meme mr

Meme MR’ı nedir, hangi durumlarda Meme MR çekimi yapılır ?

Meme MR, memenin manyetik rezonans görüntülemesi veya meme MR  – meme kanseri ve memedeki diğer anormallikleri tespit etmek için kullanılan memenin ayrıntılı değerlendirilmesini sağlayan görüntüleme tetkikidir. Meme mr, mamografi veya ultrason gibi diğer görüntüleme yöntemleri ile elde edilemeyen pek çok ayrıntılı bilgiler sunar. 

Mamografi, meme için özel olarak tasarlanmış röntgen cihazlarıyla yapıldığı gibi, meme MR da özel ekipman gerektirir. Bu MR makinesinde, meme görüntülemesi için meme koili adı verilen özel bir cihaz bulunur. 

MR, vücudun çok ayrıntılı, kesitsel görüntülerini oluşturmak için radyasyon yerine güçlü mıknatıslar kullanır. MR cihazı , sanki biri vücudunuzun bir parçasına önden, yandan veya başınızın üstünden bakıyormuş gibi birçok açıdan kesitsel görüntülerini oluşturur. MR, diğer görüntüleme yöntemleri kullanılarak bazen görülmesi zor olan vücudun yumuşak doku bölümlerinin ayrıntılı görüntülerini  oluşturur.

Mamografiden  veya meme ultrasonundan farklı olarak, meme MR işlemi sırasında görüntü alınmadan önce  damar yoluyla kontrast boya enjekte edilmesini gerektirir. Bu kontrast madde memede bulunan  anormal bölgelerin görülmesini kolaylaştırır.

Meme MR  genellikle aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilir:

Meme kanseri tanısı alan hastalarda ileri değerlendirme gereken durumlarda ; kitlenin büyüklüğünü ve göğüs duvarı kaslarına yayılımı olup olmadığını belirleyebilmek için, Aynı memede ve diğer memede ikinci bir tümor odağı varlığını araştırmak için meme MR yapılması gerekir.

Meme kanseri kuşkusu olan, ancak mamografi ve ultrason gibi diğer tetkiklerle açıklığa kavuşturulamayan durumlarda; bazen mamografide görülen bir anormallik, yalnızca ek mamografi ve ultrason ile yeterli şekilde değerlendirilemez. Bu nadir durumlarda, süpheli lezyonun biyopsiye ihtiyacı olup olmadığını kesin olarak belirlemek için MR kullanılabilir.

Meme implantlarının değerlendirilmesinde ; meme MR memenin silikon implantlarında rüptür yada sızıntıyı en iyi değerlendiren görüntüleme yöntemidir.

Meme kanseri için yüksek riskli olan hastalarda meme kanser taramasında; meme kanseri için yüksek risk taşıyan hastalara örnek verecek olursak , anne , kız kardeş , teyze , kuzen gibi yakın akrabalarda meme kanseri öyküsü olan hastalar .  Bu yakın akrabalarda yumurtalık kanseri öyküsü olmasıda yüksek riskli gruba girmektedir. Radyologunuz veya birinci basamak hekiminiz aile geçmişinize bakarak meme MR taramasının sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilir. 

Koltuk altı lenf bezinde kanser yayılımı saptanan, ancak diğer meme tetkiklerinde kanseri tespit edilemeyen hastalarda

Meme kanseri tedavisini takip eden yıllarda operasyon bölgelerinin değerlendirilmesi operasyon bölgesinde operasyona bağlı bir skar dokusu mu yoksa kanserin nüksüne bağlı bir değişlik olup olmadığı konusunda meme MR bize değerli bilgiler verir.

Operasyondan önce  kemoterapi alan hastalarda kemoterapi tedavisinin ardından ; bazı durumlarda meme kanseri, ameliyatla çıkarılmadan önce kemoterapi ile tedavi edilir. Bu durumlarda, MR genellikle kemoterapi sayesinde tümörün nekadar küçüldüğünü değerlendirmek için yapılır. 

Meme için temel görüntüleme yöntemleri mamografi ve ultrason dur.  Ancak yukarıda belirtilen, ileri ve daha ayrıntılı değerlendirme gerektiren bazı durumlarda doktorunuz Meme MR’ı isteyebilir.

Meme MR çekimi öncesi bir hazırlık gerekli midir?

Meme emarı için bir ön hazırlık yoktur. Aç kalmanız gerekmez. Aksi söylenmedikçe kullandığınız ilaçları incelemenin yapılacağı gün kullanmaya devam edebilirsiniz.

Meme emarı ideal olarak adet döngüsünün başlangıcından sonra 2. haftada (7-14. günler arasında) gerçekleştirilmelidir. Hormon yerine koyma tedavisi alan hastalarda ise tedavi kesildikten 6 hafta sonra yapılmalıdır.

