crp testi hakkında bilgi veriyor

C-reaktif protein (CRP) karaciğer tarafından üretilir. Vücutta iltihaplanma olduğunda CRP seviyesi yükselir. Enflamasyona yanıt olarak yükselen akut faz reaktanları adı verilen bir grup proteinden biridir. Akut faz reaktanlarının seviyeleri, sitokinler adı verilen belirli inflamatuar proteinlere yanıt olarak artar. Bu proteinler, iltihaplanma sırasında beyaz kan hücreleri tarafından üretilir.

Alternatif İsimler CRP; Yüksek hassasiyetli C-reaktif protein; hs-CRP

CRP Testi Nasıl Yapılır?

CRP testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde CRP düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

CRP Testi Neden Yapılır?

CRP testi vücuttaki iltihabı kontrol etmek için yapılan genel bir testtir. Spesifik bir test değildir. Bu, vücudunuzun bir yerinde iltihap olduğunu ortaya çıkarabileceği, ancak tam yerini belirleyemeyeceği anlamına gelir. CRP testi genellikleESR veya iltihaplanmayı da arayan sedimantasyon hızı testi.

Bu testi şu amaçlarla yaptırabilirsiniz:

Romatizmal eklem iltihabı, lupus veya vaskülit gibi iltihaplı hastalıkların alevlenmelerini kontrol etmek için. 

Anti-inflamatuar ilacın bir hastalığı veya durumu tedavi etmekteki etkinliğini belirlemek için. 

Bununla birlikte, düşük CRP seviyesi her zaman iltihaplanma olmadığı anlamına gelmez. Romatoid artritli ve lupuslu kişilerde bazen  CRP seviyeleri artmayabilir. Bunun nedeni bilinmemektedir.

Bir kişinin kalp hastalığı riskini belirlemek için yüksek hassasiyetli C-reaktif protein (hs-CRP) testi adı verilen daha hassas bir CRP testi mevcuttur.

crp testi fiyatları

Romatoid artrit nedir?

Romatoid artrit (RA), eklemlerin iltihaplanmasına neden olan uzun süreli (kronik) bir hastalıktır. Enflamasyon o kadar şiddetli olabilir ki, eklemlerin ve vücudun diğer bölümlerinin görünümünü ve çalışmasını etkiler. Eldeki RA parmak eklemlerinde şekil bozukluklarına neden olabilir. Bu, ellerinizi hareket ettirmeyi zorlaştırır. Romatoid nodüller olarak bilinen yumrular vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir.

Juvenil romatoid artrit (JRA), 16 yaş ve altındaki çocuklarda görülen bir artrit şeklidir. 6 haftadan uzun süren iltihaplanma ve eklem sertliğine neden olur. Bir ömür boyu süren yetişkin RA’nın aksine, çocuklar genellikle JRA’yı aşar. Ancak hastalık büyüyen bir çocukta kemik gelişimini etkileyebilir.

Romatoid artrite ne sebep olur?

RA’nın kesin nedeni bilinmemektedir. RA otoimmün bir hastalıktır. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerine ve dokularına saldırdığı anlamına gelir.Eklemlerde ve çevresinde iltihaplanmaya neden olur. İskelet sistemine zarar verebilir. RA, kalp ve akciğerler gibi diğer organlara da zarar verebilir. Araştırmacılar, kalıtım da dahil olmak üzere belirli faktörlerin bir faktör olabileceğini düşünüyor.

RA en sık 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklerden daha fazla olur.

Romatoid artrit belirtileri nelerdir?

RA’dan en sık etkilenen eklemler eller, bilekler, ayaklar, ayak bilekleri, dizler, omuzlar ve dirseklerdir. Hastalık sıklıkla vücudun her iki tarafında aynı bölgelerde iltihaplanmaya neden olur. Belirtiler zamanla aniden veya yavaş yavaş başlayabilir. Her kişinin semptomları değişebilir ve genel olarak semptomlar : 

Ağrı , özellikle sabahları olan eklem sertliği, eklemlerin üzerinde görülen şişlikler, hareket kısıtlılığı , eklem hareketi ile daha kötü olan ağrı,ayakkabı bağlama, kavanoz açma veya gömlekleri ilikleme gibi günlük yaşam aktivitelerini yapmada sorun yaşama , bir şeyleri kavramada veya sıkıştırmada sorun ,yorgunluk ve halsizlik, ara sıra ateş

Lupus nedir ? 

Bir otoimmün bozukluk olan lupus, eklemleriniz, cildiniz, kan damarlarınız ve böbrekler gibi organlarınız da dahil olmak üzere vücudunuzda iltihaplanmaya neden olabilir. Lupusun nedeni bilinmemekle birlikte, genetik, hormonlar ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonunun varlığına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Lupus en sık kadınları etkiler, ancak hastaların yüzde 10’u erkektir.

Dört Büyük Lupus Türü

Doktorunuz lupusunuz olabileceğini düşünüyorsa, belirli tipi ve şiddetini belirlemek için özel testler yapacaktır. Doktorunuz bu bilgilere sahip olduktan sonra tedavi planınızı oluşturabilir.

Sistemik lupus eritematozus

Sistemik lupus eritematozus (SLE), lupusun en yaygın şeklidir. İnsanlar genel olarak lupus hakkında konuştuklarında, büyük olasılıkla kastettikleri tür budur. SLE başta deri, eklemler ve böbrekler olmak üzere birçok organı etkiler.

