anti hcv testi hakkında bilgi veriyor

Hepatit C virüsü, karaciğere zarar veren bir virüstür. Tedavi edilmediği takdirde, karaciğer hastalığına ve diğer ciddi uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Birçok insan hepatit C taşıdığının farkında değildir . Kan veya vücut sıvılarına maruz kalma gibi virüsün bulaşması için belirli risk faktörleri vardır.

Anti HCV testi nedir ?

Antikor testi, hepatit C virüsü ile enfeksiyonu kontrol etmek için yapılan bir kan testidir.

Antikor, vücut tarafından bakteri ve hastalıklara karşı korumak için yapılan bir proteindir. Antikorlar sağlığa zarar verebilecek maddeleri tespit edebilir.

Bu zararlı maddeler için tıbbi terim antijendir. Bir antikor bir antijeni tanıdığında, onu yok eder veya vücuda daha fazla zarar vermesine engel olur.

Antikorlar belirli bir bakteri veya hastalığa özgüdür ve biri enfekte olduktan sonra vücutta kalırlar. Bu, antikorların gelecekte aynı hastalıkla savaşabilmesi gerektiği anlamına gelir.

Hepatit C antikor testi, hepatit C virüsüne karşı antikorları kontrol eder. Vücutta antikorlar varsa, bu kişiye virüs bulaşmış demektir. Ancak bu her zaman kanında virüs bulunduğu anlamına gelmez.

Anti HCV  Testi Nasıl Yapılır?

Anti HCV testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde HCV antikor  düzeyi ölçülerek yapılır.

Test özel bir hazırlık gerektirmez. 

İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra bölgede biraz zonklama hissedebilirsiniz. Bunların tamamı kısa süre içerisinde kendiliğinden düzelecektir.

Anti HCV testi neden yapılır ?

Hepatit C , insan karaciğerine saldıran bir virüstür. Hasara neden olur ve zamanla sağlıklı hücreleri öldürerek karaciğere hasar verir. Virüs, karaciğerin düzgün çalışmasını engelleyen skar dokusu oluşumuna neden olur.

Doktorların hepatit C virüsünü kontrol etmek için istediği birkaç test vardır. Ne kadar erken tesbit edilir ve tedavi edilirse, virüs karaciğerinize o kadar az zarar verebilir. Karaciğeriniz aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok önemli işleve hizmet eder:

kandaki toksinleri filtrelemek, şeker, kolesterol ve demirin işlenmesi ,yiyecekleri sindirmeye yardımcı olmak için safra üretmek

Hepatit C virüsü bulaşmış kişilerin yaklaşık yüzde 15 ila 25’i onu vücutlarından tedavi görmeden temizler. Diğerlerinde karaciğerde skar dokusu gelişecektir. Tedavi edilmediğinde, bu durum siroza , karaciğer yetmezliğine veya zamanla karaciğer kanserine bile  ilerleyebilir.

Hepatit C’li birçok kişiye yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur, bu nedenle virüse maruz kalma ihtimaliniz varsa test yaptırmanız önemlidir.

Hepatit C virüsü enfeksiyonunun  (HCV) belirti ve semptomları enfeksiyonun evresine göre değişir. En sık görülen semptomlar yorgunluk, sarılık (cildin ve gözlerin sararmasıi), ateş ve mide bulantısıdır . Enfeksiyonunun ileri safhalarında, karaciğer yetmezliği sorunları veya kanamaya neden olabilir. Bazen karaciğer kanseri gelişebilir ve sıklıkla yetersiz beslenmiş bir görünüm olarak kendini gösterir.

anti hcv testi hakkında bilgi veriyor

HCV enfeksiyonunun aşamaları

Kuluçka dönemi: Bu aşamada virüs bulaşmış olabilir, ancak büyük olasılıkla herhangi bir semptomunuz olmayacaktır. Eğer belirtiler varsa, bunlar ateş, yorgunluk veya mide rahatsızlığı içerebilir.