Meme emarının ameliyat sonrası 3-6 ay, radyoterapi tedavisi sonrası 9-18 ay beklendikten sonra gerçekleştirilmesi, tanısal hataları engelleme açısından daha uygundur.

Daha önce yapılmış mamografilere ait görüntü ve raporları, meme ultrasonografi raporlarınızı, daha önce gerçekleştirildiyse eski meme MR görüntü CD’si ve raporlarını, ameliyat geçirdiyseniz ameliyat ile ilgili bilgileri ve size uygulanan tedavilere ilişkin bilgileri inceleme sırasında yanınızda bulundurun. Bu, incelemenizin doğru şekilde planlanmasında ve daha sonra radyoloji uzmanı doktor tarafından doğru yorumlanmasında büyük önem taşımaktadır.

Meme MR çekimi nasıl yapılır ?

MR çekimi genellikle bir  ayakta tedavi ortamında yapılır. Test sırasında kontrast madde enjekte edilebilmesi için önce kolunuza bir damar yolu açılarak işleme başlanacaktır.

Kollarınız başınızın üzerinde olacak şekilde dar, düz bir masaya yüz üstü yatacaksınız. Memeleriniz , sıkıştırılmadan çekim yapılabilmesi  için masadaki  bir açıklığa sarkacaktır. Radyoloji teknikeri , sizi rahat ettirmek ve hareket etmekten alıkoymak için yastıklar kullanabilir. Masa daha sonra uzun, dar bir tünelin içine kayar.

Diğer MR incelemelerinde olduğu gibi Meme emarı, ortasında hasta yatağının girdiği bir tünel olan, güçlü mıknatıs özelliğine sahip bir cihazda gerçekleştirilir. Hastalar, memeleri koil/sargı adı verilen bir cihaz içerisinde kalacak şekilde yüzüstü yatarlar.

Koil memelerinizi yerleştirmek ve sıkıştırma olmadan görüntülenmelerine izin vermek için açıklıklara sahiptir. Meme seviyesi cihazın orta kısmına gelecek şekilde hasta yatağı tünele ilerletilir ve inceleme bu pozisyonda gerçekleştirilir.

Test ağrısızdır, ancak dar tüpün içinde hareketsiz yatmanız gerekir. Testin belirli bölümlerinde nefesinizi tutmanız veya hareketsiz kalmanız istenebilir. Mıknatıs açılıp kapanırken makine, çamaşır makinesinin çıkardığı sese çok benzer şekilde yüksek sesle çarpma, tıklama ve vınlama sesleri çıkarabilir.

Toplam inceleme süresi ortalama 25 dakikadır; ancak duruma göre bu süre daha kısa ya da daha uzun olabilir. İnceleme boyunca hastanın hareketsiz bir şekilde yatması gerekmektedir.

İnceleme sırasında genellikle damardan kontrast madde adı verilen bir ilaç verilmektedir. Bunun için genellikle koldaki bir damar kullanılır.

Hastanın tüm işlem boyunca hareketsiz olarak durması gerekmektedir, zira hasta hareketi görüntü kalitesini belirgin olarak düşüren ve yorumlamayı güçleştiren ve bazan imkansız hale getiren birçok artefakta neden olmaktadır. 

İşlem vücudun üst kısmı çıplak olarak ve sutyen çıkartılarak yapılır. Metal içeren kıyafetler, takı veya yabancı cisimler çıkarılmalıdır. Memeye özel koil kullanılması şarttır.

Meme MR sonuçları nasıl raporlanır?

Doktorlar, mamografi, meme ultrasonu ve meme MR sonuçlarını tanımlamak için aynı standart sistemi kullanır. Bu sistem ( Meme Görüntüleme Raporlama ve Veri Sistemi veya BI-RADS olarak adlandırılır ) sonuçları 0’dan 6’ya kadar numaralandırılmış kategorilere ayırır.

Doktorlar sonuçları bu kategorilere ayırarak, aynı kelimeleri ve terimleri kullanarak bir meme MRG’sinde bulduklarını tanımlayabilirler. Bu, bu test sonuçları hakkında iletişim kurmayı ve testlerden sonra takip etmeyi çok daha kolay hale getirir.

Bu tür görüntüleme testlerinin her biri için kategoriler aynı olsa da, bu testlerden sonra önerilen sonraki adımlar farklı olabilir.

Mamografi , meme kanseri taraması için standart bir testtir ve yüksek hastalık riski taşıyan kadınlarda meme kanserini saptamak veya ekarte etmek için meme manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile birlikte kullanılabilir.

