c vitamini testi

C vitamini nedir ?

C vitamini, kıkırdak, kemik ve dişlerin bakımını sağlamak, yaraları iyileştirmek ve yara dokusu oluşturmak dahil olmak üzere vücut dokularının büyümesinde ve onarımında önemli bir rol oynar ve cilt, tendonlar, bağlar ve kan damarlarının yapımına yardımcı olur. Gastrointestinal rahatsızlıklar, Crohn hastalığı, çölyak hastalığı nedeniyle yetersiz beslenme veya emilim sorunları olan kişilerde C vitamini eksik olabilir. Alkolizm, böbrek hastalığı veya yetmezliği olanlar da C vitamini seviyeleri çok düşük olabilir.

Şiddetli C vitamini eksikliği, kansızlığa, diş eti kanamasına, morarmaya ve zayıf yara iyileşmesine neden olan skorbüt adı verilen bir hastalığa yol açabilir.

C vitamini testi nasıl yapılır ?

Test  kolunuzdaki damardan iğne ile alınan kan örneğinde yapılan bir kan testidir. 10-12 saat aç olarak  gelmeniz gerekmektedir. Numune alımından 24 saat önce C vitamini takviyesi veya meyve almaktan kaçının.

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

C vitamini testi neden yapılır?

C vitamini, vücutta üretilmeyen ve yiyeceklerden almamız gereken önemli bir besindir ki hepimiz bunu güvenilir bir şekilde yapamayız. Bu test, skorbüt olarak da bilinen C vitamini eksikliğini kontrol eder.

Test ayrıca tedavi sırasında veya C vitamini eksikliğinin tedavisinden sonra yapılır.

C vitamini (askorbik asit) en önemli antioksidanlardan biridir. Kandaki C vitamini seviyeleri beslenme, bağışıklık ve kardiyovasküler durumu ölçmek için kullanılır.

C vitaminine ne kadar ihtiyacım var?

19-64 yaş arası yetişkinlerin günde 40 mg C vitaminine ihtiyacı vardır. 

Günlük alınan  gıdalardan ihtiyacınız olan tüm C vitaminini alabilmelisiniz.

C vitamini kaynakları

C vitamini çok çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur.  Portakal ve portakal suyu gibi turunçgiller, biberler, çilekler, frenk üzümü, brokoli , brüksel lahanası, patates

Uygun dozlarda alındığında, oral C vitamini takviyeleri genellikle güvenli kabul edilir. Çok fazla C vitamini almak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yan etkilere neden olabilir:

Bulantı, kusma ve ishal, göğüste ağrılı yanma hissi, mide krampları veya şişkinlik, yorgunluk ve uyku hali veya bazen uykusuzluk, baş ağrısı, cilt kızarması

Bazı insanlarda oral C vitamini takviyeleri, özellikle yüksek dozlarda alındığında böbrek taşlarına neden olabilir. Günde 2.000 miligramdan fazla oral C vitamini takviyesinin uzun süreli kullanımı, önemli yan etki riskini artırır.

Herhangi bir tıbbi test yaptırmadan önce doktorunuza C vitamini takviyesi aldığınızı söyleyin. Yüksek C vitamini seviyeleri, gizli kan için dışkı testleri veya glikoz tarama testleri gibi bazı testlerin sonuçlarını etkileyebilir.

C vitamininin faydaları 

Uzmanlar, C vitamininin en güvenli ve en etkili besinlerden biri olduğunu söylüyor. Soğuk algınlığının tedavisi olmasa da, C vitamininin faydaları arasında bağışıklık sistemi eksikliklerine, kardiyovasküler hastalıklara, doğum öncesi sağlık sorunlarına, göz hastalıklarına ve hatta cilt kırışmasına karşı koruma sayılabilir. Yetişkinler için tolere edilebilir üst alım seviyesi (veya muhtemelen zarar vermeyecek bir günde alabileceğiniz maksimum miktar) günde 2000 mg’dır.

