Anti parietal hücre antikor testi nedir ?

Anti parietal hücre antikor testi, midenin parietal hücrelerine karşı gelişen antikorları arayan bir kan testidir.  Parietal hücreler, vücutta B12 vitamini emilimi için ihtiyaç duyduğu bir maddeyi üretir ve salgılar.

Alternatif İsimler

APCA; Anti-gastrik parietal hücre antikoru; Atrofik gastrit – anti-gastrik parietal hücre antikoru; Mide ülseri – anti-gastrik parietal hücre antikoru; Pernisiyöz anemi – anti-gastrik parietal hücre antikoru; B12 Vitamini – anti-gastrik parietal hücre antikoru

Anti Parietal Hücre Antikor Testi Nasıl Yapılır?

Anti parietal hücre antikor testi,  kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde anti parietal hücre antikor,  düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Anti Parietal Hücre Antikor Testi Neden Yapılır?

Doktorunuz, pernisiyöz anemi teşhisine yardımcı olmak için bu testi kullanabilir. Pernisiyöz anemi bağırsaklarda B12 vitamini emilimi düzgün bir şekilde yapılamadığında ortaya çıkan kırmızı kan hücrelerindeki azalmadır. Tanıya yardımcı olmak için başka testler de kullanılır.

Pernisiyöz anemi , vücudun yeterli B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi yapamadığı bir durumdur.

B12 vitamini bazı gıdalarda bulunan bir besindir. Vücudun sağlıklı kırmızı kan hücreleri yapmak ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını sağlamak için bu besine ihtiyacı vardır.

Pernisiyöz anemisi olan kişiler, yiyeceklerden yeterince B12 vitamini alamazlar. Bunun nedeni, midede yapılan bir protein olan intrinsik faktöründen yoksun olmalarıdır. Bu proteinin eksikliği, B12 vitamini eksikliğine yol açar.

Diğer koşullar ve faktörler de B12 vitamini eksikliğine neden olabilir. Örnekler arasında enfeksiyonlar, cerrahi, ilaçlar ve diyet sayılabilir. Teknik olarak, “zararlı anemi” terimi, içsel faktör eksikliğinden kaynaklanan B12 vitamini eksikliğini ifade eder. Çoğu zaman, diğer nedenlere bağlı B12 vitamini eksikliğine de pernisiyöz anemi denir.

Bu makale, intrinsik faktör eksikliği ve diğer nedenlerden kaynaklanan pernisiyöz anemiyi tartışmaktadır.

Anti parietal hücre antikor testi hakkında bilgi veriyor

Pernisiyöz anemi nedir ?

Pernisiyöz anemi bir tür anemidir . “Anemi” terimi genellikle kanın normalden daha az sayıda kırmızı kan hücresine sahip olduğu bir durumu ifade eder. Pernisiyöz anemide, vücut yeterli B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi yapamaz.

Yeterli B12 vitamini olmadan kırmızı kan hücreleri normal şekilde bölünmez ve çok büyüktür. Kemiklerin içinde kan hücrelerinin yapıldığı sünger benzeri bir doku olan kemik iliğinden çıkmakta zorlanabilirler.

Vücudunuza oksijen taşımak için yeterli kırmızı kan hücresi olmadan kendinizi yorgun ve zayıf hissedebilirsiniz. Şiddetli veya uzun süreli pernisiyöz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara zarar verebilir.

Pernisiyöz anemi ayrıca sinir hasarı, nörolojik problemler (hafıza kaybı gibi) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka problemlere de neden olabilir. Pernisiyöz anemisi olan kişiler ayrıca zayıflamış kemik gücü ve mide kanseri için daha yüksek risk altında olabilir.

“perinisiyöz” terimi “ölümcül” anlamına gelir. Bu duruma pernisiyöz anemi adı verilir, çünkü geçmişte, B12 vitamini tedavileri bulunmadan önce sıklıkla ölümcül olmuştur. Şimdi, zararlı anemi genellikle B12 vitamini hapları veya aşıları ile tedavi etmek kolaydır.

Devam eden bakım ve uygun tedavi ile pernisiyöz anemisi olan çoğu insan iyileşebilir, kendini iyi hissedebilir ve normal bir hayat yaşayabilir.

Tedavi edilmediğinde pernisiyöz anemi kalp, sinirler ve vücudun diğer kısımlarında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan bazıları kalıcı olabilir.

Pernisiyöz anemi nedenleri

Pernisiyöz anemi, intrinsik faktör eksikliğinden veya enfeksiyonlar, cerrahi, ilaçlar veya diyet gibi diğer nedenlerden kaynaklanır.