Mamografi ve meme ultrasonu ile birlikte kullanılan MR, faydalı bir tanı aracı olabilir. Son araştırmalar, MRG’nin bazen mamografi ile gözden kaçan bazı küçük meme lezyonlarını tesbit edebildiğini bulmuştur. Ayrıca meme implantı olan kadınlarda ve yoğun meme dokusuna sahip olma eğiliminde olan genç kadınlarda meme kanserini tespit etmeye yardımcı olabilir. Mamografi bu durumlarda o kadar etkili olmayabilir. MRG’ler radyasyon kullanmadığından, 40 yaşından küçük kadınları taramak ve meme kanseri riski yüksek olan kadınlara yönelik yıllık tarama sayısını artırmak için kullanılabilir.

Mamografiye göre belirgin avantajları olmasına rağmen, meme MRG’nin potansiyel sınırlamaları da vardır. Örneğin, gereksiz meme biyopsilerine yol açabilecek kanserli anormallikler arasındaki farkı her zaman ayırt edemez. Buna genellikle “yanlış pozitif” test sonucu denir.

Meme MR, mamogramların gözden kaçırdığı çok küçük kanserleri tespit edebilir. Mamografi meme kanseri taramasında standart olmaya devam ederken, yoğun meme dokusuna sahip kadınlarda kanserlerin yüzde 40’ını kaçırabilir.

Yorumlar

  • 27 Haziran 2020
    Mine savcı

    Mamografi ve ultrason sonucunda düşük yoğunlukta mikrokalsifigasyon tespit edildi fakat MR sonucunda böyle bir durum raporlamadı hangisine inanacağımı bilemedim. Konu hakkında Bilgi verebilirseniz sevinirim

  • 27 Haziran 2020
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba , memede mikrokalsifikasyonları en iyi değerlendirebildiğimiz görüntüleme yöntemi mammografidir. Meme MR da mikrokalsifikasyonlar tesbit edilemez. Ancak mikrokalsifikasyona eşlik eden bir kitle lezyonu varsa bu Meme MR tetkiki ile tesbit edilebilir.

  • 20 Ağustos 2020
    CNS

    Merhaba; yorumlamam konusunda bana yardımcı olur musunuz?

    MEME MR
    Sayın meslektaşım:
    İntravenöz kontrast enjeksiyonu sonrası elde edilen kontrastlı MR görüntülerinin
    değerlendirilmesinde;
    Her iki meme glandüler yapısı simetriktir.
    Her iki meme parankimal distorsiyon solid kitle saptanmamıştır.
    Beş fazda alınan dinamik kontrastlı ve subtrakşın görüntülerde patolojik kontrast tutulumu
    saptanmamıştır.
    Aksiller patolojik lenf nodu yoktur.
    Sağ memede büyüğü dış orta kesimde 11×6 mm olmak üzere 7-8 adet basit kist izlendi.
    Sol meme dış orta kesimde 10×4 mm olmak üzere 4-5 adet kist izlendi.
    Sol memede 2 adet milimetrik kontrastlanma odağı saptanmıştır. Elde edilen kontrast eğrisi Tip-1 özelliktedir
    (benign fokal odak) malign odak saptanmamıştır.
    SONUÇ: Her iki memede basit kistler ve benign natürlü birkaç adet milimetrik odak.

    Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

  • 20 Ağustos 2020
    Hekimoğlu Görüntüleme

    merhaba raporda her iki memede iyi huylu kistler ve iyi huylu özellikte sinyal odakları olduğu yazılmış geçmiş olsun.

  • 17 Ekim 2020
    Kamola Hamrayeva

    MR görüntülerinin değerlendirilmesinde;
    Her iki meme glandüler yapısı simetriktir.
    Beş fazda alınan dinamik kontrastı ve subtrakşın görüntülerde patolojik kontrast tutulumu saptanmamıştır. Sonuç: Her iki memede protez olup,sağ meme protezi çevresinde en kalın yerinde yaklaşık 7 mm olan sol meme protezi çevresinde en kalın yerinde 3mm olmak üzere,serbest sıvı dikkat çekmektedir.
    Sağ meme altında sıvı koleksiyonunda insizyon hattına doğru uzanan 6mm genişlikte, sol memede ise insizyon hattına sıvı koleksiyonundan insizyon hattına doğru uzanan 3,5mm genişlikte fistül hatları dikkat çekmiştir.
    Her iki aksillada benign naturlü lenf nodları mevcuttur.
    Kitle lezyon saptanmadı.

  • 19 Ekim 2020
    Sevil kaya

    L5-S1 seviyesinde transizyonel vertebra görünümü izlenmiştir.
    Lomber lordoz ve intervertebral eklem aralık genişlikleri tabiidir. Vertebra korpus yükseklikleri korunmuştur.
    Lomber disklerin sinyal intensiteleri doğaldır.
    L4-5 seviyesinde nonkompresif bulging izlenmiştir.
    Vertebralarda açıklığı sola bakan minimal skolyoz izlenmiştir.
    Diğer disk arka konturlarında kanal yönüne anlamlı taşma saptanmamıştır.
    Nöral foramen genişlikleri tabii olup, nöral kökler serbesttir.
    İncelenen düzeylerde spinal kanal AP çapları fizyolojik sınırlardadır.
    Spinal kord normal yerinde konus medüllaris olarak sonlanmaktadır. Kauda equina köklerinin dağılımları simetrik ve tabidir.
    Paravertebral yumuşak dokular doğal görünümdedir.