Kandaki yüksek C vitamini seviyeleri genel sağlık için ideal beslenme belirteci olabilir. 

Ne Kadar C Vitamini Yeterlidir?

C vitamininin asidik olmayan, tamponlanmış bir formunun alınmasını tavsiye ediliyor.C vitamini için güvenli üst sınır günde 2.000 miligramdır ve günde 500 miligram almanın güvenli olduğuna dair güçlü kanıtlara sahip harika bir geçmişe sahiptir.

Ancak, birçok insan her zaman optimal C vitamini seviyesini alamasa da, C vitamini eksikliğinin görülmesinin çok nadir olduğunu unutmayın. C vitamini eksikliği esas olarak yetersiz beslenen yetişkinlerde görülür. Aşırı durumlarda, zayıflık, anemi , morarma, kanama ve dişlerin sallanması ile karakterize olan skorbüte yol açabilir.

Yiyecek, tüm besinleri almanın en iyi yoludur. C vitamini ile birlikte, meyve, sebze veya diğer ürünleri tüketiyorsanız, lifin yanı sıra bir dizi başka vitamin ve mineral alırsınız.

Önerilen günlük C vitamini alımınızı karşılamak için bir bardak portakal suyu veya yarım bardak kırmızı biber yeterli olurken, 500 miligrama (mg) ulaşmak için şu yiyecek ve içecekleri tüketebilirsiniz;

Kavun, 1 su bardağı (8 ons): 59 mg

Portakal suyu, 1 su bardağı: 97 mg

Brokoli, pişmiş, 1 su bardağı: 74 mg

Kırmızı lahana, 1/2 su bardağı: 40mg

Yeşil biber, 1/2 su bardağı, 60 mg

Kırmızı biber, 1/2 su bardağı, 95 mg

Kivi, 1 orta boy: 70 mg

Domates suyu, 1 su bardağı: 45 mg.

C Vitamininin Vücuttaki Rolü

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini , tüm vücut dokularının büyümesi, gelişmesi ve onarımı için gereklidir. Kollajen oluşumu , demir emilimi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, yara iyileşmesi ve kıkırdak, kemik ve dişlerin bakımı dahil olmak üzere birçok vücut işlevinde yer alır.

C vitamini, serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerin neden olduğu hasara karşı koruma sağlayabilen birçok antioksidandan biridir. Serbest radikaller birikebilir ve kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık durumlarının gelişimine katkıda bulunabilir.

Vücut C vitamini depolanmaz, bu nedenle aşırı doz endişe verici değildir. Ancak mide rahatsızlığı ve ishali önlemek için günde 2.000 miligram olan güvenli üst sınırı aşmamak yine de önemlidir.

C vitamini “suda çözünen” vitaminlerden biridir. Vücut C vitaminini depolamadığından, sağlıklı seviyeleri korumak için onları her zaman diyetinizde tutmanız gerekir. C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri çiğ olarak tüketin veya az su ile pişirin, böylece pişirme suyunda suda çözünen vitaminlerin bir kısmını kaybetmezsiniz.

C vitamini hem gıdada hem de hap şeklinde kolayca emilir ve ikisi birlikte yenildiğinde demirin emilimini artırabilir.

C vitamini eksikliği nispeten nadirdir ve öncelikle yetersiz beslenen yetişkinlerde görülür. Şiddetli eksiklik durumunda, zayıflık, kansızlık , morarma, kanama ve dişlerin sallanması ile karakterize olan iskorbüte yol açabilir.

