intravasküler koagülasyon (DİK).

Alternatif İsimler

Parça D-dimer; Fibrin bozunma parçası; DVT – D-dimer; PE – D-dimer; Derin ven trombozu – D-dimer; Pulmoner emboli – D-dimer; Akciğerlere kan pıhtısı – D-dimer

D dimer Testine Nasıl Hazırlanılır ?

Özel bir hazırlık gerekli değildir. Kolunuzdaki damardan alınan kan örneği ile yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

D dimer Testi Neden Yapılır?

Aşağıdakiler gibi kan pıhtısı belirtileri gösteriyorsanız, doktorunuz bir D-dimer testi isteyebilir:

Bacağınızda şişme, ağrı, sıcaklık ve cilt renginde değişiklikler

Keskin göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, kan tükürme ve kalp hızında artış

Diş eti kanaması, mide bulantısı ve kusma, nöbetler, şiddetli mide ve kas ağrısı ve idrarda azalma

Doktorunuz , DİK tedavisinin işe yarayıp yaramadığını görmek için D-dimer testini de kullanabilir.

D dimer Testi Normal Sonuçları

Normal D dimer testi negatiftir. Bu, muhtemelen kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlarınız olmadığı anlamına gelir.

DİK için tedavinin işe yarayıp yaramadığını görmek için D dimer testi yaptırıyorsanız, normal veya azalan D dimer seviyesi tedavinin işe yaradığı anlamına gelir.

D dimer Testi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Pozitif D dimer  testi, kan pıhtıları yapıyor olabileceğiniz anlamına gelir. Test, pıhtıların nerede olduğunu veya neden pıhtı oluştuğunu söylemez. Doktorunuz, pıhtıların nerede olduğunu görmek için başka testler isteyebilir.

D dimer testinin pozitif olması  diğer faktörlerden kaynaklanabilir ve herhangi bir pıhtılaşma durumu da  olmayabilir. D dimer seviyeleri aşağıdakilerden dolayı pozitif olabilir:

Gebelik, karaciğer hastalığı, yakın zamanda  ameliyat veya travma öyküsü, yüksek lipid veya trigliserid seviyeleri, kalp hastalığı, 80 yaşın üzerinde olmak.

D Dimer Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?

Pıhtı oluşumu en sık D Dimer yüksekliği nedenidir.

Pıhtı dışındaki aşağıdaki nedenlerden dolayı D-Dimer testi yüksek çıkabilir:

Enfeksiyonlar (Örneğin COVID 19), karaciğer hastalığı, bazı kanser türleri. 

Derin Ven Trombozu (DVT), Venöz Tromboemboli (VTE)

Yaygın damar içi pıhtılaşma,

Pulmoner Emboli.

Doktorunuz, kan pıhtısı olup olmadığını anlamak için kanınızdaki D-dimer seviyesini kontrol eden bu testi kullanabilir. Bu testi şu şekilde de duyabilirsiniz:

Fragman D dimer testi, fibrin parçalanma fragman testi

D Dimer Tesi Ne Zaman Yapılır ?

Bazı testler, belirtilerinize belirli bir hastalık veya durumun neden olduğundan emin olmanıza yardımcı olur. Diğer testler, belirli bir durumu neden olarak dışlamak için daha yararlıdır. D dimer testi, doktorunuzun aradığı şeye bağlı olarak her iki şekilde de kullanılabilir.

DVT ve diğer koşulları dışlamak için: D dimer testi, doktorunuz belirtilerinize başka bir şeyin neden olduğunu düşündüğünde ve bu nedenleri hızla ekarte etmek istediğinde en yararlıdır:

Bacağınızda şişlik, ağrı veya kızarıklık oluşturabilecek DVT, 

Akciğerlerinize giderek nefes almada güçlük , hızlı kalp atışı, göğsünüzde ağrı ve öksürüğe neden olabilen Pulmoner emboli veya PE

Bu durumda, test yalnızca kan pıhtılaşma olasılığınız yüksek değilse yardımcı olur. Pozitif bir D dimer testi, mutlaka kan pıhtısı olduğu anlamına gelmez. Bunu kontrol etmek için başka testler gerekecektir.  Pıhtı olma olasılığınız daha yüksekse, farklı testlere ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdakilerle daha yüksek bir pıhtı olasılığınız var:

Antifosfolipid sendromu , bağışıklık sisteminizdeki bir hastalık, doğumsal pıhtılaşma hastalıkları, diz protezi gibi büyük cerrahi, kırık bir bacak gibi büyük yaralanma, uzun bir uçak yolculuğu veya hastanede kalma gibi uzun süre oturmak veya uzanmak, hamilelik veya yakın zamanda doğum öyküsü, bazı kanserler.

Yaygın İntravasküler Pıhtılaşmayı test etmek için: D-dimer, vücudunuzdaki küçük kan damarlarında kan pıhtılarının oluştuğu ve aynı zamanda kanamaya neden olduğu yaygın damar içi pıhtılaşma (DİK) denen şeyin test edilmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Hayatı tehdit edici olabilir.

Ayrıca DİK  tedavisini kontrol etmek için de kullanılır. D dimer seviyeleri düşerse, tedavinin işe yaradığının bir işaretidir.

D dimer Testi Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Farklı laboratuvarlar testi farklı şekilde yapabilir, bu nedenle normal değerlerin değişebileceğini unutmayın. Doktorunuz sonuçlarınızın ne anlama geldiğini daha net anlamanıza yardımcı olabilir.

Sonucunuz “negatif” ise, büyük olasılıkla DVT gibi kan pıhtılarıyla ilgili bir sorununuz yoktur.

Sonuç “yüksek” ise, kan pıhtısı olup olmadığını görmek için daha fazla teste ihtiyaç olacak demektir. Bu test, DVT veya PE’ye sahip olduğunuzu doğrulayamaz. Sadece onları dışlamaya yardımcı olabilir.

Ayrıca pıhtı dışındaki nedenlerle de yüksek sonuç alabilirsiniz, örneğin:

enfeksiyon, karaciğer hastalığı, bazı kanserler