    Rapor sonucum bu bacağım çok ağrıyor üstüne basamıyorum

  • 20 Mart 2021
    Sevgül turgut

    Merhaba benim mr goruntulerimi yorumlayabilirmisiniz?

  • 22 Mart 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba tabiki başka merkezde yapılmış MR görüntülerinize raporlandırma işlemi merkezimizde yapılmaktadır.

  • 23 Mart 2021
    Saraç

    �`�V�BİLATERAL MEME MRG İNCELEMESİ Sayın Meslektaşım Hastanıza Yapılan İnceleme Tekniği : T1 aksial planda 3 mm kalınlıkta FSE T2 ağırlıklı FATSAT dinamik kontrastlı 3mm FSPGR her 40sn bir sekansta 4.dk’ya kadar substraction imajlar yapıldı. Ayrıca MSI haritaları çıkarıldı. FATSAT 3 mm kalınlıkta FSPGR aksial planda kontrast sonrası geç kesit oblik sagittal FATSAT T1 ağırlıklı kontrastlı sekanslarla gerçekleştirilmiştir. Bulgular Pre kontrast T2 FAT SAT ağırlıklı kesitlerde her iki memede makrokistik gelişim saptanmamıştır. Sağ meme retroareolar alanda 35×27 mm boyutlarında düzensiz sınırlı periferine spiküler uzanımları bulunan kontrast tutan kitle lezyonu mevcuttur.Bi-rads V olarak değerlendirilmiştir. Klinik korelasyon, histopatolojik inceleme önerilir. Kitle ile aynı seviyede alt dış lokalizasyonunda 5 mm çapında kontrast tutan nodüler odak saptanmıştır. Ayrıca bu lezyon medial komşuluğunda da 4 mm çapında kontrast tutan nodüler odak gözlenmiştir. Sağ areola rektraktedir. Sağ aksillada büyüğü 13 mm çapında ölçülen ince korteksli lenf nodları saptanmıştır. Sol aksillada da büyüğü 12 mm ölçülen ince kortekli lenf nodları gözlenmiştir. Sol memede demarkasyon gösteren solid kitlesel lezyon izlenmemiştir. Kontrast verilmesini takiben patolojik kontrast tutulumu saptanmamıştır. Cilt – cilt altı yağlı dokular tabiidir. Ciltte patolojik kontrastlanma izlenmemiştir. Retromamalier sahalar açıktır. Yorumlar mısnz rica etsem teşekkür ederim

  • 23 Mart 2021
    Seyhan saraç

    �`�V�BİLATERAL MEME MRG İNCELEMESİ Sayın Meslektaşım Hastanıza Yapılan İnceleme Tekniği : T1 aksial planda 3 mm kalınlıkta FSE T2 ağırlıklı FATSAT dinamik kontrastlı 3mm FSPGR her 40sn bir sekansta 4.dk’ya kadar substraction imajlar yapıldı. Ayrıca MSI haritaları çıkarıldı. FATSAT 3 mm kalınlıkta FSPGR aksial planda kontrast sonrası geç kesit oblik sagittal FATSAT T1 ağırlıklı kontrastlı sekanslarla gerçekleştirilmiştir. Bulgular Pre kontrast T2 FAT SAT ağırlıklı kesitlerde her iki memede makrokistik gelişim saptanmamıştır. Sağ meme retroareolar alanda 35×27 mm boyutlarında düzensiz sınırlı periferine spiküler uzanımları bulunan kontrast tutan kitle lezyonu mevcuttur.Bi-rads V olarak değerlendirilmiştir. Klinik korelasyon, histopatolojik inceleme önerilir. Kitle ile aynı seviyede alt dış lokalizasyonunda 5 mm çapında kontrast tutan nodüler odak saptanmıştır. Ayrıca bu lezyon medial komşuluğunda da 4 mm çapında kontrast tutan nodüler odak gözlenmiştir. Sağ areola rektraktedir. Sağ aksillada büyüğü 13 mm çapında ölçülen ince korteksli lenf nodları saptanmıştır. Sol aksillada da büyüğü 12 mm ölçülen ince kortekli lenf nodları gözlenmiştir. Sol memede demarkasyon gösteren solid kitlesel lezyon izlenmemiştir. Kontrast verilmesini takiben patolojik kontrast tutulumu saptanmamıştır. Cilt – cilt altı yağlı dokular tabiidir. Ciltte patolojik kontrastlanma izlenmemiştir. Retromamalier sahalar açıktır.

  • 13 Haziran 2021
    hatice aydın

    Meme dokusu ACR tip 4 paterne ait sinyal değişiklikleri göstermektedir.