C Vitamininin Sağlığa Faydaları

 Hiçbir vitamin ciddi sağlık sorunlarının önüne geçemez. Genellikle birlikte çalışırlar – ve diğer yaşam tarzı alışkanlıkları – yeterli uyku ve egzersiz yapmak ve sigara içmemek gibi – anahtardır. Bununla birlikte, araştırmalar C vitamininin şu alanlarda sağlık yararları sunabileceğini gösteriyor:

  1. Stres . C vitamini eksikliği, stresle ilgili birçok hastalıkla ilişkilidir. Alkoliklerde, sigara içenlerde ve obez  kişilerde ilk tükenen besindir. C vitamini strese duyarlı besinlerden biri olduğu için, C vitamini düzeylerini korumanın genel sağlık için ideal bir belirteç olabileceğini söyleniyor.
  2. Soğuk algınlığı Soğuk algınlığı söz konusu olduğunda, C vitamini bir tedavi değildir, ancak bazı araştırmalar daha ciddi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Soğuk algınlığı ve grip için C vitamini almanın pnömoni ve akciğer enfeksiyonları gibi daha fazla komplikasyon geliştirme riskini azaltabileceğine dair iyi kanıtlar var.
  3. İnme. Kanlarında en yüksek C vitamini konsantrasyonuna sahip olanların, en düşük konsantrasyona sahip olanlara göre %42 daha düşük felç riski ile ilişkili olduğu bulundu. Bunun nedenleri tam olarak açık değildir. Ancak açık olan şu ki, bol miktarda meyve ve sebze tüketen kişilerin kanlarındaki C vitamini seviyesi daha yüksektir.

Daha fazla meyve ve sebze tüketen insanlar sadece daha yüksek kan C vitamini seviyelerine sahip olmakla kalmayacak, aynı zamanda lif ve diğer vitaminler ve mineraller gibi sağlığa potansiyel olarak faydalı olan diğer besin maddelerinin daha fazla alımına sahip olacaklardır.

  1. Cilt Yaşlanması. C vitamini vücudun içindeki ve dışındaki hücreleri etkiler ve antioksidan özellikleri yaşlanma söz konusu olduğunda faydalı olabilir. Daha yüksek C vitamini alımının daha az kırışık görünüm, cilt kuruluğu ve daha iyi cilt yaşlanması görünümü ile ilişkili olduğunu bulundu. Ek olarak, bazı çalışmalarda C vitamini ile topikal tedavilerin kırışıklıkları azalttığı gösterilmiştir.

Diğer çalışmalar, C vitamininin aşağıdakilerde de rol oynayabileceğini öne sürdü:

Makula dejenerasyonunu iyileştirmek. Enflamasyonu azaltmak. Kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak.

Diyetinizde Daha Fazla C Vitamini Nasıl Alabilirsiniz?

Bu antioksidan çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur. 

C vitamini açısından en zengin besinler turunçgiller, yeşil biber, çilek, domates, brokoli, beyaz patates ve tatlı patatestir. Diğer iyi kaynaklar arasında koyu yapraklı yeşillikler, kavun, papaya, mango, karpuz, brüksel lahanası, karnabahar, lahana, kırmızı biber, ahududu, yaban mersini, kış kabağı ve ananas bulunur.

İşte her gün diyetinize daha fazla meyve ve sebze eklemenin sekiz kolay yolu:

Muffin, köfte ve çorba tariflerine püre veya rendelenmiş meyve ve sebzeler ekleyin.

Kesilmiş meyve ve sebzeleri elinizin altında bulundurun, böylece hızlı bir atıştırma için hazır olurlar.

Dondurulmuş meyve dilimleri serin bir yaz keyfi yapar.

Tüm sandviçlerinize ve dürümlerinize koyu marul, domates ve rendelenmiş brokoli salatası ekleyin.

Humus , az yağlı soslar ve çiğ sebzeler yiyin .

Keklere, kreplere, tahıl gevreklerine ve salatalara taze veya dondurulmuş meyveler ekleyin.

Kolay bir atıştırma için mısır gevreğinizin üzerine veya fındıklı bir torbaya bir avuç kuru meyve atın.

Düşük kalorili ikindi atıştırmalığı olarak bir bardak sebze suyunun tadını çıkarın.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.