b2 vitamini testi

B2 Vitamini Nedir

Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini, enerji üretimi, enzim fonksiyonu ve normal yağ asidi ve amino asit sentezi için önemlidir. Antioksidan glutatyonun yeniden üretilmesi için de gereklidir.

B2 vitamini, suda çözünür. Bol miktarda depolanmaz ve fazlası tipik olarak idrara çıkma yoluyla kaybedilir, bu da parlak sarı idrara neden olur, yani sürekli bir B2 vitamini kaynağı gereklidir. Bu vitamindeki eksiklik genellikle çoklu besin eksikliğinin bir parçasıdır ve tek başına oluşmaz.

B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin,enerji üretiminde önemli bir rol oynar. Karbonhidratların vücuttaki birçok işlevi besleyen şekere dönüştürülmesine yardımcı olur. Riboflavin ayrıca hücresel enerji üreten elektron taşıma zincirinde aktif bir rol oynar. Ayrıca, amino asitlerin ve yağların işlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yaşlanma hızını yavaşlatan bir antioksidan görevi görebilir. 

B2 Vitamini Testi Nasıl Yapılır?

B2 Vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde B2 Vitamini  düzeyi ölçülerek yapılır.

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Testten önce 10 ila 12 saat aç kalmalıdır. Test bir bebeğe yapılıyorsa, kanın bir sonraki yemekten önce alınması gerekir.

B2 Vitamini   (Riboflavin)  Testi Prosedürü

Vücuttaki B2 Vitamini seviyelerinin kontrol edilmesinin iki yolu vardır:

Kan Örneği Test, kişinin 10 ila 12 saat aç kaldıktan sonra kanın alındığı basit bir kan testidir. Hastanın kan plazmasını almak için kan örneği alınacaktır. Toplanması gereken kan miktarı 0.25mL veya 0.5mL’dir. Açlık dışında akılda tutulması gereken başka bir şey yoktur.

İdrar testi sonuçları elde etmek için rastgele bir idrar testi veya 24 saatlik idrar testi de kullanılabilir. 24 saatlik idrar testinin doktorlar tarafından önerilmesi daha olasıdır çünkü idrardaki çeşitli maddeler tüm gün boyunca değişir. 24 saat boyunca tüm idrarı toplayarak, idrarda ölçülen madde miktarının tüm gün boyunca ortalaması alınabilir ve vücutta neler olup bittiğine dair daha iyi bir gösterge verecektir.

 B2 vitamini  eksikliği seviyeleri şunlara yol açabilir:

Ağrılı/kırmızı dil, cheilosis (dudak çatlaması ), dudakların skrotum, vulva veya filtrumunda yağlı, pullu deri döküntüleri.

B2 vitamini eksikliği ayrıca aşağıdaki doğum kusurları veya gelişimsel anormallikler ile ilişkilidir:

Yarık dudak ve damak, bebeklerde ve çocuklarda büyüme geriliği, doğuştan kalp kusurları

B2 vitamini  Önemli Kaynakları

B2 vitamini, genellikle ihmal edilebilir miktarlarda olsa da, çeşitli gıda kaynaklarında bulunabilir. İyi riboflavin kaynaklarından bazıları

Süt Ürünleri, bira mayası, kuru kavrulmuş soya fasulyesi, olgunlaşmamış soya fasülyesi

Balık ve hayvansal ürünler:

Karaciğer,  yumurta , istiridye , kabuklu deniz ürünleri, yağsız et ,  somon ve yağlı balık – uskumru, yılan balığı ve ringa balığı

Sebze ve meyveler:

Mantar , fasulye, brokoli , avokado , kuru bezelye ve kuşkonmaz ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler

Tohumlar ve tahıllar: kepekli tahıllar, yabani pirinç , darı , ayçiçeği çekirdeği

Lahana , havuç , elma , incir ve çilek nispeten düşük B2 vitamini seviyesine sahiptir. Neyse ki, diğer birçok vitaminin aksine, B2 vitamini pişirme sırasında kaybolmaz. Ancak güçlü ışık ve kabartma tozu ile yok edilir.

B2 Vitaminin  Sağlığa Faydaları

Riboflavin, genel insan sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan, iyi emilen suda çözünür bir vitamindir. Başlıca sağlık yararları aşağıda verilmiştir: 

Enerjiyi Artırır

Riboflavin, yağların, karbonhidratların ve proteinlerin metabolizmasına yardımcı olarak enerji üretiminde önemli bir rol oynar.

Kan Dolaşımını Artırır

B2 vitamini, vücudun çeşitli organlarına dolaşımı ve oksijenlenmeyi artıran taze kırmızı kan hücrelerinin ve insanlarda antikorların oluşumu için gereklidir.

Büyüme ve Gelişmeyi Teşvik Eder

Riboflavin, üreme organlarının düzgün büyümesini ve gelişmesini sağlamak ve cilt, bağ dokusu, gözler, mukoza zarları, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi vücut dokularının büyümesini sağlamak için çok önemlidir. Ayrıca cilt , tırnak ve saçların sağlıklı olmasını sağlar.

Tiroid Aktivitesini Düzenler

B2 vitamini tiroid aktivitesini düzenleyebilir.