    Her iki memede 1 cm’den küçük çok sayıda basit kist izlenmiştir. Ayrıca her iki memede özellikle sağda üst orta ve dış kadranda daha belirgin olmak üzere yüksek proteinöz içerik özellikleri gösteren benign karakterde yoğun içerikli ve bazıları hemorajik kistler izlenmiştir.

    İVKM enjeksiyonu sonrasında sağ memede özellikle üst dış kadran düzeyinde yaklaşık 10×7 mm, üst kadran düzeyinde 8×13 mm, sol memede üst orta kadran düzeyinde 6×4 mm boyutlu homojen kontrast tutulumu gösteren ve kontrast zaman eğrilerinde tipA kontrastlanma özelliği ile karakterize benign natürlü solid lezyonlar izlenmiştir. Ancak lezyonların difüzyon yorumları yapılamamıştır.Olası difüzyon kısıtlaması varlığı açısından difüzyon MR ile değerlendirme daha detaylı bilgiler verebilir.

    Bilateral aksiller fossada lenf nodu izlenmedi. Pektoral kaslar simetriktir. yorulamlarsanız sevinirim.Tesekkürler.

  • 07 Ağustos 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba yapılan meme mr incelemesinde her iki memede kistler ve sağ memede 3 adet iyi huylu görünüm özelliklerine sahip kitle izlenmiş. Doktorunuz raporunda difüzyon mr ile memenin görüntülenmesini istemiştir.

  • 14 Temmuz 2021
    Cgla tek

    Meme parankim paterni: Tip D Zemin kontrastlanması: minimal Her iki memede, en büyüğü solda 1.5 cm çaplı, çok sayıda, yaygın KİSTLER vardır. -Sol meme saat 8, arka 1/3 yerleşimli, 21 x 15 mm boyutlu, ve – Sol meme saat 12, orta 1/3, 8 x 5 mm boyutlu, iyi sınırlı, T2 hafif hiperintens, benign özellikte kontrastlanan kitleler vardır. FİBROADENOM olabilir. Her iki memede, değişik boyutlarda, giderek artan kontrastlanma gösteren kitle dışı kontrast tutulum alanları vardır. ADENOZİS, FİBROKİSTİK PARANKİM gibi benign parankimal patolojiler olabilir. (-Sol 7, 8 mm, -Sol 11, 22 x 9 mm, ve 9 mm, -Sağ 9, 21 x 14 mm -Sağ 11, 9 mm çaplı, -Sağ 12, 11 x 6 mm boyutlarında). Sol aksillada yağlı hilusu korunan, ancak korteksi fokal kalınlaşmış (5 mm) LENFADENOPATİ vardır. Aşı öyküsü sorgulanmalı, varsa izlem, yoksa kor biyopsi yapılmalıdır. SAĞ BIRADS 3 SOL BIRADS kat 4 a Öneri: -Bulguların US ile değerlendirilerek korele edilmesi. -Sol meme saat 8de tanımlanan kitleden kor biyopsi. -Sol aksillada tanımlanan LAP: Aşı öyküsü sorgulanmalı, varsa izlem, yoksa kor biyopsi. -Her iki memede tanımlanan benign parankimal patolojilerin 6 ay sonra US ve MR ile kontrolü

  • 05 Eylül 2021
    Nurıye Uludüz

    BİLATERAL MEME MRG İNCELEMESİ Sayın Meslektaşım Hastanıza Yapılan İnceleme Tekniği : T1 aksial planda 3 mm kalınlıkta FSE T2 ağırlıklı FATSAT dinamik kontrastlı 3mm FSPGR her 40sn bir sekansta 4.dk’ya kadar substraction imajlar yapıldı. Ayrıca MSI haritaları çıkarıldı. FATSAT 3 mm kalınlıkta FSPGR aksial planda kontrast sonrası geç kesit oblik sagittal FATSAT T1 ağırlıklı kontrastlı sekanslarla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Sol meme dış orta kadranda aksiyel kesitte yaklaşık 47×31 mm ebatında, T2A sekansta heterojen-hiperintens, T1A sekansta heterojen, izo-hipointens izlenen difüzyon ağırlıklı incelemede minimal kısıtlanmış difüzyon oluşturan, IVKM sonrası dinamik incelemede arterial fazda belirgin kontrast tutulumu gösteren venöz ve geç venöz fazlarda kontrast tutulumu benzer şekilde devam eden kitle lezyon mevcuttur. ( BI-RADS 5 histopatolojik inceleme önerilir) Her iki memede çapları 5 mm geçmeyen difüzyon ağırlıklı incelemelerde boyutları nedeniyle ayırt edilemeyen T2A sekansta izo-hiperintens, T1A sekansta izointens izlenen IVKM sonrası dinamik incelemelerde arterial fazda minimal kontrast tutulumu gösteren venöz ve geç venöz fazlarda kontrast tutulumu minimal artarak devam eden dağınık lokalizasyonlu multipl nodüler görünümler mevcuttur. ( intramamorian lenf nodu ?) Her iki aksillada patolojik boyut ve görünümde lenf nodu izlenmemiştir. Cilt – cilt altı yağlı dokular tabiidir. Ciltte patolojik kontrastlanma izlenmemiştir. Retromamalier sahalar açıktır. Sonuç bilgileri raporun bulgular alanında gönderilmiştir