Deri Lupusu ,  üç tip vardır:

Akut kutanöz lupus , kronik kutanöz lupus eritematozus veya diskoid lupus eritematozus (DLE), subakut kutanöz lupus eritematozus

Bu tür lupusların her birinin kendine özgü lezyonları ve desenleri olduğu için, bazen bir cilt biyopsisi gereklidir.

Kronik Kutanöz Lupus Eritematozus

Kronik kutanöz lupus eritematozusun veya DLE’nin ana semptomu, büyük yara izleri bırakabilen bir döküntüdür. Tipik olarak yüzünüzde, boynunuzda ve saç derinizde bulunur, ancak kulaklarınızın üzerinde veya içinde ve daha az sıklıkla üst gövdenizde de olabilir. Bu pullu alanlar kenarlarda yavaş yavaş genişler ve sonra iyileşir, renksiz cilt ve çökük yara izleri bırakır. Saç derinizdeki DLE kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.

İlaca Bağlı Lupus Eritematozus

Bu tür lupus, SLE’den ayrıdır ve bazı reçeteli ilaçların alınmasından kaynaklanır. İlaca bağlı lupusun kliniği, akciğerlerin etrafındaki eklemler ve iltihaplanma dahil olmak üzere SLE’ye benzer. İlaca bağlı lupus ile en yaygın olarak bağlantılı ilaçlar şunları içerir:

Hidralazin: (nadiren) yüksek tansiyon veya hipertansiyon tedavisinde kullanılır

Prokainamid: (nadiren) düzensiz kalp ritimlerini tedavi etmek için kullanılır

İzoniazid: tüberküloz tedavisinde kullanılır

Minosiklin: akne tedavisinde kullanılır

Anti-TNF: romatoid artrit, psoriatik artrit ve spondiloartropati tedavisinde kullanılır

Yenidoğan Lupus Eritematozus

Neonatal lupus, anti-Ro ve anti-La antikorlarına sahip kadınların bebeklerini etkileyen nadir bir durumdur. Anneden gelen bu antikorlar bebeğin kalp iletim sistemine etki eder. Doğumda bebekte deri döküntüsü, karaciğer sorunları veya düşük kan hücresi sayısı olabilir.

İlaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri iltihabı kontrol etmeye ve organ hasarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Lupus nasıl teşhis edilir?

Lupusunuz olup olmadığını değerlendirmek için doktorunuz lupus organ tutulumunuzu bir dizi kritere göre gözden geçirecektir.

Lupus için tek bir test yoktur, bu nedenle doktorunuzun tıbbi geçmişinizden başlayarak çeşitli şekillerde çok fazla bilgi toplaması gerekecektir.

Daha sonra doktorunuz bir muayene yapacak ve lupusun bazı fiziksel belirtilerini arayacaktır. Ayrıca biyopsi isteyebilir – mikroskop altında inceleme için cildinizin ve / veya böbreğinizin küçük bir parçasını incelemek için yapılan bir prosedür. Doktor ayrıca organlarınızın etkilenip etkilenmediğini ve nasıl etkilendiğini görmek için kan, idrar ve diğer testleri isteyecektir.

Lupus Teşhisi  İçin Gerekli  Testler

Birkaç test, doktorunuzun lupusunuz olup olmadığını ve varsa – ciddiyetini belirlemesine yardımcı olabilir. Genellikle aşağıdaki testleri yaptıracaksınız. 

Tam kan sayımı (hemogram): Kırmızı kan hücresi, beyaz kan hücresi ve trombosit sayısını kontrol eder.

Tamamlayıcı testler: Kanınızdaki yabancı maddeleri yok etmeye yardımcı olan tamamlayıcı proteinlerin seviyesini ölçer. Düşük kompleman seviyeleri lupusu gösterebilir.

Biyokimya paneli: böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızı değerlendirir.

İdrar tahlili ve idrar protein-kreatinin oranı: böbrek lupusunu değerlendirir.

Lupus otoantikor testleri: anti-dsDNA, anti-Sm, anti-RNP, anti-Ro, anti-La, Coombs ve antifosfolipid antikorları için testler.

Normal Sonuçlar

Normal CRP değerleri laboratuvardan laboratuvara değişir. Genel olarak, kanda saptanabilen düşük CRP seviyeleri vardır. Düzeyler genellikle yaş ile birlikte , kadın cinsiyetinde biraz artar.

Artan serum CRP, geleneksel kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkilidir ve bu risk faktörlerinin vasküler inflamasyona neden olmada ki rolünü yansıtabilir.

hs-CRP seviyeniz 1.0 mg/L’den düşükse, kardiyovasküler hastalık geliştirme riskiniz düşüktür.

Seviyeleriniz 1.0 mg/L ile 3.0 mg/L arasındaysa, ortalama kardiyovasküler hastalık geliştirme riski altındasınız.

hs-CRP seviyeniz 3,0 mg/L’den yüksekse, kardiyovasküler hastalık için yüksek risk altındasınız.

Not: Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. 

Yukarıdaki örnekler, bu testlerin sonuçları için ortak ölçümleri göstermektedir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir.

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Pozitif bir test, vücutta iltihaplanma olduğu anlamına gelir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli koşullardan kaynaklanabilir:

Kanser , bağ dokusu hastalığı, kalp krizi, enfeksiyon, iltihaplı bağırsak hastalığı (IBD)

lupus, zatürre, romatizmal eklem iltihabı, romatizmal ateş, tüberküloz

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.