Akut Hepatit: Virüs vücuda girdikten yaklaşık iki ila 12 ay sonra HCV, hafif ila orta şiddette hastalığa neden olabilir. Akut enfeksiyon belirtileri, virüse maruz kalan kişilerin yaklaşık yüzde 15 ila 20’sinde görülür. Klinik genellikle grip benzeridir ve karaciğer hasarına dair çok az kanıt vardır. Yaklaşık dört kişiden biri bu aşamada virüsle başarılı bir şekilde savaşır. 

Kronik Hepatit: HCV ile enfekte olanların çoğu kronik hepatit geçirir. Kronik enfeksiyon,  hepatit C virüsü (HCV)  kendiliğinden temizlenmediğinde ve vücutta kaldığında ortaya çıkar. Bazı insanlar, hiçbir zaman akut hepatit semptomları yaşamadan, virüsle enfekte olduktan yıllar sonra kronik enfeksiyon semptomları geliştirir. 

Hepatitin son aşaması : Hastalığın daha karmaşık bir şekli, karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği ve karaciğer kanserini içerebilen bir dizi ciddi komplikasyonla kendini gösterir.

Sık Görülen Semptomlar

Karaciğer yetmezliği semptomları, genel grip benzeri semptomların yanı sıra virüs karaciğeri hedef aldığı için daha spesifik karaciğer tutulumu belirtilerini içerir. genel olarak daha uzun süre, HCV enfeksiyonunun akut ve kronik fazında da meydana gelen ve enfeksiyonun kronik aşamasında daha şiddetli yaygın semptomlar.  

HCV’nin en yaygın semptomları, hepatite özgü olmayan ve çoğu enfeksiyonda ortaya çıkan semptomları içerir. Bu semptomlar büyük ölçüde vücudun virüsle savaşırken kendi bağışıklık sisteminin aktivitesinden kaynaklanır.

Akut ve kronik HCV en yaygın semptomları şunlardır:Halsizlik, ateş, sarılık, mide bulantısı ve kusma , iştahsızlık, karın ağrısı, ishal, eklem ağrısı, kas ağrısı

Akut ve kronik evre HCV’nin bazı semptomları, herhangi bir karaciğer hastalığının semptomlarına benzer. 

Kanama ve morluklar: Karaciğer, yara iyileşmesinin bir parçası olan kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan proteinlerin üretilmesinde rol oynar. Kanama ve morluklar karaciğerin  viral saldırıya uğramasının , yanı sıra vücudun inflamatuar yanıtının ve araciğer yetmezliği belirtisi olabilir. 

Koyu renkli idrar: Karaciğer enfekte olduğunda veya bozulduğunda üretilen bilirubin birikmesi  sarılığa ve ayrıca idrarın koyu renklenmesine ve soluk veya açık renkli gaitaya neden olabilir.

Soluk veya açık renkli gaita

Akut hepatitte, bu semptomlar tipik olarak kendi kendine düzelir, ancak sarılık ve koyu renkli idrar içeren daha ciddi vakalar bir yıl kadar sürebilir. 

Nadir Belirtiler

Akut veya kronik evrelerde HCV enfeksiyonunun daha az yaygın semptomları ortaya çıkabilir. Bu semptomların çoğu, karaciğer fonksiyon bozukluğundan veya vücudun virüse verdiği inflamatuar yanıttan kaynaklanır. 

Kilo Kaybı: Bu, HCV enfeksiyonunun bir takım etkileri nedeniyle ortaya çıkabilir. Bulantı, kusma ve halsizlik iştahınızı azaltabilir. Ve karaciğer bozulduğunda, yediğiniz yiyecekleri sindirmenize ve emmenize yardımcı olan birkaç önemli protein ve yağ üretemeyebilir, bu da ishale ve temel olarak yemek yerken bile yetersiz beslenmeye yol açar. 

Anormal karıncalanma veya yanma hissi 

Kaşıntı

Ciltten kabarık, inişli çıkışlı döküntü alanları

Kuru ağız eşliğinde kuru gözler

Romatizmal hastalıklar: Eklemlerde şişlik ve kas ağrıları HCV’ye maruz kaldığınızı bilmeden başlayabilir ve enfeksiyonun herhangi bir aşamasında da ortaya çıkabilir. Eklem ve kas ağrıları, bağışıklık sisteminin virüsle mücadele için sürekli olarak uyarılmasından kaynaklanmaktadır.