  • 05 Ekim 2021
    Glden Ozbk

    Merhaba, acaba yorumlama şansınız var mı? Şimdiden teşekkürler

    Bilateral meme parankimi ağırlıklı olarak yağ dokusundan oluşmaktadır. Sağ memede üst yarımda orta hatta yakın lokalizasyonda, üst yarımda orta hatta yakın lokalizasyonda parankim 1/3 orta kesiminde, meme başı düzeyinde iç yarımda parankim 1/3 orta kesiminde, alt yarımda orta hatta ve alt dış kadranda parankim 1/3 anteriorunda meme başına yakın lokalizasyonlu, yer yer nodüler, yer yer hafif lineer konfigürasyonda, i.v. kontrast madde sonrasında kontrast tutulumu gösteren fokal alanlar saptanmıştır. Sol memede meme başının hemen arkasında, üst iç kadranda parankim 1/3 anterior ve orta kesiminde, duktal traseyi takip ettiği düşünülen nodüler, benzer özelliklerde, i.v. kontrast sonrasında kontrastla boyanan lezyonlar dikkati çekmiştir. Tanımlanan lezyonların dışında farklı özellikte ek patoloji gözlenmemiştir. Bilateral aksillalarda reaktif görünümde lenf nodları izlenmektedir.

    SONUÇ: – SOLDA DAHA BELİRGİN OLMAK ÜZERE HER İKİ MEME PARANKİMİ İÇERİSİNDE DUKTAL TRASEYE UYAN NODÜLER/HAFİF LİNEER LEZYONLAR/ODAKLAR SAPTANMIŞ OLUP, BU ALANLARIN ÖNCELİKLE DUKT İÇİ POLİPOİD LEZYONLARA KARŞILIK GELDİKLERİ DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR. US’DE SEÇİLEBİLİYOR İSE HİSTOPATOLOJİK ÖRNEKLEME, SEÇİLEMİYORSA LEZYONLARIN MR İLE ARALIKLI TAKİBİ ÖNERİLİR.

    – BİLATERAL AKSİLLER REAKTİF GÖRÜNÜMDE LENF NODLARI.

  • 19 Ekim 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba bu meme mr raporunda her iki memede süt kanalları içinde kitleler tesbit edilmiş ve bu kitleler eğer ultrason incelemesinde görülebilirse ultrason eşliğinde biyopsi yapılması önerilmiş. Eğer ultrasonda görülemez ise mr incelme ile aralıklı takibi önerilmiş. Geçmiş olsun

  • 29 Kasım 2021
    gökçen kırıkkaya

    Merhaba sonuçlarımı yorumlayabilir misiniz rica etsem Meme paterni tip “B”‘dir. Bilateral cilt, cilt altı ve nipple-areolar kompleksler doğaldır. Sağ memede net demarke yer kaplayan oluşum ve malign kriterler taşıyan mikrokalsifikasyon kümesi izlenmedi. Sol meme üst dış kadranda 4.5×3 cm çaplı bir alanda sınırları belirsiz fokal asimetri ve bu alanda eşlik eden amorf nonüniforrm mikro-makrokalsifikasyon kümesi mevcuttur. Histopatolojik verifikasyon ve meme MR inceleme önerilir. Her iki memede benign mikro-makrokalsifiaksyonlar izlendi.Bilateral aksiller bölgede patolojik boyut ve özellikte lenf nodu izlenmedi. SONUÇ: – BI-RADS Kategori 4C.BI-RADS KATEGORİZASYONU: Kategori 0 : Sonuç için ek görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç var.Kategori 1 : Normal mamogramKategori 2 : Benign bulgularKategori 3 : Muhtemelen benign bulgularKategori 4 : Şüpheli bilgilerKategori 5 : Yüksek malignensi bulgularKategori 6 : Biyopsi ile malign olduğu bilinen ancak henüz tedavi uyulanmamış olgular MEME PARENKİM PATERNLERİA : TAMA YAKIN YAĞLI DOKU İLE REPLASEB : SEYREK FİBROGLANDÜLER DOKUC : HETEROJEN DENS,DUYARLILIK AZALABİLİRD : DENS, DUYARLILIK DÜŞÜK NOT

  • 01 Aralık 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba mammografi raporunuzda sol meme üst dış kadranda tanımlanan fokal asimetrik ve mikrokalsifikasyon bulunan alana yönelik biopsi ve Meme MR incelemesi önerilmiş.

