aort anjiografisi

Aort Anjiografisi Nedir ?

Aort anjiyografisi, kanın aorttan nasıl aktığını görmek için kontrast madde  ve röntgen ile yapılan bir görüntüleme  prosedürdür. Aort ana arterdir. Kanı kalpten, karnınıza ve vücudunuza taşır.

Anjiyografide özel bir kontrast madde kullanılarak röntgende  atardamarların içini görntülemeyi sağlar.  Arterler, kanı kalpten uzaklaştıran kan damarlarıdır.

Alternatif İsimler

Anjiyografi – aort; Aortografi; Abdominal aort anjiyogramı; Aort arteriyogramı; Anevrizma – aort arteriyogramı

Aort Anjiografisi Nasıl Yapılır?

İnceleme başlamadan önce, rahatlamanıza yardımcı olacak hafif bir sakinleştirici verilecektir.

Vücudunuzun bir bölgesi, çoğunlukla kolunuzda veya kasık bölgenizde, lokal bir uyuşturma ilacı (anestezi) ile temizlenir ve uyuşturulur.

Radyoloji uzmanı, kasık kan damarına bir iğne yerleştirir. Bu iğneden bir kılavuz tel ve uzun bir tüp (kateter) geçirilecektir.

Kateter aorta ulaşır. Doktor, floroskopi sayesinde  monitörde aortun canlı görüntülerini görebilir. Kateteri doğru konuma yönlendirmek için röntgen ışınları kullanılır.

Kateter yerleştirildikten sonra içine kontrast madde enjekte edilir. Kontrastın  aorttan nasıl geçtiğini görmek için röntgen görüntüleri alınır. Kontrast maddenin bu şekilde görüntülenmesi, kan akışındaki herhangi bir tıkanıklığı tespit etmeye yardımcı olur.

Görüntüleme işlemi  bittikten sonra kateter çıkarılır. Kanamayı durdurmak için delinme bölgesine 20 ila 45 dakika basınç uygulanır. Bu süreden sonra bölge kontrol edilir ve sıkı bir bandaj uygulanır. Bacak genellikle işlemden sonra 6 saat düz tutulur.

Aort Anjiografisi İşlemine Nasıl Hazırlanılır ?

Testten 6 ila 8 saat önce hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenebilir.

Bir hastane önlüğü giyecek ve prosedür için bir onay formu imzalayacaksınız. İncelenen alandan takıları çıkarmanız istenecektir.

Eğer hamileyseniz, X-ışını kontrast maddesine, kabuklu deniz hayvanlarına veya iyot maddelerine karşı herhangi bir alerjik reaksiyonunuz olduysa, herhangi bir ilaca alerjiniz varsa, hangi ilaçları adığınız (herhangi bir bitkisel preparat dahil), daha önce herhangi bir kanama probleminiz olduysa doktorunuzu bu konularda bilgilendirin.

Test sırasında uyanık olacaksınız. Uyuşturucu ilaç verildiğinde bir acı hissedebilirsiniz ve kateter yerleştirildiğinde biraz basınç hissedebilirsiniz. Kontrast boya kateterden akarken bir sıcak basması hissedebilirsiniz. Bu normaldir ve çoğu zaman birkaç saniye içinde geçer.

Sedyede yatmaktan ve uzun süre hareketsiz kalmaktan biraz rahatsızlık duyabilirsiniz.

Çoğu durumda, işlemden sonraki gün normal aktiviteye devam edebilirsiniz.

Aort Anjiografisi Neden Yapılır?

Doktorunuz , aort veya dalları ile ilgili aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir sorunun belirtileri veya semptomları varsa bu testi isteyebilir:

Aort anevrizması, aort diseksiyonu, konjenital (doğumdan itibaren mevcut) problemler, AV malformasyon, çift aort arkusu, aort koarktasyonu, aortik ring, aort yaralanması, takayasu arteriti.

Aort Anjiografisi Anormal Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Anormal sonuçlar şunlardan kaynaklanabilir:

Abdominal aort anevrizması, aort diseksiyonu, aort yetersizliği, konjenital (doğumdan itibaren mevcut) problemler, çift aortik ark , aort koarktasyonu, aortik ring, aort yaralanması, mezenterik iskemi, periferik arter hastalığı, renal arter darlığı, takayasu arteriti.

Aort Anjiografi İşleminin Riskleri

Aort anjiyografisi için riskler şunları içerir:

Kontrast maddeye alerjik reaksiyon, arter tıkanıklığı, akciğerlere giden kan pıhtısı, kateter giriş yerinde morarma, iğne ve kateterin yerleştirildiği kan damarında hasar, aşırı kanama veya  bacağa giden kan akışını azaltabilecek kan pıhtısı, kateterin yerleştirildiği yer, kalp krizi veya felç, hematom, iğnenin delindiği yerde kan toplanması, enfeksiyon, iğnenin delindiği yerdeki sinirlerin yaralanması, kontrast maddeden dolayı  böbrek hasarı.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.