Vaskülit(kan damarlarının iltihabı) nadiren meydana gelir ve ağrı, kan pıhtıları ve hatta felç veya kalp krizi gibi bir dizi etkiye neden olabilir, ancak bu nadirdir. 

Anti HCV testi sonuçları ne anlama geliyor?

Hepatit C antikor testinin iki sonucu vardır.

Negatif test sonucu, kişide virüs olmadığı anlamına gelir. Bunun istisnası, birinin yakın zamanda, örneğin kontamine kan yoluyla virüsle temas etmesidir. Bu durumda, başka bir test yaptırmaları gerekecektir.

Pozitif bir test sonucu, kişiye bir noktada virüsün bulaştığını gösterir, ancak virüsün karaciğerde hastalık yaptığı anlamına gelmez. Virüsün vücutta hala aktif olup olmadığını ve tedavi gerekip gerekmediğini kontrol etmek için daha fazla test yapılması gerekecektir.

Hepatit C teşhisi konduktan sonra, bir kişinin virüsün vücudunu nasıl etkilediğini görmek için bir dizi farklı testten geçmesi gerekecektir.

Bu testler karaciğer hasarını kontrol edecek, karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını belirleyecek ve doktorunuzun tedaviye karar vermesine yardımcı olacaktır.

Hepatit C, antiviral olarak bilinen ilaçlarla tedavi edilir. Virüsü vücuttan atmayı amaçladığı için bu ismi almıştır.

İlacın bir diğer amacı da karaciğere verilen hasarı yavaşlatmaktır. Ayrıca bir kişinin karaciğer kanserine yakalanma veya siroz olarak bilinen ciddi karaciğer skarlaşması gelişme ihtimalini de azaltabilir .

Hepatit C’li bir kişi, ilacın ne kadar etki ettiğini görmek için tedavi sırasında düzenli testlere ihtiyaç duyacaktır. Sağlıklı kalmak, yeterince uyumak ve uyuşturucu ve alkolden kaçınmak tedavinin işe yaramasına yardımcı olabilir.

Diğer hepatit C testleri

Bir kişi, hepatit C antikor testinden pozitif sonuç aldıktan sonra, iki takip testi yaptırmaları gerekecektir.

İlk test, bir kişide hala virüs olup olmadığını kontrol eder; diğeri ise kandaki virüs miktarını ölçer.

İlk test, PCR testi olarak da bilinen HCV RNA kalitatif testidir. Pozitif sonuç, bir kişinin kanında hepatit C virüsünün bulunduğu anlamına gelir. Negatif sonuç, vücudun virüsü tedavi görmeden temizlediği anlamına gelebilir.

İkinci test, HCV RNA kantitatif testidir. Bu testin sonucu pozitif veya negatif olarak değil sayı olarak verilir. Bunun nedeni, testin tedaviden önce, tedavi sırasında ve sonrasında vücuttaki virüs miktarını karşılaştırmasıdır.

Bu test sonucunda verilen sayı viral yük olarak bilinir. Kandaki hepatit C virüsünün miktarı ne kadar düşükse, bir kişinin virüsü vücudundan atabilme şansı o kadar artar.

Hepatit C virüsü teşhisi konduktan sonra başka testler gerekebilir:

Hepatit A ve B testi . Bir kişi daha önce virüsün bu formlarına maruz kalmamışsa, onları buna karşı korumak için aşı yaptırabilir.

Bir kişinin hangi hepatit C türüne sahip olduğunu bulmak için yapılan test. Bu, hepatit C genotip testi olarak bilinir.

Karaciğer fonksiyon testleri . Bunlar karaciğerin ne kadar iltihaplı veya hasarlı olabileceğini kontrol edecektir.

Görüntüleme testleri . Karaciğerin radyolojik görüntülenmesi, bir kişinin karaciğer kanseri olup olmadığını gösterebilir.

Hepatit C, vücuda ciddi zararlar verebilen ciddi bir virüstür. Virüs ne kadar erken bulunursa, tedavi etme şansı o kadar iyi olur.

Risk faktörlerine maruz kalmış veya yüksek risk grubunda olan kişiler test yaptırmalıdır.

Yorumlar

Görüşlerinizi bildiriniz.