beyin tomografisi fiyatları

Beyin Tomografisi nedir ?

Beyin tomografisi çekimi , kafatası, beyin, paranazal sinüsler, ventriküller ve göz yuvaları gibi özelliklerin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. BT, bilgisayarlı tomografi anlamına gelir. Beyin tomografisi çekimi , kranial tomografi, kafa tomografisi  de dahil olmak üzere çeşitli isimlerle bilinir.

Beyin tomografisi çekimi yapılmasının nedenleri

Beyin tomografisi çekimi ile oluşturulan görüntüler, normal röntgenlerden çok daha ayrıntılıdır. Aşağıdakiler dahil bir çok durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir:

Kafatası kemiklerinin anormallikleri, arteriovenöz malformasyon veya anormal kan damarları, beyin dokusunun atrofisi, doğum kusurları, beyin damarlarında anevrizma, beyni kanaması,

hidrosefali , enfeksiyonlar veya beyin ödemi , yüz  veya kafatasında yaralanmalar, inme, tümörler.

Bir yaralanma geçirdiyseniz veya belirgin bir neden olmaksızın aşağıdaki belirtilerden herhangi biri var ise , doktorunuz beyin tomografisi çekimi isteyebilir:

Bayılma, baş ağrısı, epileptik nöbetler , özellikle yakın zamanda meydana gelen  ani davranış değişiklikleri veya düşünce değişiklikleri, işitme kaybı, görme kaybı, kas zayıflığı veya uyuşma ve karıncalanma, konuşma zorluğu, yutma zorluğu

Cerrahi veya biyopsi gibi diğer prosedürleri yönlendirmek için bir beyin tomografisi çekimi  kullanılabilir.

Beyin tomografisi çekimi  nasıl yapılır ?

Beyin tomografisi  tarayıcısı x ışınlarını kullanır. Daha sonra bir bilgisayar, beynin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için bu röntgen görüntülerini bir araya getirir. Bu görüntüler doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olur.

İşlem  genellikle bir hastanede veya görüntüleme merkezinde yapılır. Beyin tomografisi çekiminin  tamamlaması yalnızca yaklaşık 5-10 dakika sürer.

İşlem sırasında takıları ve diğer metal nesneleri çıkarmalısınız. Metal nesneler görüntülerde artefakta neden olabilir.

Tomografi taramanızın nedenine bağlı olarak dar bir masada yüz yukarı veya yüz aşağı yatacaksınız.

İnceleme sırasında tamamen hareketsiz kalmanız çok önemlidir. Küçük bir hareket bile görüntüleri bulanıklaştırabilir.

Masa, başınızı tarayıcının içinde olacak şekilde yavaşça kayar. Kısa bir süre nefesinizi tutmanız istenebilir. Tarayıcı  başınızın etrafında dönerek kafanızın farklı açılardan görüntüsünü oluşturur. Bu  görüntülerin her birine kesit denir. 

Görüntüler bir monitörde hemen görülebilir. Daha sonra görüntülenmek ve yazdırılmak üzere saklanabilir. Güvenliğiniz için tomografi tarayıcısında, teknisyen ile iki yönlü iletişim için bir mikrofon ve hoparlörler bulunur.

İlaçlı beyin tomografisi çekimleri

Kontrast madde , tomografi görüntülerinde bazı alanların daha iyi görüntülenmesine yardımcı olur. Örneğin, kan damarlarını, bağırsakları ve diğer alanları belirginleştirrek daha görüür hale getirebilir. Kontrast madde  kolunuzun veya elinizin bir damarına yerleştirilen intravenöz yoldan verilir.

Çoğu zaman, görüntüler önce kontrastsız, sonra tekrar kontrastlı olarak çekilir. Ancak kontrast madde kullanımı her zaman gerekli değildir. Doktorunuzun ne aradığına bağlı.

Kontrast madde kullanılacaksa, doktorunuz testten birkaç saat önce yemek yememenizi veya içmemenizi isteyebilir. Bu, özel tıbbi durumunuza bağlıdır. 

Beyin tomografisi için hazırlık ve dikkate alınması gereken önlemler

Hamileyseniz doktorunuza bu konuta mutlaka bilgi verin. Hamile kadınlar için herhangi bir tür röntgen önerilmez.

Kontrast madde kullanılacaksa bazı ekstra önlemlerin alınması gerekebilir. Örneğin diyabet ilacı metformin (Glukofaj) kullanan kişiler için özel önlemler alınmalıdır. Bu ilacı kullanıyorsanız doktorunuza bildirin. Ayrıca kontrast maddeye karşı olumsuz bir reaksiyon yaşadıysanız da doktorunuza söyleyin.

Beyin tomografisi çekiminin olası yan etkileri veya riskleri nelerdir ?

Beyin tomografisi çekiminin yan etkileri ve riskleri arasında rahatsızlık, radyasyona maruz kalma ve kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon yer alır.

tomografi taramasının kendisi ağrısız bir işlemdir. Bazı insanlar sert masada kendilerini rahatsız hissederler veya hareketsiz kalmakta zorluk çekerler.

Kontrast madde  damarınıza girdiğinde hafif bir yanma hissedebilirsiniz. Bazı insanlar ağızlarında metal bir tat ve vücutlarında bir sıcaklık hissi yaşarlar. Bu reaksiyonlar normaldir ve genellikle bir dakikadan az sürer.

Tomografi çekimi ve radyasyon

Tomografi taramaları sizi bir miktar radyasyona maruz bırakır. Doktorlar genellikle, tehlikeli bir sağlık sorunu teşhisi konamaması  riskine kıyasla bu risklerin düşük olduğu konusunda hemfikirdir. Tek bir taramadan kaynaklanan risk küçüktür, ancak zamanla çok sayıda röntgen veya BT taramanız varsa artar.

Hamileyseniz doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz başka testler kullanarak bebeğinizi radyasyona maruz bırakmaktan kaçınabilir. Bu, radyasyon kullanmayan beyin  MR çekimi olabilir.

Kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon

Kontrast maddeye  karşı alerjik reaksiyon geçirme öykünüz varsa , taramadan önce doktorunuza bildirin.

Kontrast madde genellikle iyot içerir ve iyot alerjisi olan kişilerde bulantı, kusma, kızarıklık, kurdeşen, kaşıntı veya hapşırmaya neden olabilir. Kontrast madde enjeksiyonunu almadan önce bu semptomlara yardımcı olması için size steroidler veya antihistaminikler verilebilir. İncelemeden sonra, şeker hastalığınız veya böbrek hastalığınız varsa iyotun vücuttan atılmasına yardımcı olması için fazladan sıvı almanız gerekebilir.

Yorumlar

  • 25 Aralık 2022
    serhatcandoğan

    başım çok ağrıyor midem bulanıyor çift görme var kusma

  • 02 Ağustos 2023
    Nilufar

    Beyin tomografisi fiyatı ne kadar

  • 10 Kasım 2023
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba görüntüleme merkezimizde beyin tomografisi çekimi yapılmaktadır. Beyin tomografisi çekimi fiyatı ve randevu hakkında detaylı bilgiyi 05359214295 nolu whatsapp hattımızdan alabilirsiniz.

Görüşlerinizi bildiriniz.