  • 30 Kasım 2021
    ozlem caputlu

    BULGULAR,

    Sol memede üst dış kadranda parankimde asimetrik nonspesifik kontrastlanmalar izlenmekle birlikte sınırlandırılabilen kitle lehine bulgu saptanmamıştır.
    Sağ meme alt iç kadranda yaklaşık 5mm çapında noduler kontrastlanma intramammar lenf nodu ile uyumlu olabilir.
    Fibroglandüler parankim ile pektoral kas arası yağ planları açıktır.
    Pektoral adeleler doğal form ve sinyal intansitesinde izlenmiştir.
    Aksiller fossa yağ planları serbesttir.

    Sol memede üst dış kadranda parankimde asimetrik nonspesifik kontrastlanmalar izlenmekle birlikte sınırlandırılabilen kitle lehine bulgu saptanmamıştır.
    Sağ meme alt iç kadranda yaklaşık 5mm çapında noduler kontrastlanma intramammar lenf nodu ile uyumlu olabilir.

  • 01 Aralık 2021
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba Meme MR raporunuzda sağ memede iyi huylu karakterde meme içi lenf nodu saptanmış.

  • 19 Mart 2022
    Nurten Namıķ

    Merhaba.Meme mr , açık mr ile yapılabilir mi?sonuçların doğruluk derecesi nedir?Teşekkürler

  • 21 Mart 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Merhaba açık MR da Meme MR çekmiyoruz.

  • 10 Mayıs 2022
    Serap vural

    Her iki meme simetrik görünümde, konturları düzenli olup meme başları formedir.
    Bilateral meme parankim yapısı fibroglandüler yapılardan yoğundur.
    Dinamik incelemede meme fizyolojik parankimal arka plan kontrastlanmaları orta düzeylidir.
    Bilateral memede çok sayıda parankim alanlarında farklı boyutlarda dağınık kistler izlenmektedir.
    Sol memede en büyüğü kist üst orta kadran derine uzanmakta 4.5 cm ye erişmektedir.
    Sağda en büyük kist üst dış kadranda septalı multiloküle yapıda 3.5 cm dir.
    Her iki memede kistlerin bazıları rim şeklinde hafif düzeyli enflamatuar kontrast tutulumu göstermiştir.
    Sol memede alt iç kadranda T2 de yüksek sinyalli oval şekilli, iyi sınırlı, homojene yakın kontrast tutan 7 mm çaplı nodüler lezyon vardır. Sol memede ayrıca üst iç kadranda konturları lobüle ve kısmen düzensiz 25 mm çapında kitle izlenmekte yoğun diffüzyon kısıtlaması göstermektedir.
    Ayrıca kitle posterioruna doğru kısmen düzensiz düşük yoğunluklu kontrastlanmalar vardır.
    Duktal yapılara ait belirgin genişleme, duktal trasede anlamlı patolojik kontrast tutulumu izlenmedi.
    Her iki aksillada inceleme alanına giren kesimde reaktif görünümde lenf nodları izlenmiştir. Sol inferior aksillada 1.5 cm çaplı lenf nodunda korteks asimetrisi dikkati çekmiştir.
    SONUÇ:

    Yoğun fibrokistik meme, her iki memede yaygın kistler, büyüğü 4.5 cm dir.
    Sol meme üstdış kadranda tanımlanan 2.5 cm çaplı kitle ve posterioruna doğru düzensiz kontrastlanmalar. Mamografide bu alanda heterojen miktrokalsifikasyonlar vardır. Birlikte değerlendirildiğinde yüksek oranda malign özellikler göstermektedir. Biyopsi yapılmıştır.
    İnferior aksillada korteks asimetrisi gösteren lenf nodu görülmüştür. Biyopsi uygun olacaktır.