Hastalıkları Önler

B2 vitamini migren baş ağrıları, katarakt , akne, dermatit, romatoid artrit ve egzama gibi birçok yaygın durumun önlenmesine yardımcı olabilir.

Cilt bakımı

B2 , cildin mukus salgısını iyileştirmeye yardımcı olur ve akne ile yaygın olan cilt püstüllerini temizleyebilir. Riboflavin ayrıca cildin gelişimi ve işlevi, sindirim sisteminin mukozası, kan hücreleri ve diğer hayati organlar için de kullanılıyor.

Sinir Sistemini Korur

B2 Vitamini, diğerleri arasında uyuşukluk ve kaygı gibi çeşitli sinir sistemi koşullarının semptomlarından kurtulmaya yardımcı olabilir. B6 vitamini ile birlikte kullanıldığında riboflavinin, karpal tünel sendromunun (KTS) ağrılı semptomlarının tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Normal Büyüme İçin Gerekli

Riboflavin, proteinlerin formülasyonu ile ilişkilidir, bu da onu vücudun normal büyümesi için gerekli kılar.

Riboflavin, büyüme ve genel sağlık için gerekli olan bir vitamindir. Vücudun enerji üretmek için karbonhidratları, proteinleri ve yağları parçalamasına yardımcı olur ve oksijenin vücut tarafından kullanılmasını sağlar.

Görmeyi Korur

B2 vitamini göz sağlığı için önemlidir. Bu vitamin, gözde önemli bir antioksidan olan glutatyonu korumak için gereklidir. Riboflavin açısından zengin bir diyetle beslenmenin katarakt geliştirme riskini azaltabileceğini bildirmektedir. Riboflavin ve niasin içeren takviyelerin alınması da kataraktın önlenmesinde yardımcı olabilir. B2 vitamini, sağlıklı korneaların ve mükemmel görmenin sağlanmasında büyük rol oynar.

Mineral Emilimini Artırır

Demir , folik asit gibi minerallerin ve B1, B3 ve B6 gibi diğer vitaminlerin emilimine yardımcı olur.

Dokuları Onarır

Riboflavin, dokuların onarımındave tamamen iyileşmesi uzun zaman alabilen diğer yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar.

Sindirim Sistemini Korur

Sindirim sistemindeki mukoza zarlarının korunmasında ve korunmasında büyük rol oynar.

Sağlıklı Fetal Gelişim

B2 vitamininin hamileliğin sağlıklı ilerlemesi için gerekli olduğu iddialarını doğrulayacak somut bir kanıt olmamasına rağmen, A vitamini ile birlikte anne adayının diyetinin temel bir bileşeni olarak kabul edilir. B2, sağlıklı bir hamilelik diyetini sürdürmek için de önemli olabilir. Riboflavin eksikliği , geç gebelikte yüksek tansiyona neden olan bir durum olan  preeklampsiye neden olan bir faktör olabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

B2 vitamini  Riboflavin ayrıca antikor rezervlerini güçlendirerek ve enfeksiyonlara karşı savunma sistemini güçlendirerek doğal bağışıklığın artmasına yardımcı olur.

Kan dolaşımındaki belirli vitaminlerin, kimyasalların ve minerallerin seviyeleri de sağlıklı B2 seviyelerine bağlı gibi görünüyor. Örneğin riboflavin, B6 vitamini ve folatı (B9 vitamini) vücudun kullanabileceği formlara dönüştürür. Riboflavin, vücudun demiri nasıl işlediği konusunda önemlidir. Onsuz, araştırmalar vücudun anemi geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Riboflavin almak kandaki homosistein seviyelerini yüzde 26 ila 40 oranında azaltabilir.

B2 Vitamini Eksikliği ve Dozu

Birçok yaygın gıdada bulunan bir vitamin olduğu için gelişmiş ülkelerde riboflavin eksikliği nadirdir. Bazı insanlar eksikliğe diğerlerinden daha yatkındır. Gençler, alkolikler ve yaşlılar da yetersiz beslenme nedeniyle B2 vitamini eksikliğine daha duyarlıdır. 

Eksikliği kansızlığa, boğaz ağrısına, ağızda veya dudakta yaralara, ciltte iltihaplanmaya ve ağızdaki yumuşak dokunun şişmesine neden olabilir. 

Normal önerilen günlük riboflavin miktarı yaşa, cinsiyete ve üreme durumuna bağlıdır. Günde 3 mg’lık daha yüksek bir doz kataraktı önlemeye yardımcı olabilir. Migren baş ağrılarını tedavi etmek için 400 mg’a kadar daha yüksek dozlar kullanılabilir. Bir fincan kıyılmış lahana 0.1 mg, katı haşlanmış yumurta 0.3 mg ve bir bardak tam yağlı süt 0.4 mg’dır. Bir fincan (135 gr) bütün  badem  1.4 mg riboflavin içerir.

Ek olarak, riboflavin genellikle multivitaminlere ve B-kompleks vitaminlerine dahil edilir. Ayrıca 25 mg, 50 mg ve 100 mg dozlarında ayrı olarak mevcuttur. Nispeten toksik olmayan riboflavin, yüksek dozlarda güvenli kabul edilir çünkü fazlası idrar yolu yoluyla atılır.

 

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.