İntrinsik Faktör Eksikliği

İntrinsik Faktör, midede yapılan bir proteindir. Vücutta B12 vitamini emilimine yardımcı olur. Bazı insanlarda, bir otoimmün yanıt, intrinsik faktör eksikliğine neden olur.

Vücudun bağışıklık sistemi, vücudun dokularına veya hücrelerine yanlışlıkla saldıran ve zarar veren antikorlar (proteinler) yaparsa bir otoimmün tepki oluşur.

Pernisiyöz anemide vücut, parietal hücrelere saldıran ve onları yok eden antikorlar üretir. Bu hücreler mideyi kaplar ve intrinsik faktör yapar. Bu otoimmün yanıtın neden oluştuğu bilinmiyor.

Bu atak sonucunda mide intrinsik faktör üretmeyi bırakır. İntrinsik faktör olmadan, B12 vitaminini ince bağırsaktan emilemez. Bu da B12 vitamini eksikliğine yol açar.

Midenin bir kısmı veya tamamı cerrahi olarak çıkarılmışsa da, intrinsik faktör eksikliği ortaya çıkabilir. Bu tip cerrahi, intrinsik faktör yapmak için mevcut olan parietal hücre sayısını azaltır.

Nadiren çocuklar, vücutlarının intrinsik faktör oluşturmasını engelleyen kalıtsal bir bozuklukla doğarlar. Bu bozukluğa konjenital pernisiyöz anemi denir.

Diğer Nedenler

Pernisiyöz aneminin, intrinsik faktör eksikliğinin yanı sıra başka nedenleri de vardır. İnce bağırsakta malabsorpsiyon ve B12 vitamini içermeyen bir diyet, pernisiyöz anemiye yol açabilir.

İnce Bağırsakta Malabsorpsiyon

Bazen pernisiyöz anemi, ince bağırsakta B12 vitaminini emilimi gerektiği gibi olmaması nedeniyle gelişir. Bu, aşağıdakilerin sonucu olabilir:

İnce bağırsakta çok fazla yanlış bakteri türü. Bu, yaşlı erişkinlerde yaygın bir pernisiyöz anemi nedenidir. Bakteriler, mevcut B12 vitaminini ince bağırsak tarafından absorbe edilmeden önce tüketirler.

B12 vitamini emilimini engelleyen hastalıklar. Bir örnek çölyak hastalığıdır. Bu, vücudunuzun gluten adı verilen bir proteini tolere edemediği bir genetik bozukluktur. Başka bir örnek, inflamatuar bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığıdır. HIV ayrıca B12 vitamini emilimini engelleyebilir.

Bakteri üremesini değiştiren veya ince bağırsakta B12 vitaminini emilimini önleyen bazı ilaçlar. Örnekler arasında antibiyotikler ve bazı diyabet ve epilepsi  ilaçları bulunur.

İnce bağırsağın bir kısmının veya tamamının ameliyatla alınması.

B12 Vitamini Eksik Diyet

Bazı insanlar diyetlerinde yeterli B12 vitamini bulunmadığı için pernisiyöz anemiye yakalanırlar. Pernisiyöz aneminin bu nedeni diğer nedenlere göre daha az yaygındır.

B12 vitamininin besin kaynakları :

B12 vitamini eklenmiş kahvaltılık gevrekler

Sığır eti, karaciğer, kümes hayvanları ve balık gibi etler

Yumurta ve süt ürünleri (süt, yoğurt ve peynir gibi)

Soya bazlı içecekler ve vejetaryen burgerler gibi B12 vitamini ile güçlendirilmiş yiyecekler

Herhangi bir hayvan veya süt ürünü yemeyen ve B12 vitamini takviyesi almayan katı vejetaryenler pernisiyöz anemi riski altındadır.

Katı vejetaryen annelerin anne sütüyle beslenen bebekleri de pernisiyöz anemi riski altındadır. Bu bebeklerde doğduktan sonraki aylarda anemi gelişebilir. Bunun nedeni, vücutlarında B12 vitamini depolamak için yeterli zamanları olmamasıdır. 

Yaşlılar ve alkolizmden muzdarip insanlar gibi diğer gruplar da pernisiyöz anemi riski altında olabilir. Bu insanlar diyetlerinde uygun besinleri alamayabilirler.

Normal Sonuçlar

Normalde bu antikorlar kanda bulunmaz. 

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test eder. 

Anormal Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

Pozitif sonuç her zaman anormaldir. Bunun nedeni şunlar olabilir:

atrofik gastrit (mide zarının iltihabı)

Şeker hastalığı

Mide ülseri

Pernisiyöz anemi

Tiroid hastalığı