  • 21 Mayıs 2022
    Esra ÜNLÜ

    Merhabalar mr raporumu ve usg raporlarımı yorumlarmısınız 3 ay sonra farklı bir radyoloğa tekrar meme us cektirmem istendi oncesinde 1 ay ara ile çekilen meme usg raporlarımda sağ memede ilk çekilende areolaya 2cm uzaklıkta belirsiz sınırlı yaklaşık 5×3.7×3.7mm boyutunda lezyon yönünden şüpheli minimal hipoekojen görünüm dikkati çekmiştir . 2. Usg de areolaya 2cm mesafede saat 11 yönünde yaklaşık 10×4.5mm boyutunda yağ ve meme dokusu ile benzer ekojenitede belirgin sınır vermeyen alan izlendi (hamaratom? ,asimetrik meme dokusu ?) Sağ memede saat 10 hizasında areolaya 1cm mesafede 3.4mm çaplı kist izlendi. Her ikisinde de 3 ay sonra kontrol usg ve meme mrg ile değerlendirilmesi istendi kontrastlı meme mr çekildi BİLATERAL MEME MRG İNCELEMESİ Karşılaştırma: Sayın Meslektaşım Hastanıza Yapılan İnceleme Tekniği : T1 aksial planda 3 mm kalınlıkta FSE T2 ağırlıklı FATSAT dinamik kontrastlı 3mm FSPGR her 40sn bir sekansta 4.dk’ya kadar substraction imajlar yapıldı. Ayrıca MSI haritaları çıkarıldı. FATSAT 3 mm kalınlıkta FSPGR aksial planda kontrast sonrası geç kesit oblik sagittal FATSAT T1 ağırlıklı kontrastlı sekanslarla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Sağ meme dış kadranda 1 adet milimetrik çapta kistle uyumlu görünüm izlendi. Kontrastlı dinamik incelemede sağ meme dış kadranda 1 adet milimetrik çapta nodüler kontrastlanma ile karakterize öncelikle focüs ile uyumlu görünüm saptandı. Her iki meme fiboglandüler yapıları belirgindir. Belirgin kitlesel lezyon görünümü saptanmadı. Her iki aksillada patolojik boyut ve görünümde lenf nodu izlenmemiştir. Cilt – cilt altı yağlı dokular tabiidir. Ciltte patolojik kontrastlanma izlenmemiştir. Retromamalier sahalar açıktır. Her iki memeye yönelik yapılan diffüzyon incelemede; Kısıtlanmış difüzyona ait görünüm izlenmemiştir. Postkontrast dinamik serilerde; her iki memede erken fazda malignite lehine patolojik kontrast etkileşimi gösteren solid odak ayırt edilmemiştir. Hastaya ait radyolojik bulgular raporda belirtilmiştir.

  • 26 Temmuz 2022
    canan yıldız

    merhaba meme emarını yorumlayabilir misiniz
    21.07.2022 – MR, Meme (Bilateral) (özel meme sarmalı ) (Dinamik Kontrastlı) (1.5
    Hizmet Tarihi ve Tanımı
    MR, Meme (bilateral) (özel mem sarmalı) 21.07.2022:
    Her iki meme glandüler yapıdan zengin diffüz skleroze meme yapısında izlenmektedir (parankim paterni tip D).
    Bilateral fibroglandüler elemanların dağılımı, sinyali simetrik, homojen ve normal olarak izlenmiştir. Statik görüntülerde her iki meme
    parankimi içerisinde sınırlanabilen belirgin solid kitle görünümü saptanmamıştır.
    Bilateral areola nipple kompleksi cilt, cilt altı yağlı doku normaldir.
    Post-kontrast dinamik seri çekimlerde sağ meme subareolar alanda 5 mm çaplı fokus tarzı nodüler kontrastlanma gözlenmiştir. Ayrıca sağ meme parankiminde daha küçük boyutlu birkaç adet fokus tarzı milimetrik nodüler kontrastlanmalar mevcuttur.
    Her iki memede kontrast tutan belirgin solid kitle lezyonu saptanmamıştır. Sonografik raporda belirtilen sol meme saat 1 radyusundaki 7
    mm’lik FA lehine değerlendirilen nodüler kitle lezyonu MR tetkikinde demonstre edilememiştir.
    Her iki aksiller fossa normaldir.
    SONUÇ:
    ” Normal sınırlarda Meme MR tetkiki,
    ” İ.v.k.m ile sağ meme parankiminde birkaç adet fokus tarzı nodüler kontrast tutulumları.
    ” Her iki memede kontrast tutan belirgin solid kitle lezyonu gözlenmedi.

  • 05 Eylül 2022
    Hekimoğlu Görüntüleme

    Meme MR çekimi hakkında bilgi için 02126321059 nolu telefonumuzu arayabilirsiniz.

  • 23 Mart 2023
    AYSEL YILDIZ

    Meme kanseri açısından aile öyküsü pozitif olan ve USG’de sol memede 6×5 mm boyutunda BI-RADS 4A lezyon tanımlanmış olan hastada;

    Her iki meme dağınık fibroglandüler paterndedir. Sol memenin alt dış kadranında özellikle dinamik kontrastlı substrakt görüntülerde ilk fazlardan son fazlara kadar foküs şeklinde kontrastlanma gösteren milimetrik sinyal odakları mevcuttur. Bu sinyal odakları dışında sol memenin üst dış kadranında yaklaşık 6 mm çapta net kitlesel görünüm oluşturmayan, dinamik fazlarda ilk fazdan son faza kadar kontrast tutulumu olan sinyal alanı mevcuttur. USG’de tanımlanan alan meme MR tetkikinde net bir şekilde ayırt edilememiştir. Bu sebepler sekonder US bakısı uygun olacaktır. Lüzum halinde USG eşliğinde biyopsi ile değerlendirilmesi önerilir.

Görüşlerinizi bildiriniz.